Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TED ANTALYA KOLEJİ PDR BİRİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TED ANTALYA KOLEJİ PDR BİRİMİ"— Sunum transkripti:

1 TED ANTALYA KOLEJİ PDR BİRİMİ
ERGENLİK DÖNEMİNDE DERS ÇALIŞMA ALIŞKANLIKLARI

2 « Çocuklarımızın istekleri pek çoktur ve bunları hemen eyleme dönüştürmek isterler. Çok değişkendirler. İstekleri geçicidir; birden parlar, birden söner. Tutkuludurlar, huysuz ve öfkelidirler. İsteklerinin önüne dikilen en küçük engele bile katlanamazlar.» Aristotle

3 Ergenlik = Değişim Araştırmalar doğum sonrasından ilk 6 ayda gözlenen gelişim hızının ergenlik döneminde yeniden gözlemlendiğini gösteriyor. Önergenlik döneminde hızlanan bu hızlı bedensel gelişim, ergenliğin fizyolojik gelişmeler ile başladığının sanılmasına sebep olsa da sanılanın aksine ergenlik aslında bu fiziksel değişimlerle başlamıyor. Beyinde başlıyor.

4 Ergenlerin Beyin Gelişimi
Beyin yaş arasında ciddi anlamda yeniden düzenlenmektedir. Ergenlerin beyinleri yeni uyaran ve bilgileri erişkinlerden daha değişik değerlendirirler. Erişkinler bilgileri mantık yürütme merkezleri ile karşılarken, ergenler öncelikle duygu merkezlerini kullanırlar. Bu yüzden de olaylara karşı bir anda aşırı duygusal tepkiler verme, alınganlık veya aşırı sevinç onların doğasında vardır.

5 Ergende Duygusal Beyin Daha Ön Plandadır.
Ergenler olaylara ani tepkiler verir. Bu tepkiler mantıksal değil, çoğunlukla duygusaldır. Ergenler fazla alıngandır. Sıklıkla aile veya öğretmenlerini yanlış anlarlar. Aniden sinirlenip öfkelenebilirler. Bir anda bağırıp çağırabilirler. Duygularını sözcüklere iyi dökemeyebilirler (olmadık, gereğinden ağır kelimeler kullanır veya kapıyı çarpıp konuşmaz)

6 Ergenlerin Beyin Gelişimi
Beynin ön tarafının (Prefrontal korteksin) diğer merkezlere göre geç gelişmesi nedeniyle; önceliklerini belirlemede planlamada organizasyonda sorunlar yaşarlar. Ergenler bu yüzden; karmaşık isteklere çoklu yönergelere karmaşık beklentilere cevap vermezler.

7 Ergenlerin Beyin Gelişimi
Bilişsel Potansiyel Artıyor Ergenler Tutarsız Davranıyor Ergenler beyin performansını denetleyen alanları az kullanıyorlar.

8 Anne –Baba Olarak Yapabileceklerimiz
Çocukluktan yetişkinliğe dönüşü içeren ergenlik döneminde, her dönüşte olduğu gibi adımların da ritmi değişir. Anne ve babanın da bu süreçte ,çocuğu ile aynı ritmi bulması gerekmektedir. Çocuklarımıza ders çalışma alışkanlıkları kazandırma konusunda sizlere görevler düşmektedir.

9 Ergenin Ders Çalışma Sürecinde Öneriler
Ergenler hızla büyüyen ve gelişen bedeninin ve beyninin birçok avantajına sahip olmasına rağmen ergenler sahip oldukları bu potansiyeli nasıl kullanacaklarına dair yeterli bir deneyime sahip değildirler. Bu dönemde ailelerin desteklerine ihtiyaçları vardır. Ergenler ile bu süreçte işbirliği halinde olmak en doğru davranıştır. Ders ve sınav gibi baş etmesi beklenen akademik alanlarda aileleri onları yalnız bırakmamalı.

10 Ergenin Ders Çalışma Sürecinde Öneriler
İlk olarak yapılması gereken çocuğun bu süreçte ne yapmayı planladığını öğrenmektir. Amacımız veli olarak onlarla ilgilendiğimizi nasıl bir destek vermemiz gerektiğini düşünmek ve onlara düşündürmektir. Ailenin, öğrencinin akademik alanları ile ilgili olması motivasyon arttırıcı bir etkiye sahiptir.

11 Ergenin Ders Çalışma Sürecinde Öneriler
Ergenlik dönemi, esneklikleri barındıran ve kendini keşfetme serüveninde ergene eşlik ettiğimiz bir süreçtir. Bir yol haritası çizmekten çok kendi yol haritasını çizmesi için çocuğumuza destek olmak, seçenekler sunarak sorumluluğu ona vermek ondaki sağduyunun harekete geçmesini sağlayacaktır.

12 Ergenin Ders Çalışma Sürecinde Öneriler
Ben merkezci tutumları « Ben hallederim » « Bana bişey olmaz » Dersler karşısında da bu tutumlarını devam ettirmeleri sonucu hata yapmaktadırlar.

13 Ergenin Ders Çalışma Sürecinde Öneriler
Ergenlerin tamamlanma aşamasında insanlar olduğunu akılda tutmak ve bizlerden en çok uzaklaşmaya çalıştıkları bu dönemde bizlere ne kadar ihtiyaçları olduğunu unutmamak gerekir. Aşağılık ve üstünlük duyguları arasında gidip gelen çocuğumuz yaptıkları ile bazen dibe batıp bazen kendini zirveye taşıyabilir. Ders çalışma sürecinde çocuğa destek olmak için yapılabilecek şeylerden bir tanesi de hedefleri netleştirmesine yardımcı olmaktır.

14 NASIL DERS ÇALIŞMALI? Çalışma yeri belirlenmeli
Ne çalışılacağı planlanmalı. Çalışma zamanı dakika ile sınırlanmalı. 40-50 dakika sonunda kısa süreli molalar verilmeli.

15 NASIL DERS ÇALIŞMALI? Dikkati dağınık olan ergenlere etkili çalışma yöntemleri konusunda evde de destek olunabilir. ETKİLİ OKUMA ETKİLİ DİNLEME TEKRAR YAPMA NOT ALMA OLUMUSUZ DÜŞÜNCELERİ OLUMLUYA ÇEVİRMEK

16 Neyin Ne Zaman Çalışılacağının Planlanması (Program Yapmak)
Önceden hazırlanan program aşağıdaki faydaları sağlar: Zamanın etkili şekilde kullanılması Neye, nereden başlanacağına karar verilmesi Ne zaman dinlenip ne zaman çalışılacağının planlanması Güven ve motivasyonun artması

17 Haftalık Ders Çalışma Programı
PAZARTESİ 17:30-18:15 KONU TEKRAR SALI ÇARŞ. PERŞ. CUMA CMTS PAZAR 18:15-18:30 MOLA 18:30-19:15 ÖDEV 19:15-19:45 19:45-20:30 SORU ÇÖZME 20:30-21:30 MOLA& KİTAP OKUMA

18 ERGENLER NASIL ÖĞRENİYOR ?
BİLGİLER DUYULAR Kısa Süreli Hafıza TEKRAR YAPMAMA Düzenli Aralıklı Tekrar Uzun Süreli Hafıza UNUTMA Bilgileri Yoklama ÖĞRENME

19 Anne Babalara Öneriler
En baştan uygun ortamı hazırlamak, kararlı olmak ve kontrol etmektir. Onun yerine endişelenmek, ondan daha çok olayı sahiplenmek, ergenin ders çalışmayı ailesi için yapması gereken bir “olay” olarak algılamasına neden olur. Çalışmaya harcanan zaman değil, ne yapıldığı önemlidir. Aileler sık sık süreyi az bulurlar. Ama uzun süre masa başında oturmak demek, çalışmak demek değildir.  Çalışma ara verilerek yapıldığı zaman verimlidir.

20 Ergenlikte Uyku Düzeni Değişir
Ergenlikte uyku bozuklukları doğaldır. Ergenlerde oluşan geç yatma istemi ve sabahları oluşan uykudan kalkışta isteksizlik hormonal değişim yüzündendir. Büyüme hormonları uyku sırasında daha fazla salgılanır Uyku ders notlarını etkiler. Ergenler 9 saat uykuya ihtiyaç duyarlar.

21 Ergenlikte Uyku Düzeni Değişir Ne Yapabiliriz?
Ergenlikte oluşan bu değişimin ebeveynler tarafından farkına varılması gerekir. Bu konuda idari değişiklikler düşünülebilir. Özellikle gece geç saatlerde şiddet içeren uyarıcı bilgisayar oyunlarından uzak tutulmaları, çay, kahve, kola gibi kafeinli içecekleri içmemeleri gerekir. Hareketli film ve diziler izlememeleri Geceleri ılık duş, loş ışıkta kitap okuma önerilir. Sabahları uyku açıcı fiziksel aktiviteler uyku sorununa çözüm olabilir.

22 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER


"TED ANTALYA KOLEJİ PDR BİRİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları