Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

"Eğitimdir ki bir milleti ya özgür,

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: ""Eğitimdir ki bir milleti ya özgür,"— Sunum transkripti:

1 "Eğitimdir ki bir milleti ya özgür,
bağımsız, şanlı, yüce bir sosyal toplum hâlinde yaşatır veya bir milleti esaret ve sefalete terk eder.“ Atatürk

2 TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ
EĞİTİM ÖĞRETİM YILI HAZİRAN SEMİNER ÇALIŞMALARI SUNU ÇALIŞMASI

3 PROBLEME DAYALI ÖĞRENME
8. SINIFLAR YAPIM KUŞAĞI İNOVASYON NEDİR? Tasarım çalışmamızda nasıl inovasyon yapabiliriz?

4 Probleme Dayalı Öğrenmenin Aşamaları
Problemi tanımla. Konu ve kavramları belirle. Çözüm önerilerini geliştir. Uygun çözümü seç. Çözüm önerilerini paylaş, tartış. Çözümünü gerçekleştir.

5 İnovasyon nedir? Nasıl inovasyon yapabiliriz?
İnovasyonun ne olduğunu, olmadığını öğrenelim. Size göre inovasyon nedir? İnovasyon terimini daha önce duydunuz mu?

6 İnovasyon Nedir? En basit tanımıyla inovasyon, farklı, değişik, yeni fikirler geliştirmek ve bunları uygulamaktır. Bu fikirler, daha önce çözülmemiş sorunları çözmek veya daha önce karşılanmayan ihtiyaçlara cevap vermek amacıyla geliştirilebilir. Ya da zaten var olan pek çok ürün ve hizmeti daha güzel, daha kullanışlı, daha çok insanın işine yarayacak hâle getirmeyi amaçlayabilir. Bu fikirlerin hayata geçirilmesi ve ortaya ürün, hizmet veya iş yapış yöntemlerinin çıkarılmasıyla ve ardından bu ürün ve hizmetlerin satılmaya veya iş yapış yöntemlerinin uygulanmaya başlanmasıyla inovasyon yapılmış olur.

7 Hayatımızdaki inovasyon örnekleri
Öğrencileri olarak, çevrenizdeki ve hayatınızdaki inovasyon örneklerini sıralayalım Bir firma, yıkandığında buruşmayan, dolayısıyla da ütü gerektirmeyen kumaş geliştirip üretir ve satarsa inovasyon yapmış olur. 2. Başka bir firmanın daha iri, bol ürün veren, hastalıklara dayanıklı domates üretmek için domates tohumlarını geliştirmesi de inovasyondur. 3. Diğer bir firmanın, insan sağlığı için yararlı bir yağ olan Omega 3 içeren yumurtalar üretmesi ve bunları çocukların ilgisini çekecek ve onları yumurta yemeğe özendirecek şekilde güzel paketler içinde satması da bir inovasyondur.

8 İnovasyon Türleri Ürün inovasyonu: işletmenin farklı, yeni, değişik bir ürün geliştirmesi ve bunu pazara sunması ürün inovasyonu yapması anlamına gelir. Hizmet inovasyonu: Bir işletmenin yeni, farklı ve değişik bir hizmet geliştirip bunu müşterilerine sunması hizmet inovasyonudur.

9 İnovasyon Türleri Pazarlama inovasyonu: Daha fazla müşteri çekebilmek için ürün ve hizmetlerde farklı, değişik ve yeni tasarımların, ambalajların ve pazarlama yöntemlerinin geliştirilip kullanılması pazarlama inovasyonu olarak adlandırılır. Organizasyonel inovasyon: İşletmeler sadece ürün ve hizmetlerini geliştirip farklılaştırarak inovasyon yapmazlar. Bir işletmenin rekabet avantajı yakalayıp bunu koruyabilmesi için çalışma ve iş yapış yöntemlerini geliştirmesi, farklılaştırması ve yenilemesi gerekir. Bu, geliştirme, farklılaştırma ve yenileme faaliyeti organizasyonel inovasyon olarak adlandırılır.

10 Bu konuda öğrenciler araştırma ve incelemek için yönlendirilirler.
Hayatımızın temel sorunlarından taşımacılık, eşya ve yük taşıma konusunda inovasyon örnekleri nelerdir? Bu konuda öğrenciler araştırma ve incelemek için yönlendirilirler.

11 Hayatımızın temel sorunlarından eşya ve yük taşıma konusunda inovasyon örnekleri
Ulaştırma, eşya ve yük taşıma konusunda temel sorunlardan birisi, tekerleğin icadı aşılmıştır.

12 Tekerleğin icadının hayatımızdaki etkilerini öğrencilerle tartışıyoruz.
Tekerlek hayatımızın hangi sorunlarını, yıllarca yaşadıktan sonra, üretilen çözüm ve yapılan inovasyon ile, ne kadar kolaylık sağladı olarak düşündüğünüz örnek sorunlar neler olabilir?

13 Tekerleğin icadı, yaşanan sorunlarda inovasyon için önemli bir nokta olmuştur.
Siz ne önerirdiniz …

14 Tekerleğin icadı, yaşanan sorunlarda inovasyon için önemli bir nokta olmuştur.
Siz ne önerirdiniz …

15 Tekerleğin icadı, yaşanan sorunlarda inovasyon için önemli bir nokta olmuştur.
Sizde benzer durumlardan yararlanarak, bir inovasyon tasarlayın. İnovasyon araştırma, tasarlama süreci sonucunda örnek inovasyon önerileri öğrenciler tarafından sınıfa sunulur ve tartışılır.

16 Tasarım çalışmamız için inovasyon yapabilmemizin kolay olabileceğini anladık.
İnovasyon yapabilmek için, içinde yaşadığımız sorunun farkında olmak? Sorunu çözüm yollarının olabileceğini kabul etmek ve ………………………… öğrenciler tarafından tamamlanacak … Tasarım ürünümüzün daha fonksiyonel, kullanışlı, ergonomik olabileceğini kabul etmek … Tasarım ürünümüzde yapabileceğimiz hangi değişiklikler, neden, niçin, nasıl soruları ile sorgulamak. İnovasyon önerimizi uyguluyoruz.

17 İnovasyon çalışmamızın sınıfa sunulması …
Öğrencilerin inovasyon önerileri, tartışmaya, sorgulanmaya sunulur. İnovasyon ve inovasyon önerileri ile ilgili bir kısa özet rapor hazırlanır. Bu özetimiz günlüğümüzde de yer alabilir.

18 Aşağıdaki soruları kendimize soruyoruz.
Bu bilgileri öğrenmeye neden ihtiyacımız vardır? Okulda öğrendiğimiz bilgilerin gerçek hayattaki değeri nedir? İnovasyonun, hayatımızdaki değişim ve gelişim anlayışında yeri ve önemi nedir?

19 Yararlı olabilecek bazı kaynaklar:

20

21 ESKİŞEHİR MEHMET ALİ YASİN İÖO
CEMİL MERCAN ESKİŞEHİR MEHMET ALİ YASİN İÖO HAZİRAN 2009


""Eğitimdir ki bir milleti ya özgür," indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları