Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ELEKTROSKOP NEDİR, NASIL ÇALIŞIR?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ELEKTROSKOP NEDİR, NASIL ÇALIŞIR?"— Sunum transkripti:

1 ELEKTROSKOP NEDİR, NASIL ÇALIŞIR?

2 ELEKTROSKOP NEDİR? Elektroskop,bir cismin yüklü olup olmadığını, yüklü ise yükünün işaretini anlamaya yarayan alete denir.

3 ELEKTROSKOBUN KISIMLARI
1-İletken Topuz 2-Yalıtkan Madde 3-İletken Çubuk 4-İletken ve Hareketli Yapraklar

4 Elektroskopu kim buldu ?
18 Şubat 1745 yılında İtalya'nın Como şehrinde doğan Alexander Volta elektroskopu bulmuştur ve 5 Mart 1827 günü vefat etmiştir .  Volta ilk pili yapan ve bundan elektrik üreterek, elektrik çağını başlatan kişi idi. Volta'nın ilk çalışmaları statik elektrik yükünü ölçen elektrometreler üzerinde olmuş ve 1771 senesinde elektrik konusunda ilk eseri yazmıştır senesinde Como'da fizik profesörü olan Volta burada 25 sene elektrik konusunda çeşitli yazılar yazmış, deneyler yapmıştır. Elektroskopun geliştirilmesi, odyometre, elektrikli tabanca, yanıcı gazları tutuşturan elektrikli çakmak Volta'nın ilk buluşlarıdır.  Mart 1800 günü açıkladığı Volta pili ise elektriğin ilk olarak bir kaynaktan su gibi devamlı akmasını sağlıyordu ki, bu buluşu elektrik çağını açmıştır. Volta'nın bu buluşu yapması I.Napolyon'in takdirlerini kazanmasına sebep olmuş, altın madalya ve para ile taltif edilmiştir. Daha sonra Lombardy senatörü olmuş ve bir müddet sonra da Fransız şeref madalyası verilmiştir. İngiliz Kraliyet Cemiyeti 1881 senesinde elektromotif kuvvet birimi olan Volt'u Volta'nın ismine izâfeten kabul ederek kullanmaya başlamışlardır. 

5 Elektroskopu bulan ve geliştiren ilk bilim adamı ALEXANDER VOLTA

6 ELEKTROSKOPU YAPARKEN NELER KULLANDIM ?
Kullandığım Malzemeler: Cam Kavanoz Naylon Kapak Metal Tel Elektrik Bantı Ortası Delik Naylon Kablo Alüminyum Folyo Makas Pense Çivi Tarak

7 ELEKTROSKOP NASIL YAPILIR?
Naylon kapağı çiviyle ortasından deliyoruz.Elektroskobumuzun topuzunu yapmak için alüminyum folyoyu yuvarlayarak yuvarlak şekli veriyoruz. Metal telin ucunu kapağın deliğinden geçirip kanca şekli yapıyoruz.Folyoyu yaprak şeklinde kesip kancanın ucuna takıyoruz. Cam kavanozun içine koyuyoruz.Ve kapağı elektrik bantı ile hava almayacak şekilde bantlıyoruz.Tarak yardımı ile elektroskopumuzun çalışıp çalışmadığını denetliyoruz.

8 ELEKTROSKOP ÇEŞİTLERİ
Elektroskop İsmi Elektroksop Yükü Çubuk Yükü Yüklü Elektroskop +Q Nötr Elektroskop Nötr (-) Yüklü Elektroskop -Q (-) Yüklü Elektroksop 1-Yüklü Elektroskop 2-Nötr Elektroskop 3-(-) Yüklü Elektroskop 4-Yüklü Elektroskop 5- Nötr Elektroskop 6- (-) Yüklü Elektroskop

9 + YÜKLÜ ELEKTROSKOP Yüklü bir elektroskoba elektroskop ile aynı yüklü bir cisim yaklaştırılırsa, elektroskobun yapraklarındaki yük miktarı artar ve elektroskobun yaprakları biraz daha açılır.

10 NÖTR ELEKTROSKOP Nötr bir elektroskoba (+) pozitif yüklü bir cisim yaklaştırılsa (+) pozitif yükler (-) negatif yükleri çekeceğinden elektroskobun yapraklarındaki (-) negatif yükler topuza doğru çekilir.Elektroskobun yapraklarında (+) pozitif yük fazlalığı olacağından aynı yükler birbirini itecek ve elektroskobun yaprakları açılacaktır.

11 - Yüklü elektroskopta çubuk +yüklü, elektroskop ise – yüklüdür.
Yüklü bir elektroskoba elektroskop ile zıt yüklü bir cisim yaklaştırılırsa,elektroskobun yapraklarındaki yük miktarı azalır ve elektroskobun yaprakları biraz kapanır.Cisimler yaklaştırılmaya devam ederse yapraklar nötr olunca tamamen kapanır.Cisimler daha da yaklaştırılırsa yapraklar çubukla aynı yük yüklenir ve açılır. - Yüklü elektroskopta çubuk +yüklü, elektroskop ise – yüklüdür.

12 + YÜKLÜ ELEKTROSKOP Bu elektroskop çeşidinin + yüklü elektroskop ile farkı elektroskop ile çubuktur. 7. sayfadaki tabloda da bu farkları anlatmaktadır.İlk elektroskopta çubuk ve elektroskop (+) yüklü idi.Ama bu elektroskop çeşidinde tam tersidir.Yani elektroskop (+) yüklü iken yaklaştırılan çubuk (-) yüklüdür.

13 NÖTR ELEKTROSKOP Bu nötr elektroskobun da ilk nötr elektroskopla tek farkı çubuk ve elektroskop yüküdür.İlk nötr elektroskopta +yüklü cisim nötr elektroskopa yaklaştırılıyordu.Ama bu elektroskopta nötr elektroskopa( -) yüklü cisim yaklaştırılıyor.

14 (-) YÜKLÜ ELEKTROSKOP Bu elektroskopta çubuk (-) yüklü, Elektroskobun yükü ise (+) yüklüdür

15 ELEKTROSKOP KONUSUNDAN NELER ÖĞRENDİK?
1- Elektroksop nedir? 2- Elektroskobu kim buldu? 3-Elektroskobun Kısımları 4- Elektroskobu yaparken hangi malzemeleri kullandık? 5- Elektroskop çeşitleri 6-Normal Elektroskop 7- Yüklü elektroskoplar 8- Nötr elektroksoplar 9- (-) Yüklü Elektroskoplar


"ELEKTROSKOP NEDİR, NASIL ÇALIŞIR?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları