Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

5.SINIF 2. ÜNİTE DUA EDİYORUM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "5.SINIF 2. ÜNİTE DUA EDİYORUM"— Sunum transkripti:

1 5.SINIF 2. ÜNİTE DUA EDİYORUM
A.Ü.İ.F.

2 DUA EDİYORUM 1. Duam Dileğimdir 2
DUA EDİYORUM 1.Duam Dileğimdir 2.Yüce Tanrı beni işitir ve dualarımı kabul eder 3.Dua etmem sevgi ve yakınlık üretir 4.Her zaman dua ederim Sevinçli anlarımda dua Üzüntülü anlarımda dua 5.Günlük dualarım 6.Kur’an’dan ve Peygamberimizden dua örnekleri 7.Tahiyyat duasını ezberleyelim ve anlamını öğrenelim A.Ü.İ.F.

3 HEDEF1-ETKİNLİK1 Aşağıdaki tabloda yer alan kavramlar ve uygun açıklamaları eşleştiriniz.
1.Dua a.Çok merhamet edici,çok merhametli 2.Rahman b.Nimet ve iyiliğin asıl sahibi olan Allah’a minnet duyma,teşekkür etme 3.Sevgi c.Yaratan ile yaratılan arasındaki karşılıklı etkileşim 4.Huzur d.Bir şeyin yapılmasını veya yapılmamasını Allah’ı överek O’ndan istemek 5.Rahim e.Acıyan,merhamet eden 6.Şükür f.İnsanları birleştireceğine inanılan duygusal güç 7.İletişim g.İçsel rahatlık,manevi hoşluk A.Ü.İ.F.

4 HEDEF2- ETKİNLİK1 DE Kİ:”DUANIZ OLMASA RABBİM SİZE NE DİYE DEĞER VERSİN” FURKAN 77 KULLARIM SANA, BENİ SORDUĞUNDA ( SÖYLE ONLARA): BEN ÇOK YAKINIM. BANA DUA ETTİĞİ VAKİT DUA EDENİN DİLEĞİNE KARŞILIK VERİRİM. BAKARA 186 (PEYGAMBER) “RABBİM! ARNIZDA HAK İLE HÜKMET, SİZİN NİTELEMELERİNİZ KARŞISINDA TEK YARDIM İSTENİLECEK RAHMAN’DIR.” DEDİ ENBİYA112 A.Ü.İ.F.

5 DUA İLE ALLAH ARASINDA PERDE
HEDEF2-ETKİNLİK2 DUA İLE ALLAH ARASINDA PERDE YOKTUR HADİS DUA İBADETLERİN EN DEĞERLİSİDİR HADİS A.Ü.İ.F.

6 Kur-an’da geçen dua örneklerinden bildikleriniz var mı?
HEDEF3- ETKİNLİK1 Kur-an’da geçen dua örneklerinden bildikleriniz var mı? Zekeriya (aleyhisselam) ve eşi çok yaşlılar ve çocukları yok ama çocuklarının olmasını çok istiyorlar. Allah’ın verdiği bunca nimete bakıp bunları veren Allah’ım bize de çocuk ihsan eder diyorlar ve dua ediyorlar. Zekeriya (a.s.)’ın duası üzerine Allah’ü teala karısı kısır ve yaşlı aynı zamanda kendiside çok yaşlı olan Zekeriya (a.s.)’ a [(Yahya’yı)a.s.]’ı nasip ediyor A.Ü.İ.F.

7 “Allah’ım,beni doğru yola ilet ve bütün işlerimde başarılı kıl.”
HEDEF3-ETKİNLİK2 Peygamberimizin sıkça okumuş olduğu dua örneklerinden üç tanesini söyleyelim. “Allah’ım,beni doğru yola ilet ve bütün işlerimde başarılı kıl.” “Rabbim,senin adını anarak yatıyor,senin adını anarak kalkıyorum.Bizlerden Rahmet ve iyiliğini esirgeme,iyi kullarını koruduğun gibi bizleri de gücünle koru.” “Allah’ım,sen Rabbimizsin,senden başka ibadete layık hiçbir ilah yoktur.Sen varsın,beni yarattın,ben senin kulunum.Allah’ım kötülüklerden sana sığınırım.Nimetlerine şükreder,değerini bilirim.Günahlarımı bağışla.Şüphesiz günahları bağışlayan ancak sensin.” A.Ü.İ.F.

8 Günlük yapmış olduğunuz dualarınız var mı?
HEDEF3-ETKİNLİK3 Günlük yapmış olduğunuz dualarınız var mı? Allah’ım hastalar iyileşsin Allah’ım hepimiz cennete gidelim Allah’ım tüm müslümanları kötülüklerden koru Allah’ım kardeşim olunca annemler onu benden fazla sevmesin Günlük Dualarım Allah’ım yaptığım yaramazlıkları affet Allah’ım hiç savaş olmasın Allah’ım derslerimde başarılı olayım Allah’ım çabucak büyüyeyim A.Ü.İ.F.

9 “Allah’ım,verdiğin nimetlerden dolayı sana şükürler olsun”
HEDEF3-ETKİNLİK4 “İhtiyaçlarımızı nerelerden karşılıyoruz?” -Hayvanların etinden -Manavlardan “Manava meyveler nerden geliyor?” -Bahçelerdeki ağaçlardan “Nelerden ev yapıyoruz?” -Tuğladan,demirden… Yani ihtiyacımız olan her şey doğada vardır. Bunun için Allah’a nasıl Teşekkür ederiz? “Allah’ım,verdiğin nimetlerden dolayı sana şükürler olsun” “İhtiyacımız olan her şeyi yarattığın için teşekkürler Allah’ım” A.Ü.İ.F.

10 HEDEF4-ETKİNLİK1 Hiç dua ettiniz mi? Günlük dualarınız var mı? Dua ederken neler istiyorsunuz? Yaptığınız birkaç duayı söyler misiniz? Hiçbir insana açamadığınız bir sorununuzu,dileğinizi Allah’a nasıl iletirsiniz? A.Ü.İ.F.

11 DUALARIM Dedim bir gece, Unuttuğum bir şey var,
Ey Allah’ım!Senden Tek istediğim şudur: “Bana hayırlı günler, Hayırlı geceler vaat et” Ey Allah’ım senden İstediğim çok mudur? Akrabamın bebeğinin, Sağlam doğmasını nasip et. Evimize hırsız gelmesin. Ey güzel Allah’ım Mutluluğumuzu çalmasın Ey Canım Allah’ım! Dedim bir gece, Unuttuğum bir şey var, Aaa buldum,DUA etmeyi unuttum! A.Ü.İ.F.

12 HEDEF4-ETKİNLİK2 “ÖYLEYSE BENİ ANIN Kİ BENDE SİZİ ANAYIM.BANA ŞÜKREDİN NANKÖRLÜK ETMEYİN” BAKARA 152 A.Ü.İ.F.

13 HEDEF4-ETKİNLİK3 “Kullarım sana,beni sorduğunda(söyle onlara):Ben çok yakınım.Bana dua ettiği vakit dua edenin dileğine karşılık veririm.” BAKARA152 …Bana dua edin,kabul edeyim… MÜMİN 60 A.Ü.İ.F.

14 DUA HEDEF4 -ETKİNLİK 4 A.Ü.İ.F. Yağmurda Sınavda Yatarken Düğünde Evde
Hastanede Camide Ezan okunurken Okulda Her vakit Yemekte Yolculukta A.Ü.İ.F.

15 Dua ile insan sıkıntı,yalnızlık,üzüntü ve çaresizlikten kurtulur.
HEDEF5-ETKİNLİK1 Dua ile insan sıkıntı,yalnızlık,üzüntü ve çaresizlikten kurtulur. A.Ü.İ.F.

16 ? EĞER DUA OLMASAYDI NE GİBİ SIKINTILARA DÜŞERDİK HEDEF5-ETKİNLİK2
A.Ü.İ.F.

17 ALLAH'A SÖYLEDİKLERİMİZ O'NDA KALIR,BAŞKA KİMSE DUYMAZ.
HEDEF5-ETKİNLİK3 SIRRINI SÖYLEME DOSTUNA,DOSTUNUN DA DOSTU VARDIR,O DA SÖYLER KENDİ DOSTUNA;O DA SENİN DÜŞMANIN OLABİLİR. ALLAH'A SÖYLEDİKLERİMİZ O'NDA KALIR,BAŞKA KİMSE DUYMAZ. A.Ü.İ.F.

18 HEDEF5-ETKİNLİK4 Ayşe’nin yarın bir sınavı var.Bu sınavda başarılı olmak için dua ediyor.Bu sınavda başarılı olabilmesi için yalnızca dua etme sizce yeterli midir? A.Ü.İ.F.

19 HEDEF6-ETKİNLİK1 ÖYLEYSE A.Ü.İ.F.
“HERKİM ORADA HAZIR OLMAYAN KARDEŞİ İÇİN DUA EDERSE KENDİSİNE GÖREVLENDİRİLMİŞ OLAN MELEK :-’BU DİLEĞİNİN AYNISI DA SENİN İÇİN OLSUN DER’.KABUL EDİLMESİ BAKIMINDAN DUALARIN EN ÇABUK GERÇEKLEŞENİ BİR KİMSENİN BAŞKA BİR KİMSE HAKKINDA YAPTIĞI DUADIR.” ÖYLEYSE Birbirimize dua edelimki hem duamız kabul olsun hemde aramızdaki sevgi bağı kuvvetlensin... A.Ü.İ.F.

20 HEDEF6-ETKİNLİK2 MUTLU OLDUĞUMUZ ZAMANLARDA DUA EDERİZ,ÇÜNKÜÜÜ MUTLULUĞUMUZU PAYLAŞMAK İSTERİZ A.Ü.İ.F.

21 HEDEF6-ETKİNLİK3 Yunus peygamber halkına öfkelenerek Allah’ın halkını doğru yola davet et emrini yerine getirmiyor,halkını bırakıp gidiyor sonra bir gemiye biniyor,denizde fırtına çıkınca gemidekiler içimizde bir günahkar var,bunun yüzünden fırtına çıktı diyorlar ve Yunus’u gemiden atıyorlar.Sonra bir yunus balığı Yunus peygamberi yutuyor, burada Yunus peygamber Allah’a dua ediyor,yalvarıyor;Allah da onun duasını kabul ederek onu affederek onu balığın karnından çıkarıyor. A.Ü.İ.F.

22 HEDEF6-ETKİNLİK4 A.Ü.İ.F. DUA ETMEYEN İNSANLAR Huzursuz Yalnız
Karamsar Çaresiz Üzüntülü Sinirli OLURLAR A.Ü.İ.F.

23 DUA İNANMAYANLARIN DAHİ YAPISINDA VARDIR
HEDEF7-ETKİNLİK1 FİRAVUN’UNUN HİKAYESİ Mısır hükümdarı Firavun Allah’ı inkar edip,kendini Tanrı ilan etmiştir.Hz.Musa’nın Allah’a davetini kabul etmediği gibi inananlara da eziyet etmiştir.Bununüzerine Allah da onu cezalandırmış ve Nil Nehri’nde boğulmak üzereyken Allah’ın büyüklüğünü anlayıp, önceden Allah’a inanmayan Firavun kurtulmak için Allah’a dua etmiştir. DUA İNANMAYANLARIN DAHİ YAPISINDA VARDIR A.Ü.İ.F.

24 BEDDUA DEĞİL,DUA EDELİM
HEDEF7-ETKİNLİK2 Hz.Muhammet Allah’ın emrini insanlara anlatmak,onları islama davet etmek için Taif’e gidiyor.Buradaki putperest insanlar Peygamberin söylediklerine inanmıyorlar ve O’nun yalancı olduğunu söyleyerek Peygamber Efendimizi kanlar içinde bırakıncaya dek taşlıyorlar.Kendisine inanmayan insanların yaptığı bunca eziyete rağmen Hz.Muhammed onlara beddua etmiyor.Doğru yola ulaşmaları için dua ediyor. BEDDUA DEĞİL,DUA EDELİM BEDDUA; diğer insanların kötülüğü için yapılan duadır. A.Ü.İ.F.

25 Yattım sağıma, Döndüm soluma, Melekler şahit olsun, Dinime imanıma.
HEDEF7-ETKİNLİK3 Yattım sağıma, Döndüm soluma, Melekler şahit olsun, Dinime imanıma. Yattım Allah kaldır beni Nur içine daldır beni, Can bedenden ayrılırken İmanımla gönder beni... A.Ü.İ.F.

26 A.Ü.İ.F. Bir ihtiyar Yorgun argın Çöktü yere -Susadım dedi Bir çırpıda
Koştum eve Su getirdim İçti ve: ....’ Su gibi aziz ol’dedi. A.Ü.İ.F.

27 GÜNLÜK HAYATTA KULLANDIĞINIZ DUALARINIZDAN ÖRNEKLER VEREBİLİR MİSİNİZ?
ALLAH’A ŞÜKÜRLER OLSUN İYİ GÜNLERDE GİY BİR YASTIKTA KOCAYIN ALLAH’IM ŞİFA VER ALLAH RAZI OLSUN ALLAH RAHMET EYLESİN A.Ü.İ.F.

28 -Bize sayısız nimetler verdin
-Bize sayısız nimetler verdin! -Annem, babam, kardeşim, nur yüzlü dedem, dua eden anneannem, babaannem! -Sevgili kedim Tekir’i de sen verdin! -Uçuşan kuşlar, süslü böcekler, kelebekler, oynaşan kuzular, hepsini sen verdin! -Ay ve yıldızlarla geceleri süsledin! -Rengarenk çiçeklerle yeryüzünü döşedin! -Renkli renkli balıklar! -Kayığımın yüzdüğü deniz! -Uçurtmamı uçuran rüzgar! A.Ü.İ.F.

29 Ve Can’a neyi olduğunu sorarlar. Can birden ağlamaya başlar
Ve Can’a neyi olduğunu sorarlar. Can birden ağlamaya başlar. Bu durum karşısında şaşıran arkadaşları Ayşe Öğretmen’in yanına giderler. Öğretmen hemen Can’ın yanına gelir. Can’a niçin ağladığını sorar. Can da annesinin çok hasta olduğunu, bu duruma kendisinin ve kardeşlerinin çok üzüldüğünü ve annesinin iyileşmesi bu haline çok üzülen Ayşe Öğretmen Can’ın yapabileceği tek şeyin annesinin iyileşmesi için, Allah’a dua etmek olduğunu, eğer gerçekten isteyerek dua ederse, Allah’ın ona yardım edeceğini ve annesinin kısa zamanda iyileşeceğini söyler. Can bütün içtenliği ile ellerini kaldırarak Allah’a dua etmeye başlar. –Allah’ım lütfen annemi iyileştir. O olmazsa kardeşlerim ve ben ne yaparız? Allah’ım lütfen bize yardım et. Annemizi çok seviyoruz. Bir an evvel iyileşmesi için ona güç ver. Allah’ım seni çok seviyorum. Amin. Allah Can’ın içtenlikle yaptığı bu duayı duydu ve kabul etti. Birkaç gün sonra Can’ın annesi tamamen iyileşti. Can, annesi ve kardeşleriyle birlikte mutlu yaşamlarına döndüler. Can Allah’a dua etmeyi ve şükretmeyi hiçbir zaman unutmadı. A.Ü.İ.F.

30 DUA Allah’ım Sen annemi koru O Senin adını düşürmez dilinden Allah’ım Sen babamı koru O kitabımız Kur’an’ı okur ezberden Allah’ım Sen kardeşimi koru O memnun gecelerinden gündüzlerinden Allah’ım Sen beni koru Uçur cennetin en güzel bahçelerinden. A.Ü.İ.F.

31 TAHİYYAT DUASI Ettehıyyatü lillahi vessalevatü vettayyibat
TAHİYYAT DUASI Ettehıyyatü lillahi vessalevatü vettayyibat. Esselamü aleyke eyyühennebiyyü ve rahmetullahi ve berakatüh.Esselamü aleyna ve ala ibadillahissalihın. Eşhedü en lailahe illallah. Ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resulüh. ANLAMI: “Dil, beden ve mal ile yapılan ibadetlerin hepsi Allah içindir. Ey Peygamber! Allah’ın rahmeti, bereketleri ve selamı senin üzerine olsun. Selam, bize ve Allah’ın iyi kullarına da olsun.Tanıklık ederim ki Allah’tan başka ilah yoktur. Yine tanıklık ederim ki Muhammed O’nun kulu ve elçisidir.” A.Ü.İ.F.

32 SON A.Ü.İ.F.


"5.SINIF 2. ÜNİTE DUA EDİYORUM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları