Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AĞIRLIK BİR KUVVETTİR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AĞIRLIK BİR KUVVETTİR."— Sunum transkripti:

1 AĞIRLIK BİR KUVVETTİR

2

3 Mıknatısların zıt kutupları birbirlerine çekme kuvveti uygular
Mıknatısların zıt kutupları birbirlerine çekme kuvveti uygular. Kütlesi küçük olan mıknatıs harekete geçer. Benzer şekilde ceviz Dünya'ya, Dünyada cevize bir kuvvet uygular. Kütlesi çok büyük olduğu için Dünya hareket etmez.Ceviz Dünya'ya doğru hareket eder. Dünya ile yeryüzündeki kütleler arasındaki çekim kuvvetine yer çekimi kuvveti denir.

4 Yer çekimi kuvveti Dünya'mızdaki bütün kütleler üzerine etki eder
Yer çekimi kuvveti Dünya'mızdaki bütün kütleler üzerine etki eder. Yer çekimi kuvvetinin yönü, Dünya üzerindeki her noktada Dünya'nın merkezine doğrudur. Yerden belli bir yükseklikte serbest bırakılan kütleye etki eden yer çekimi kuvveti dengelenmemiş bir kuvvettir.

5 Yer çekim kuvvetinin etkisi de dinamometre ile ölçülebilir.
Kütleye etki eden yer çekimi kuvvetine ağırlık denir. Dinamometre ile kuvvet ölçülür. Kuvvetin birimi newtondur. O hâlde ağırlık da bir kuvvettir ve birimi de newtondur.

6 Kütle mi? Ağırlık mı? Kütlesi büyük olan gezegenler, üzerindeki cisimlere daha büyük çekim kuvvetleri uygular. Bu nedenle aynı cismin ağırlığı Dünya'mız dışında bulunan gezegenlerde farklı olur. Dünya’nın kütlesi Ay’ın kütlesinin yaklaşık 6 katıdır. Bu yüzden Dünya’da 600 N ağırlığındaki bir kişi, Ay’da 100 N ağırlığındadır. Bir cismin kütlesi Dünya'da ya da uzayın herhangi bir noktasında değişmez. Uluslararası birim sisteminde kütle birimi kilogram, ağırlık birimi ise newtondur. Kütle, eşit kollu teraziyle, ağırlık ise dinamometreyle ölçülür. Dinamometre Eşit Kollu Terazi

7 Mustafa ÇELİK Fen ve Teknoloji Öğretmeni Türk Telekom YİBO Digor/KARS


"AĞIRLIK BİR KUVVETTİR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları