Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HİPERAKTİF ÇOCUK OKULDA

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HİPERAKTİF ÇOCUK OKULDA"— Sunum transkripti:

1 HİPERAKTİF ÇOCUK OKULDA
HAREKETLİ,DİKKATİ DAĞINIK,ÖĞRENMEKTE ZORLANAN ÇOCUK…ZOR ÇOCUK. HİPERAKTİF ÇOCUK ?

2 DİKKAT SADECE DİKKAT DEĞİLDİR
Dikkat, huy özelliklerinin bir parçası olarak da görülebilecek bir zihinsel işlevdir Huy özellikleri belli koşullarda uyum ve davranış sorunlarına neden olabilirler Dikkat kavramı öncelik belirleme,sıraya koyma,planlama ve düzenleme işlevlerinin tümünü içeren genel bir kavramdır Özelliklerine uygun olmayan koşullar ve davranışlarla karşılaşan çocukta özellikler bir soruna dönüşebilir.

3 ‘’DİKKATİ BOZUK ‘’ DİYE TANIMLANAN ÇOCUKLAR
Gereğinden fazla hareketli olabilirler,düşünmeden davranabilir ve dikkatlerini birkaç dakikadan fazla yoğunlaştıramayabilirler Sabırsız,tez canlı, çabuk sıkılan ve maymun iştahlı olarak tanımlanabilirler.

4 ‘’HİPERAKTİF’’ ÇOCUKLARIN YAŞIYABİLECEKLERİ ZORLUKLAR
Yerinde duramaz Oturması gerektiği halde oturamaz Aşırı konuşur Sessiz sakin oyun oynamakta güçlük çeker Her zaman bir şeylerle uğraşır Cevapları ağzından kaçırır Sırasını beklemekte zorlanır Olaylara veya konuşmalara müdahale edip yarıda keser.

5 Yönergeleri başından sonuna kadar takip edemez
Yönergeleri başından sonuna kadar takip edemez Dikkatini yaptığı işe veya oyununa vermekte zorlanır Evde veya okulda yapacağı işler için gereken malzemeleri kaybeder Dinlemez Detayları gözden kaçırır Düzensiz görünür .

6 Uzun süreli zihinsel çaba gerektiren işleri yapmakta zorlanır
Uzun süreli zihinsel çaba gerektiren işleri yapmakta zorlanır Unutkandır İlgisi kolayca başka yönlere kayar Bu çocukların bazıları aynı zamanda aşırı hareketli olmakla, bazıları’’ hiperpasif’’ dedirtecek ölçüde mutsuz,halinden memnuniyetsizlik,öğrenmeme,ilgi duymama gibi durumların hepsinin dikkati bozucu olduğu bir gerçektir.

7 DİKKAT EKSİKLİĞİ VE SONUÇLARI
Çocuk, ilgisini çekmeyen ya da onu zorlayan şeylere uzun sürelerle dikkatini vermekte zorlanır İlgisini çeken bir şeyden ise dikkatini alamaz.O yüzden de, kurallara göre davranması gereken yerlerde,içinden geçene ve aklına esene göre hareket etme eğilimi duyabilir.

8 Bu eğilimi hemen hiç dizginleyemediği için toplumsal uyumu bozabilir
Bu eğilimi hemen hiç dizginleyemediği için toplumsal uyumu bozabilir.Kendinden istenen ya da bekleneni yapmaktan kaçınabilir Bu durumun çocuğun hayatında,evde ve okulda,hatta sporda ya da sosyal faaliyetlerde, zorluklar çıkartması beklenir. Çevreden alacağı olumsuz tepkiler sebebiyle OLUMSUZ imajını giderek benimseyebilir.Eleştirici ve dışlayıcı davranışlarımızla,bu imajı güçlendirebiliriz.

9 Çocuğun kendinden memnuniyetsizliği,ilk başlarda dışa karşı güçlü gözükmeyi hedefleyen ve otorite konumundakiler tarafından kabul edilemez bulunan davranışlar şeklinde ortaya çıkar Giderek, kendine güvensizlik ve mutsuzluk örtülemez ve reddedilemez hale gelebilir. Anlaşılmadığını düşünen bir çocuğun içinde olacağı başlıca ruh durumu, öfke ve bezginlik olacaktır.

10 UYGULANABİLECEK YÖNTEMLER
Öğrencilerden beklenilenleri kendisine açık biçimde anlatın Sınıfta yapılabilecek ve yapılamayacak hareketlerin neler olduğunu öğretin Öğrenciye önceden tahmin edebileceği biçimde davranın Öğrenciden beklenen davranışları,uyulması gereken kuralları ve bunlara uyulmamasının doğuracağı sonuçları sıkça tekrarlayın ve gözden

11 geçirin Uygulamalarınızda adaletli olun;açık ve anlaşılabilir biçimde davranın Uygulamaların sonuçlarını izleyin Anlayışlı,sabırlı ve esnek bir öğretmen olun Sorunları,yaşanmadan önlemeye çalışın. Öğrencilerle ayrı ayrı ilgilenin.

12 BAŞARISIZ OLURSANIZ HEVESİNİZ ASLA KIRILMASIN DENEMEYE DEVAM EDİN
ARKADAŞ GİBİ KONUŞMAK Öğrencinizle baş başa konuşmanın yararı vardır.Önce onun söylemek istediklerini sözünü kesmeden dinlemeli; bu sırada onu dinlemekte ve anlamakta olduğumuzu uygun seslerle veya sözcüklerle belirtmeliyiz.Konuşmaktan kaçıyorsa sorular sorarak konuşturmaya çalışmalıyız.

13 ÖĞRENCİM SÜREKLİ OLARAK ARKADAŞLARINI RAHATSIZ EDİYOR NE YAPMALIYIM ?
Genellikle bu öğrenciler arkadaşları için ne kadar büyük bir huzursuzluk kaynağı olduklarının farkında değildirler.En etkili yöntem arkadaşlarının farkına varmayacağı bir anda çocuğun dikkatini buna çekmektir.Davranışlarının insanlara neler hissettirdiği konusunda onunla konuşun.’’Bu öğrencinize daha geniş bir oturma alanı ve sıra üstünde daha geniş

14 bir çalışma alanı verin’’gibi önlemlerin de yararı olabilir
bir çalışma alanı verin’’gibi önlemlerin de yararı olabilir.Bu tip öğrenciyi önündeki işle uğraşırken veya uslu uslu otururken gördüğünüzde ödüllendirin:Onu övün;düzgün oturduğunu görmenin ne kadar harika bir şey olduğuna ilişkin yorumlar yapın.

15 HİPERAKTİF ÖĞRENCİLERİN FİZİKSEL-DİL-EĞİTİM-SOSYAL ÖZELLİKLERİ
1.Sık sık şikayet edilen sağlık sorunları Sık tekrarlanan devamsızlık Rengi soluk görünüyor ve ilgisiz Aşırı hareketli ve yorulmuyor Görme ve duyma sorunları vücut hareketlerinde zayıflık Gelişmede geri kalma Kısıtlı sözcük dağarcığı Fikirlerini yönlendirme zorluğu Tamamlanmamış cümleler.

16 11. Uygun olmayan yanıtlar. 12. Yönlendirmeleri takip etme zorluğu. 13
11.Uygun olmayan yanıtlar Yönlendirmeleri takip etme zorluğu Bozuk telaffuz Kekeleme Gereğinden fazla yumuşak ya da yüksek ses tonu Okuma-matematik ve yazma ile ilgili sorunlar Konuya odaklanma zorluğu Kötü el yazısı.

17 19. Başladığı işle ilgili kalma zorluğu. 20
19.Başladığı işle ilgili kalma zorluğu Yönlendirmeleri takip etme zorluğu Etkinliği değiştirme zorluğu Çok çabuk düş kırıklığına uğrama Yavaş veya hızlı yapılan ya da yarım kalan işler Genelde sinirli,çekingen ve korkulu Kendine hakim olmakta zorlanıyor,ani çıkışlarda bulunuyor.

18 26 Arkadaşları ile kavga ediyor,rahatsız edici davranışlarda bulunuyor
26 Arkadaşları ile kavga ediyor,rahatsız edici davranışlarda bulunuyor Çabuk ağlıyor,duyguları değişken ve mutsuz Kendine güveni yok Her şeyi abartıyor ve hayal kuruyor Otoriteye karşı çıkıyor Başkalarına karşı acımasız davranıyor. 32.Derste çabuk sıkılıyor dışarı çıkmak istiyor,düzensiz,araç-gereçlerle oynuyor.

19 EĞİTİMCİLER ! UNUTMAMAMIZ GEREKENEN ÖNEMLİ NOKTA,BU ÖĞRENCİLERİMİZİN AMACININ BİZİ ÇİLEDEN ÇIKARMAK OLMADIĞI VE İSTENMEYEN HAREKETLERİ KASITLI OLARAK YAPMADIKLARIDIR. ONLARI ELEŞTİRMEKTEN VE ‘’YAPMA’’SÖZCÜĞÜNÜ İÇEREN CÜMLELERDEN KAÇINMALIYIZ.

20 Okullar,her çocuğa ihtiyacı ölçüsünde bilgi ve beceri kazandırmayı hedefleyen,bu hedefi çocukların bireysel özelliklerini gözeterek yapmak isteyen,çocuklara

21 Yapıştırılan etiketlerden ziyade onların kim oldukları ile ilgilenen öğretmenler’’ İYİ OLMAK’’tüm çocukların hakkı olduğunu bilmelidirler.Çocuğun, hayatının en önemli dönemlerinin birisini,EN İYİ ŞEKİLDE GEÇİRMEYE HAKKI VAR.

22 SON SÖZ BAŞARISIZ OLURSANIZ HEVESİNİZ ASLA KIRILMASIN. DENEMEYE DEVAM EDİN. KARARLILIKLA,SABIRLA, SEVGİYLE…

23 Yaman KESİM ÖZEL İPEKYOLU İLKÖĞRETİM OKULU 03.03.2006
HAZIRLAYAN Yaman KESİM ÖZEL İPEKYOLU İLKÖĞRETİM OKULU


"HİPERAKTİF ÇOCUK OKULDA" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları