Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAYATI ,ŞAHSİYETİ ,ESERLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAYATI ,ŞAHSİYETİ ,ESERLERİ"— Sunum transkripti:

1 HAYATI ,ŞAHSİYETİ ,ESERLERİ
MEHMET AKİF ERSOY HAYATI ,ŞAHSİYETİ ,ESERLERİ

2 HAYATI 1873-1936 İstanbulda Fatih Sarıgüzel Mahallesinde doğdu.
Babası Fatih müderrislerinden Mehmet Tahir, Annesi Emine Şerife Hanımdır. İlköğrenimine Emir Buhari Mektebinde başladı.

3 1879 da Maarif Nezaretine bağlı İbtidai Okuluna girdi.
1882 Merkez Rüştiyesine başladı. 1885 de Mülkiye Mektebine girdi. Daha sonra iş imkanı fazla olan Baytar Mektebine girdi.

4 Baytar Mektebinin son sınıfında edebiyata olan ilgisi arttı.
Bu yıllarda güreş,yüzme koşu gibi spor dallarıyla uğraşmıştır. 1893 yılında Baytar Mektebini birincilikle bitirdi.

5 Akif için okul dönemi bitmiş,yeni bir dönem başlamıştı.
Bu zamana kadarki dönem,yetişme ve şahsiyetinikurma devresiydi. İkinci dönem ise şahsiyetinin etkili olma dönemidir.

6 Şair bu ikinci dönemde çağdaş islam düşüncesini okur ve inceler.
O,devrin sanat dergileri olan Resmi Gazete ve Servet-i Fünunda şiirler yayınlar. Akifin edebiyat hayatında Muallim Naci,Ziya Paşa,Abdülhamid etkilidir.

7 AKİFİN HAYATINDAN ÇİZGİLER
İki yüzlülere garazdı.Fakat yaşı ilerledikçe;iki yüzlüleri artık sever oldum.Çünkü yaşadıkça yirmi yüzlü insanlar görmeye başladım diyordu.Ve yaşlandıkça herkesten kaçıyordu.Daha yaşasaydı yalnız kalacaktı,cemiyetle karşı karşıya tek adam

8 Kendi olmayanlara kızardı
Kendi olmayanlara kızardı.Benzemek sinirlendiği şeydi,hayatının bir kısmıda bu sinirden ibarettir İki adamı sevmezdi;fazla terbiyeli ve fazla terbiyesiz olanı.Gözünde fazla nazik olan gizli adamdı.

9 AKİF İLE AHMET ŞUAYP Sultan Hamit zamanında Şevki Hocanın evini ziyaret ettiği bir gündü.Ahmet Şuaypda orada idi.Sohbet esnasında söz Kuran hakkında fikir söylemeye gelince Şuayp Fransızca telaffuzu ile KORAN deyiverdi.

10 O vakte kadar kah pencereye kah sıra sıra kitapların dizildiği dolaplara bakan Akif tahammül edemedi.Kısa bir Allaha ısmarladıktan sonra kendini sokağa attı.Koşarcasına yürürken arkadaşına: Kuzum,Kuranı inkar etmeyi anlıyorum.Fakat Koran ne oluyor.

11 ESERLERİ Safahat,bu şiirlerinin konusu genellikle tarihten ve sosyal hayattan alınmadır. Süleymaniye Kürsüsünde Balkan Harbinin toplum üzerindeki etkisini silmek ve İslam birliği düşüncesini uyandırmayı amaçlıyordu.

12 Hakkın Sesleri,bu eserde şair,ayet ve hadis yorumlarıyla İslam aleminin problemlerine çözüm getirmek istiyordu. Fatih Kürsüsünde;batıcı aydınlara tuttukları yolun yanlış olduğunu,milletin kurtuluşunun İslamla olacağını anlatır.

13 Hatıralarda sosyal problemlere ve cemiyet meselelerine Kuran ışığında çözüm arar.
Asım,Birinci Dünya S.da yenilgiye uğrama-mız,şairin birlik ümidini kırar gibi olmuştur Şairin,ümit ve azmini dile getirir. Gölgeler,kitap olarak çıkmıştır.

14 İSTİKLAL MARŞI Korkma,sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak
Sönmeden,yurdumun üstünde tüten en son ocak; O,benim milletimin yıldızıdır,parlayacak; O benimdir,o benim milletimindir ancak!

15 Çatma,kurban olayım,çehreni,ey nazlı hilal!
Kahraman ırkıma bir gül,ne bu şiddet,bu celal? Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helal. Hakkıdır Hakka tapan milletimin istiklal...

16 AKİFTEN BUGÜNE ŞİİRLER
Kızımın iffeti batmakta rezilin gözüne... Acırım tükrüğe billahi,tükürsem yüzüne. Demiş olsaydı eğer: Kızlara mektep lazım... Şu kadar vermelisin kahrolayım kaçmazdım Elverir sardığımız bunları halkın başına... Ben mezarımda huzur istiyorum,anladın a!

17 Zulmü alkışlayamam zalimi asla sevemem;
Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem. Biri ecdadıma saldırdı mı hatta,boğarım... -Boğamazsın ki ! Hiç olmazsa huzurumdan koğarım! Üç büyük soysuzun ardında zağarlık yapamam.

18 Hele Hak namına ölsem tapamam.
Doğduğumdan beridir aşıkım istiklale Bana hiç tasmalık etmiş değil altın lale. Yumuşak başlı isem kim dedi uysal koyunum? Kesilir belki,fakat çekmeye gelmez boynum

19 Kanayan bir yara gördüm mü yanar ta ciğerim
Onu dindirmek için kamçı yerim çifte yerim Adam aldırma da geç git diyemem aldırırım Çiğnerim çiğnenirim hakkı tutar kaldırırım Zalimin hasmıyım ama severim mazlumu...

20 Zalimin hasmıyım ama severim mazlumu
İrticaın şu sizin lehçede manası bu mu İşte ben mürteciyim,gelsin işitsin dünya Hem de baş mürteciyim,patlasanız çatlasanız Hadi kanunuz assın beni yahut yasanız

21 AKİFTEN MESAJ Ya bakar geçeriz nazlı celilin yaprağına
Ya üfler geçeriz bir ölünün toprağına İnmemiştir hele Kuran bunu hakkıyla biliniz Ne mezarda okumak ne fala bakmak için Ölüler dini değil,sen de bilirsin ki bu din Diri doğmuş duracak dipdiri,zemin

22 AKİF’TEN MEMLEKETE Bakın da haline ibret alın şu memleketin
Naslıdın ey koca millet?Ne oldu akıbetin Vakarı çoktan unuttun,hayayı kaldırdın, Mukaddesatı ısırdın,Hüdaya saldırdın! Ne hatıratına hürmet,ne an’anatını yad; Deden de böyle mi yapmıştı ey sefil evlad?

23 AKİF’TEN MİLLETE Nedir bu tefrika yahu!Utanmıyor musunuz?
Geçen faciaya hala inanmıyor musunuz?* Gömülmek istemeyenler boyunca hüsrana Nifakı gömmeli artık mezar-ı nisyana. Ki dinlemezseniz elbette mahvolur millet Sizin felaketiniz:tarumar olan vahdet

24 AKİF’TEN ÇAĞDAŞLARA Bu züppeler acaba hangi cinsin efradı?
Kadın desen,geliyor arkasından erkek adı: Hayır,kadın değil erkek desen,nedir o kılık Demet demetken o saçlar ne o bıyık Sadası baykuşa benzer,hıramı saksağana Hülasa,züppe demiştim ya,artık anlasan a!..

25 Bilirsiniz,hani insanda bir damar varmış
Ki yüzsüz olmak için mutlaka o çatlarmış. Nasılsa Rabbim utandırmasın duası olan, Bu arsızın o damar zaten eksik alnından! (FATİH KÜRSÜSÜNDEN)

26 AKİF’TEN MEDYAYA Dalkavuk devri değil eski kasaid yerine
Üdebanız ana avrat sövüyor birbirine! Türlü adlarla çıkan na-mütenahi gazete, Ayrılık tohumunu bol bol atıyor memlekete Yürüyor dine beş on maskara,alkışlanıyor Nesl-i hazır bunu hürriyet-i vicdan sanıyor

27 Burnumuzdan tuttu düşman,biz boğaz kaydındayız
Bir bakın:hala mı hala ihtiras ardındayız Saygısızlık elverir...bir parça olsun arlanın Vakti çoktan geldi,hen geçmektedir arlanın Zevke dalmak,şöyle dursun vaktiniz yok mateme.

28 Girmeden tefrika bir millete düşman girmez
Toplu vurdukça yürekler,onu top sindirmez Müslüman,fırka belasıyla zebun bir kavme Medeni Avrupa üç lokma edip yutmaz mı Ey cemaat yeter Allah için olsun uyanın Sesi pek müthiş öter sonra kulakta çanın

29 Giriş Tartışmanın amacını belirleyin Kendinizi tanıtın

30 Tartışma Konuları Konuşacağınız ana fikirleri belirleyin

31 Birinci Konu Bu konu hakkındaki ayrıntılar
Destekleyici bilgi ve örnekler Dinleyicileri neden ilgilendiriyor

32 İkinci Konu Bu konu hakkındaki ayrıntılar
Destekleyici bilgi ve örnekler Dinleyicileri neden ilgilendiriyor

33 Üçüncü Konu Bu konu hakkındaki ayrıntılar
Destekleyici bilgi ve örnekler Dinleyicileri neden ilgilendiriyor

34 Gerçek Yaşam Bir örnek verin veya bir anı anlatın
Dinleyicinin içinde bulunduğu durumla bağlantı kurun

35 Bunun Anlamı Nedir Bu konu ile ilgili düşündüklerinizi veya hissettiklerinizi özetleyen güçlü bir açıklama ekleyin Dinleyicilerinizin hatırlamasını istediğiniz önemli noktaları özetleyin

36 Sonraki Adımlar Dinleyicilerinizden beklediklerinizi özetleyin
İzlemek istediğiniz yöntemleri özetleyin


"HAYATI ,ŞAHSİYETİ ,ESERLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları