Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Body parts ● Health problems

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Body parts ● Health problems"— Sunum transkripti:

1 Body parts ● Health problems
“Neyin var?” Body parts ● Health problems Necessity ● Advice ● Obligation talebe U24

2 1 2 7 8 11 5 4 10 1 2 9 3 12 6 Body parts. Learn these words.
baş boyun bel bacak el kol omuz göğüs sırt karın kalça ayak 7 1 2 Body parts. Learn these words. Click to match. 8 11 7 8 5 1 4 2 9 10 10 11 1 3 4 12 2 5 9 3 12 6 6

3 3 4 4 3 2 5 1 6 Click to match. Internal organs. Learn these words.
kalp mide akciğer bağırsak beyin karaciğer 4 1 3 2 2 4 5 1 6 3 6 5

4 5 Neyin var? Başım ağrıyor. Neren ağrıyor? Elim acıyor. Neren acıyor?
At the doctor’s. Learn and repeat the expressions. Neyin var? Başım ağrıyor. Neren ağrıyor? Elim acıyor. Neren acıyor? Midem bulanıyor. Ateşim var. Üşüttüm. Soğuk aldım. Grip oldum.

5 6 benim = my Last vowel Suffix senin = your a / ı benim - (ı) m
Possessive adjectives: benim = my senin = your These words are used with suffixes. Benim adım Ali. = My name is Ali. Senin adın Ali. = Your name is Ali. If the last letter is a vowel, the suffix is only “– m and – n”. Bu benim param. Bu senin paran. Last vowel Suffix a / ı benim - (ı) m o / u benim - (u) m e / i benim - (i) m ö / ü benim - (ü) m a / ı senin - (ı) n o / u senin - (u) n e / i senin - (i) n ö / ü senin - (ü) n

6 7 8 Possessive adjectives. Write the answers on a piece of paper.
karın mide baş diş sırt boğaz boyun bel göğüs benim karnım senin karnın onun karnı benim midem senin miden onun midesi benim başım senin başın onun başı benim dişim senin dişin onun dişi benim sırtım senin sırtın onun sırtı benim boğazım senin boğazın onun boğazı benim boynum senin boynun onun boynu benim belim senin belin onun beli benim göğsüm senin göğsün onun göğsü 8 Click to check your answers.

7 9 DOKTOR İçeri girin ve oturun, lütfen … Evet, neyiniz var?
At the doctor’s. Click to read the text. DOKTOR İçeri girin ve oturun, lütfen … Evet, neyiniz var? HASTA Birkaç gündür kendimi iyi hissetmiyorum. Midem bulanıyor ve sürekli tuvalete gidiyorum. DOKTOR Son günlerde bayat ya da bozuk bir şeyler yediniz mi? HASTA Geçen hafta sonu dışarıda yemek yedim. DOKTOR Neler yediniz? HASTA Ben ve arkadaşlarım pikniğe gittik. Mangal yaptık. DOKTOR Peki, anladım. Size bir reçete yazıyorum… Bu ilaçları alıyorsunuz ve sıvı şeyler yiyip içiyorsunuz. HASTA Çok teşekkür ederim, Doktor Bey. İyi günler. DOKTOR İyi günler. geçmiş olsun.

8 10 12 13 11 Kim söylüyor? Sıra P 4 D 1 P 3 P 2 D 5
Who is speaking? Doctor (D), patient (P)? 12 Put the dialogue in order. Kim söylüyor? Sıra 13 Click to see the answers. Sürekli tuvalete gidiyorum. Neyiniz var? Midem bulanıyor ve … Kendimi iyi hissetmiyorum. Size bir reçete yazıyorum. P 4 D 1 P 3 P 2 D 5 11 Click to see the answers.

9 14 Necessity and obligation: “gerek / lazım” is used for necessity. “şart” is used for strong obligation. Su içmek gerek. = It is necessary to drink water. Persons are used as possessive adjectives. Benim su içmem gerek. = It is necessary for me to drink water. = I need to drink water. / I have to drink water. Persons Suffix Benim yapma – m gitme – m Senin yapma – n gitme – n Onun yapma – s – ı gitme – s – i Bizim yapma – mız gitme – miz Sizin yapma – nız gitme – niz Onların yapma – ları gitme – leri

10 Onların gelmeleri gerek.
15 Questions. Write the answers on a piece of paper. ben / yapmak sen / gitmek biz / kalmak o / uyumak sen / beklemek Onlar / gelmek biz / gitmek ben / çalışmak o / yatmak siz / oturmak sen / yemek ben / kazanmak Benim yapmam gerek. Bizim gitmemiz gerek. Senin gitmen gerek. Benim çalışmam gerek. Bizim kalmamız gerek. Onun yatması gerek. Onun uyuması gerek. Sizin oturmanız gerek. Senin beklemen gerek. Senin yemen gerek. Onların gelmeleri gerek. Benim kazanmam gerek. 16 Click to check your answers.

11 17 18       Which sentence is true? Click to check your answers.
Benim gitmem gerek. Benim gitmen gerek. Sizin bunu yapmanız gerek. Bizim bunu yapmanız gerek. Bizim uyumanız lazım. Bizim uyumamız lazım. Onun kitap okuması gerek. Onun kitap okumanız gerek. Onun çalışmak şart. Onun çalışması şart. Benim kahve içmemiz lazım. Benim kahve içmem lazım. 18 Click to check your answers.

12 19 She is very busy today. Read the text. Bugün çok işim var. Önce sabah erken kalkmam ve işe gitmem gerek. Doğal olarak, çalışmam gerek. Çünkü para kazanmam gerek. Öğleden sonra, bankaya gitmem ve havale yapmam gerek. Daha sonra, yani işten sonra, çarşıya gitmem ve alışveriş yapmam gerek. Çünkü akşam misafirler geliyorlar. Bu yüzden, eve gidip temizlik ve yemek yapmam gerek. Görüyorsun, bugün çok işim var. şimdi gitmem gerek. Hoşça kal.

13 20 21 Say what she has to do today. Say what you have to do today.
Bugün onun erken kalkması gerek. 21 Say what you have to do today. Bugün benim çok çalışmam gerek.

14 22 23 Tamirciye git. 1 5 Neden çalışmıyorsun? 4 2 1
Match the problems with the advice. Tamirciye git. 1 Çok şişmanım. Dişim çok ağrıyor. Arabam bozuldu. Başım ağrıyor. Hiç param yok. Hiç uykum yok. Ben kız arkadaşım ile kavga ettim. 5 Neden çalışmıyorsun? 4 2 1 Doktora gitmelisin. 3 3 Bence dişçiye gitmelisin. 2 4 7 Senin rejim yapman gerek. 5 6 Bence onunla konuşmalısın. 6 23 Click to see the answers. Ilık süt iç. 7

15 24 “- meli / malı -” is used for obligation and advice .
O çok çalışmalı. = He must / has to work hard. Sen doktora gitmelisin. = You should / must go to the doctor. Last vowel suffix a / ı / o / u - malı e / i / ö / ü - meli Personal Suffixes Ben yapmalıyım. Sen yapmalısın. O yapmalı. Biz yapmalıyız. Siz yapmalısınız. Onlar yapmalılar.

16 25 26 Obligation & advice. Write the answers on a piece of paper.
ders yapmak yemek yemek uyumak çok çalışmak su içmek ilaç almak çabuk olmak biraz dinlenmek Türkçe öğrenmek eve gitmek O ders yapmalı. O yemek yemeli. O uyumalı. O çok çalışmalı. O su içmeli. O ilaç almalı. O çabuk olmalı. O biraz dinlenmeli. O Türkçe öğrenmeli. O eve gitmeli. 26 Click to check your answers.

17 27 28 Obligation & advice. Write the answers on a piece of paper.
ders yapmak yemek yemek çok çalışmak su içmek ilaç almak çabuk olmak biraz dinlenmek Türkçe öğrenmek eve gitmek Ben ders yapmalıyım. Sen ders yapmalısın. Ben yemek yemeliyim. Sen yemek yemelisin. Ben çok çalışmalıyım. Sen çok çalışmalısın. Ben su içmeliyim. Sen su içmelisin. Ben ilaç almalıyım. Sen ilaç almalısın. Ben çabuk olmalıyım. Sen çabuk olmalısın. Ben biraz dinlenmeliyim. Sen biraz dinlenmelisin. Ben Türkçe öğrenmeliyim. Sen Türkçe öğrenmelisin. Ben eve gitmeliyim. Sen eve gitmelisin. 28 Click to check your answers.

18 29 30       Which sentence is true? Click to check your answers.
Sen doktora gitmelisiniz. Sen doktora gitmelisin. Biz gitmeliyiz. Biz gitmelisiniz. O kilo vermeli. O kilo vermali. Siz beklemelisin. Siz beklemelisiniz. Ben çok çalışmalım. Ben çok çalışmalıyım. O az yemek yemalı. O az yemek yemeli. 30 Click to check your answers.

19 Neden spor yapmıyorsun?
31 Study with a partner. Talk about your problems and give advice. Ben çok şişmanım. Spor yap. Neden spor yapmıyorsun? Bence spor yapmalısın. ST Web ST Forum ST Mail U25

20 Saying where things are ● Giving directions
“Sinema nerede?” Saying where things are ● Giving directions talebe U25


"Body parts ● Health problems" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları