Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Internet Tarihi ve Gereksinimleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Internet Tarihi ve Gereksinimleri"— Sunum transkripti:

1 Internet Tarihi ve Gereksinimleri
N. Nilgün Çokça Hacettepe Üniversitesi İ.İ.B.F. İktisat Bölümü

2 İnternet’in Tarihi 1957 Sovyet Sosyalist Birliği, ilk yapay uydu olan Sputnik I’i yörüngeye oturttu. 1958 Başkan Eisenhower, buna tepki olarak iki hükümet kurumunu uzay teknolojisi, silahları ve haberleşmesini geliştirmek için görevlendirdi. Amerikan Gelişmiş Savunma Araştırmaları Dairesi (ARPA) ve Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) kuruldu.

3 1969 İlk ARPANET bağlantıları sağlandı. Başlangıçta dört ana düğüm vardı: Node1: UCLA (Eylül) Node2: Stanford Research Institute (SRI) (Ekim) Node3: University of California Santa Barbara (Kasım) Node4: University of Utah (Aralık)

4 1970 ARPANET düğümleri NCP, Network Kontrol Protokolu kullanılmaya başlandı. 1972 Ray Tomlinson, elektronik posta programını ARPANET için geliştirdi ve çok hızla popüler oldu. Başlangıçta bu programın değişik varyasyonları vardı ancak sonuçta standart olarak seçildi. 1973 ARPA adı DARPA’ya çevrildi ARPANET ilk uluslar arası bağlantıyı University College of London (İngiltere) ile sağladı.

5 1975 Uydu linki ile okyanus aşırı bağlantı Hawaii ve İngiltere arasında sağlandı ve ilk TCP (Transmission Control Protocol) test edildi. 1976 Queen Elizabeth II Malvern’den gönderdiği tarihi elekronik posta ile Kraliyet Sinyali’nin ve radar bağlantısının sağlandığını açıkladı. Böylelikle Birleşik Krallık ARPANET sisteminde yer almaya başladı. 1980 ARPANET sisteminde ilk virüs görüldü. ARPANET 213 host’a ulaştı, neredeyse her 20 günde bir yeni host eklenmeye başladı.

6 1982 DCA (Defense Communication Agency) ve DARPA Transmission Control Protocol (TCP) ve Internet Protocol (IP) kurdular. Ve bugün bilinen adıyla TCP/IP, farklı sistemler arasındaki bağlantıyı sağlar hale geldi. DOD, TCP/IP protokolünü standart olarak atadı. 1984 Domain Name System veya DNS düğümlerin (host) yerine tanımlayıcı olarak kullanılacağı ilan edildi.

7 Ve bildiğimiz WEB bu böylece doğdu!!!
1988 Internet Relay Chat (IRC) Jarkko Oikarinen tarafından yapıldı. 1991 WAIS, Brewster Kahle tarafından Gopher Paul Lindner ve Mark P. McCahill tarafından World-Wide Web (WWW), CERN tarafından Tim Berner-Lee tarafından ise HTML duyuruldu. Ve bildiğimiz WEB bu böylece doğdu!!!

8 1992 Dünya Bankası, online oldu. “Internette sürf”, terimi Jean Armour Polly tarafından yaratıldı. 1993 Beyaz Saray, Birleşmiş Milletler online oldu. NSFNET te bağlanan ülkeler: Bulgaristan, Kenya, Mısır, Rusya ve Türkiye 1994 Jerry and David's Guide to the World Wide Web adlı web sitesi “Yet Another Hierarchical Officious Oracle” adını aldı

9 Yet Another Hierarchical Officious Oracle

10 1995 1996 1998 Tarayıcı savaşları: Netscape ve Internet Explorer
Alta Vista Amazon.com eBay 1996 Tarayıcı savaşları: Netscape ve Internet Explorer Macromedia Flash 1.0 1998 Google

11 1999 Napster: MP3 2000 İnternet web sitesine ulaştı. 2004 Facebook Flickr

12 2005 Youtube 2006 Twitter Yaklaşık 92 Milyon web sitesi tahmin ediliyor

13 İnternet‘in Yapısı Yerel Ağ (LAN) Geniş İletişim Ağları (WAN)
İnternet’in üç aşamalı hiyerarşik yapısı vardır: Yerel Ağ (LAN) Geniş İletişim Ağları (WAN) Ülke Ağları (Backbones)

14 İNTERNET İnternet nedir? LAN WAN Backbone Rusya Irak Hakkari Sinop ABD
Ev kullanıcıları Rektörlük Sinop LAN ABD Fen Fakültesi İktisat Bölümü Bankalar ODTÜ Öğrenci Evleri WAN Liseler Backbone İstanbul Almanya Japonya

15 İnternet Nedir? Kevin Hughes “İnternet, ağların ağıdır” diyor.
ARPANET’in internet tanımı: farklı ağların TCP/IP kullanarak birbirine bağlanmasıdır. İnternet Topluluğu ise “Komünikasyonun ve kaynak paylaşımının bir yoludur”, diye açıklamakta.

16 IP Adresi-DNS 193.140.216.8 www.hacettepe.edu.tr
IP : İnternet Protokolü Domain Name Com  Ticari Edu  Eğitim Co  Ticari Ac  Eğitim Org  Organizasyon Mil  Askeri Gov  Hükümet Net  Network

17 İnsanlar İnterneti ne Amaçla Kullanır?
Çoğunlukla e-posta Daha sonra bir başka bilgisayarda oturum açmak için İnterneti kim yönetir? Kısa bir cevap “hiç kimse". Ülke dışındaki bağlantıları kim sağlar? Çok fazla sayıda backbone (ülke bağlantıları) vardır ve her ülkenin kendi orta düzey bağlantı ağları bulunmaktadır.

18 Bağlantı Fiber Optik Kablo Ethernet Kartı Modem Dahili Harici Kablosuz

19 İnternet Protokolleri
TCP/IP bilgisayarlar ile veri iletme/alma birimleri arasında organizasyonu sağlayan veri iletişim protokolüne Telnet Ağ üzerindeki bir makineye uzaktan bağlanmak FTP Dosya transfer protokolü POP Posta kutusu protokolü Gopher genellikle text tabanlı (düz yazı) bilgilere menüler yardımıyla kolayca ulaşılmasını sağlayan bir sistem HTTP web üzerinde iletişimin kurallarını tanımlayan bir protokolü WWW yazı, resim, ses, film, animasyon gibi pek çok farklı yapıdaki verilere kompakt ve etkileşimli bir şekilde ulaşmamızı sağlayan bir çoklu hiper ortam sistemidir

20 Internet Yazılımları Elektronik Posta Tarayıcı Dosya Transferi
Pine Outlook Express Eudora Tarayıcı Internet Explorer Chrome Safari Mozilla Opera Dosya Transferi CuteFtp AceFtp Web Yazıcı Front Page Hot Dog CoffeeCup PHP Designer Sohbet ICQ MSN Messenger Yahoo Messenger Skype Konferans NetMeeting IConfKit

21 Netiket Nedir? :-)  mutlu :((((  çok üzgün      Gibi kısaltmalar yanında internet kurallarını Netiket altında toplanır.

22 10 Altın Netiket Kuralı: Sana yapılmasını istemediğini sen de yapma
Gerçek hayatta sahip olduğun davranış standardına sanal ortamda da sadık kal Yeni olduğun siber alanda çevrenin davranışlarına saygı duy Başkalarının zamanı ve bant genişliğini çalma Bilgini paylaş Yazdığına dikkat et, yanlış bilgilendirme yapma Ateşin kontrolden çıkmasına izin verme Başkalarının özeline saygı duy Gücünü kötüye kullanma Başkalarının hatalarını bağışlayıcı ol

23 Bazı Faydalı Adresler:
Arama Motoru: Ekonomik Siteler economics.about.com econlinks.com İnternet Kuralları SON

24 University College of London

25 WAIS (Wide Area Information Servers)

26 GOPHER

27 HTML


"Internet Tarihi ve Gereksinimleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları