Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CEIT 101 Teorik Vasfi Tuğun - Konu 2 -.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CEIT 101 Teorik Vasfi Tuğun - Konu 2 -."— Sunum transkripti:

1 CEIT 101 Teorik Vasfi Tuğun - Konu 2 -

2 Bellek Çeşitleri RAM Bellek (Random Access Memory- Rastgele Erişimli Bellek) ROM BELLEK ( Read Only Memory ) Dış Bellek Birimleri  (Secondary Memory Devices - İkincil Bellek Araçları)

3 RAM Bellek (Random Access Memory- Rastgele Erişimli Bellek)
Görevi, işlemcinin üzerinde işlem yapacağı verileri depolamak ve işlemci istediğinde bu verileri işlemciye göndermektir. Programların ve verilerin kullanıldıkları zaman geçici olarak depolandıkları yerdir.

4 RAM Bellek (Random Access Memory- Rastgele Erişimli Bellek)
Istenilen bölgesine bilgi depolanabilir, silinebilir, okunabilir, değiştirilebilir. Yalnız elektrik kesintisi veya makineyi kapatma durumunda tüm bilgiler silinir. Birimi günümüzde megabayt (MB)'dır. PC'lerde 8, 16, 32, 64, 128 MB ve katları şeklinde bellekler kullanılmaktadır.

5 RAM Bellek (Random Access Memory- Rastgele Erişimli Bellek)
Ram bellek Ana bellek olarak da isimlendirilir. Bilgisayar işlem yaparken verileri bu bellek üzerinde tutar. Giriş biriminden girilen veriler önce Ram belleğe gelir. Daha sonra CPU verileri ihtiyaç duydukça buradan alarak işler. CPU içinde işlenen veriler yine Ram Belleğe gider. Daha sonra Ram bellekten Çıkış Birimine aktarılır.

6 ROM BELLEK ( Read Only Memory )
Sadece okunabilir bellektir. Bu bellek üretici firma tarafından hazırlanmıştır. Bilgileri okunabilir fakat üzerinde bir değişiklik yapılamaz. Bu bilgiler makineyi kapatma veya elektrik kesintisinden etkilenmezler ve silinmezler. Kullanıcı tarafından verilen komutları işleme koyar. RAM belleğe göre oldukça pahalıdır.

7 Dış Bellek Birimleri (Secondary Memory Devices
Kalıcı bellektir. Üzerine kaydedilen bilgiler elektrik kesildiğinde ya da bilgisayar kapatıldığında silinmez. Sabit Disk (Harddisk) , Disket, CD, Data kartuşları depolama birimine örnek olarak gösterilebilir. Sabit disk (Harddisk) bilgisayarın kasasının içinde bulunur ve bütün bilgiler onun üzerinde depolanır. Yani sabit disk bilgisayarın içindeki depolama birimidir.

8 Dış Bellek Birimleri (Secondary Memory Devices )
Günümüzde birimi giga byte (GB)'dır. PC'lerde 40, 60 GB harddiskler kullanılmaktadır.

9 5 + 3 İşleminin Yapılması Şimdi bilgisayar içinde gerçekleşen basit bir işlemle bu birimlerin nasıl koordinasyon içinde çalıştığını görelim. Örneğin bilgisayarda 5+3 işleminin yapılmak istendiğini düşünelim. Bu işlem yapılmadan önce kullanıcı 5,+ ve 3 verilerini klavyeden girer. Kontrol birimi girilen bu verilerin RAM belleğe gitmesi emrini verir ve bu veriler Ram belleğe gider.

10 Daha sonra kullanıcı Enter tuşuna basarak bu toplama işlemini onaylar
Daha sonra kullanıcı Enter tuşuna basarak bu toplama işlemini onaylar. Bu onayı alan kontrol birimi Aritmetik ve Mantık Birimine (ALU) emir verir ve bu işlemi yapmasını ister. ALU 5+3 işlemini yapar ve 8 sonucunu bulur. Daha sonra bu sonuç (8) Ram belleğe ve ekrana gider. Böylece kullanıcı işlemin sonucunu ekranda görmüş olur.

11 Ancak bilgisayar kapatıldığında bu sonuç (5+3=8) bilgisayardan silinir
Ancak bilgisayar kapatıldığında bu sonuç (5+3=8) bilgisayardan silinir. Kullanıcı bu sonuca bir daha ulaşamaz. Çünkü sonuç Ram bellektedir. Kullanıcı bu sonuca daha sonra tekrar bakmak için depolama birimine saklama işlemini yapmalıdır. Kullanıcı depolama birimine saklama için emri verir. Bu emri alan kontrol birimi RAM bellekteki sonucun Yan belleğe (disk,disket,cd vb..) saklanmasını sağlar. Böylece sonuç kalıcı belleğe gider ve kullanıcı istediği zaman bu sonuca ulaşabilir.

12 Merkezi İşlem Birimi(CPU) (Central Processor Unit)
Merkezi İşlem Birimi(CPU) (Central Processor Unit) RAM Bellek 5,+,3,8 GirişBirimi 5+3 ÇıkışBirimi 8 Kontrol Birimi (Control Unit) Artimetik ve Mantık Birimi (Aritmetical Logical Unit) 5+3=8 Depolama Birimi (8) (Bellek(Harddisk,disket...)

13 Bit ve Byte Kavramları Bilgisayar birçok devreden meydana gelmiş elektronik bir makinedir . Bu devrelerin üzerinden ne kadar voltluk bir elektrik akımı geçeceğini veya ne kadar bilgi saklanacağını 0 ve 1 ‘lerden oluşan seriler belirler . Bilgisayarda 0 veya 1 ‘e bit denir . 8 tane bite 1 byte denir . Bilgisayarda 1 karakter 1 byte yer kaplar .

14 Kapasite ölçüm birimleri
Kapasite ölçüm birimleri küçükten büyüğe Bit, Byte (Bayt),KB(Kilo Byte), MB (Mega Byte), GB (Giga Byte), TB (Tera Byte). Kapasite Birimleri: 8 bit = 1 Byte 1024 Byte = 1 Kilobyte ( KB) 1024 KB = 1 Megabyte ( MB ) 1024 MB = 1 Gigabyte ( GB ) 1024 GB = 1 Terabyte ( TB ) eder.

15 Soru: Bir CD (Compact Disc) ‘nin büyüklüğü 700 MB iken bir disketin büyüklüğü 1.44 MB tır. Sabit disklerin kapasiteleri 10 GB, 20 GB, 40 GB 80 GB büyüklüğünde olabilir. Öyleyse en çok bilgiyi hangi birim depolayabilir? En büyük kapasiteye Sabit Diskler sahiptir.

16 Soru: Lüleburgaz kelimesi bilgisayarda kaç byte yer kaplar ?
1 harf bilgisayarda 1 byte yer kapladığına göre Lüleburgaz kelimesinde 10 harf olduğu için 10 byte yer kaplar .

17 Soru: 5 KB kaç byte eder ? 1 KB 1024 byte ise 5 KB 1024x5=5120 byte eder .

18 Soru: 2 TB kaç MB eder ? 1 TB 1024 GB ise 2 TB 2x1024 GB eder
1 GB 1024 MB ise 2 x1024 GB 2x1024x1024= MB eder.

19 Soru: 1 MB olan bir Bellek Alanında Kaç Sayfa yazı saklanabilir?
Bir sayfa yazıda 60 satır ve her satırda ortalama 80 harf olduğunu düşünelim. Böylece bir sayfada 60x80 = 4800 = 5000 civarında harf vardır. 1 harf 1 BYTE ile gösterildiğine göre 1 sayfa 5000 BYTE (yaklaşık 5K) yer kaplar. 1 MB yaklaşık 1000K olduğuna göre, 1 MB alanda 1000/5 = 200 sayfa yazı saklanabilir.


"CEIT 101 Teorik Vasfi Tuğun - Konu 2 -." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları