Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

O K S ORTA ÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "O K S ORTA ÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI"— Sunum transkripti:

1 O K S ORTA ÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI
KAZIM KARABEKİR İLKÖĞRETİM OKULU REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ

2 GİRMEK İÇİN, İYİ BİR LİSE...
İYİ BİR ÜNİVERSİTEYE GİRMEK İÇİN, İYİ BİR LİSE...

3 ORTA ÖĞRETİM KURUMLARINA
ÖĞRENCİ ALIMI 1. MERKEZİ SINAV Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme Yerleştirme Sınavı (OKS) Askeri Lise 2.YAZILI SINAV, MÜLAKAT ve YETENEK SINAVI Askeri Liseler Polis Koleji Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Anadolu Teknik Lisesi Denizcilik Bölümleri Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri 3. İLKÖĞRETİM DİPLOMA NOTU Endüstri Meslek Liseleri Kız Meslek Liseleri 4. NORMAL KAYIT Genel Liseler

4 SINAV ÇEŞİTLERİ

5

6 SINAV ÜCRETİ Sınav ücreti 20 ytl. T.C. Ziraat Bankası T.A.O
Türkiye Vakıflar Bankası Türkiye Halk Bankası A.Ş. Şubelerinden birine yatırılacak.

7 Sınava başvurma işlemleri internet aracılığı ile elektronik ortamda öğrencilerin halen öğrenim gördüğü okul müdürlüklerince gerçekleştirilecektir. Sınava başvuracak öğrencilerin velileri, okul müdürlüğüne adayların nüfus cüzdanı, T.C. kimlik numarası ile sınav ücretini yatırdığına dair banka dekontu ile başvuracaktır.

8 "E-BAŞVURU FORMU"NUN DOLDURULMASINDAN KİM SORUMLU OLACAKTIR? Elektronik ortamda verilerin hatasız, eksiksiz, E-Kılavuz’a uygun doldurulması gerekmektedir. Bu konu ile ilgili sorumluluk okul müdürlüğü yetkilileri ile velinin olacaktır. Veliler, başvuruları ile E-Kılavuz’da belirtilen bütün hükümleri kabul etmiş sayılacaklardır.

9 BAŞVURU HANGİ DURUMLARDA GEÇERSİZ SAYILACAKTIR ?
Adayın başvurusu; “E-Başvuru Formu” elektronik ortamda onaylanmamışsa veya süresinde başvuru işlemleri gerçekleştirilmemişse, “E-Başvuru Formu”nun çeşitli kısımlarına yazılan kimlikle ilgili bilgilerde bir eksiklik veya çelişki varsa, Banka "Alındı" makbuzu okul müdürlüğüne teslim edilmemişse ve banka dekontunun numarası e-başvuru formundaki ilgili yere yazılmamışsa, geçersiz sayılacaktır.

10 Adaylar, sınava başvurdukları ilde sınava gireceklerdir.
SINAVA GİRİŞ BELGESİ Sınava Giriş Belgesi 29 Mayıs 2008’den itibaren başvuruları alan okul müdürlüklerince adresinden çıkarılacaktır. Okul müdürlükleri, sınava giriş belgelerinin çıktısını internet aracılığı ile alacaklar, adayın fotoğrafını yapıştırıp mühürleyecekler ve belgeyi onaylayarak adaylara vereceklerdir. Bu belgede adayın kimlik bilgileri ile adayın sınava gireceği merkez, bina, salon ve sıra bilgileri yer alacaktır. Adaylar sınava giriş belgesinde yer alan merkezde, binada, salonda ve sırada sınava gireceklerdir.

11 PEKİ,SINAV NE ZAMAN OLACAK?
SINAV TARİHİ:08 HAZİRAN 2008 SINAV SAATİ : 10:00 SINAV SÜRESİ: 120 DAKİKA

12 SINAV NASIL UYGULANIR? *100 Soru
(Türkçe,Matematik, Fen Bil., Sosyal Bil.) 25 soru 25 soru 25 soru 25soru Her soru 4 seçenekten oluşur ve 3 yanlış bir doğruyu götürür. *Sınav Süresi 120 Dakikadır.

13 OKS Sorularının Zorluk Derecesi
Oranı (%) Çok Kolay % 10 Kolay %20 Normal %40 Zor Çok Zor %10

14 SINAVA NE GÖTÜRECEKSİNİZ?
Sınav kimlik kartı, Özel kimlik kartı (Nüfus cüzdanı vb), En az iki adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, Yumuşak ve leke bırakmayan silgi, Kalemtıraş.

15 SINAVA NE GÖTÜRÜLMEYECEK?
Çağrı cihazı, telsiz, cep telefonu vb. haberleşme araçları ve cep bilgisayarı, saat fonksiyonu dışında fonksiyonu bulunan saat vb. her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar, Müsvedde kâğıdı, defter, kitap, sözlük, hesap cetveli vb. araçlar sınava götürülmeyecek.

16 OKS’de Puan Türleri MFASP: (Matematik-Fen Ağırlıklı Standart Puan) Fen Liselerine yerleştirmede kullanılacak olan puan türüdür. TMASP: (Türkçe-Matematik Ağırlıklı Standart Puan) Fen Liseleri dışındaki liselere yerleştirmede kullanılacak olan puan türüdür.

17 OKS’Yİ KAZANDIM DİYEBİLMEK İÇİN;
TMASP MFASP OLMASI GEREKİYOR.

18 SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
OKS sonuçları 11 Temmuz 2008’den itibaren adresinden ilan edilecek. Ancak Polis Koleji sınavı Temmuz ayının ikinci haftasından itibaren Adreslerinden, Özel okullarda yine temmuz ayının ikinci haftasından itibaren Adresinden öğrenilebilecek. Tercihler de yine okul müdürlüklerince doldurulacak.

19 TERCİHLERİMİZİ NE ZAMAN YAPACAĞIZ?
Tercihler bu yılda , sınav sonuçları açıklandıktan sonra yapılacaktır. (Temmuz ayının sonunda….)

20 TOPLAM KAÇ TERCİH YAPMA HAKKIMIZ VAR?
TOPLAM 20 TERCİH YAPILABİLİR. TERCİHLERDE İL SINIRLAMASI KALDIRILMIŞTIR. TÜRKİYE’NİN HER YERİNDEN İSTEĞİMİZE GÖRE 20 OKULU TERCİH EDEBİLİRİZ.

21 İKİNCİ YERLEŞTİRMEDE KİMLER TERCİH YAPABİLECEK?
Sınav sonucunda OKS-TM 160 veya OKS –MF 160 puan olmasına rağmen tercih ettiği okullardan herhangi birini kazanamayanlar. Kesin kayıt hakkı kazandığı halde kaydını yaptırmamış olanlar. Not: Sınav sonucunda herhangi bir ortaöğretim kurumunu kazanıp, kayıt yaptıran ve kaydını geri alan öğrenciler ikinci yerleştirmeye başvuramayacaklardır.

22 İKİNCİ YERLEŞTİRMEDE EN FAZLA KAÇ TERCİH YAPABİLİRİM?
Adaylar ikinci tercihlerini internet ortamında kayıtlarının bulunduğu okullardan yapacaktır. Adaylar önceki tercihlerine bağlı kalmaksızın en fazla 8 (sekiz) tercih yapabileceklerdir.

23 OKS SONRASI TERCİH EDİLEBİLECEK OKULLARIN BAŞVURU ŞARTLARI

24 RESMİ - ÖZEL FEN LİSELERİ BAŞVURU ŞARTLARI
8. sınıf öğrencisi olmak ve öğretim yılı sonunda mezun olmak. (Şube öğretmenler kurulu kararı sonucu mezun olanlar dahil) sınıflarda Türkçe, Matematik ve Fen Bilgisi derslerinin her birinin yıl sonu notu en az orta (3.00) ve bu derslerin yıl sonu notlarının ağırlıklı ortalamasının en az 4.00 olması.

25 FEN LİSELERİ ÖĞRETİM ŞEKLİ
Öğretim süresi 4 yıldır. Yabancı dili İngilizce’dir. (Sadece İzmir Özel Tevfik Fikret Fen Lisesinin yabancı dili Fransızca’dır). Karma, yatılı / gündüzlü okullardır. Fen ağırlıklı program uygulanır. Fen lisesi tercih edebilmek için MF puanının 160 ve üzeri olması gerekir.

26 SOSYAL BİLİMLER LİSESİ BAŞVURU KOŞULLARI
8. sınıf öğrencisi olmak ve öğretim yılı sonunda mezun olmak (Şube öğretmenler kurulu kararı sonucu mezun olanlar dahil) 6 ve 7. sınıflarda Türkçe, Matematik ve Sosyal Bilgiler derslerinin her birinin yıl sonu notunun en az 3.00 olması, bu derslerin yıl sonu notlarının aritmetik ortalaması en az 4.00 olanlar başvurabilir.

27 SOSYAL BİLİMLER LİSESİ ÖĞRETİM ŞEKLİ
Bu lisenin kurulmasındaki amaçlardan biri de siyaset ve bürokrasiye de kültürlü; devleti ve demokrasiyi iyi tanıyan, ona işlerlik kazandıracak elemanları yetiştirmek. Eğitim süresi 5 yıldır. Yabancı dili İngilizce’dir. Sosyal ağırlıklı program uygulanır.

28 ANADOLU LİSELERİ BAŞVURU ŞARTLARI
İlköğretim okullarının 8. sınıfında öğretim görüyor olmak. (Şube öğretmenler kurulu kararı sonucu mezun olanlar dahil) Öğretim süresi 4 yıldır. (İstanbul Lisesi, Galatasaray Lisesi, Vefa Lisesi, Kabataş Lisesi, Kadıköy Anadolu Lisesi ve Cağaloğlu Anadolu Lisesi’ nin öğretim süresi hazırlık + 4 yıldır).

29 ANADOLU ÖĞRETMEN LİSELERİNE BAŞVURU ŞARTLARI
İlköğretim okulu 8. sınıf öğrencisi olmak, 6.7. ve 8. sınıfta sınıf tekrarı yapmamış olmak, Bulundukları ilköğretim okulunun öğretmenler kurulunca aday gösterilmiş olmak, İlköğretim son sınıfta Türkçe, Matematik, Fen Bilgisi ve Yabancı Dil derslerinden şube öğretmenler kurulu kararı ile sınıf geçmemiş olmak, Bu okulların öğrenim süresi 4 yıldır.

30 ÖĞRETMEN OLMAK İSTEYENLERİN DİKKATİNE!
Bulunduğunuz okulda öğretmenler kurulunca aday gösterilmeniz gerekir. Aday seçimi yapılırken öğrencinin; Çalışkanlık derecesi, Öğretmenlik mesleğine karşı ilgisi, Ahlaki durumu, Konuşma, kavrama, ifade yeteneği, Kendine olan güven duygusu Fiziki görünüşü, bilinen bir beden ve ruhsal hastalığının olup olmadığı, göz önünde bulundurulacaktır.

31 ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİNE BAŞVURU ŞARTLARI
8. sınıf öğrencisi olmak, Öğrenim süresi 4 yıldır, Alanıyla ilgili yüksek öğretim programları tercih edildiğinde ek puandan yararlanılır Yabancı dili İngilizce’dir. Meslek dersi Arapça’dır.

32 ANADOLU TEKNİK VE ANADOLU MESLEK LİSELERİNE BAŞVURU ŞARTLARI
Adayların, ilköğretim okullarının 8. sınıfında öğrenim görüyor olması, Sağlığı girmek istediği okulun ve mesleğin öğrenimine elverişli olması, Plastik sanatlar, Tekstil, Tekstil Boya, İç Mekan Tasarımı, Restorasyon dallarında okumak isteyen adayların 6. ve 7. sınıflarında resim dersinin başarı ortalamasının en az 4.00 olması gerekir. Anadolu Meslek Liselerinin Denizcilikle ilgili (Gemi Elektroniği ve Haberleşme, Gemi Makineleri, Güverte, Yat Kaptanlığı) gibi meslek alanlarında okumak isteyen adayların “Gemi adamları yönetmeliğine” göre denizde çalışmaya engel olan hastalığının bulunmaması; ayrıca yapılacak mülakat ve beden yeterliliği sınavında başarılı olması gerekmektedir.

33 TURİZM-İLETİŞİM-TİCARET MESLEK LİSELERİ
Anadolu Ticaret Meslek Liselerinin Turizm alanı ve Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri, Anadolu İletişim Meslek Liseleri ile Anadolu Meslek/Anadolu Kız Meslek Liselerinin Ağırlama ve Gıda Teknolojisi ile Seyahat Acenteciliği meslek alanlarına girmek isteyenlerin sağlığı ve fiziki durumunun turizm eğitimine, seyahat acentelerinde ve turistik tesislerde, toplu beslenme yapılan kurum mutfaklarında, gıda kontrol ve analizleri laboratuarlarında görev yapmaya uygun olmalı, Bu okulların öğrenim süresi 4 yıldır. Turizm Otelcilik Meslek Liselerinde Ekim-Mart ayında okulda teorik eğitim verilir, nisan-eylül arasında otellerde yada turistik tesislerde çalışırlar. Anadolu İletişim Meslek Liseleri Radyo-TV, Gazetecilik, Reklâmcılık, Fotoğrafçılık ve Halkla ilişkiler alanlarında yabancı dil bilen, kalifiye eleman yetiştiren ve bu alanlarda bir üst öğretime öğrenci hazırlayan okullardır. Ticaret Meslek Liseleri Muhasebe, ticaret, maliye, büro hizmetleri, kooperatifçilik, pazarlama, sigortacılık, borsa hizmetleri, sekreterlik, işletmecilik, bankacılık gibi alanlarda kamu ve özel sektör kuruluşlarında görev alacak veya kendi başına iş yapacak vasıflı ara eleman ihtiyacını karşılamak amaçlanır.

34 MESLEKİ VE TEKNİK ÖĞRETİM YAPAN OKUL MEZUNLARINA SAĞLANAN HAKLAR
Anadolu teknik lisesi, teknik lise, Anadolu meslek lisesi, endüstri meslek lisesi ve kız meslek lisesi ile çok programlı liselerin bu okullarda uygulanan bölümlerinden mezun olanlar, 3795 sayılı Kanuna göre "TEKNİSYEN" unvanı ile istihdam edilirler. Anadolu teknik lisesi ve Anadolu meslek lisesi mezunları, yabancı dille eğitim görmenin avantajlarına sahip olurlar. Mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarından mezun olanlar, yükseköğretim kurumlarına girebilmek için Öğrenci Seçme ve yerleştirme sınavına (ÖSS) katılma hakkına sahiptirler. Ayrıca, 4702 sayılı Kanun gereğince sınavsız olarak alanlardaki meslek yüksek okulu programlarına girebileceklerdir. Yüksek öğretime devam etmeyenlerin iş bulmaları ve mesleklerinde ilerlemeleri daha kolay olmaktadır.  Kamu kurum ve kuruluşlarında branşlarında görev alan mezunlar, genel lise mezunlarına göre bir üst derece ile işe başlarlar. Anadolu teknik lisesi ve teknik lise mezunlarına, 3308 sayılı Kanuna göre, doğrudan "İŞYERİ AÇMA BELGESİ“ verilir. Anadolu Meslek lisesi ve Meslek Lisesi Mezunları 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nun değişik 30'uncu maddesi gereğince, iş yeri açabilmek için şart olan "USTALIK" belgesine, ustalık sınavına girerek ulaşabilirler. Mesleki Eğitimleri süresince iş hayatını yakından tanıyacaklarından kendi iş yerlerini kurup çalıştırabilirler.

35 İşletmelerde Meslek Eğitimi Gören Öğrenciler;
İşletmelerde meslek eğitimi süresince yaşlarına uygun asgari ücretin %30'undan az olmamak üzere ücret alırlar. İşletmenin sağladığı diğer sosyal imkanlardan faydalanırlar. Hastalık, iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigorta edilirler. Eğitimleri süresince muayene ve tedavi masrafları Sosyal Sigortalar Kurumu'nca karşılanır. Okul atölyelerinde bulunmayan eğitim aracı, makine ve teçhizatı işletmelerde görüp kullanma imkanına sahip olurlar. Mesleki bilgi ve becerilerini işyerlerinde gerçek iş şartlarında geliştirirler. Öğrencilerin kendilerine olan güveni artar. Ülkemizin ihtiyaç duyduğu yeni iş alanlarına uygun programlarla, daha çok uygulama yaparak eğitilirler.

36 8. sınıfta öğrenim görüyor olmak,
SAĞLIK MESLEK LİSELERİ VE İSTANBUL VALİDEBAĞ AND. SAĞLIK MESLEK LİSESİNE BAŞVURU ŞARTLARI 8. sınıfta öğrenim görüyor olmak, Sınavın yapıldığı tarih itibariyle 16 yaşını bitirmemiş olmak, Sağlık meslek liselerinin öğretim yılı 4 yıldır. Validebağ A.M.L. ‘nin öğrenim süresi 5 yıldır.

37 ADALET MESLEK LİSELERİNİN BAŞVURU ŞARTLARI
8. sınıfta okuyor olmak ve öğretim yılı sonunda mezun olmak, Adalet Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatındaki adli hizmetlere ve yüksek öğretim programlarına hazırlar Sınavın yapıldığı tarih itibarıyla 16 yaşını bitirmemiş olmak, Yurdun her yerinde görev yapmasına engel olabilecek hastalığı ve sakatlığı bulunmadığına dair sağlık raporunun olması gerekir.

38 ANADOLU TAPU ve KADASTRO MESLEK LİSESİ BAŞVURU ŞARTLARI
Sınav başvurularının sona ereceği tarih itibariyle 17 yaşından gün almamış olmak, Sağlık durumunun mesleğin öğretimine uygun olduğuna dair resmi sağlık kurumlarından doktor raporu almış olmak, Mezun olduklarında Kadastro Teknisyeni ünvanını alırlar.

39 ANADOLU METEOROLOJİ MESLEK LİSESİ BAŞVURU ŞARTLARI
Öğrenime başlayacağı tarihte 14 yaşından küçük, 17 yaşından gün almamış olmak, Ruhsal ve bedenen işini engelleyecek özrünün bulunmaması, Erkek öğrenci olmak, Sabıka kaydının olmaması, Okuldan disiplin cezası ile çıkarılmamış olmak, İlköğretim okulu mezunu olmak, Kekemelik, şaşılık, görme ve işitme engeli vb. gibi bedensel özrü bulunmadığına dair doktor raporu sunmak

40 TARIM MESLEK LİSELERİNİN BAŞVURU KOŞULLARI
Öğrenime başlayacağı tarihte 17 yaşından büyük olmamak, Sağlığının ,tarım ve laboratuar hizmetlerinde çalışmaya uygun olduğunu gösterir sağlık raporu almak, Ülke ekonomisine tarımsal üretim bakımından katkıda bulunacak, çeşitli işletme ve kuruluşlarda çalışabilecek, ileri tarım tekniklerini uygulayabilecek ve yayabilecek nitelikte pratik bilgi ve beceriye sahip ziraat, ev ekonomisi ve veteriner teknisyeni yetiştirir Mezun olduklarında Gıda Teknisyeni ünvanını alırlar. Gıda üretim yada satış tesisi açabilme yetkileri vardır.

41 POLiS KOLEJLERİ BAŞVURU ŞARTLARI: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
Herhangi bir suçtan dolayı hükümlü olmamak, Polislik mesleği ile ilgili yüksek öğretim kurumlarına hazırlar Öğretim programlarında yabancı dil, fen bilimleri, sosyal bilimler, Türkçe, matematik, sanat ve spor alanlarındaki derslere yer verilir İlköğretim okulunu 3.00 ve daha yukarı diploma notu ile bitirmiş olmak Herhangi bir okuldan, ahlâki veya disiplin sebebi ile çıkarılmamış olmak. Anadolu liselerinin fen bilimleri ve sosyal bilimler öğretim programları uygulanır Yatılı öğrencilik yapılır Öğretim süresi 4 yıldır Polis akademilerine avantajlı olarak gidilir Merkezi giriş sınavını kazanmış olmak Giriş için gerekli özel şartları taşımak Bir yabancı dili iyi bir şekilde öğretir

42 Polis Koleji Giriş Sınavı:
Polis Koleji Aday Tespit Sınavı: Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 8 Haziran 2007 Pazar günü Saat: 10.00’da Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) ve 8. Sınıflar Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavları ile birlikte yapılacaktır. Polis Koleji Giriş Sınavı: Polis Koleji Aday Tespit Sınavında başarılı olan adaylar Emniyet Genel Müdürlüğünce yapılacak olan Polis Koleji Giriş Sınavına katılacaklardır.

43 POLİS KOLEJİ GİRİŞ SINAVI
Polis Koleji giriş sınavında adaylar; mülakat, bedeni yetenek ve yazılı teste tabi tutulurlar. Mülakat Sınavında; adayın konuşmasının düzgünlüğü, fiziki görünüşü, kendine güveni, kavrama ve ifade kabiliyeti değerlendirilecektir. Bedeni Yetenek Sınavında; mülakatta başarılı olanlar, parkurda atlama, sıçrama, şınav, mekik, koşu gibi hareketleri içeren sınava tabi tutulacaktır. Yazılı Sınavda; Fen(25), Matematik(30), Türkçe ve Dil Yeteneği(20), Sosyal Bilgiler(15), Yabancı Dil(10) sorularından test yapılacaktır.

44 OKS’YE BAĞLI OLMADAN GİDEBİLECEĞNİZ ÜST ÖĞRENİM KURUMLARI

45 ANADOLU GÜZEL SANATLAR LiSESi
İSTANBUL AVNİ AKYOL ANADOLU GÜZEL SANATLAR LİSESİNE ÖĞRENCİ ALIMI: İçinde bulunduğumuz öğretim yılında ilköğretim okullarını bitiren ve istenen koşullara uygun olan öğrenciler başvuruda bulunabilir. Diploma notu en az 3.00, gireceği alanla ilgili dersin (Resim-Müzik) 4., 5., 6., 7., 8. sınıf notlarının da aritmetik ortalaması 4.00 olan öğrenciler başvurabilir. Resim yada müzik bölümünden birine başvuru yapılabilir. Okul tarafından yapılan yetenek sınavıyla öğrenci alımı yapılmaktadır. ÖSS’de (kendi alanlarında), seçecekleri Fakültelere girişlerde okuldan mezun öğrencilere ek başarı puanı (%20) vermektedir. Böylece okulu bitiren öğrencilerin Yüksek Öğrenim Kurumlarına girme şansı artmaktadır.

46 ASKERİ LİSELER VE ASTSUBAY HAZIRLAMA OKULLARI BAŞVURU ŞARTLARI
Askeri Okullar, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı parasız yatılı okullardır. Askeri Liselere başvuru koşullarında diploma notu 3.50 Astsubay Hazırlama Okulları için 3.00 ‘dır. Sosyal Durum, Ahlak ve Karakter İle İlgili Koşullar : TC. Vatandaşı ve erkek olmak İlköğretim 8. sınıf öğrencisi olmak En fazla 16 yaşında, en az 13 yaşında olmak Kendisinin, anne, baba ve kardeşlerinin; Tutum ve davranışları ile yasadışı, siyasi, yıkıcı, irticai, bölücü, ideolojik görüşleri benimsememiş bu gibi faaliyetlerde bulunmamış ve bu faaliyetlere karışmamış olması Toplumca ayıp sayılan ve uygun görülmeyen kazanç yollarında çalışmamış ve halen çalışmamakta olmaları, Kusursuz bir ahlak ve karaktere sahip olmaları Dürüst bir yaşam düzeyinde olmak ve yüz kızartıcı fiillerde bulunmamaları Yapılacak arşiv araştırması ve soruşturma sonunda şüpheli yada sakıncalı hallerin bulunmaması Taksirli suçlar hariç olmak üzere affa veya zaman aşımına uğramış ya da para cezasına çevrilmiş veya ertelenmiş hükümlülüklerine ilişkin kayıtları adli sicilden çıkartılmış olsa bile bir cürümden hükümlü bulunmamak veya soruşturma altında olmamak; Okuduğu okullardan ahlak ve disiplin sebepleri ile çıkarılmamış olmak Okula karşı uygun nitelikte (Dürüst bir yaşam düzeyinde, yüz kızartıcı fiilleri bulunmayan) sorumlu bir veli göstermek.

47 SAĞLIK İLE İLGİLİ KOŞULLAR:
Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinin, Askeri okullara girecek öğrenci adaylarına ilişkin aşağıda yazılan sağlık niteliklerine uygun olmak; Vücut yapısı düzgün, her bakımdan sağlam ve fiziksel görünüşü kusursuz olmak (göğüs kafesinde şekil bozukluğu bulunmamak, vücudun herhangi bir yerinde dikkati çekecek ve göz estetiğini bozucu yara, yanık, leke, kellik, frengi ve cilt hastalığından iz bulunmamak, düztaban olmamak.) Duymasında en ufak bir kusuru bulunmamak. Her ne derece olursa olsun gözlük-lens kullanmamak, gözünde şaşılık, renk körlüğü vb. hastalık bulunmamak. Kalp, böbrek, karaciğer rahatsızlıkları ve tüberküloz geçirmemiş olmak Ağırlğı, boy ölçüsünün santimetre olarak son iki rakamı ele alındığında, bu rakamdan en çok 5 kg.'a kadar (5 kg. dahil) fazla, en çok 15 kg.'a kadar (15 kg. dahil) eksik olmak. Sevk edileceği Askeri Hastane'den "ASKERİ ÖĞRENCİ OLUR" kaydını içeren sağlık raporu almak. Türkçeyi kusursuz konuşmak (dilinde kekemelik, pelteklik, tutukluk, söyleyiş bozukluğu vb. olmamak)

48 SINAV UYGULAMALARINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR
Yazılı sınavda başarılı olan adaylar sınavın 2. aşamasına katılmaya hak kazanacaklardır. Yazılı test sınavında; Matematik (30), Fen Bilgisi (25), Türkçe (30), Sosyal Bilgiler (15) soru yer alır. Sınavın 2. aşaması şu alt aşamalardan oluşur: ÖN SAĞLIK Muayenesi Bedeni Yetenek Sınavı Psikoteknik Testi(Yalnız Hava Kuvvetleri Komutanlığı için) MÜLAKAT: Görüşme yoluyla adayın konuşma yeteneği, ses tonu, heyecan durumu, çok yönlü düşünme, davranışlarındaki denge ve kendine güven unsurları tespit edilecektir. Sağlık Muayenesi

49 ASKERİ LİSELER VE ASTSUBAY HAZIRLAMA OKULLARI
Kuleli Askeri Lisesi (Çengelköy) Işıklar Askeri lisesi (Bursa) Maltepe Askeri Lisesi (İzmir) Deniz Lisesi Heybeliada) Astsubay Hazırlama Okulları Mızıka Astsubay Hazırlama Okulu (Ankara) Sağlık Astsubay Hazırlama Okulu (Ankara)

50 GENEL LİSELER Yüksek öğretim programlarına hazırlar
Öğretim programlarında yabancı dil, fen bilimleri, sosyal bilimler, Türkçe, matematik, sanat ve spor alanlarındaki derslere yer verilir Öğretim programları içinde; ortak genel kültür dersleri, alan dersleri, alan seçmeli dersleri ve seçmeli dersler yer alır Örgün eğitim şeklinde olup devam zorunludur Öğretim süresi 4 yıldır Dokuzuncu sınıftan sonra alan tercihinde bulunurlar

51 MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ
Bir meslek alanında işe girebilecek seviyede temel mesleki yeterlilikleri kazandırır Öğretim programlarında genel kültür derslerinin yanı sıra çeşitli meslek alanlarıyla ilgili teorik-pratik derslere yer verilir Haftada iki gün mesleki eğitim merkezinde sosyal, teknik ve teorik dersler verilir Haftanın üç günü işletmede, eğitici ustanın denetiminde mesleki eğitim görülür Meslek liselerine yatay geçiş yapılabilir İşletmelerde mesleki eğitim uygulamasında asgari ücretin en az % 30’u oranında ücret işletmece, sigorta primleri devletçe ödenir

52 AÇIKÖĞRETİM LİSELERİ Herhangi bir nedenle örgün orta öğretim programlarına devam etmeyenlere uzaktan eğitim yoluyla öğretim imkanı sağlar Öğretim süresi en fazla 12 dönemdir Genel lise ve mesleki lisede okutulan dersler okutulur Radyo ve televizyon gibi iletişim araçlarıyla uzaktan öğretim yapılır Devam zorunluluğu yoktur Üniversite sınavı kazanıldığı takdirde istenilen alanda yüksek öğretim yapılır

53 AKŞAM LİSELERİ Gündüz okuma olanağı bulamayan, normal lise öğrenim yaşını aşmış ya da gündüz liselerinden belge almış olanlar için öğrenimini akşam yapan okullardır.

54 DEVLET PARASIZ YATILILIK VE BURSLULUK SINAVI
İlköğretimin 4., 5., 6., 7. ve 8. sınıflarında okuyan öğrencilerin başvurabileceği bir sınavdır. Başvuru şartları: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak Bulunduğu sınıfta bir yıllık olmak Maddi olanaklardan yoksun bulunmak Devlet parasız yatılılığı tercih etmek için halen; İlköğretim okulu 8. sınıfta okuyor olmak, Bursluluğu tercih etmek için; İlköğretim okullarının 5., 6., 7. ve 8. sınıflarında okuyor olmak


"O K S ORTA ÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları