Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OTOPSİ. OTOPSİ Ölüm Nedir? Ölüm, bir canlı varlığın hayati faaliyetlerinin kesin olarak sona ermesidir. Canlının ölümünden bahsedebilmek için, hayati.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OTOPSİ. OTOPSİ Ölüm Nedir? Ölüm, bir canlı varlığın hayati faaliyetlerinin kesin olarak sona ermesidir. Canlının ölümünden bahsedebilmek için, hayati."— Sunum transkripti:

1

2 OTOPSİ

3 Ölüm Nedir? Ölüm, bir canlı varlığın hayati faaliyetlerinin kesin olarak sona ermesidir. Canlının ölümünden bahsedebilmek için, hayati faaliyetlerin bir daha geri gelmemek üzere sona ermesi şarttır

4 AGONİ ESNASINDA ; İlk önce görme, son olarak işitme duyusu kaybolur. Gözler yukarı ve dışa tavana bakıyormuş gibi bir hal alır, gözbebekleri genişler.. Refleksler ortadan kalkar. Alından soğuk iri taneli terle birlikte son bir gözyaşı damlası gelebilir, şahıs ağlıyor gibidir. Nabız oldukça zayıflar. Kalp sesleri güçlükle ve çok hafif duyulur, el ve ayaklar soğur, fakat şahsın iç harareti bazan 42-43° dereceye kadar yükselir. Salya, sümük, idrar, pislik, meni dışarı çıkar ve neticede ölüm husule gelir. Bazı agoni durumlarında şuur kapalı olmakla birlikte, zeka ve şuur bozulmaz.

5 Otopsi nedir? Ölüm sebebi açıklanamayan durumlarda, sebebin anlaşılması için ölmüş canlıya yapılan her türlü makroskobik,cerrahi, mikroskobik, biyokimyasal araştırmaların bütününe otopsi denir.

6 CERRAHİ baş ,göğüs ve karın gibi üç ana boşluktan oluşan vücudun bu boşluklar içindeki organların incelenmesi için usulüne uygun kesilerle yapılan tetkikine MAKROSKOPİK Vücudun ve incelenecek olan iç organların sadece gözlemlenerek yapılan tetkikine MİKROSKOBİK analiz doku parçaları alınarak yapılan histolojik tetkikine, BİYOKİMYASAL kan ,beyin ,omurilik sıvısı, idrar, dışkı hücre içi ve dışı sıvıların yapılan tetkikine denir. Ayrıca saç ve tırnak gibi dokulardan özel tekniklerle yapılan araştırmalarda vardır.

7 Neden otopsi? Ölüm sebebini açıklamak
Şüpheli ölümler (intahar, zehirleme, ani ölümler) Başkası tarafından öldürülme şüphesi (cinayet) Kalıtsal olabilecek bebek ölümlerinin açıklanması Toplum sağlığını tehtit eden bulaşıcı hastalıkları açıklamak

8 OTOPSi ÇALIŞMA ALANI VE KULLANILAN ALETLER

9 Otopsi Salonu

10 Morg Dolabı

11 OTOPSİ İÇİN EN UYGUN GİYİM

12 Bıçak Çeşitleri( beyin ve boyun bıçakları)

13 Bıçak Çeşitleri

14 Makas Çeşitleri

15 Kemik Tutucu Pensetler

16 Pens ve Pensetler

17 Testere

18 Elektrikli Testere

19 Enjektör Tüp ve Stile

20 Otopsinin Yapılış Şekli
BAŞ ; Kulak arkalarından boydan boya keserek saçlı deri tamamilen öne ve arkaya doğru iki parça halinde ayrılır. Elektrikli testere sayesinde kafatası çepeçevre kesilir. Beyin incelenmeye başlar.

21 BOYUN ve GÖĞÜS; Çene altından başlayan kesit cesedin kasıklarına kadar gelir. Konstotom adı verilen aletle kaburgalar kesilir. İlk önce akciğer daha sonra sırasıyla kalp, karaciğer,safra kesesi,dalak, pankreas, mide,böbrekler ve bağırsaklar olarak cesetten incelenmek üzere çıkarılır.

22 Örnek olgular

23

24

25

26

27

28

29 Beni dinlediğiniz için teşekkürler 


"OTOPSİ. OTOPSİ Ölüm Nedir? Ölüm, bir canlı varlığın hayati faaliyetlerinin kesin olarak sona ermesidir. Canlının ölümünden bahsedebilmek için, hayati." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları