Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İLETKENİ DEĞİŞTİR AMPULÜN PARLAKLIĞI DEĞİŞSİN

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İLETKENİ DEĞİŞTİR AMPULÜN PARLAKLIĞI DEĞİŞSİN"— Sunum transkripti:

1 İLETKENİ DEĞİŞTİR AMPULÜN PARLAKLIĞI DEĞİŞSİN

2 KAZANIMLAR 1-Bir elektrik devresinde ampulün parlaklığının nelere bağlı olduğunu tahmin eder. 2-Ampülün parlaklığı ile ilgili tahminlerini test etmek için bir deney tasarlar. 3-Bir elektrik devresinde ampülün parlaklığının,devredeki iletkenin uzunluğu, dik kesit alanı, ve cinsinin değişmesi ile değişebileceğini deneyerek fark eder. 4-Maddelerin elektrik enerjisine karşı gösterdikleri zorluğu direnç olarak ifade eder. 5-Bir iletkenin direncinin,uzunluğuna, dik kesit alanına ve cinsine göre değiştiği sonucuna varır. 6-Yalıtkanların direncinin iletkenlere göre çok daha büyük olduğunu ifade eder. 7-Devre elemanlarının iki ucu olduğunu,her birinin belirli bir direnci olduğunu ifade eder. 8-Bir iletkenin direncini ölçer ve birimini ifade eder. 9-Ampülünde iletken bir telden oluştuğunu ve bir direncini olduğunu iade eder. 10-Direncin değerinin artması veya azalmasının ampulün parlaklığını nasıl değiştirdiğini deneyerek keşfeder. 11-Devredeki ampulün parlaklığını artımak ve azaltmak için basit bir reosta modeli tasarlar ve yapar.

3 TARİHDE ELEKTRİK ENERJİSİNİN İLETİLME HİKAYESİ

4 Etkinlikteki bağımlı bağımsız değişkenleri belirleyiniz.

5 AMPÜLÜN PARLAKLIĞINI DEĞİŞTİREN ÜÇ ETKEN

6 ELEKTRİKSEL DİRENÇ NEDİR?
MADDELERİN ELEKTRİK ENERJİSİNİN TAŞINMASINA KARŞI GÖSTERDİĞİ ZORLUKTUR KOLAYDAN ZORA ÖRNEK SIRALAMA BU MADDELERDE DİRENÇ SAĞA DOĞRU ARTAR SOLA DOĞRU AZALIR.

7 İLETKENİN CİNSİ BİR İLETKENİN BİR SANTİMETREKARE KESİTİNİN,BİR SANTİMETRE UZUNLUĞUNUN DİRENCİNE ÖZDİRENÇ DENİR. AYIRT EDİCİ ÖZELLİKTİR. BİRİMİ OHM.CM DİR.

8 İLETKENİN UZUNLUĞU

9 İLETKENİN KESİT ALANI

10 UZUNLUK ARTINCA DİRENÇ ARTAR KESİT(KALINLIK)ARTINCA DİRENÇ AZALIR
İLETKENİN CİNSİNE BAĞLI DEĞİŞİR. AMPULÜN PARLAKLIĞI ARTIYORSA DİRENÇ AZALIYOR DEMEKTİR,DİRENÇ AZALINCA DEVREDEKİ ELEKTRİK AKIMI YÜKSELİR. DİRENÇ= ÖZDİRENÇXUZUNLUK/KESİT DİRENÇ BİRİMİ:OHM , UZUNLUK BİRİMİ CM, KESİT BİRİMİCM KARE

11 HER DEVRE ELEMANININ DİRENCİ VARMIDIR?
HER DEVRE ELEMANININ İKİ UCU VARDIR. İKİ UÇ DEVREYE UYGUN ŞEKİLDE BAĞLANMIŞ İSE, ELEKTRİK ENERJİSİ BİR UCUNDAN GİRER DİĞER UCUNDAN ÇIKAR. BU SIRADA AZ YADA ÇOK BİR DİRENÇLE KARŞILAŞIR. BU DİRENÇ NEDENİYLE ELEKTRİK ENERJİSİNİN BİR KISMI ISI ENERJİSİ, IŞIK ENERJİSİ GİBİ VB. ENERJİ TÜRLERİNE DÖNÜŞÜR. DEVRE ELEMANLARININ BİR SÜRE SONRA ISINDIKLARI,SICAKLIKLARININ ARTTIĞI GÖZLENİR.

12

13

14 DİRENÇ ÖLÇERİNİZ YOKSA VOLTMETRENİZ VE AMPERMETRENİZİ DEVREYE UYGUN BAĞLAYARAK DİRENÇ ÖLÇERİN YAPTIĞINI YAPABİLİRSİNİZ. DİRENÇ ÜZERİNDE AMPERMETREYİ SERİ BAĞLAYALIM VOLTMETREYİ PARELEL BAĞLAYALIM VOLT/AMPER DEĞERİ BİZE DİRENCİ VERİR BİRİMİ OHM’DİR.

15

16

17

18

19

20 DAVRAZ KAYAK MERKEZİ ALİ İHSAN ALDOĞAN FEN VE TEK.ÖĞR.MAVİKENT İ.Ö.OKULU MERKEZ-ISPARTA


"İLETKENİ DEĞİŞTİR AMPULÜN PARLAKLIĞI DEĞİŞSİN" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları