Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Birey Nedir? Toplumun bir parçası olan ve kendine özgü ayırıcı özellikleri bulunan tek fert olarak nitelendirilmiştir. Ben bir bireyim. Yaşadığım toplumun.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Birey Nedir? Toplumun bir parçası olan ve kendine özgü ayırıcı özellikleri bulunan tek fert olarak nitelendirilmiştir. Ben bir bireyim. Yaşadığım toplumun."— Sunum transkripti:

1

2 Birey Nedir? Toplumun bir parçası olan ve kendine özgü ayırıcı özellikleri bulunan tek fert olarak nitelendirilmiştir. Ben bir bireyim. Yaşadığım toplumun bir parçasıyım. Kendime özgü, başkalarına benzemeyen özelliklerim var. Örneğin çok iyi resim yaparım. Bu, beni sınıftaki diğer arkadaşlarımdan ayırır.

3 İnsanın katıldığı ilk grup ailedir.
Nedir? Ortak bir amacı olan bireylerin bir araya gelmesiyle oluşan topluluklara grup denir. İnsanın katıldığı ilk grup ailedir. Sınıf, takım oyuncuları, aile, halk oyunu ekibi, akrabalar, küme arkadaşları gruba verilecek örneklerdir.

4 Kalabalık Nedir? Aralarında ortak bir hedef olmadan, tesadüfen ya da planlı kısa süreli birbirini tanımadan aynı ortamı paylaşan insanlara kalabalık denir. Caddede gezenler, konser izleyenler, sinema seyredenler, piknik yapanlar, sahilde denize girenler kalabalığa örnektirler.

5 Grup Kalabalık ile arasındaki fark nedir? Grup Kalabalık
İsteyerek ve planlayarak bir araya gelirler Rastlantılar sonucu bir araya gelirler. Ortak amaçları ve çalışmaları vardır. Ortak bir amaçları yoktur. Birbirlerini yakından tanırlar. Birbirlerini tanıyacak kadar yakınlaşmazlar. Uzun süre bir arada bulunup ortak hareket ederler. Süreklilik yoktur, anlık bir araya gelirler ve dağılırlar. Aralarında ilişki ve alışveriş vardır. Aralarında bir ilişki ve alışveriş yoktur.

6 Kurum Nedir? Kanunlarla belirlenmiş niteliklere sahip, sorunları çözmek ve gelişmeleri sağlamak amacıyla oluşturulmuş uzun süreli gruplara kurum denir. Toplumun eğitim, sağlık, güvenlik, adalet gibi ortak ihtiyaçlarını karşılamak için kurulurlar. Okullar, hastaneler, belediyeler, sağlık ocakları, emniyet müdürlükleri, vergi dairesi, nüfus müdürlükleri, spor kulüpleri kuruma birer örnektirler. Kuruluşları ve işletilmeleri yazılı kurallar ile sağlanır. Hizmetler çok uzun sürelidir ve devamlılık esastır.

7 Aile Nedir? Evlilik ve kan bağına dayanan, eşler, çocuklar, kardeşler arasındaki ilişkilerin oluşturduğu toplum içindeki en küçük birliktir. Aile, toplumu oluşturan en küçük kurumdur. Anne, baba ve çocuklardan oluşur. Bazı ailelerde büyük baba ve büyük anneler de bulunabilir. Aile hem grup hem de kurumdur. Kurumdur çünkü kurulması resmi bir nikahla başlar.

8 Hepimiz gün içinde çeşitli gruplar ve kurumlar içinde yer alırız
Hepimiz gün içinde çeşitli gruplar ve kurumlar içinde yer alırız. Bunlardan en önemlileri günümüzün büyük bir vaktini geçirdiğimiz ailemiz, arkadaşlarımız ve okulumuzdur. Hangi gruplara üyeyiz? Ailemiz Aile grubunun üyeleri arasında sıkı bir iş birliği, saygı, sevgi, yardımlaşma, iş bölümü ve dayanışma vardır. Herkes birbirine yardım eder. Bütün bunlar ile birliğinin sağlıklı olmasını, ailenin sağlam temellere dayanmasını gerektirir. Ailelerin mutlu olduğu bir ülkede bütün toplum mutlu olur. Arkadaşlarımız Birlikte oynadığımız, birçok şeyi paylaştığımız okul veya mahalle arkadaşlarımızla bir grup oluştururuz. Bu grup ile oyunlar, geziler, etkinlikler yapar, birlikte hoş vakit geçiririz. Okulumuz Günümüzün büyük bir bölümü okulda geçer. Okul ikinci evimiz gibidir. Müdür, müdür yardımcıları, öğretmenler, öğrenciler, hizmetliler, güvenlik okul grubunun doğal üyesidirler. Ailede olduğu gibi okulda da iş birliği ve yardımlaşma esastır. Ayrıca okulda katıldığımız eğitsel öğrenci kulüpleri de grup çalışmasına örnektir.

9 Sonuç olarak;

10

11


"Birey Nedir? Toplumun bir parçası olan ve kendine özgü ayırıcı özellikleri bulunan tek fert olarak nitelendirilmiştir. Ben bir bireyim. Yaşadığım toplumun." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları