Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Nikotin Nasıl Bir Fiziksel Bağımlılık Yapar?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Nikotin Nasıl Bir Fiziksel Bağımlılık Yapar?"— Sunum transkripti:

1

2 Nikotin Nasıl Bir Fiziksel Bağımlılık Yapar?
Nikotin 8 saniyede beyne ulaşır. Her nefeste yaklaşık 50 bin beyin hücresini öldürür. Beyin mutluluk hormonu adı verilen endorfin salgılar. Sigara içmeyenlerde beynimiz endorfinleri otomatik olarak salgılamaktayken, bağımlılarda bu olay sigara içimine bağlı olarak değişkendir.

3 TÜTÜN BİR OTTUR Tütün, patlıcangiller familyasından bir bitkidir. Fakat zehirli olduğu için hiçbir hayvan onu yemez. Üzerine böcek bile konmaz. Bir çok insanın; “sigarayı seviyoruz” diye aşklarını ilan ettikleri madde, zehirli kurutulmuş ottan başka bir şey değildir.

4 TÜTÜN DÜNYADA EN ÇOK ZEHRİ BİR ARADA BULUNDURAN BİTKİDİR
NE KOYUN, NE AT, NE EŞEK, NE İNEK, HİÇ BİR OTOBUR BU BİTKİYİ YEMEZ

5 Sigara ve Nikotin Son derece zehirlidir.
1 mg Nikotin (topluiğne başı kadar) insanı öldürmeye veya felç etmeye yeter Bu sebeple ziraatta tarım ilacı olarak kullanılır.

6 Sigara ve Nikotin Alkolden 15, kokainden 5 kat daha fazla bağımlılık yapıcı bir maddedir. Esrar ve eroinden 8 kat daha fazla bağımlılık yapar

7 Tütün (ot) Orijini : Sigara Adı : SİGARANIN GERÇEK YÜZÜ Nikotin
Polonyum (radyo aktif/kanserojen) Radon (radyasyon) Toluen (tiner) Kadmiyum (akü metali) Metanol (füze yakıtı) Hidrojen Siyanür (gaz odaları zehri) DDT (böcek öldürücü) Bütan (tüp gaz) Naftalin (güve kovucu) Aseton (oje sökücü) Amonyak (tuvalet temizleyicisi) Arsenik (fare zehri) Nikotin 900 derece ısı zehir / uyuşturucu Karbon Monoksit (egzoz gazı) Katran (asfalt) toksik madde Tütün (ot) Sigara Orijini : Adı : 7

8 KURU OT OLARAK ZEHİRLİ OLAN TÜTÜN, YANINCA
Kendisi başlı başına zehir olan tütün, yanınca dumanı içinde civarında canlılar için son derece zararlı maddeler açığa çıkmaktadır. Bir çoğu radyo aktif ve kanser yapıcı bu maddelerden en çok bilinen bazılarını tanıyalım:

9 Sigara da bulunan bazı zehirli maddeler
+ + Siyanür ; Öldürücü zehirdir. Amonyak ; Temizlik malzemelerinde kullanılan bir kimyasaldır. Arsenik ; Fare zehri yapımında kullanılır.

10 Sigara da bulunan bazı zehirli maddeler
+ + Kadmiyum ; Pil yapımında kullanılır Naftalin ; Güve ilacında bulunur Kurşun ; Zehirlidir, yüksek dozu ölümcüldür.

11 Sigara da bulunan bazı zehirli maddeler
+ + Fenol ; Dezenfektan olarak kullanılır Metanol ; Roketlerde de kullanılan Kuvvetli bir yakıttır. DDT ; Yasaklanmış bir böcek Zehiridir.

12 Sigara da bulunan bazı zehirli maddeler
“KATRAN”

13 Karbon Monoksit Nam – ı diğer “Egzoz Gazı” SİGARA EKZOZ GAZINDAN 10 KAT DAHA TEHLİKELİDİR…

14 Sigaranın vücutta izlediği yol
Ağız ve burun Nefes borusu Yemek borusu Mide (tükürükle) Hava yolları (bronşlar) Akciğerle (hava kesecikleri) Burada kılcal damarlardan kana emilir . Sağ kalbe gelir ve sol kalpten tüm vücuda pompalanır. Damar sistemiyle tüm vücudu dolaşır.

15 SİGARANIN VÜCUDA ZARARLARI
Sigara kullanımı ölümle sonuçlanabilir, ayrıca birçok organ üzerinde ve genel olarak tüm insan vücudunda sistematik zararlara yol açar. Diş ve dişeti hastalıkları Kulak-burun-boğaz rahatsızlıkları, bu bölgelerde kanser riskinde artış

16 Kalp ve damar hastalıkları, yüksek kan basıncı, damar tıkanıklıkları
Beyin hücrelerinde tahribat Katarakt riski Solunum rahatsızlıkları Mide rahatsızlıkları Hamilelerde erken doğum Cinsel rahatsızlıklar, iktidarsızlık

17 Sigara ve Hastalıklar Saç Dökülmesi Katarakt Cilt Kırışıklığı
İşitme Kaybı Diş Çürümeleri Kemik Erimesi Kalp Rahatsızlıkları Damar Tıkanıklığı Akciğer Rahatsızlıkları

18 Sigaranın Sebep Olduğu Başlıca Ölüm Çeşitleri: %60 Kalp ve Damar %35 Çeşitli Kanserler % 5 Diğer

19 Kalp ve damar hastalıkları ve
kanserler nedeni ile hayatını kaybedenlerin yanı sıra bir yudum nefes almaya hasret kalanlar, kolunu bacağını kaybedenler, kapanmayan yaralar, diş ve diş eti sorunları… SADECE ÖLDÜRMÜYOR, SÜRÜNDÜRÜYOR DA…

20 Karbon Monoksit (CO)=DAMAR TIKANIKLIĞI
Sigara ve İçeriği Karbon Monoksit (CO)=DAMAR TIKANIKLIĞI Sigara içmeyen birinin Sigara içen birinin koroner damarı koroner damarı

21 Sigara, nefes borularını ve akciğerleri çalışamaz hale gelecek şekilde hasara uğratır
Yaşamınızı nefes darlığı içinde, oksijen tüpüne bağımlı ve yatağa bağlı olarak tamamlamak ister misiniz ?

22 SİGARA İÇMEYENLERİN AKCİĞERİ SİGARA İÇENLERİN AKCİĞERİ

23

24

25 SİGARA VE YÜKSEK TANSİYON;
Kan damarlarının esnekliğini yitirmesi sonucu kan basıncı dengelenemez ve yüksek tansiyon oluşur. Kan basıncının sürekli yüksekliği başta kalp, böbrek, beyin gibi organlar olmak üzere birçok organda hasara neden olur. Damarların esnekliğini yitirmesi, basınç ve kanın akışkanlığının azalması sonucu; felç, inme, beyin kanaması gibi öldürücü olabilen beyin damar hastalıkları ortaya çıkar.

26 SİGARA BURGER HASTALIĞI
Dolaşım bozukluğuna bağlı bacakların kesilmesine yol açabilen bir hastalıktır. Özelliği sadece sigara içen erkeklerde görülmesidir. Hastalık sırasında sigara içmekte ısrar edenlerin ayaktan başlayarak kalçaya kadar bacaklarının bölüm bölüm kesilmesine sebep olan bir hastalıktır.

27 Ağız diş sağlığı ve sigara
Sigara ağız hiyjenini bozar, ağız kokusuna yol açar. Diş çürümelerine, diş eti çekilmelerine ve buna bağlı olarak diş dökülmelerine neden olur. Sigara içenlerin tat ve koku alma duyuları zayıflar, yiyecek içeceklerden sigara içmeyenler kadar tat almazlar.

28

29 Sigara kadınlarda kısırlık riskini arttırır
Sigara kadınlarda kısırlık riskini arttırır. Düşük, dış gebelik, ölü doğum, düşük tartılı doğum ve erken doğum riski artar. Sigara içen annelerden bebekleri kanser riski taşıyan genetik mutasyonlar geçebilir. Sigara erkeklerde sperm yoğunluğunda ve hareketliliğinde azalmaya yol açar. Çok miktarda sigara kullanımı erkeklerde iktidarsızlığa sebep olmaktadır.

30 Sigara kadınlarda kemik erimesi ve deri kırışıklarını arttırır.
Sigara içen kadınlarda menapoz sonrası dönemde kalça kırığı riski fazladır.

31 SİGARANIN CİLDE ETKİSİ VE ERKEN YAŞLANMA GÖRÜNTÜSÜ

32 Sigara ve Kanser AĞIZ KANSERİ

33 YUTAK KANSERİ

34 SOLUK BORUSU KANSERİ

35 BÖBREK KANSERİ

36 YEMEK BORUSU KANSERİ

37 PANKREAS KANSERİ

38

39

40 SİGARA VE DİĞER KANSERLER
Sigaranın akciğer kanseri dışında; dudak, ağız, gırtlak, nefes borusu, yemek borusu ve idrar torbası kanserlerine neden olduğu ispatlanmıştır. Ayrıca böbrek ve pankreas kanserlerinin oluşumuna katkıda bulunduğu, mide ve rahim ağzı kanserleriyle de ilişkili olduğu tespit edilmiştir.

41 20 yıl boyunca günde 1 paket sigara içen birinin vücudunda yaklaşık 7 kg katran birikir.

42 PASİF İÇİCİLİK Pasif içicilik; sigara içmeyen kişilerin sigara içilen ortamlarda bulunan sigara dumanına maruz kalmasıdır. MARUZ KALMAK İÇMEK KADAR ZARARLI

43 Sigara dumanı da öldürücü
Sigara içilen ortamlarda bulunmak ve sigara dumanına maruz kalmak anlamında kullanılan “pasif içiciliğin” de öldürücü olduğu görülmüştür.

44 Sigara dumanına maruz kalan çocuklarda bronşit ve zatürre görülme olasılığı daha yüksek...

45 HAMiLELiKTE İÇİLEN SİGARA
DÜŞÜK ,ERKEN DOĞUM, VE ÖLÜME NEDEN OLUR.

46

47 Hamilelerin sigara içmesi,
veya pasif sigara dumanı etkisinde kalmasının korkunç sonuçları: Düşükler, sakat doğumlar, %10-15 eksik kilolu bebekler, %10-15 oranında zeka kayıpları.

48 Annemiz ve babamızda dahil kimsenin soluduğumuz havayı
Pasif içicilik Dur tiryaki! İçmek zorunda hissettiğin sigaranı her yerde yakamazsın. Annemiz ve babamızda dahil kimsenin soluduğumuz havayı zehirle kirletmeye hakkı yoktur. Temiz hava soluma hakkımızın, sağlıklı yaşama hakkımızın, önemini büyüklerimize nazik bir şekilde anlatmalıyız.

49 pasif sigara dumanı ile
Dehşet verici gerçek: Ülkemizde Her Yıl 4.500 civarında eşten biri pasif sigara dumanı ile eşinin ölümüne neden olmaktadır.

50 Dehşet verici gerçek: Ülkemizde her yıl 2.000 civarında
bebek ve çocuk (0-5 yaş) yanlarında sigara içildiği için, anne veya babaları tarafından öldürülmektedir.

51 Sigara Dumanı En Kirli Havadan 10 Kez Daha Kirlidir.

52 Erken Yaşlarda Sigaraya
Her Yıl Ülkemizde İnsanımızı Erken Yaşlarda Sigaraya Kurban Vermekteyiz Eğer Önlem Alınmazsa Önümüzdeki 20 Yılda Bu sayı e Çıkacak

53 5,5 milyon insan sigaradan hayatını kaybediyor.
Dünyada her yıl 5,5 milyon insan sigaradan hayatını kaybediyor. Eğer, gerekli önlemler alınmazsa bu sayı, önümüzdeki 20 yılda 8 milyona çıkacak.

54 21. YÜZYILDA Büyük Tehdit 1 MiLYAR iNSAN (GEREKİ ÖNLEMLER ALINMAZSA)
SiGARADAN ÖLECEK UNUTMAYALIM, 20. YÜZYILDA YÜZ MİLYON İNSAN SİGARA NEDENİYLE ERKEN YAŞTA ÖLDÜ

55 çektirmiş kadar radyoaktivite etkisi altında kalmakta
Günde bir tane sigara içen bir kişi, her gün röntgen çektirmiş gibidir. 30 yılda 10 bin kez röntgen çektirmiş kadar radyoaktivite etkisi altında kalmakta Türkiye Atom Enerjisi Kurumu

56 Günde iki paket sigara içen bir kişi, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu
30 yıllık sürede Hiroşima’ya atılan atom bombasının öldürücü dozuna eş değer radyoaktivite etkisi altında kalmaktadır. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu

57 Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, sigara paketleri üzerine “SİGARA ÖLDÜRÜR” ifadesi ile birlikte “nükleer tehlike” işaretinin de konulmasını önermektedir.

58 SİGARA, SAVAŞLARDAKİNDEN DAHA FAZLA İNSANI ÖLDÜRÜYOR

59 Sigara içenlerin veya çevresel sigara dumanı etkisinde olanların,
ortalama yılı çeşitli hastalıklarla geçmektedir.

60 Bu Durum Onlarda En Basiti, Astım, Bronşit Gibi Solunum yolları Hastalıkların Neden olmakta. Hatta Zeka Eksikliğine Bile Yol Açmaktadır.

61 SİGARASIZ DAHA BAŞARILI , DAHA CANLI OLABİLİRSİNİZ
SİGARASIZ DAHA BAŞARILI , DAHA CANLI OLABİLİRSİNİZ. SİGARA ERKEN HAFIZA KAYBI VE UNUTKANLIKLARA NEDEN OLABİLİR.

62 sigaraya başlamaktadır.
Her yıl çocuk ve genç (11-19 yaş arası) sigaraya başlamaktadır.

63 sigaranın sebep olduğu çeşitli hastalıklardan
İstatistikler, bu çocukların 1/3 inin sigaranın sebep olduğu çeşitli hastalıklardan erken yaşlarda öleceklerini göstermektedir.

64 Sigara Kullanan Her 6 Kişiden
Ne yazık ki ikisi 55 yaş gününü kutlayamayacak Ne yazık ki üçü 58 yaş gününü kutlayamayacak Ne yazık ki dördü 65 yaş gününü kutlayamayacak

65 150.000 Açıkçası, Her Yıl Çocuk ve Gencimizi Göz Göre Göre Ölüme
Mahkum Ediyoruz…

66 Sigara Büyük Tuzak

67 19 Yaşından Önce Sigara Bağımlısı
Sigara Kurbanlarının % 90’ı 19 Yaşından Önce Sigara Bağımlısı Olmaktadır. .

68 Uyuşturucu Kurbanlarının % 99,99‘u Önce Sigara Kullanmışlardır.

69 Gerçekleri Göremeyenler Dehşete Kapılmayabilirler.
Sigaradan Dolayı Dehşete Kapılmayabilirler.

70 UNUTMAYIN ÇOCUKLAR DAİMA BÜYÜKLERİNİ ÖRNEK ALIRLAR
• Çocuklarının yanında sigara içmek, hatta çocuğuna sigara içtiğini hissettirmenin sonucu, çocuğun da sigaraya başlaması anlamına gelmektedir. • "Ben sigara içebilir miyim" diye soran çocuğa, büyükleri "çocuklar sigara içmez" diye cevap vermektedir. • Bu cevabın bir anlamı da "büyünce içersin" olmaktadır. • Çabuk büyümeyi arzu eden çocuklarda sigara içmeyi büyümek olarak algılamaktadır.

71 Sigaranın Maddi Boyutu
Günde 1 paket olmak üzere 20 yıl sigara içen bir kişi ; Dünyaya miras olarak, sonsuza kadar yok olmayacak 15 kg sigara izmariti bırakır.

72 Sigaraya Harcanan Para (Yirmi iki milyar lira)
TL Ülkemizde Bir Yılda Sigaraya Harcanan Para TL. (Yirmi iki milyar lira)

73 Eğer Karı koca sigara içiyorsa bu rakam
TL Bir kişinin Aylık sigara harcaması yaklaşık 135 ile 225 TL. arası, Yıllık sigara harcaması ise ile TL. arasıdır. Eğer Karı koca sigara içiyorsa bu rakam 5000 TL. yi geçebiliyor

74 ZEHİR PAKETİ 20 YAŞIN ALTINDA ÇOCUK VE GENÇLERİN BİR YILDA
SİGARAYA ÖDEDİKLERİ BEDEL: TL İKİ MİLYAR BEŞ YÜZ MİLYON LİRA ZEHİR PAKETİ

75 çocuk ve gençlerden, aldıkları harçlıkların % 50 - % 60 ını
Sigara tuzağına düşmüş çocuk ve gençlerden, aldıkları harçlıkların % 50 - % 60 ını sigaraya verenler var. Kendilerinin beslenmesi hayattan zevk alması için İçecek, pasta, dondurma, bisküvi, dergi, kitap sosyal etkinlikler gibi ihtiyaçlarına harcayacakları parayı sigaraya vermektedir.

76 Bu Mamayı Yemek Kedinizi Öldürür
Sigara bağımlılarına soruyoruz: Böyle bir mamayı kediniz için alır mıydınız ? KEDİNİZİN MAMASI Bu Mamayı Yemek Kedinizi Öldürür

77 İyi de, o zaman bu paketi niçin alıyorsunuz?
Sigara İçmek Öldürür KÖLE YAPAR

78

79 “SİGARAYA HAYIR” demek için sebepler
Gelişmiş ülkelerde gençler sigara içmiyor Sigara nefesin, saçın, elbiselerin kötü kokmasına neden oluyor Sigara parmakları ve dişleri sarartıyor Çevredeki insanların ve özellikle çocukların sağlığını bozuyor Sigara spor yapmaya engel oluyor Sigara içmek ve hastalıklarını tedavi etmek için çok para harcanıyor Sigara akciğeri, kalbi ve bütün vücudu harap ediyor, Sigara KANSER yapıyor

80 SİGARAYI BIRAKINCA ; 20 dakika Kalp atış hızı düşer 12 saat
Kandaki CO seviyesi normale döner 2 hafta – 3 ay Kalp krizi riski azalmaya başlar; akciğer fonksiyonları artar 1-9 ay Öksürme ve nefes darlığı azalır. 1 yıl Kroner kalp hastalığı riski sigara içen birinin yarısı kadar olur 10 yıl Akciğer kanseri riski sigara içen birinin yarısı kadar olur,ağız,gırtlak,yemek borusu,böbrek,mesane ve pankreas kanseri riski azalır. 15 yıl Kroner kalp hastalığı riski sigara içmeyen birininkiyle aynı olur 1. US Department of Health and Human Services. The Health Consequences of Smoking: what it means to you. U.S. Department of Health and Human Services, Centers for Disease Control and Prevention, National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion, Office on Smoking and Health, 2004.

81 Yemek yediğiniz restaurant, kafe,bar gibi eğlence yerlerinde sigara içiliyorsa lütfen ; 184 SABİM’e yada ’e ihbar ediniz.

82 SİGARA ÜRETİCİLERİ GENÇLERİMİZİ GÖRMEK İSTEDİKLERİ DURUM

83 Güç Bizde! Güçlü olmak için hiçbir maddenin bağımlılığına ihtiyacımız
yok...

84 Kendinize karşı Ailenize karşı,
Çevrenize karşı, Topluma karşı, Sorumluluğunuz Bunu gerektiriyor...

85 Biz Sizin Gerçek Dostunuzuz. Sigara Gibi Yalancı Dost Değil.
Kararınızı Şimdi VerinYarın Çok Geç Olabilir. Unutmayın! Eğer, Siz Zamanında Onu Bırakmazsanız; O sizi Bıraktığında, Artık Yaşamıyor Olacaksınız. Biz Sizin Gerçek Dostunuzuz. Sigara Gibi Yalancı Dost Değil.


"Nikotin Nasıl Bir Fiziksel Bağımlılık Yapar?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları