Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ETKİLİ ANNE-BABA OLMAK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ETKİLİ ANNE-BABA OLMAK"— Sunum transkripti:

1 ETKİLİ ANNE-BABA OLMAK
Metin KILIÇ Uzman Rehber Öğretmen Psikolojik Danışman

2 NASIL BİR ANNE- BABAYIZ?

3 HİÇ DÜŞÜNDÜNÜZ MÜ? ŞİMDİ DÜŞÜNME ZAMANI!!!
ANNE BABA OLARAK… Bu görevi ne kadar yerine getirebiliyoruz? Çocuklarımıza ne kadar iyi örnek oluyoruz? Çocuklarımızı ne kadar anlıyor ve dinliyoruz? Yoksa annelik babalık rolünü mü oynuyoruz? Onları işimize geldiğinde küçük, işimize geldiğinde büyük mü görmek istiyoruz? Çocuklarımızın eğitimine ne kadar önem veriyoruz? Yoksa onlara kaldıramayacakları yükler mi yüklüyoruz? ŞİMDİ DÜŞÜNME ZAMANI!!!

4 Anne baba olmak nedir? Ne değildir?

5 HER ZAMAN TAKIM RUHU ESASTIR
AİLE BİR TAKIMDIR BAŞARIYI KAZANMADA HER ZAMAN TAKIM RUHU ESASTIR

6 “BİR GÜL FİDANI NASIL SUYA, HAVAYA , IŞIĞA VE TOPRAĞA MUHTAÇ İSE; ÇOCUK TA SEVGİNİN ŞEVKATİN , KARŞILIKLI SAYGININ OLDUGU MUTLU BİR AİLE TOPRAĞINA MUHTAÇTIR.”

7 Sevgiden yoksun çocukların. büyümesi,. yürümesi,. konuşması gecikir
Sevgiden yoksun çocukların * büyümesi, * yürümesi, * konuşması gecikir. * Zeka düzeyinde gerileme olur.

8 başarılı öğrenciye göre aile özellikleri şunlardır; ”Neşeli,sosyal,koruyucu,arkadaşça,
iyimser,işbirlikçi”. başarısız öğrenciye göre aile özellikleri de; “Huysuz,sosyal olmayan,koruyucu,arkadaşça olmayan,kötümser,anlayışsız”.

9 ÇOCUKLAR NE İSTER? Sevgi – saygı görmek ister…
Huzurlu ve güvenli bir aile ister… Ailede örnek alabileceği kişiler ister… Dinlenilmek, kendini ifade etmek ve anlaşılmak ister… Olduğu gibi kabul edilmek ister… Ailesiyle vakit geçirmek, oyun oynamak ister…

10 İletişimde 3A kuralı Yemekte 10

11 İlgi ve zamanınızdır.

12 Çocuklarınız eşsizdir. Bir eşleri yada benzerleri bulunmaz
Çocuklarınız eşsizdir.Bir eşleri yada benzerleri bulunmaz.O Yüzden tüm çocuklarınızı aynı kalıba sokmaya çalışmayın… .

13

14 Eğitim araştırmacısı Benjamin Bloom Chicogo Üniversitesindeki bir grup araştırma asistanı ile birlikte alanlarının en iyisi, en başarılısı olan 120 süper star üzerinde beş yıl süren bir araştırma yaptılar. Bu starlar arasında olimpik yüzücüler, tenisçiler, piyanistler, heykeltıraşlar, dünya çapında tanınmış olan matematikçiler ve bilim adamları vardı. Sonuç çok şaşırtıcıydı. Eğitim araştırmacıları bu tip süper starların doğuştan böyle olmadıklarını fakat bu yönde eğitilip, büyütüldüklerini saptadılar. Bu kişilerin yetenekleri bir birinden farklı olmasına rağmen, yaşadıkları çocukluk deneyimleri hemen-hemen bir birbirinin aynıydı. Bu çocukların en önemli ortak özelliği dikkatli, uyanık ve çocuklarına “önem veren” anne-babalara sahip olmalarıdır. Böylelikle anne-babalar tarafından sahip olunan yetenek sinyalleri erkenden keşfedilmiş ve desteklenmişti. Örneğin; Beş yaşındaki bir kız çocuğu piyanonun tuşlarına oyun oynarcasına büyük bir heyecanla vurduğunda, Annesi;”Bu çok güzel” demiş. Bunun anlamı anne müziği seviyor ve kızının da müzikle ilgilenmesini uygun buluyor ve onaylıyor. Bir matematikçinin ebeveynleri, çocuğun matematik problemlerinin üstesinden tek başına gelmesini ödüllendirmiş.

15 Genç bir yüzücü bir üst yaş grubunda yarışmaya başladığında, kendisini katıldığı tüm yarışmaları kaybeder halde bulmuş ve bu işi bırakmayı istemiş. Ama babası ona; “Sadece bir kez kazanana kadar bu işe asıl. Kaybettiğin için sakın pes etme” demiş. Ve zamanla çocuk kazanmaya başlamış ve yeteneğini geliştirmeye devam etmiş.

16 Çocuğunuza hayatı bir reçete olarak sunamazsınız
Çocuğunuza hayatı bir reçete olarak sunamazsınız. Ona ancak kendi kendi yolunu çizebileceği bir harita verebilirsiniz.Büyüğün küçüğe göstereceği saygı, küçüğe saygılı olmayı öğretir. Çocuğa saygı demek, onun bağımsız bir varlık olduğunu kabullenmek demektir.Çocuğunuz en çok, sevgiyi hak etmediğini düşündüğünüz sırada sevgiye ihtiyaç duyar. Çocuklarınıza vereceğiniz en değerli hediye??? .

17 SÖZ VE DAVRANIŞLARIMIZDA MESAJLAR SAKLIDIR.
1- KABUL 2- REDDETME 3- UMURSAMAMA

18 KABUL SİZDEN ŞU BEŞ MESAJI ALIRLAR. 1- BEN VARIM 2- BEN DOĞALIM
3- SEVİLİYORUM 4- DEĞERLİĞİM 5- GÜVENEBİLİRİM KENDİ OLMA HAKKI VARDIR KOŞULSUZ SEVGİ GÖSTERİLMEKTEDİR KIYASLAMA YAPILMAZ

19 Asla kıyaslamayın Çocuğumuzu kendisiyle kıyaslayalım.Dünü ve bu gününü değil. Kurbağaların sesi boğalarınkinden daha güçlü olabilir,ama kurbağalar ne tarlada saban sürebilir,ne de yük taşıyabilir,ne de derisinden ayakkabı yapılır. Halil CİBRAN

20

21 REDDETME SİZDEN ŞU BEŞ MESAJI ALIRLAR 1- BEN YOKUM
2- BEN DOĞAL DEĞİLİM 3- SEVİLMİYORUM 4- DEĞERLİ DEĞİLİM 5- GÜVENEMEM *KENDİ OLMA HAKKI YOKTUR *KOŞULLU SEVGİ GÖSTERİLMEKTEDİR *KIYASLAMA YAPILIR *CİNAYETLER, KAVGALAR, SÜRTÜŞMELER OLUR.

22 UMURSAMAMA BİZDEN ŞU ÜÇ MESAJI ALIRLAR.
1- KİŞİNİN KENDİNİN ÖNEMSENMEDİĞİ 2- DEĞERSİZ OLDUĞU 3- YOK OLDUĞU * AKIL HASTALIKLARINDA ARTMA VARDIR. * İNSANI DELİYE ÇEVİRİR

23 EĞİTİM AİLEDE BAŞLAR Ailedeki yansımalar çocuğun kişiliğini belirler
Taşın üzerine damlayan suların taşı şekillendirmesi gibi zamanla çocuklarımızın karakteri şekillenir. Çocukluk kapısı bir daha açılmamak üzere kapanır. Çocuklar işaret parmaklarını değil,ayak izlerini takip eder.

24 BEŞ TÜR AİLE MODELİ VARDIR
1.İlgisiz-olumsuz aile modeli 2.Titiz üstünlük kuran-baskıcı aile modeli 3.Aşırı düşkün aile modeli 4.Karmaşık aile modeli 5.Normal aile modeli

25 1-İlgisiz Aile Modeli Çocuk vakitsiz ailenin başına gelmiştir.
Anne anneliğe hazır hazır değildir.çocuğa alışamamıştır. Çocuğa ilgi ve sevgi azdır.saldım çayıra Mevla kayıra...... Yoğun eleştiriye uğrar.

26 Bu Ailede Yetişen Çocuk
Dışa dönükse : Kızgın yada saldırgandır İçe dönükse: Pasif ve siliktir

27 2-Titiz (Otoriter)Üstünlük Kuran Baskıcı Aile Modeli
Aile çocuğu beğenmez bitmez tükenmez nasihatler verir. Aile çocuğu başkalarıyla kıyaslar (kardeşleri ,komşu ve akraba çocukları) Hatalarından ders alsın diye kötü davranır. (insafsızca eleştirir,cezalandır,sert davranır.) Aile her yaptığı işe (ben olmadan bir iş beceremez diye) karışır Çocuk ne yapsa ailenin gözüne giremez. (Aile taktir etmez sürekli daha iyisini bekler)

28 Bu Tür Ailede Yetişen Çocuk
Kendini aşağı görür.Yardım duygusundan uzaktır. Sinirlidir.depresyona(çöküntüye uğrar) Mutsuz olup saldırganlaşır Savunucudur suçunu kabul etmez. Başkalarına karşı düşmanca duygulara sahiptir.

29 3-Aşırı Düşkün(Koruyucu) Aile Modeli
Anne çocuğun her işini üstlenmiştir. (yemek yeme,giyinme ve derslerinde yardım) Çocuğa evde aşırı yardım aşırı bakım vardır Çocuk şımartılmıştır

30 Böyle Ailede Yetişen Çocuk
Aileden ayrıldığında zorluk çeker.koruyan olmayınca kendini açıkta hisseder. Girişken ve atılımcı değildir. Her istediğinin yapılmasını ister(bencildir) Gölge olarak yaşar(2. Adam)lider olamaz(başkaları tarafından yönetilendir. Yetişkinlik döneminde ailesini tokatlar(beni siz böyle beceriksiz yetiştirdiniz. diye)saldırgan ve saygısızdır. Siliktir.

31 4-Karmaşık Aile Modeli Aile her türlü modeli uygulamakta (Bazen koruyucu,bazen titiz,bazen ilgisiz ) çocuk ailenin nasıl davranacağını kestirememektedir.

32 5-Normal Aile Modeli 1.Çocuğa ait olma duygusu aşılanmıştır.
2.Değerli olma duygusu:ben değerliyim, benim fikrim alınıyor, önemli günlerim hatırlanıyor vb. 3.Sorumluluk duygusu kazandırılmıştır. Evin sorumlulukları aile üyelerine dağıtılmıştır.Çocuğa da sorumluluk verilmiştir.

33 4. Zorluklarla mücadele etmesi öğretilmiştir
4.Zorluklarla mücadele etmesi öğretilmiştir. Çocuk kendi problemlerini kendisi çözmesi sağlanmış. 5.Yeteneklerine karşı saygı duyulmaktadır. Yapabildikleri taktir edilmektedir.(kral bahçesi 6.Toplum içinde söz hakkı alması sağlanmış(sen çocuksun sus ne anlarsın denmemiştir.) 7.Tutarlı disiplin uygulanmış(anne-baba birinin yap dediğini öbürü yapma dememiştir.)Aile tartışmaları çocuğun yanında yapılmamış,eşler çocuğa kötülenmemiştir. 8. O konuşurken yüzüne bakılmış bizzat ne söylediği dinlenmiştir

34 Başkaları yanında onu eleştirip küçük düşürmeyin.
Onun başarısızlıklarını büyütmeyin Yargılayıcı olmaktan sakının Kabul şartlı değil,onay-taktir sürekli,değer verdiğini göster. Hep isimleriyle hitap edilmiştir Eleştirmen gerektiğinde çocuğun kendisini değil, davranışlarını eleştir. Eğer hata yaptığını fark edersen,hemen onu düzeltmenin yollarını ara,bile bile devam etme. Yeniliklere açık ol. Daha fazla kitap oku daha az tv izle Uygulayamayacağın ve takip edemeyeceğin kurallar koyma.

35 Çocuklar okula giderken kahvaltısı yaptırılmıştır.
Eve geldiklerinde işe ara verilerek ‘hoş geldin diyerek kucaklanmıştır. Çocuğun başarıları ödüllendirilmiştir. Memnuniyetler belirtilerek başarılar küçümsenmemiştir. Okul başarısının çok ders çalışmakla değil planlı çalışmakla olduğu bilinerek planlı çalışma alışkanlığı kazandırılmıştır.

36 Çocuğa çalışma ortamı hazırlanmalı…

37 Okul Çocuğun Yanında Eleştirilmemelidir
Okul disiplin olayları evde tartışılmamalıdır.Çocuk okula karşı soğutulmamalıdır  Okulda konulmuş yararsız kurallar varsa okul yönetimiyle konuşulmalı ya da Veli toplantısın da dile getirilmelidir Çünkü çocuğumuzun okulu sevmesi çok Önemlidir. Biliyorsunuz ki insan sevmediği bir ortamdan hiç bir şey alamaz.  Okullarda çocuk başarısız olduğu zaman "çalıştır sıkıştır" der kimileri Böylece mengeneye alınan çocuk ezilerek .silik. uydu bir kişilik ya da mengeneden Kurtularak aileye okula ve topluma başkaldıran bir kişilik kazanmış olur.

38 Çocuğa Başarılı Olmayı Öğretin
Başarı, doping etkisi yapar. Başarısızlık, başarısızlığı doğurur. Sevgi ve ilgi görmeyen, özgüvenini kaybeden çocuk, vazgeçme ve başarısızlık yolunu seçer.” William Glasser Okullar ve ev, çocuğa başarısızlığın değil, başarının öğretildiği yer olmalı. Her çocuğun mutlaka bir alanda yeteneği vardır. Bu yetenek keşfedilmeli ve ilerletilmeli

39 ONLARA ÖĞRENİLMİŞ ÇARESİZLİK YAŞATMAYALIM…

40 Harçlıklar Ve Giyim Parayı tanıması ve kullanma becerisi açısından mutlaka düzenli harçlıklar verilmiştir Harçlıklar tek elden verilmiştir Fakirlere yardım etmesi teşvik edilmiştir. Kardeşler arasında denge-istikrar, yaş farkı dikkate alınmıştır. Harçlık ceza olarak kesilmemiştir. tasarruf yapmaları özendirilmiştir. Musalla taşı

41 KATILDIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM…

42 1910 Çocukları döverek eğitin.
1920 Çocukları istedikleri şeylerden mahrum bırakarak eğitin. 1930 Çocukların yaramazlıklarını görmemezlikten gelin. 1940 Çocukları inandırarak eğitin. 1950 Çocukları sevin. 1960 Çocukları severek dövün. 1970 Çocuklar mı? Hepsinin canı cehenneme!

43 Koltuğa çıkmaya çalışan çocuk resmi…
Çocuğumuz koltuğa çıkmaya çalışıyor, bu durumda ne yaparız? -yardım edersiniz—aranızdaki duygusal bağı güçlendirmiş olursunuz, -karışmazsınız-çocuğu güçlendirmiş olursunuz.


"ETKİLİ ANNE-BABA OLMAK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları