Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: ""— Sunum transkripti:

6 ISDN INTEGRATED SERVİCES DIGITAL NETWORK
KÜTAHYA İL MÜDÜRLÜĞÜ ISDN INTEGRATED SERVİCES DIGITAL NETWORK (TÜMLEŞİK HİZMETLER SAYISAL ŞEBEKESİ)

7 ENTEGRE SERVİSLER SAYISAL ŞEBEKESİ (ISDN)
ISDN ses ve ses harici servislerin tek bir şebeke üzerinden uluslararası bir standart ile abonelere sunulmasına olanak sağlayan ve uçtan uca sayısal bağlantıyı destekleyen bir şebekedir Ses veri ve görüntü iletişim gibi farklı iletişim servisleri için farklı şebekeler kurulması, farklı bakım-işletme merkezlerinin oluşumu ile farklı terminal ekipmanlarının kullanımını zorlamakta ve maliyeti arttırmaktadır. Mevcut devre ve paket anahtarlamalı şebekelerde farklı hızların kullanılması şebekeler arasında ortak çalışırlılığı kısıtlamaktadır. Gelişen teknoloji ile abonelerden gelen çok ve çeşitli taleplerin karşılanmasında analog teknoloji yetersiz kalmaktadır.

8 TÜMLEŞİK SERVİSLER SAYISAL ŞEBEKESİ (ISDN)
INTEGRATED: Çeşitli hizmetlerin, farklı anahtarlama yöntemleri kullanılarak tek bir şebeke üzerinden sunulmasını tanımlar SERVICES: İşletmecilerin kullanıcılara sundukları iletişim olanak ve yeteneklerini tanımlar. DIGITAL NETWORK: İki yada daha çok nokta arasında iletişimi sağlayan düğümlerin, bağlantıları kuran iletim ortamlarının ve erişimin sayısal olmasını tanımlar.

9 ISDN’DEN ÖNCE TELEFON ŞEBEKESİ DATA ŞEBEKESİ TELEKS ŞEBEKESİ

10 ISDN’DEN SONRA TELEFON ŞEBEKESİ DATA ŞEBEKESİ TELEKS ŞEBEKESİ

11 ISDN ŞEBEKESİNE ERİŞİM
Temel Erişim (Basic Acces, BA, BRI, BRA) Çoklu Erişim (Primary Acces-PA, PRI, PRA)

12 ENTEGRE SERVİSLER SAYISAL ŞEBEKESİ (ISDN)
ISDN aboneleri için iki türlü erişim olanağı mevcuttur. 64 Kb/s lik iki B kanalı ile 16 Kb/s lik D kanalından oluşan Temel erişim (BA) 64 Kb/s lik 30 B kanalı ile 64 Kb/s lik D kanalından oluşan Primer erişim (PA)

13 İNTERNET ERİŞİM ŞEKİLLERİ
ISDN BRA(BA) İNTERNET ERİŞİM ŞEKİLLERİ SANTRAL TELEFON PC FAKS V.B. NT 160kbit/sn 2B D Sync 2*64kbps kbps kbps User Chns Signalling Chn. + Sync

14 İNTERNET ERİŞİM ŞEKİLLERİ
ISDN PRA(PA) İNTERNET ERİŞİM ŞEKİLLERİ SANTRAL TELEFON PC FAKS V.B. NT 2048kbit/sn 30B D Sync 30*64kbps kbps kbps User Chns Signalling Chn. + Sync

15 ENTEGRE SERVİSLER SAYISAL ŞEBEKESİ (ISDN)
Tüm şebekedeki servislerin tek bir şebekede kullanılmasının sağlanması için ITU-T / CCITT tarafından standart bir şebeke yapısı için tavsiyeler oluşturulmuştur. Tek bir telekomünikasyon şebekesinin kurulması için Avrupa Birliği 1989 yılında Türkiye ‘nin de içinde bulunduğu 20 ülke ile biraraya gelerek ortak ISDN servislerinin kendi şebekelerinde 1993 yılı sonuna kadar uygulaması amacıyla iyi Niyet Anlaşması imzalamışlardır. ETSI tarafından standartları oluşturan bu şebeke Euro-ISDN olarak tanımlanmaktadır.

16 EURO ISDN NEDİR? Avrupa Telekomünikasyon Standartları Enstitüsü (ETSI); üye ülkelerin ortak kullanımı için standartları Euro-ISDN olarak belirlemiştir.

17 ENTEGRE SERVİSLER SAYISAL ŞEBEKESİ (ISDN)
Euro-ISDN şebekesinde ses,metin,veri ile hareketli/hareketsiz görüntü iletimi mevcut telefon şebekesinden sağlanmaktadır. ISDN, No.7 işaretleşme sistemine geçen sayısal telefon santralarında yazılım ve donanım değişikliği/ilavesi ile gerçekleştirilebilecektir. Şu anda 45’den fazla ülkede işletmeci ISDN hizmeti sunulmaktadır. Tüm dünyada 12 milyonu aşkın sayıda ISDN abonesi bulunmaktadır. Avrupa’da ISDN abone sayısı 7 milyona yakındır. ISDN şebekesine erişim NT network termination- şebeke sonlandırıcı cihazı ile sağlanmaktadır. PABX aboneler için ise ISDN-PABX’ler geliştirilmiştir.

18 ISDN BAĞLANTISI NASIL YAPILIR?
İLAVE CİHAZLARA GEREK VARMIDIR ? NASIL ISDN ABONESİ OLABİLİRİM?

19 Tüm ISDN servislerine erişim iki telli bakır kablo üzerinden sağlanacaktır. Mevcut ekipmanların ISDN şebekesine irişimi için Terminal Adaptörler kullanılacaktır. Euro-ISDN aboneleri mevcut telefon kablosu üzerinden aynı anda birbirinin aynı veya birbirinden farklı iki servis veya hizmetten yararlanabilmektedir. ISDN tesis başvuruları, ilgili Telekom Müdürlüğüne başvuru formu doldurularak yapılmaktadır. Başvuru, gerçek kişilerde istek sahibi veya vekili, tüzel kişilerde (resmi daire, KİT dahil) yetkili şahıslar, yetkili temsilci veya vekilleri tarafından yapılır.

20 -ISDN ABONELİĞİNDE UYGULANAN NUMARALAMA PLANI NASIL OLACAKTIR?
-ISDN ABONESİ OLDUĞUNDA MEVCUT TELEFON NUMARASINDA DEĞİŞİKLİK OLACAKMI?

21 -Halen ISDN abonelerinde PSTN’de kullanılan numaralama
planı kullanılmaktadır. -ISDN abonesi olunduğunda mevcut telefon hattı çalışsın ya da iptal edilsin, ISDN aboneliği için ayrı prefiksten yeni bir numara verilmesi gerektiğinden doğal olarak, mevcut telefon numarasında değişiklik olacaktır.

22 ISDN’in avantajları İNTERNET ERİŞİM ŞEKİLLERİ
Sayısal ortamda kaliteli ve hızlı iletişim En ekonomik Video konferans uygulaması Multimedya ortamı İnternet Erişimi Kullanıcıya sunulan ek servisler

23 TAMAMLAYICI SERVİSLER (SUPPLEMENTARY SERVICES)
ISDN SERVİSLERİ İNTERNET ERİŞİM ŞEKİLLERİ TAŞIYICI SERVİSLER (BEARER SERVICES) TELESERVİSLER (TELESERVICES) TAMAMLAYICI SERVİSLER (SUPPLEMENTARY SERVICES)

24 TAMAMLAYICI SERVİSLER
Çoklu Abone Numarası (MSN-Multipe Subcriber Number) Doğrudan Arama (DDI-Direct Dialing In) Alt Adresleme (Sub Adressing) Aboneden Aboneye mesaj (UUS-User to User Signalling) Ücret Tesbiti (AOC-Advice of Charge) Arayanı Görme(CLIP-Calling Line Identification Restriction)

25 TAMAMLAYICI SERVİSLER
Arayanın Görünmemesi(CLIR-Calling Line İdendification Restriction) Bağlanılanı Görme (COLP-Connected Line Identification Presentation) Bağlanılanın Görülmemesi (COLR-Connected Line Identification Restriction)

26 TAMAMLAYICI SERVİSLER
Çağrı Tutma (Call-Hold) Çıkan Arama Kısıtlaması (Call Barring) Bekeleyen Çağrı(Call Waiting) Çağrı Yönlendirme (Call Forward) Konferans Görüşme Terminal Taşınırlığı (Terminal Portability) Çağrı transferi (Call Transfer) Kötü Amaçlı Çağrıları Yakalama Meşgulde Tekrar Arama Hat Yakalama (Line Hunting)

27 NEDEN ISDN BA? Video Konferans İmkanı İnternete erişim
Mutimedya İmkanı Geniş Band İmkanı

28 ISDN BA ‘NIN UYGULAMA ALANLARINDAN BAZI ÖRNEKLER
Video konferans uygulaması Broadcast Uygulaması İnternet Erişimi LAN(Local Area Network) Perakende satışlar Endüstri ve Yönetimi Bankacılık ve Sigorta

29 ISDN BA ‘NIN UYGULAMA ALANLARINDAN BAZI ÖRNEKLER
Yargı Ulaştırma Operatörleri Basın ve Yatın Reklamcılık Güvenlik ARGE Eğitim

30 ISDN BA ‘NIN UYGULAMA ALANLARINDAN BAZI ÖRNEKLER
Tıp ve Sağlık Hizmetleri Sanat, TV, Radyo Turizm Reklamcılık

31 ISDN BA KİMLER İÇİN UYGUNDUR?
Ev Aboneleri Küçük işyerleri Orta Ölçekli Firmalar Eğitim Kurumları Sağlık Kuruluşları vb.

32 ENTEGRE SERVİSLER SAYISAL ŞEBEKESİ (ISDN)
ISDN aboneleri için iki türlü erişim olanağı mevcuttur. 64 Kb/s lik iki B kanalı ile 16 Kb/s lik D kanalından oluşan Temel erişim (BA) 64 Kb/s lik 30 B kanalı ile 64 Kb/s lik D kanalından oluşan Primer erişim (PA)


"" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları