Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Програма за ТГС България-Турция CCI No: 2007CB16IPO008

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Програма за ТГС България-Турция CCI No: 2007CB16IPO008"— Sunum transkripti:

1 Програма за ТГС България-Турция CCI No: 2007CB16IPO008
4 юли 2011 ‘Tarım atıklarının ortak tanıtılması projesi’ İCCI 2007CB16IPO008 nolu İPA Bulgaristan-Türkiye sınırötesi işbirliği programı üzerinden AB tarafından ortaklaşa finanse edilir. SEMİNER „Tarım atıklarının kompostlaştırılması yoluyla çevre korunması, atıkların sürdürülebilir yönetilmesi ve iklim değişimleriyle mücadele. “ Pomoriye,

2 TARIM ATIKLARININ AZALTILMASI YOLUYLA KOMPOSTLAŞTIRMANIN EKOLOJİK AVANTAJLARI

3 Kompostlaştırma, hayvansal ve bitkisel menşeli organik maddeden aerob ortamda daha basit molekül sincirine sahip, daha sabit, hijiyenli, humus öğelerine zengin ve son olarak tarım kültürleri ve toprakta organik maddenin yenilenmesi için faydalı olan malzemelerin ortaya çıktıkları kontrollü biyolojik olgunlaşma sürecidir.

4 Kompostlaştırmak niçin tavsiyelidir?
Bu organik atıkların yönetilme ve geri dönüşüm tarzıdır. Toprak kalitesinin iyileştirilmesi amacıyla humus üretilmesi Atıkların 80% ile azaltılma tarzı Toprak verimliliğinin iyileştirilmesi Kompost bahçeye eklendiğinde toprak yapısını, aerasyonu ve su tutulmasını iyileştirir Kompost kil toprağa eklendiğinde o toprak daha hafif olurken kumsal toprak ise su tutma kabiliyetini yükseltir.

5 Kompost toprak erozyonunu azaltır
Toprak asitliliğini iyileştirir Bitkilerin kök gelişmesine yardımcı olur Organik maddeler hastalıklar ile zararlılar tarafından daha nadiren saldırıldığı sağlam bitkileri üretir. Kompostun toprağa mulç veya iyileştirici olarak eklendiğinde ilkbaharda onu daha çabuk ısıtır Kompost toprağı canlı tutar Kirletmeyi azaltır

6 Kompostlaştırma sürecini etkileyen etkenler
oksijen – iki çeşit olur: aerob (oksijen mevcudiyetinde) и anaerob (oksijen bulunmamasında) – iyi bir aerasyon için yığının ilk hacminden 30-40%’ı hava tarafından işgal edilmelidir. nem – optimal orantısı aerasyon sırasında 40-70% olmalı mikroorganizmalar,bakteriler, haşeratlar ısı derecesi – optimal olarak 50-65°C diyapazonunda sayılır kullanıldığı malzemenin kalitesi, içeriği ve miktarı Azot içeriği yükseltilmiş malzemeye nazaren organik malzemenin orantısı

7 en uygun ‘kuru madde’ ile ‘nemli madde’ arasındaki orantısı 2:1 olur.
Çeşitli ve farklı malzemelerden ibaret karışım Kompost yıyınının boyutları – en optimal olarak 1,2 х 1,2 х 1,2 m (en X yükseklik X boy)

8 Kompostlaştırma sayesinde alınan ürün olan kompost gübre, toprak iyileştiricisi veya mulç olarak kullanıldığı değerli bir malzemedir. Kompost sayesinde: Toprakta besin maddeleri artar Toprağın nem tutma kabiliyeti iyileştirilir Yabani otların gelişmesi engellenir Sunni gübre ve pestisitlerin kullanılma ihtiyacı azalır Zararlı maddelerin topraktan yeryüzü ve yeraltı sularına geçme olanağı azalır Depoda atıkların azalırken sera gazlar emisyonları da azaldığından dolayı iklim değişimiyle mücadele ediyoruz

9 Saman şapkası Toprak tabakası Karbon zengini bitkileri Ahır gübresi Kül Azot zengini bitkileri Bitki dalları ve sapları

10 Kompostlaştırmaya ekolojik yaklışıma göre toprağa verildiği azotun çıkarılması neticesinde atmosfer havasında meydana gelecek amonyak şeklinde emisyonlarının salınmasının önlenmesi amacıyla azot zengini bir tabakasının koyulmasından sonra toprakla kapatılması lazım!

11 Mulçlaştırma Mulçlaştırma, toprak yüzeyine bir tabaka organik maddenin ilave edildiği diğer bir kompostlaştırma çeşidi olur. İşbu, ormanda gerçekleştirilen doğal sürecin tekrarlanmasıdır. Ağaç yapraklarının döküldükten sonra zaman geçtikçe çökülür ve yeniden bitkiye besin olarak döner. İşbu çok yavaş fakat çok etkili kompostlaştırma yöntemidir.

12 Mulçlaştırmanın avantajları
Rutubetin/su miktarının muhafaza edilmesi Toprak solucanlarını çeker Yabani otların ortaya çıkmasını kontrol eder термоконтрол чрез изолиране обогатяване на почвата

13 Yaprak kompostlaştırması (yaprak siyah toprağı) Çiftçilerden çoğu bahçeleri temizlerken ağaçlar ve çalılardan dökülmüş yaprakları yakar. İşbu atmosferde büyük miktarlarda kirletici maddelerin salınmasına neden olur. Bunun alternatifi yapraklardan kompostlaştırma yoluyla faydalanmasıdır. Kuruyken yapraklar çok yavaşça çürür. Bunun için onlar yağıştan sonra toplanmalı veya kaba koyulduktan sonra nemlendirilmeli. Onlar kompost yığınına diğer organik atıklarla beraber konulabilir. Fakat miktarı aşırı derecede büyükse kompostlaştırılmasının ayrı ayrı gerçekleştirilmesinden fayda var.

14 Yaprak kompostu, toprağı daha verimli yapacak fiziksel yapısının iyileştirilmesine kullanılabilir. Yaprak kompostu yabani otların gelişmesini boğmak ve rutubeti muhafaza etmek için, toprak sürmesinde kullanılabilir, çayır veya tohumlar üzerine serpilebilir, oda çiçek saksılarına ilave edilebiir. Sonbahar yaprakları çok yavaşça çürür. Süreci hızlandırmak amacıyla elde edilen kompostu zenginleştircek taze biçilmiş ot ilave ediniz. Yaprak siyah toprağı 10 cm. kalın tabakanın oluşturulmasına kadar toprak üzerine serpilebilir. O, ilkbaharkinin ilk ısınmasından hemen sonra verilirse topraktaki rutubetin muhafaza edilmesine yardımcı olur.

15 Kompostlaştırma için bazı nasihatlar Kompostlaştırma sürecinin hızlandırılması amacıyla ilave edilmesi faydalı olan: - ısırgan; - ahır gübresi; - karakafes, zarasliçe denilen bir bitki; - biçilmiş ot.

16 Bitkisel malzemeden yapılmış bahçe kompostu orta dereceli toprak verimlilik iyileştiricisi olur. Kompostlaştırma sırasında ahır gübresi de eklenirse derece yükseltilir. Bahçe kompostunun tavsiyeli kullanılma miktarı 10 m2’de 10 litredir. Bitkisel atıklarla birlikte ahır gübresi de kompostlaştırmış olursanız miktarı 10m2’de 5 litreye kadar azaltılabilir.

17 Sanayi açısından evsel atıkların yönetilmesinde kompostlaştırma depolamanın çevre üzerinde etkisinin azaltılmasında kararlı rol oynamaktadır. Biyobozunur atıkların ayrı ayrı toplanmasının sağladığı avantajlara aşağıdakiler de eklenebilir: Depolardan saptırılması; Karışık evsel atıkların geri kalan kısmının kalori verimliliğinin yükseltilmesi; Yüksek kaliteli kompostun üretilebildiği ve biyogaz üretilmesinin kolaylaştırıldığı biyolojik atıklardan ibaret daha temiz bir fraksiyonun oluşturulması.

18 DİKKATİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ!
‘Tarım atıklarının ortak tanıtılması projesi’ İCCI 2007CB16IPO008 nolu İPA Bulgaristan-Türkiye sınır ötesi işbirliği programı üzerinden AB tarafından ortaklaşa finanse edilir.


"Програма за ТГС България-Турция CCI No: 2007CB16IPO008" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları