Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SİGARA FAYDALIDIR ! ! ! Çünkü

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SİGARA FAYDALIDIR ! ! ! Çünkü"— Sunum transkripti:

1 SİGARA FAYDALIDIR ! ! ! Çünkü
Prof Dr. Uğur GÖNÜLLÜ Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı

2 NEDEN FAYDALIDIR? Çünkü; Keyif verir,
Sıkıntılı durumlarla başa çıkmamızı sağlar, Rahatlatır, gevşetir, Yalnızlık ve depresyonla savaşır, Can sıkıntımızı giderir, Odaklanmamızı sağlar, Kilo almamızı engeller.

3 NEDEN BAĞIMLILIK GELİŞİR?
Fiziksel (fizyolojik) Bağımlılık Fiziksel (fizyolojik) Bağımlılık: Psişik bağımlılıktan ayrı ve çoğu zaman ona eşlik eden, fakat derecesi onunkinden farklı olabilen sürekli bir durumdur. Fiziksel bağımlılık, maddenin, kısa veya uzun bir süre boyunca vücutta bulunması sonucu; beyinde onun etkilediği hedef nöronlardaki reseptörlerde ya da bu reseptörlerle kenetli mekanizmalarda ve/veya hedef nöronlarla ilişkili ve onların fonksiyonunu kontrol eden nöronların oluşturduğu sistemlerde yaptığı adaptif değişmelere bağlıdır. Merkezi sinir sisteminde fizyolojik olarak açıklanabilen, farklı derecelerde adaptif değişimlerin olması; Oğuz Kayaalp Tıbbi farmakoloji İlaç suistimali ve ilaç Bağımlılığı s

4 NEDEN BAĞIMLILIK GELİŞİR?
Psişik (psikolojik) Bağımlılık: Keyif almak Yokluğunda özlem duymak Önüne geçilmesi güç bir arzu oluşturması Madde arama davranışına itmesi İrade kontrolünün kaybolması Psişik (psikolojik) Bağımlılık: Maddenin pozitif pekiştiri yapmasına bağlıdır. Maddeyi almaya devam etme arzusu ile kendini belli eder; bu arzu ilaca karşı psişik bir özleme dayanır. Bazen özlem (“craving”) o kadar şiddetli durumdadır ki, maddeyi almak zorunluluk haline gelmiştir; onu almaya karşı kişide önüne geçilmesi güç veya olanaksız bir arzu oluşmuştur. Madde özlemi kişiyi madde arama davranışı içine sokar. Maddeyi alma dürtüsü üzerinde iradenin kontrolu kaybolmuştur, yorum gerekirse madde kişiyi kontrol eder duruma geçmiştir. Oğuz Kayaalp Tıbbi farmakoloji İlaç suistimali ve ilaç Bağımlılığı s

5 BAĞIMLILIK SİGARA Psişik + Fiziksel
Bir maddeye bağımlılık kazanmış bir kimsede iki türlü bağımlılık durumu ayırt edilir: Psişik bağımlılık ve Fiziksel bağımlılık. Maddeye bağımlılık bazen sadece psijik bağımlılık şeklinde olabilir; fakat tek başına fiziksel bağımlılık özel bazı durumlar dışında gelişmez. Fiziksel bağımlılık gelişmiş ise beraberinde genellikle psişik bağımlılık da gelişmiştir. Oğuz Kayaalp Tıbbi farmakoloji İlaç suistimali ve ilaç Bağımlılığı s

6 NEDEN FAYDALIDIR? Çünkü; Keyif verir,
Sıkıntılı durumlarla başa çıkmamızı sağlar, Rahatlatır, gevşetir, Yalnızlık ve depresyonla savaşır, Can sıkıntımızı giderir, Odaklanmamızı sağlar, Kilo almamızı engeller.

7 Sigara Keyif Verir Sigara keyfinin doğası nedir?
Bunun altında evrensel bir kendini anlatma arzusu yatmaktadır. Hiçbir yetişkin çocukluğunu tamamen geride bırakmamıştır. Bu yüzden devamlı olarak çocukluğumuzda alışmış olduğumuz kaygısız günleri ararız. Büyüdükçe, zevklerimizi ihmal edip işlerimize yönleniriz ve bu sonu gelmeyen bir çabaya dönüşür. Bir çoğumuz için sigara içmek, bu eski alışkanlıklarımızın yerine koyduğumuz keyifli bir mola halini alır.

8

9

10 Sigara Keyif Verir Sigara Ödüldür (Öldürür)
Birçoğumuz ödüllere açızdır, hep arkamızın sıvazlanmasını isteriz. Sigarayı, her dilediğimizde kendimize sunduğumuz bir ödül olarak görürüz. O yüzden de ne zaman iyi bir şey yapsak sigara yakarak kendimizi ödüllendiririz. Kendi kendimize “ şu işin şu kadarını tamamlayayım, küçük bir keyfi hak edeceğim o zaman sigaramı içerim” gibi sözler veririz. Günün ilk ve son sigarası çoğunlukla önemli birer mükafattır. Kahvaltıdan hemen sonra yakılan ilk sigara, bir çeşit önceden verilmiş ödül gibidir. Kişinin gün boyunca yapması gereken birçok işi vardır ve zor bir günün üstesinden keyifle gelebilmek için ilk ödülünü bu şekilde alır. Günün son sigarası ise, iyisiyle kötüsüyle geçen bir günün üzerine adeta kapıyı kapatmak gibidir. Bunu da “ yatmadan önce mutlaka son sigaramı içer, ışığı söndürür ve uykuya dalarım” şeklinde tanımlarlar.

11

12

13 Sigara Keyif Verir Sigara başka tatların bütünleyicisidir
Sigara içimi çoğunlukla şartlı reflekstir ve bir başka eylemle birleştirilir. Bir yere ulaşmak, bir işe başlamak ya da bitirmek, çay veya kahve içmek, açlık hissi bunlardan birkaçıdır. Örneğin yemeklerde ayrı bir tat olarak yerini alır. Sıklıkla kişinin canı hiç sigara istemezken, başka bir sigara içeni görerek kendisinin içmesi gerektiğini düşünebilir.

14

15

16 Sigara Keyif Verir Sigara Ağız İçin Zevktir
Sigaradan alınan zevki sadece ağızda bıraktığı tat ile açıklamak mümkün değildir. Bu tür bir açıklama ağızdan alınan hazzın dışarıda kalmasına neden olur. Bu zevk hem cinsellik hem de açlık için vazgeçilmezdir ve çocukluktan kalmadır. Parmak emmek ile sigara içmek arasında doğrudan ilişki söz konusudur.

17

18 NEDEN FAYDALIDIR? Çünkü; Keyif verir,
Sıkıntılı durumlarla başa çıkmamızı sağlar, Rahatlatır, gevşetir, Yalnızlık ve depresyonla savaşır, Can sıkıntımızı giderir, Odaklanmamızı sağlar, Kilo almamızı engeller.

19 Sıkıntılı durumlarla başa çıkmamızı sağlar
Sigara içimi sıkıntılı durumlardan kurtulmanın başlıca yollarından biridir. Yalnızca sigara içmek bahanesiyle dışarıya çıktığınızda bile: Sıkıntınızdan bir süre uzaklaşmış, Farklı bir çevreye girmiş olursunuz, Kısa bir sürede olsa kafanızı boşaltıp rahatlarsınız.

20

21

22

23 NEDEN FAYDALIDIR? Çünkü; Keyif verir,
Sıkıntılı durumlarla başa çıkmamızı sağlar, Rahatlatır, gevşetir, Yalnızlık ve depresyonla savaşır, Can sıkıntımızı giderir, Odaklanmamızı sağlar, Kilo almamızı engeller.

24 Rahatlatır, gevşetir “Sigara Rahatlamama Yardım Ediyor”
Modern kültürün en önemli zaaflarından biri uygun bir rahatlama yönteminin olmamasıdır. Birçoğumuz nasıl rahatlanması gerektiğini bilmediğimiz gibi buna ayıracak zamanımız da olmamaktadır. Sigara bize bunu sağlamaktadır, çünkü müzik gibi ritmiktir. Yemeklerden sonra, işe bir süre ara verildiğinde ya da herhangi bir efor gerektirecek bir şey yapmadan evde oturduğumuz zamanlarda, sigara içimi bize bir süre oyalanmamız için kabul edilir bir özür sağlamaktadır. Bu da stresli işlerde çalışanların neden daha fazla sigara bağımlısı olduklarını açıklamaktadır.

25 Rahatlatır, gevşetir “Tüm sıkıntılarımdan üfleyerek kurtuluyorum“
Sıkıntının yoğun olduğu zamanlarda sigara bir ferahlık sağlar. Tiryakiler bunu canınız yandığında ağladıktan sonraki rahatlamaya benzetirler. Endişelerimiz ya da sıkıntılarımız bizi sadece psikolojik olarak değil fizyolojik olarak ta etkilerler. Bir kişi depresif hale geldiğinde solunum ritmi de bozulur. Kısa ve yüzeysel soluk alıp verme göğüs üzerinde baskıya neden olur. Sigara içmek göğsün ritmik genişlemelerine olanak sağlayarak solunum ritmini tekrardan düzenleyerek rahatlamanızı sağlayacaktır. Böylece göğsünüzde hissettiğiniz baskı kaybolacaktır. Aynı şekilde öfkelendiğimizde de solunum ritmimiz farklılaşacak, sigara içmek bu ritmi yeniden düzeltmemize fırsat verecektir.

26 Rahatlatır, gevşetir Sigaranızdan derin bir nefes alıp içinizde tutup tekrardan dışarıya vermeniz, bugün tıpta ve YOGA gibi öğretilerin meditasyonlarında uygulanan nefes alıp vererek gevşeme yönteminin tıpatıp aynısıdır. Esasında siz sigara içerken bu gevşeme tekniğini uygulamaktasınız.

27 Solunumla gevşeme tekniği
Derin bir nefes alınız 2-3 saniye nefesinizi tutunuz Yavaşça nefesinizi veriniz Bir İsrail firması yüksek tansiyonu ya da tansiyondaki düzensizliği ilaç kullanmadan düzenleyen FDA onaylı bir teknoloji geliştirmiş, esası  soluma ve kalp vuruların algılaması ve kulaklıklarla ritmik olarak uyarıp soluk alıp verme temposunu düzenlemesi.

28 NEDEN FAYDALIDIR? Çünkü; Keyif verir,
Sıkıntılı durumlarla başa çıkmamızı sağlar, Rahatlatır, gevşetir, Yalnızlık ve depresyonla savaşır Can sıkıntımızı giderir, Odaklanmamızı sağlar, Kilo almamızı engeller.

29 Yalnızlık ve depresyonla savaşır
Nikotin yedi saniyeden az bir sürede beyninize ulaşmaktadır. Bu süre, aynı maddeyi damardan alacak olsanız, beyninize ulaşması için gereken süreden çok daha kısadır. Nikotinin anti-depresan ve anti-anksiyete özellikleri, neden bu tür hastaların daha çok sigara kullandıklarını açıklamaktadır. Sigaradan nefes çekildiği sürece bu tür sıkıntılar ortadan kalkmaktadır!

30 Marilyn Monroe, evinin bakıcısı tarafından yanında boş bir uyku ilacı şişesi olduğu halde ölü bulunmuştur. Yapılan otopsi, aşırı dozda barbitürat kullanımı sonucu intihar olduğunu göstermiştir.

31 Kullanım Dozu ve Dönemi Son İlaçlama İle Hasat Arasındaki Süre (Gün)
Bitki Adı Zararlı Adı Kullanım Dozu ve Dönemi Son İlaçlama İle Hasat Arasındaki Süre (Gün) Pamuk Yaprak biti (Aphis gossypii) 35 ml/da, nimf, ergin 14 Beyaz sinek (Bemisia tabaci) 85 ml/da, nimf, ergin Yaprak piresi (Empoasca decipiens) Armut Armut yaprak pireleri (Cacopsylla spp.) 40 ml/100 l su, nimf, ergin Şeftali Yaprak biti (Myzus persicae) 20 ml/100 l su, nimf, ergin Elma Yaprak biti (Aphis pomi) 20 ml/100 l su nimf, ergin Domates 7 Tel kurtları (Agriotes spp.) 100 ml/da 100 ml/da, nimf, ergin damlama sulama ile Tütün 12 ml/da, nimf, ergin Tütün tripsi (Thrips tabaci) 14 ml/da, nimf, ergin Antepfıstığı Yaprak psillidi (Agonoscena targionii) 30 ml/100 l su nimf, ergin Patates Patates böceği (Leptinotarsa decemlineata) 15 ml/da ergin, larva Patlıcan Yaprak biti (Aphis fabae) 100 ml/da, nimf ergin damlama sulama ile Fasulye Bamya Narenciye Yaprak galeri güvesi (Phyllocnistis citrella) 3,5 ml/ağaç: gövde çapı 3 cm' ye kadar olan fidanlarda 6 ml/ağaç: gövde çapı 5-6 cm' ye kadar olan fidanlarda, larva The chemicals belong to a new class called neonicotinoids, which are based on the nicotine molecule.

32 Yalnızlık ve depresyonla savaşır
“Sigaramlayken Yalnız Değilim” Birçok tiryaki sigara içmeyi bir dostla?? beraber olmaya benzetebilir. Tiryakilerin “arkama yaslanıp sigaramı yakıp ateşini izlemeye başladıktan sonra artık yalnız değilimdir” dediğini rahatlıkla duyabilirsiniz. Sigaranın bir başka yönü de arkadaş edinmedeki yeridir. Birçok yönden içkiye benzetilebilir. Sosyal bariyerlerin ortadan kaldırılmasına katkıda bulunur.

33 NASIL BİR DOST?? Her ne kadar manşetlere yansımasa da, sigara ya da diğer tütün ürünleri her 6 saniyede bir kişinin ölümüne neden olmaktadır. Tütün salgını, yirminci yüzyılda tüm dünyada 100 milyon kişinin ölmesine neden oldu. Türkiye’de; YILDA bin kişi sigara nedeniyle vaktinden önce ölmektedir (günde ölüm).

34 NEDEN FAYDALIDIR? Çünkü; Keyif verir,
Sıkıntılı durumlarla başa çıkmamızı sağlar, Rahatlatır, gevşetir, Yalnızlık ve depresyonla savaşır, Can sıkıntımızı giderir, Odaklanmamızı sağlar, Kilo almamızı engeller.

35 Can sıkıntımızı giderir
Modern Kum Saatidir Yanmakta olan bir sigara çoğunlukla psikolojik bir zaman sayacıdır. Beklediği kişinin geciktiğini gören bir tiryaki kendi kendine; “bir sigara daha içeceğim sonra da gelmezse çekip gideceğim” diyebilir. Bir başkası “beklerken saati takip etmektense elimdeki sigaranın giderek daha küçülmesini izlemek çok daha kolay” örneğini verebilir. Örneğin bir yer tarif edilirken “üç sigara içimi mesafede” dendiğini duyabilirsiniz. Sigara sadece geçen süreyi ölçmez ayrıca zamanın daha çabuk geçmesini sağlar. Bundan dolayı tiryakiler beklemeleri gerektiğinde elleri otomatik olarak hemen sigaralarına gider.

36 Yaşam süremiz ne kadar kısalıyor?
Sigara içen bir erkek, her sigarada hayatından 11 dakika çalmaktadır. Bir karton (10 paket) sigara içtiğinde hayatından kaybettiği süre bir buçuk günü bulmaktadır. Günde bir paket sigara kullanan böyle bir bağımlının hayatından, her yıl 2 ay eksilmektedir. {University of California, Berkeley Wellness Letter, April 2000}

37 Yaşam süremiz ne kadar kısalıyor?
Her içilen bir paket sigara ile hayatımızın 28 dakikasını kaybediyoruz, bu kayıp sıradan bir bağımlı da 25 yıla ulaşabilmektedir. {"Dying to Quit,“ kitap 1998 Janet Brigham}

38 Can sıkıntımızı giderir
“Dumanını Seyretmeye Bayılıyorum" Mitoloji ve dinde dumana birçok anlam yüklenebilmektedir. Onun havada süzülebilmesi ve her şekle girebilmesi, insanoğlunun hayal gücüne gizem ve sihir olarak yansımıştır. Modern insanlar için bile büyüleyici bir yönü vardır. Tiryaki için, üflediği her duman onun bir parçasını temsil etmektedir. Soğuk günlerde kendi nefesinin oluşturduğu buharı seyreden tüm insanlar gibi tiryakiler de oluşturdukları dumanı seyretmekten haz duyarlar.

39

40

41

42

43 NEDEN FAYDALIDIR? Çünkü; Keyif verir,
Sıkıntılı durumlarla başa çıkmamızı sağlar, Rahatlatır, gevşetir, Yalnızlık ve depresyonla savaşır, Can sıkıntımızı giderir, Odaklanmamızı sağlar, Kilo almamızı engeller.

44 Odaklanmamızı sağlar "Sigara Düşünmeme Yardımcı Oluyor"
Zihin ancak tüm dış uyaranlar engellendiğinde odaklanabilir. Sigara içimi bu dış uyaranlara karsı bir “perde” vazifesi görür. Bu yüzden tiryakiler sigara olmadan hiçbir şeye odaklanamadıklarını iddia ederler. Hatta dikkatlerini artırdıklarını düşünürler. Buna karşın aynı kişiler çok fazla sigara içtiklerinde dikkatlerinin dağıldığını da kabul ederler.

45

46 Odaklanmamızı sağlar "Sigara Düşünmeme Yardımcı Oluyor"
Sigaraya bağımlı hale geldikten sonra, tiryakiler sigara içmediklerinde, devamlı sigara düşündüklerinden odaklanamazlar. Bu durum da sigaranın, konsantrasyonlarını artırdığını düşünmelerine neden olur. Sigara içmeyenler ya da bırakanlar peki nasıl odaklanıyorlar?

47 NEDEN FAYDALIDIR? Çünkü; Keyif verir,
Sıkıntılı durumlarla başa çıkmamızı sağlar, Rahatlatır, gevşetir, Yalnızlık ve depresyonla savaşır, Can sıkıntımızı giderir, Odaklanmamızı sağlar, Kilo almamızı engeller.

48 Kilo almamızı engeller
Sigaranın bir başka yararı da kilo alımını engellemesidir. Sigara bunu; Yemekleri midede daha uzun süreler tutarak, İştihanızı bastırarak Metabolizmanızı hızlandırarak, sağlamaktadır. Sigara her gün fazladan 300 kalori yakmanıza neden olmaktadır.

49 Kilo almamızı engeller
Sigarayı bırakan herkes kilo almaz. Tipik olarak sigara sonrası alınan miktar yaklaşık 3 kilodur. Bazı bireyler ise çok daha fazla kilo alabilmektedirler. Unutmayın, kilonuzu kontrol etmenin çok daha sağlıklı yöntemleri vardır.

50

51 Dışarıda güneşin altında temiz havada yürüyüş yaparak, yapraklı bir bitki tüketiyorum… sağlığım için daha iyisi olmasa gerek!

52 Top On Listesi Kötü kokan nefes

53 Top On Listesi 2. Sararmış tırnak ve parmaklar

54 Top On Listesi 3. Sosyal yalnızlık

55 Top On Listesi 4. Çocuklara kötü örnek olunması

56

57

58 Top On Listesi 5. Sigaranın yaktıkları

59 Top On Listesi 6. Kırışıklıklar

60

61 Top On Listesi 7. Yangın İstanbul'un yangın bilançosu ağır oldu. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'ndan alınan bilgilere göre, geçtiğimiz yıl kentte 20 bin yangın meydana geldi. Bu yangınlarda biri itfaiye eri olmak üzere 37 kişi hayatını kaybederken, 228 kişi de ağır yaralandı. Yangınların çıkış nedenleri arasında sigara izmariti ilk sırada yer aldı. 17 bin 396 yangın, sigara izmaritinden kaynaklanırken, ateşle oynayan çocuklar ise 2 bin 13 yangına neden oldu.

62 Top On Listesi 8. Sararmış dişler

63 Top On Listesi 9. Suçluluk duygusu

64

65 Top On Listesi 10. Artmış masraf

66 Ulusal sigara karşıtı ilk kampanyayı Naziler yapmışlar
Ulusal sigara karşıtı ilk kampanyayı Naziler yapmışlar. Bu posterin tercümesi; “Yüklerden (burada bahsedilen vergi yükleri) şikayet edeceğinize bu kötülükle savaşın. Aşırı tütün kullanımının Alman halkına bedeli, yıllık 2.35 milyar mark, bu miktar da 2 milyon arabaya (Volkswagen) ya da bu arabalarla kat edeceğiniz 50 milyar km (milyon değil) için gereken benzine eşdeğer! Halkımızın refahını artırmalıyız!”

67 İLK ON’A GİREMEYENLER

68 Two guys bought a boatload of fireworks and put them in the back seat of their car. They rolled down the windows and lit up their cigarettes. When they finished they threw them out the windows only to have them swirl back into the car and catch the whole back seat and subsequently the fireworks ablaze and they couldn't get out of the car fast enough so they stuck to the seats as they burned to death. The cigarette blew up in Andi Susanto's mouth while he was riding his motorcycle in Bekasi, near Jakarta. He lost six teeth and received 51 stitches. Recently, near Pittsburgh, a woman narrowly escaped being burned to death in her car. She said she had thrown a cigarette out the window, and it came back in, landing on the back seat. Man killed in cigarette accident A hospital patient being treated with a flammable gel for a skin condition has died after being engulfed in flames as he lit a cigarette. İngiltere'de yaşayan 19 yaşındaki genç kızın canı bir sigara istedi, sigarayı yaktığı anda arabası bir alev topuna döndü ve infilak etti. Kızın arabasında bulunan bir şişe hidrojen peroksitin, arabaya sızdığı düşünülüyor.

69 Sigarayı bırakmak; Sigara içtiğiniz tüm o yıllar boyunca yanlış yaptığınızı, Kendinize zarar verdiğinizi, Ebeveynlerinizin haklı olduklarını, Eşinizin, çocuklarınızın, iş arkadaşlarınızın, tüm toplumun doğruları söylediğini, Binlerce liranızın boş yere sokağa atıldığını, Onun esiri olduğunu kabul etmektir.

70 Sigara Bağımlılığı Hastalıktır
Nikotin düşük dozlarda uyarıcı etki yaparken, yüksek dozlarda santral sinir sistemini baskılar

71 Sigara Bağımlılığı Hastalıktır

72 SİGARA FAYDALIDIR ? ? ?

73 SEÇİM SİZİN


"SİGARA FAYDALIDIR ! ! ! Çünkü" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları