Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yazılım nedir?.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yazılım nedir?."— Sunum transkripti:

1 Yazılım nedir?

2 Yazılım ; Tüm programlara verilen genel isimidir. Bilgisayar Yazılım Nedir? Yazılım, bilgisayarda istediğimiz işlemleri yapmamızı sağlayan komutlardır.

3 Yazılımları iki bölümde inceleriz.
Sistem Yazılımı: Temelde bilgisayarı çalıştıran ve donanımların birbirleriyle haberleşmesini sağlayan yazılımlardır. Bu tür yazılımlar olmadan bilgisayarı çalıştırabilmek mümkün değildir.

4 Sistem yazılımlarını 3 gruba ayırabiliriz.
BIOS: Bilgisayarın açılışında çalışma ortamlarını ve bilgisayarı testten geçirir. Kendisine daha önceden yapılmış olan ayarlarıyla bilgisayarın donanımlarını testten geçirir.

5 İşletim Sistemi: Bilgisayarın çalışmasını düzenleyen tüm programlara İşletim sistemi denir. İşletim sistemi, bilgisayarın açılışı esnasında hafızaya yüklenen ve yüklendikten sonra diğer yazılımların çalışması için bir temel görevi gören bir yazılımdır. (

6 •Sürücüler: Bir anlamda donanımların kendilerini işletim sistemine tanıtmak için kullandıkları kimlikleridir.  Her donanımın kendisini Windows ortamında çalıştırabilmek için Windows altındaki “Drivers” klasörüne kopyalamak zorunda olduğu sürücüleri vardır. (

7 2. Uygulama Yazılımları:
Bilgisayarda işlediğimiz işleri yapmamızı sağlar.Yazı yazmak,resim yapmak ,oyun oynamak gibi. Örneği Word,Excel , Powerpoint programları gibi yazılımlar farklı amaçlar için kullanılır.

8 Android : Cep telefonlarında veya tablet PC'lerde kullandığımız bir işletim sistemi yazılımıdır.
-Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox: Bir Web tarayıcısıdır.  -Windows Media Player : Bilgisayarımızda herhangi bir video izlememiz için kullandığımız yazılımdır.

9 -Microsoft Office Programları :
Word;Kelime İşlem Programıdır.

10 Excel; Hesaplama Yapma Programıdır.

11 PowerPoint; Sunu Hazırlama Programıdır.

12 Paint; Resim Çizim Programıdır.

13 3.Programlama dilleri; İki kısma ayırıyoruz:
Alt düzey programlama dilleri; Assembley, Makine dili gibi programlama dilleridir. İleri düzey bilgisayar kullanıcıları ve programcılar tarafından kullanılan programlama dili olup sistem yazılımlarında kullanılır. Üst düzey programlama dilleri; COBOL, FORTRAN,Ada, BASIC, C, Pascal, vb.. Programcılar tarafından kullanılır.İşyerlerinde kullandığımız programlar , oyunlar vs. bu programlama dilleri ile programcılar tarafından yazılır

14 Programlar: Kelime işlemci programlar:. Düşünelim elimizde bir dosya kâğıdı var ve bunun üzerine yazı yazmak istiyoruz. İstediğimiz yazıları yazar çizer biçimlendiririz. Hatalar yapmışsak siler düzeltiriz. İhtiyaç duyduğumuzda biçimlendirir renklendirir resim ekleriz..

15 Hesaplama tabloları: Her türlü hesaplama işleri için kullanacağımız programlardır. Dört işlem, faiz, geometri veya şartlı hesaplamalar için misal şu şundan büyükse bunu buradan al gibi hesaplama işlemlerinde kullandığımız programlar, ayrıca grafik çizmek gibi

16 Veri tabanı programları : Eldeki verileri saymamızı onlar hakkında sağlıklı bilgilere ulaşmamızı sağlayan programlardır.Örnek olarak bir okulu düşünelim her yıl yeni kayıt olan öğrenciler var mezun olanlar var nakil gelenler, nakil gidenler var yaş guruplarına göre cinsiyetlerine göre öğrencileri gruplara ayırmamız ve kesin sayıları çıkarmamız gerekiyor.Bu işlemi yapabileceğimiz programlara veritabanı programları diyoruz.En gelişmiş örneği Access’tir. Ama şunu düşünelim bir sınıfta bulunan öğrencilerin sayılarını gösteren bir sınıf listesi de bir veritabanıdır.

17 Sunu programları: Anlatılanın dinleyenler tarafından daha kolay anlaşılması, etkili bir tanıtım amacıyla yapılan çalışmaların gerçekleştirildiği programlara sunu programları diyoruz.

18 Sıkıştırma Programları: Bilgisayarımıza yüklediğimiz veriler ilk halleri ile çok geniş yer kaplarlar buda bilgisayarımız belleğinin çok kolay dolmasına sebep olur. Hâlbuki bize geniş bellek alanları lazımdır. Tüm verilerimizi saklayabilmek için bellek alanlarında boşluklar açmalıyız. Bu iş için verileri sıkıştırmak ve 1000 kblık bir dosyayı 300 kilobayta indirmek bizim işimizi kolaylaştırır.

19 Multimedya Programlar: Müzik dinlemek, film izlemek televizyon radyo dinlemek gibi işlemleri gerçekleştirebileceğimiz programlardır. Örnek Winamp, Win Media Player vs gibi. 7-Internet programları: İnternete gezinmemizi ve değişik işlemler yapmamızı sağlayan programlardır. Örnek dosya indirme (Download yapma) Dosya yükleme (Upload) işlemleri tarayıcı programlar bunlara da kısaca Internet programları diye sayabiliriz. (

20 Hizmet Yazılımları nedir?
Genel sistem destek işlemlerini yapmak için kullanılan programlardır. Diskleri biçimlendirmek, dosyaları kopyalamak, disklerdeki programları yedeklemek, dosya sıkıştırma, dosya transfer (ftp), klavye düzenleme, disk yüzeyini düzenleme, virüs temizleme gibi işlemleri yaparlar.

21 Zararlı Yazılım nedir? Casus yazılım nedir?
Bilgisayarlara,faydalı yazılımlara zarar veren, kullanıcı dosyaları üzerinde tahribat yapan, kullanıcı bilgilerini çalan yazılımlara zararlı yazılımlar denilmektedir Casus yazılım nedir? Casus yazılım tanıtım kişisel bilgi toplama veya onayınızı almadan bilgisayarınızın yapılandırmasını değiştirme gibi belirli davranışları gerçekleştiren yazılımlar için kullanılan genel bir terimdir.

22 KULLANIM HAKLARINA GÖRE YAZILIM ÇEŞİTLERİ
Lisanslı Yazılım: Kullanabilmek için lisans hakkının satın alınması gereken programlardır.Örnek:Office Programları,Windows Xp vs. Demo Yazılım: Tanıtım amaçlı bir süreliğineücretsiz kullanılabilen, süre bitiminde lisans hakları satın alınmak koşuluyla kullanılabilen yazılım türüdür.Çeşitli antivirüs programları Freeware(Bedava) Yazılımlar: Kullanıcıdan ücret talep etmeksizin cd,disket,internet vasıtasıyla dağıtılarak kullanılan programlardır. Örnek:Msn,Winrar.. Beta: ya da Beta Sürüm yazılımın ilk sürümündeki sistem testlerinden ve eksiklik testlerinden geçirilmeyi belirtir. (

23 Yazılım Kurma ve Kaldırma
Bir bilgisayara yazılım kurmak için o yazılımın kurulum dosyası olması gerekmektedir. Yazılımlar bilgisayarınızın genellikle "C" sürücüsüne kurulur. Bu isteğe bağlı olarak diğer sürücülere de kurulabilir. (


"Yazılım nedir?." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları