Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KokaİN *HAZIRLAYAN VE SUNAN* GÜLŞAH KIBRISLIOĞLU.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KokaİN *HAZIRLAYAN VE SUNAN* GÜLŞAH KIBRISLIOĞLU."— Sunum transkripti:

1 kokaİN *HAZIRLAYAN VE SUNAN* GÜLŞAH KIBRISLIOĞLU

2 Kokaİnİn molekül yapISI

3 KOKAİNİ TANIYALIM.. Güney Amerika’da yetişen Koka bitkisinden elde edilen bir alkaloiddir. Kelime "coca"ya "-in" eki getirilmesiyle türetilmiştir. Yerliler, eski dönemlerden beri bu bitkinin yapraklarını açlığın etkisini atmak,zihin faaliyetini hızlandırma ve uyarıcı etkisi için çiğnemişlerdir.

4

5 Bugün kötüye kullanılan kokain (kokain alkoloidi) ilk kez 1860’da izole edilmiştir.
Kokain ilk keşfedilen bölgesel (lokal) anesteziktir. 1800’lerde bir çok hastalığın tedavisi için kullanılmıştır.

6 1880 yılında Amerikalı Cerrah William Halsted , mevzi (lokal, yerel) uyuşturucu olarak tıpta kullanmaya başladı. Fakat deneme sürecinde kendisi ve asistanları da kullanınca uyuşturucu alışkanlığına düşmüşlerdir. 1914’de uyuşturucu olarak sınıflandırıldı.

7 AKLA GELENLER ?

8 Coca-cola orjinal olarak kokain içermekteydi ve 1888’de ‘‘yorgunluğu geçiren içecek’’ olarak reklam yapıyordu. Coca-cola daha sonra kokaini içeriklerinden çıkarmış ve yerine kafein koymuştur.

9 Kokain (argodaki adıyla KOK ya da KAR) bağımlılık potansiyeli en yüksek ve en tehlikeli maddelerden biridir. Beyaz bir tozdur.

10 Farmakolojİk özellİklerİ
Kokain tedavide suda kolay çözünen klorhidratı kullanılır. Kokain hidroklorürün %1-4'lük çözeltileri sadece yüzeysel anestezi için boğaz ve burun mukozalarında kullanılır. Tedavi dozundan fazla kullanılınca solunum sistemini felce uğratarak ölüme neden olur. Kokainin sakıncalı tarafı alışkanlık yapmasıdır.

11 Kokainin farmakolojik etkisi 2 yolla açığa çıkar.
Bunlardan birincisi yerel anestezi etkisidir. İkincisi ise merkezi sinir sistemini uyarma etkisidir. Bu etki aşırı neşe ve bunu izleyen sarhoşluk evresine yol açar.

12 Günümüzde yerini daha az yan etkisi olan prokain (novokain) gibi ilaçlar almıştır. Prokain kokainden oldukça daha az zehirsiz olup, bağımlılık etkisi daha düşüktür.  Prokain iyi bir lokal anestezi maddesidir. Küçük cerrahî ameliyatlarda (diş ve göz ameliyatlarında) kullanılır.

13 KOKAİNİN GERÇEK YÜZÜ!!!

14 İNSANLARI İTEN NEDİR? Sosyal, kültürel, ekonomik etmenler maddeye başlama, devam ettirme ve tekrarlar için güçlü belirleyicilerdir. Kullanımın fazla olması, kokainin kolay elde edilebilir oluşuna bağlıdır.

15 KOKAİN KULLANIM YOLLARI
1-) Burna çekme(snorting): En sik kullanılan yoldur. Populer metod bir ayna üzerinde çizgiler yapmakve bir çubuk ya da rulo yapılmış banknot ile çekmektir. 3 dk’da etki eder. Çektiği miktara göre 20 veya 40 dakikalık bir etki altında kalır.

16

17

18 2-) Enjeksiyon (Shooting): Daha risklidir
2-) Enjeksiyon (Shooting): Daha risklidir. Kokain suda eritilip enjekte edilir. 20 sn’de etki eder. Enjekte edilen madde saf ve steril olmadığı için risklidir. İğne paylaşımı Hepatit B ve C (sarılık) ve AIDS dahil enfeksiyon riski getirir. Her iki madde de (kokain ve crack) enjekte edilebilir.

19

20 3-) Dumanını içe çekme (Smoking): Beyne kokaini göndermenin en hızlı yolu budur. Crack formu bu yolla kullanım içindir. 10 sn’den kısa bir sürede etki eder. EN KOLAY BAĞIMLILIK YAPAN YOLDUR.

21

22 4-) Ağızdan alma: Bu yolla alınan kokain sindirim sistemi tarafından ayrıştırılır ve etkisiz hale gelir.

23 Etkİ mekanİZMASI Kokain merkezi sinir sistemi üzerine uyarıcı ve iştahın bastırılması gibi etkiler yapar. Özellikle dopamin,noradrenalin ve seratonin geri-alınım engelleyicisidir ve bu yollarla mezolimbik yolu etkiler ve bağımlılık yapar.

24 Kokain bağımlılığı, ödül sisteminin bir hastalığıdır.

25 Kokain, sinaps aralığına salgılanmış olan dopaminin geri alınmasını bloke eder. Böylece sinaps aralığında bol miktarda dopamin birikir ve ödüllendirme sistemi uyarılmış olur. Merkezi sinir sistemini direkt uyararak sinir uçlarında katekolamin geri alımını ve serotonini de azaltır.

26 Dopamin nedir? Dopaminin vucuttaki işlevi nedir?

27 Ödül kimyasalı olarak da tanımlanan ve aşık olunan kişiye karşı ilgi ve dikkatin artmasına neden olan hormon= DOPAMİN Hiperaktivite, kısa süreli bellek, uykusuzluk ve gıda alımının azalması dopamin etkilerine bağlanmaktadır. Eksikliğinde parkinson fazlalığında ise şizofreniye sebebiyet veren nörotransmitter maddedir.

28 Dopamin maddesi, insanlarda sinir hücreleri tarafından, oyun kazanma ya da öpüşme gibi olumlu duygularla bağlantılı olarak salgılanmaktadır. Kokainin, beyindeki dopamin miktarının kısa süreli artmasını sağladığı bilim adamları tarafından kanıtlanmıştır.

29 Kokain kullanan kişilerde beyindeki sinir hücrelerinin buna tepki olarak dopamin üretimini azalttığını, bunun da kokain bağımlısının tekrar uyuşturucuya ihtiyaç duymasına neden olduğu bilinmektedir. Bilim adamları ayrıca, dopamin üreten hücrelerin kokain alımıyla öldüğünü tahmin ediyorlar. Bu nedenle, bağımlılıktan kurtulan bir kişinin beyninin tekrar eskisi gibi dopamin üretip üretemeyeceği bilinmiyor.

30 Kokain Vücudun ürettiği dopamin

31 KOKAİNİ VUCUDUMUZA ALDIK.
MERKEZİ SİNİR SİSTEMİMİZİ ETKİLEYEREK DOPAMİN SALGISININ GERİ EMİLİMİNİ ENGELLEDİ. PEKİ YA SONRA ?

32 Kokain kullananlarda başlangıçta geçici bir zindelik ve neşe hali ile birlikte zeka, söz ve hafızalarında geçici bir berraklık hissederler. Buna bağlı olarak yorgunluk azalır, çok konuşma ve aşırı heyecanlanma meydana gelir.

33 Az miktarda alınan kokain ruhsal bir coşku, taşkınlık ve marazi neşe verir. Alınan miktar çoğalırsa, çeşitli algı yanılmaları görülür. Dokunma halüsinasyonları çok sıktır. Kokain kullananlar vücutlarının üzerinde, derilerinin altında kurtlar yürüdüğünden söz ederler. Kimi kez sinema şeridi gibi geçen renkli, hareketli görme halüsinasyonları olur. Bilinç bulanıklığı görülebilir.

34  Kokain burundan çekildikten kısa bir süre sonra merkezi sinir sistemini uyarır. Kalp vurum sayısı, kan basıncı ve solunum artar. Hareket çoğalır. Kaslarda gerilme ve kasılmalar olabilir. Bir süre sonra kokainin merkezi sinir sistemi üzerinde uyuşturucu etkisi olur. Kokain alanlarda bulantı ve kusma görülür. 

35 Uzun süre burundan kokain kullananlarda burun çekme biçiminde bir tik yerleşir. Ayrıca sürekli burun sıkıntısı ve nezle durumu görülür. Kimi bağımlılarda burun deliklerini ayıran bölme delinir.

36 İleri derecede kokain kullananlarda trip hali denilen garip haller, psikolojik bozukluklar meydana gelir. Örneğin; kullandığı maddenin suç olduğunu bildiği için devamlı suretle takip edildiğini, evinin kapısında polisler olduğunu düşünür ve hatta gördüğünü sanır.

37 Eğer kokaini biterse yoksunluk belirtileri başlar, maddenin rengi beyaz olduğu için gördüğü her beyaz noktaya elini dokundurarak ağzına veya burnuna götürür. Hatta bu yaptığı dokunma işini daha da abartabilir, ben buraya daha önce kokain koymuştum deyip kapı kolunu dahi söküp içine bakar, bu ve buna benzer akla-hayale gelmeyecek bir çok trip hali vardır.

38

39 ZEHİRLENME: AKUT, KRONİK
Akut zehirlenmelerde kokain ani kalp durmasına bağlı ölüme yol açabilir. Kronik zehirlenme 3 evrede görülür; İlk evre aşırı neşelenme hali

40 İkinci evre varsanı evresi: Hatalı yanılsamalı algıların ardından yalancı varsanılar yada gerçek görsel ve özellikle dokunsal varsanılar gelir. Varsanı evresindeki sıkıntı ve kişinin kendisini izlediğini sandığı kişilere karşı saldırganlık yada intihar girişimlerine yol açabilir.

41 Son evrede vucut işlevlerinde azalmayla birlikte kişilik değişikliği ortaya çıkar; tepkisizlik üretkenlikte azalma, ahlaki değerlerde ağır düşkünlük ve cinsel dürtülerde sapma görülür.

42

43 TOKSİK DOZ Kokain mukoza yoluyla alındığında en düşük öldürücü doz erişkinlerde 500 mg kadardır. Bazı kokainmanlar günde 4 gr’ye kadar kokain alabilir.

44 Kokaİnİn vucuttan atILIMI
Emilen kokainin yarısından fazlası karaciğerde yıkılır; 5-6 saatten iki gün ve daha fazlasına varabilen bir süre içinde idrarla vücuttan atılır.

45 Kombine tehlike: kokoetilen
İnsanlar kokain etkisini arttırmak için kokaini alkolle de alırlar. Kokain ile alkol kullanımı birlikte olduğunda her bir maddenin verdiği zarar riski fazlalaşıyor ve bu şekilde insanlar bilmeden bedenlerinde karmaşık bir kimyasal deney yapıyorlar.

46 Kokain Alkol Kokaetilen

47 İnsan karaciğeri bu iki maddeyi birleştirerek ‘cocaethylene’ (kokaetilen) denilen bir madde üretir. Bu, kokainin öforizan etkisini arttırırken ani ölüm riskini de yükseltir. Kokaetilen kokaine göre daha toksiktir ve yüksek dozda ortaya çıkabilecek ölüm riskini artırır .

48 CRACK : KOKAİNİN EN GÜÇLÜ FORMU

49 Genel Özellikleri: Crack, kokainin çok etkili bir formudur
Genel Özellikleri: Crack, kokainin çok etkili bir formudur. Crack, kokain hidroklorid formundan sodyum bikarbonat ya da amonyum ve su kullanılarak edilir. Bu yolla elde edilen crack, sigara gibi içilebilmektedir. 

50

51 Kullanım Şekli ve Görünüm: "Crack" içime hazır, küçük miktarlarda satılır. Kokaini işleyerek küçük kristalimsi bir hal alması sağlanır. İşlenmesinin sonucu olarak crack, vücut tarafından daha hızlı emilir. Sigara gibi içilmesinden dolayı beyne kısa zamanda yüksek dozda madde gitmesini sağlar. Bu yüzden de etkileri kısa süre içinde hissedilmeye başlar.

52

53 Crack genellikle 300-500 mg. lık küçük plastik poşetlerde satılır
Crack genellikle mg.lık küçük plastik poşetlerde satılır. Kokain genellikle ekonomik düzeyi yüksek olan kişilerce tüketilir. Crack kokaine oranla çok düşük fiyatlarda satılır. Kokaine oranla ekonomik gözükse de bağımlılık geliştikçe kullanılan miktar arttığından harcanan para da bir süre sonra çok artmaktadır. 

54 Amerika’da C, Charlie, Coke, Dust, Snow, Toot, Crack, Freebase, Rock isimleriyle satılır. 
Etkiler: Diğer sentetik uyuşturucularda da olduğu gibi, kişinin crack diye satın aldığı madde her zaman crack çıkmadığından, etkisinin tam olarak ne olacağını önceden kestirmek çok mümkün değildir. Bu yüzden, aşırı doz kullanımı olmadan da crack kullanımlarında ölüm meydana gelebilir

55 Bağımlılığı çok çabuk gelişir ve kullanılan miktarı arttırma gerekliliği doğar. Miktar arttıkça harcanan para da arttığından, crack alabilmek için suç işlemeye başlama olasılığı yüksektir. Madde etkisindeyken kişinin kalp atışları hızlanır, kalp krizi geçirme riski yükselir, ani kan basıncı artışı ortaya çıkabilir, aşırı depresif ruh hali ya da intihar eğilimli davranışlar gözlemlenebilir. 

56 Yoksunluk: Kokainin belirtileriyle aynıdır
Yoksunluk: Kokainin belirtileriyle aynıdır. Madde etkisini kaybetmeye başlayınca kişi kendini mutsuz, bitkin, sıkıntılı, kaygılı, hiçbir şeyden keyif alamaz, güçsüz, sinirli hisseder. Uyuma isteği doğar, bazen korkunç rüyalar da görülebilir. Bu çöküntüden kurtulmak için kişide tekrar madde kullanma isteği doğar ve bu durum bir kısır döngüye dönüşür. 

57 Sonuçlar: Uzun süreli kullanımın sonunda insanlarda sinirli, telaşlı, paranoid bir tablo ortaya çıkabilir. Crack kullanımı çeşitli solumun yolu problemlerine, akciğer ve göğüs ağrılarına yol açabilir. 

58 Tedavİ İçİn neler yapİlabİlİR?
Kokainmanların kendiliğinden tedaviye başvurması seyrektir. Kokain bağımlılarının en önemli problemi kokain için “aş erme”dir. Negatif pekiştirme için sosyal, psikolojik, biyolojik stratejiler tedaviye katılmalıdır.

59 Psikostimülanlar (Ritalin vb
Psikostimülanlar (Ritalin vb.) kokain bağımlılığının altında yatan bir dikkat eksikliği sendromunun olduğu vakalarda yararlı olabilir, ancak bu ilaçlar da bağımlılık yapabildiği için dikkatli olunmalıdır. Immünoterapi (kokain antikoru oluşturan aşı) ile ilgili çalışmalar vardır.

60 Kokain tedavisinde sosyal ortam değişimi, sık idrar tahlilleri, bireysel ve aileye yönelik psikolojik destek, kendine yardım grubu olan Adsız Narkotikler (AN) desteği alınabilir.

61 BAĞIMLILIK YAPICI İLAÇ ÖLÇÜMLERİNDE KULLANILAN ANALİTİK YÖNTEMLER

62 1-)Mikroskopik İnceleme
2-)Kimyasal Renk Testleri 3-)Kromatografik Yöntemler

63 4-) İmmunolojik Ölçüm Yöntemleri
5-)Spektrofotometrik yöntemler

64 Kokain; Serum Plazma İdrar Tükürük Saç kullanılarak analiz edilebilir

65 Vücuda giren uyusturucular, kan yoluyla saç diplerine ulasir ve tüketilen miktar oranlarinda saç diplerinde depolanir. Saç ayda ortalama 1,2cm uzar, örnegin son 90 günde kullanilan uyusturucuyu anlamak icin basin belli bir bölgesinden alınmiş, saç dibindeki son çıkan 3,5cm uzunlukta numune kullanılır. 

66 Alınan kokainin plazmadaki yarılanma süresi çok kısa olduğundan ve neredeyse tamamı benzoillekgonin ve ekgonin metilesterine dönüştürülerek idrarla atıldığından, kokain kullanıldığından şüphe edilen kişilerin kanında kokain aranmaz.

67 Buna karşılık idrarda benzoillekgonin ve ekgonin metil esteri aranır
Buna karşılık idrarda benzoillekgonin ve ekgonin metil esteri aranır. Kişiden kişiye ve alışkanlığın derecesine bağlı olmakla birlikte tek doz kullanımından en çok 12 saat sonraya kadar idrarda bu metabolitleri bulmak ve kokain kullanıldığını kanıtlamak mümkündür.

68 Kokain analizinde sıklıkla idrarda GC/MS’de analiz edilmesinden önce uygun bir ekstraksiyon yöntemi ile izole edilmesi gerekmektedir. Katı faz ekstraksiyon yöntemi, az miktarda (0.5-1 ml) örnek gerektiren, ekstraksiyon basamakları kolay ve kısa süreli olan, kantitatif çalışmalarda tekrarlanabilirliğin yüksek olduğu ve birden fazla ekstraksiyonunun aynı anda yapılabildiği bir yöntemdir.

69 Sıvı-sıvı ekstraksiyon işleminde ise pH ayarlaması sırasında zorluklar oluşmakta ve fazlar ayrılırken kayıplar meydana gelmektedir.

70 About cocaİN Cocaine is a powerfully addictive stimulant drug.
The powdered hydrochloride salt form of cocaine can be snorted or dissolved in water and then injected.

71 CRACK Crack is the street name given to the form of cocaine that has been processed to make a rock crystal, which, heated, produces vapors that are smoked. The term “crack” refers to the crackling sound produced by the rock as it is heated.

72 The effects of cocaİN Cocaine is a strong central nervous system stimulant that increases levels of dopamine, a brain chemical (or neurotransmitter) associated with pleasure and movement, in the brain’s reward circuit. 

73 Added Danger: Cocaethylene
Polydrug use—use of more than one drug—is common among substance abusers. When people consume two or more psychoactive drugs together, such as cocaine and alcohol, they compound the danger each drug poses and unknowingly perform a complex chemical experiment within their bodies. 

74 önerİler

75

76 Unutmamak gerekir ki; kokain tek dozluk kullanımdan sonra bile PSİKOLOJİK ve FİZYOLOJİK bağımlılık yaratabilir.

77 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.


"KokaİN *HAZIRLAYAN VE SUNAN* GÜLŞAH KIBRISLIOĞLU." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları