Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖZGÜRLÜK Bir İnsanlık Değeri Yrd. Doç. Dr. Ali KUZUDİŞLİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖZGÜRLÜK Bir İnsanlık Değeri Yrd. Doç. Dr. Ali KUZUDİŞLİ"— Sunum transkripti:

1 ÖZGÜRLÜK Bir İnsanlık Değeri Yrd. Doç. Dr. Ali KUZUDİŞLİ
yöneticisi G.Ü. İlahiyat Fak. Hadis Anabilim Dalı Bşk.

2 Özgürlük Nedir? Genel tanımıyla özgürlük, bağlı ve bağımlı olmama, dış etkilerden (etkenlerden) bağımsız olma, engellenmemiş ve zorlanmamış olma halini dile getirmektedir. Güncel tanımı: İnsanın kendi kararlarını kendi isteğine ve düşüncelerine göre belirleyebilmesi, ve kendi seçimlerini kendi iradesi ile yapabilmesidir.

3 İrade ile özgürlük kavramları arasında yakın ilişki vardır
İrade ile özgürlük kavramları arasında yakın ilişki vardır. Zorunluluğun bulunduğu yerde özgürlük yoktur. İradeyi zayıflatan veya onu yok eden maddeler, bu nedenle de sakıncalıdır. Alkol ve uyuşturucular insanın iradesini elinden alır ve onu kendine bağımlı hale getirir.

4 Her birey serbestçe: Düşünme ve düşündüklerini ifade edebilme özgürlüğüne sahiptir. Fakat bu noktada toplumun ve bireylerin yararına birtakım kısıtlamalar getirilmiştir.

5 Öz değerlerimize göre insan serbest irade sahibidir
Öz değerlerimize göre insan serbest irade sahibidir. İsteyen, istediği şeyi yapabilir. Fakat değerli olan, güzel, yararlı ve doğru işler yapmaktır. Özgürlüğü yanlış yönde kullanan, böylece diğer insanlara ve çevreye zarar veren kimseler, nefsinin kölesi olmuş kimseler olarak değerlendirilir.

6 İnançlarımıza göre gerçek özgürlük, nefsin zararlı ve kötü isteklerine uymamak, yalnızca doğru olanı yapmaktır. Diğer bir ifadeyle gerçek özgürlük, Hakk’a kul olmaktır.

7 Bireylerin özgürlük alanları mümkün olduğunca geniş tutulmalı, olumsuz örnekler nedeniyle genelin özgürlüğü kısıtlanmamalıdır.

8 Özgürlüğü Kısıtlamanın Başlıca Zararları
Baskı altında yetişen bireyler, ezik bir ruh yapısına sahip olur; duygu ve düşüncelerini serbestçe ifade edemez. İnanmadığı, kabullenmediği şeyleri yapmak zorunda kaldığından iki yüzlü bir kişilik geliştirir.

9 Komutsuz hareket edemez hale gelir.
Serbest kaldığında kendini kontrol edemez. Yeni düşünceler, uygulamalar üretemez, başkalarıyla rekabet edemez.

10 Bu sunuyu www.dinibil.com adresinden indirebilirsiniz.
Sunumum burada sona erdi. Birazdan ödüllü sorulara geçeceğiz. İlginizden dolayı çok teşekkür ederim. Bu sunuyu adresinden indirebilirsiniz.

11 ÖDÜLLÜ SORULAR

12 1. Soru: Özgür olmak ne anlama gelmektedir?

13 2. Soru: İnançlarımıza göre gerçek özgürlük nedir?

14 3. Soru: Özgürlükleri kısıtlamanın insana verdiği zararlardan iki madde söyleyiniz.


"ÖZGÜRLÜK Bir İnsanlık Değeri Yrd. Doç. Dr. Ali KUZUDİŞLİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları