Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DOĞAL AFETLER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DOĞAL AFETLER."— Sunum transkripti:

1 DOĞAL AFETLER

2 Sizce bu fotoğraflarda hangi doğal afetler görülmektedir?

3 Televizyon ve gazete gibi iletişim araçlarından pek çok doğal afet haberi duyuyoruz. Sizce ülkemizde hangi doğal afetler daha sık yaşanıyor?

4 Ülkemizde Meydana Gelen Doğal Afetler
YANLIŞ CEVAP  SORUYA GERİ DÖNEBİLİRSİN

5 Deprem Yer kabuğunda çeşitli nedenlerle meydana gelen ani ve şiddetli kısa süreli sarsıntılardır. Ne zaman olacağı önceden bilinemez. Büyük yıkımlara, can ve mal kayıplarına yol açar.

6

7 Arkadaşlar. Depremin ne olduğunu hep birlikte öğrendik
Arkadaşlar! Depremin ne olduğunu hep birlikte öğrendik. Bazı resimlerde evler, köprüler yıkılmış; can ve mal kayıpları olmuş. Sizce depremin bu zararlarından korunmak için neler yapabiliriz?

8 Beraber cevaplayalım:
Depreme dayanıklı evler yapmalıyız. Binalarımızı sert ve dayanıklı zeminlerin üzerine yapmalıyız. Deprem anında yapılması gerekenlerle ilgili önceden tatbikatlar yapmalıyız. Evlerimizde devrilebilecek olan eşyalarımızı sabitlemeliyiz. Bunlar alabileceğimiz önlemlerden bazılarıdır. YANLIŞ CEVAP  SORUYA GERİ DÖNEBİLİRSİN.

9 Çığ Dağın bir noktasından kopup gelen ve yuvarlandıkça büyüyen kar kümesidir. Genellikle dağların yüksek yamaçlarında olur. Can ve mal kayıplarına yol açar.

10 Çığın zararlarından korunmak için neler yapabiliriz?
Çığ riski yüksek olan yerlere evler, yollar yapılmamalıdır. Çığ riskinin olduğu alanları ağaçlandırmalıyız. Çığ riski olan yerlerde yüksek sesle konuşmamalıyız.

11 Yangın Alevlerin büyüyerek her yeri sarması ve yakmasıdır.
Can ve mal kayıplarına yol açar. Yıkıcı ve tahrip edici sonuçları vardır.

12 Arkadaşlar! Yangını ve zararlarını birlikte öğrendik.
Acaba yangının bu zararlarından korunmak için neler yapabiliriz

13 Beraber cevaplayalım:
Kibrit, çakmak gibi yanıcı maddelerle oynamamalıyız. Ormanlarda ateş yakmamalıyız. Eğer ateş yakarsak mutlaka söndürmeliyiz. Ormanlara cam gibi ışığı yansıtan maddeler atmamalıyız. Evimizde, okulumuzda, arabamızda mutlaka yangın tüpü bulundurmalıyız.

14 Sel baskını Şiddetli yağmurlar nedeniyle dereler ve nehirlerin taşması sonucu oluşan büyük su baskınlarına sel denir. Can ve mal kayıplarına neden olur.

15 Sel baskınların zararlarından korunmak için neler yapabiliriz?
Dere yataklarına evler yapmamalıyız. Ormanlık alanları çoğaltmalıyız. Akarsular üzerine barajlar yapmalıyız. Şehirlerde yer altlarına suları taşıyacak borular döşemeliyiz.

16 Erozyon Verimli toprakların; kuvvetli rüzgarlar, uzun süreli yağışlar ve sel sularıyla aşınmasına ve yok olmasına erozyon denir.

17 Arkadaşlar! Erozyonu birlikte öğrendik.
Acaba erozyonun zararlarından korunmak için neler yapabiliriz?

18 Beraber cevaplayalım:
Boş yerleri ağaçlandırmalıyız. Ormanları korumalıyız. Tarlaları eğime ters yönde sürmeliyiz. Erozyonun zararları konusunda halkı bilinçlendirmeliyiz.

19 Toprak kayması Yamaçlarda bulunan toprağın kayması olayına heyelan denir. Şiddetli yağışlar, ormanların yok edilmesi, şiddetli depremler heyelanın en önemli nedenidir.

20 Toprak kaymasının zararlarından korunmak için neler yapabiliriz?
Dik yamaçların eteklerine evler yapılmamalıdır. Dik yamaçlar ağaçlandırılmalıdır. Dik yamaçların eteklerine duvarlar örülmelidir.

21 Aşağıda verilen doğal afetlerden hangisi ülkemizde görülmez
Aşağıda verilen doğal afetlerden hangisi ülkemizde görülmez? Doğru seçeneği işaretleyiniz. A) B) C) D)

22 Aşağıda verilen seçeneklerden hangisi depremden korunmak için alınabilecek önlemlerden değildir? Doğru seçeneği işaretleyiniz. A) Evlerimizde devrilebilecek olan eşyalarımızı sabitlemeliyiz. B) Depreme dayanıklı evler yapmalıyız. C) Evlerimizi dere kenarlarına yapmamalıyız.

23 DOĞRU CEVAP  SAYFAYA GERİ DÖNEBİLİRSİN.

24 DOĞRU CEVAP  DİĞER SORUYA GEÇEBİLİRSİN

25 HAZIRLAYANLAR : 281219 AYŞE YAYLI 281233 ELİF NUR PALUT
BİZİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER  HAZIRLAYANLAR : AYŞE YAYLI ELİF NUR PALUT YELİZ ÖZCAN


"DOĞAL AFETLER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları