Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Merkezi İşlem Birimi, Anakart, Bellek

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Merkezi İşlem Birimi, Anakart, Bellek"— Sunum transkripti:

1 Merkezi İşlem Birimi, Anakart, Bellek

2 Genel Bilgi Dersin Adı : Bilgisayar Dersi
Ünite : 1. Ünite - Bilgisayar Sistemi Seviye : 4. Basamak Süre : 1 ders saati (40 dk) Dersin Konusu : Bilgisayarın İçine Yolculuk Hedef: Bilgisayarın Temel Çalışma Prensibi ‘ni açıklar. Kazanım: Bu dersin sonunda; Merkezi İşlem Birimi, Anakart ve Bellek’in görevlerini tanımlayabileceksiniz.

3 Konu Anlatımı Beyin vücudumuz için neden hayati öneme sahip bir organımızdır? Vücudun irade merkezi olan beyin, vücutta bilinçli şekilde yapılabilen tüm yaşamsal olayları yönetir. Beynin görevleri arasında; Duyu organlarından gelen bilgilerin değerlendirilmesi, İskelet kaslarının çalıştırılması, Öğrenme, düşünme, hafıza, hayal kurma, Bilgi üretme, problem çözme, konuşma gibi yaşamsal fonksiyonlar bulunur.

4 Konu Anlatımı Kalbin gorevi nedir?
Kalp, kanın damarlar içerisinde hareket ederek tüm vücudumuzu dolaşmasını sağlar. Böylelikle kan taşıdığı oksijeni ve yararlı yapıları tüm organlarımıza götürür. Kalbin en önemli görevi kanın vücudumuzda dolaşmasını sağlamaktır.

5 Konu Anlatımı Sıra arkadaşımın adını hatırlamamı sağlayan nedir?
Belleğimiz daha önceden öğrendiğimiz bilgilerin tutulduğu bir yerdir. Farkında olarak ya da olmayarak gördüğümüz, duyduğumuz, hissettiğimiz birçok bilgi bellekte tutulur. Hatta çoğu zaman ben bunu nereden hatırlıyorum, ben bu kelimeyi nerede duymuştum gibi duygulara kapılmamızın nedenide budur.

6 Konu Anlatımı Bilgisayarı da tıpkı bir insan gibi düşünecek olursak onunda bir beyni, kalbi ve hatta belleği olduğunu söyleyebiliriz. Peki bu nasıl mümkün olabilir? Bilgisayarın yapısı ile vücudumuz arasında ki benzerlikleri daha önce düşünmüşmüydünüz?

7 Konu Anlatımı Şimdi bu benzerliklerden önemli 3 tanesine kısaca göz gezdirelim: Bilgisayarın da gerçekten bir beyni olabilir mi? Bilgisayar, kullanıcıdan aldığı bilgilerle mantıksal ve aritmetiksel işlemler yapan, yaptığı işlemlerin sonucunu saklayabilen, sakladığı bilgilere istenildiğinde ulaşılabilen elektrik ile çalışan bir makinedir.

8 Konu Anlatımı Merkezi İşlem Birimi ise bilgisayarın çalışmasını düzenler ve tüm mantıksal ve aritmetik işlemleri tamamlar. Bu nedenle, bilgisayarın beyni olarak bilinir. Kısaca CPU olarakta bilinir. Merkezi işlem birimi, bilgisayarın en çok çalışan bölümlerinden birisi olduğu için zamanla ısınmaya başlar. Bunun herhangi bir soruna yol açmaması için CPU’nun yanında soğutucu küçük bir fan bulunur.

9 Konu Anlatımı Yoksa bilgisayarında mı kalbi var?
Bilgisayarın vücudumuzda olduğu gibi kan pompalayan bir kalbi yoktur. Ancak Anakart sayesinde bilgisayara gereken elektrik enerjisi tüm birimlere gönderilir. Anakart olmasaydı fareye, ekrana ya da klavyeye elektrik gelemez, onlarda çalışamazdı. Anakart kendisine bağlı kablolarla bilgisayarın tüm parçalarına gereken elektrik enerjisini gönderir.

10 Konu Anlatımı Bilgisayar herşeyi nasıl aklında tutuyor?
İsmimizi sorduklarında hemen nasıl cevap verebiliyoruz? Belleğimizde kayıtlı olan ve en çok kullandığımız bilgileri kısa sürede tekrar hatırlayabiliyoruz. Ama eğer üzerinden uzun zaman geçmiş ise ya hatırlamamız uzun sürer ya da hiç hatırlayamayız. Bunun nedeni de tekrar etmediğimiz bilgiler belleğimizden silinirler.

11 Konu Anlatımı Bilgisayarda da durum benzer bir şekildedir. Bilgisayarın 2 ayrı hafızası vardır. Bunlar RAM ve ROM olarak bilinirler. RAM (Rastgele Erişimli Bellek): Programların ve verilerin kullanıldıkları zaman depolandıkları yerdir. Örneğin, bir sunum dosyası oluşturup bunu masaüstüne kaydettiğinizi düşünelim. Eğer bir başkası gelip dosyanızı silmez ise siz silene kadar masaüstünde duracaktır. Bilgisayar hafızasında böyle bir dosyanın olduğunu, yerini, içindekileri ve daha birçok bilgiyi tutacaktır. İşte bunu sağlayan kısım RAM olarak bilinir.

12 Konu Anlatımı ROM (Sadece Okunabilir Bellek): Bu bellekteki bilgiler, bilgisayarı üreten firma tarafından üretim sırasında kaydedilmiştir. Buradaki bilgilere ulaşamayız ve onları değiştiremeyiz. Peki ROM bellekte ne gibi bilgiler bulunur? Bilgisayarın açılması, kapanması gibi en önemli bilgilerdir.

13 UYGULAMA Konu Anlatımı kısmnın sonuna geldik! Artık Uygulama 1 ve Uygulama 2 ile devam edebilirsiniz. Uygulama 1 için tıklayın! Uygulama 2 için tıklayın!


"Merkezi İşlem Birimi, Anakart, Bellek" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları