Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SAYISAL HABERLEŞME.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SAYISAL HABERLEŞME."— Sunum transkripti:

1 SAYISAL HABERLEŞME

2 DERS İÇERİĞİ !? Haberleşmeye Giriş. Temel Haberleşme Matematiği.
Analog/Sayısal Dönüşüm. Sayısal Tabanbant İletimi. Bantsınırlı Kanallardan Sayısal İletim. Sayısal Taşıyıcı Modülasyonu. Çoğullama ve Çoklu Erişim. Kaynak Kodlama. (Kanal Kodlama)

3 Kaynaklar Ana Kaynak: S. Ertürk: “Sayısal Haberleşme”, Birsen Yayınevi, 2005. Ek Kaynaklar: I.A. Glover, P.M. Grant: “Digital Communications”, Prentice-Hall, 1997. B. Sklar: “Digital Communications, Fundamentals and Applications”, Prentice-Hall, 1988. J.G. Proakis: “Digital Communications”, McGraw-Hill, 2001.

4 Haberleşme Nedir? Haberleşme (veya İletişim), her türlü bilgi aktarımı veya değiş tokuşu olarak tanımlanmaktadır. Telecommunication tele-: çok uzakta, mesafeli com: beraber, bir arada Modern haberleşme sistemleri: Telefon, Radyo, Televizyon İlkel haberleşme sistemleri: Duman işaretleri, Davul, Flama

5 Ne iletilir? Ses: Görüntü: Veri: … …

6 Haberleşmede Önemli Tarihler
1752: Benjamin Franklin uçurtması şimşeğin elektrik olduğunu göstermiştir. 1844: Samuel Morse telgraf telinin gösterimini gerçekleştirmiştir. 1876: Alexander Graham Bell telefonu icat etmiştir. 1900: Guglielmo Marconi ilk transatlantik kablosuz işareti iletmiştir. 1907: İlk radyo yayını gerçekleştirilmiştir. 1926: Baird ve Jenkins televizyon gösterimini gerçekleştirmiştir. 1941: Atanasoff ilk bilgisayarı keşfetmiştir. 1948: Shannon’un enformasyon teorisi çalışmaları ilk defa yayınlanmıştır. 1958: İlk tümleşik devre (Integrated Circuit-IC) üretilmiştir. 1972: Motorola ilk hücresel telefonun gösterimini gerçekleştirmiştir. 1976: Kişisel bilgisayarlar geliştirilmiştir. 1980: Kompakt disk (CD) geliştirilmiştir. 1995: Internet ve World Wide Web (WWW) yaygınlaşmıştır.

7 Analog/Sayısal İşaretler
İşaret: Bilgi taşıyan fonksiyon. Analog işaret: örneğin ses sinyallerinde olduğu gibi, bir zaman aralığının bütün anlarında tanımlanmış ve bu anlarda herhangi bir değeri serbestçe alabilen. Sayısal işaret: belirli bir zaman aralığının bütününde değil de sadece belirli zaman anlarında tanımlanmış ve sadece belirli değerleri alabilen.

8 Sayısal Haberleşmenin Üstünlükleri
Gürültüye Karşı Daha Dayanıklı Yineleyicilerle uzun mesafeli iletim daha kolay Sayısal donanım esnekliği (DSP…) Hata kontrol kodlaması mümkün Şifreleme Çoğullama daha kolay ve verimli Depolaması kolay ve ucuz Saklama esnasında bilgi kaybı olmaz Sayısal donanım fiyatları ucuz & ucuzlamakta

9 Sayısal Haberleşmenin Dezavantajları
Bant genişliği fazla Senkronizasyon gerektirmektedir

10 Genel Haberleşme Tarihi

11 Haberleşme Sistemlerinin Temel Yapısı

12 Sayısal Haberleşme Sistemlerinin Elemanları

13 Basit bir sistem: Telegraf (Mors kodu)


"SAYISAL HABERLEŞME." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları