Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İnsan kulağı çevredeki seslerin hepsini işitemez.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İnsan kulağı çevredeki seslerin hepsini işitemez."— Sunum transkripti:

1 Elimizle kulaklarınıza kapatın. Etraftaki sesleri duymadığınızı düşünün.

2 İnsan kulağı çevredeki seslerin hepsini işitemez.

3 Kulağımızın işittiği sesler sınırlıdır.
İnsan kulağı saniyede 20Hz Hz arasında titreşimleri işitebilir.

4 Şarkı söylüyorum ama sesimi kimse duymuyor

5 Şimdi sesimi herkes duyuyor

6 Bir ses kaynağından uzaklaştıkça sesin şiddetinin az hissedildiğini, daha da uzaklaştıkça sesin işitilmediğini fark ederiz. Sonuç olarak ses kaynağının titreşirken denge durumundan az ya da çok uzaklaşması sesin şiddetini belirler. Ses şiddetinin az ya da çok hissedilmesi de ses kaynağından uzaklığımıza bağlıdır

7 Sesimi kimseye duyuramıyorum

8 Şimdi sesim daha iyi duyuluyor

9 Ellerimiz yerine megafon kullanarak sesinin çok daha uzaklara duyurabilirsi.
Megafon sesin şiddetini uzaklardan da duyurabilecek kadar arttırır. Megafon koni şeklinde olup sesin bir doğrultuda yayılmasını sağlar. Böylece sesin uzaklardan işitilebilir.

10 Mikrofon ve megafon gibi araçlar sesin şiddetini arttırırlar.

11 Şiddetli ses çıkaran araçların bazıları

12 Limana yaklaşan geminin ya da istasyona yaklaşan trenin sirenini uzaktan duyuyoruz. Fakat aynı uzaklıktaki arkadaşlarımıza normal sesle bir şeyler söylesek duyar mı acaba? Sonuç olarak, sesin şiddeti, frekansa ve ses kaynağının uzaklığına bağlıdır.

13 Gürültünün insan sağlığını olumsuz yönde nasıl etkileyebileceğini hiç düşündünüz mü?

14 Gürültülü ortamlarda bulunan insanların işitme yeteneğinde bozukluklar oluşur.
Gürültü insanların gergin ve sinirli olmasına neden olur. Gürültülü ortamlarda çalışan insanların dikkatleri dağılır.işlerini yapmaları zorlaşır. Baş dönmesi ve baş ağrısı şikayetleri artar. Gürültülü yerlerde bulunmak kulak zarını zedeleyebilir. Geçici işitme bozukluğuna neden olabilir.

15

16 Ses kaynağından çıkan sesler hava moleküllerini titreştirir.
Bu titreşimler etrafa dalgalar halinde yayılır. Ses dalgaları kulağımıza kadar gelir ve kulak zarında titreşmeye başlar. Kulak zarındaki titreşimler kulağın iç kısımlarına iletilir. Bu titreşimler belirli bir ileti taşır. Bu iletiler beyne ulaştığında ses işitilmiş olur.

17 Mikrofon Kulak Kalıbı İşitme Cihazı

18 İşitme güçlüğü çeken insanlar işitme aygıtı kullanırlar.
Bu cihazlar çevreden gelen seslerin şiddetlerini yükselterek daha iyi duyma sağlar.

19 DEĞERLENDİRME 1- Aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? a-Her ses insan kulağı tarafından işitilir. b-Titreşen cisimler ses üretir. c-Kaynağından uzaklaşan sesin şiddeti artar. d-Bir kaynakta üretilen ses tek yönde yayılır. 2-İnsan kulağı saniyede hangi Hz arasındaki titreşimleri işitebilir? a-20 Hz – Hz b-30 Hz – Hz c-40 Hz – Hz d-50 Hz – Hz

20 3-Aşağıdakilerden hangisi sesin şiddetini yükseltmek amacıyla kullanılan bir cihazdır?
a-Televizyon b-Video c-Kamera d-Megafon 4-Aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır? a-Ses titreşim sonucu oluşur. b-Bir kaynaktan üretilen ses her doğrultuda yayılır. c-Ses çıkaran her madde ve cisme ses kaynağı denir. d-Uçak gürültüsü ve hoparlörden çıkan sesler doğal seslerdir. 5-Aşağıdakilerden hangisi gürültünün insan sağlığına olumsuz etkilerinden değildir? a-İnsanların işitme yeteneğinde bozukluklar oluşur. b-İnsanların gergin ve sinirli olmasına neden olur c-İnsanların kendilerini dinamik hissetmelerini sağlar. d-İnsanların dikkatleri dağılır, işlerini yapmaları zorlaşır.


"İnsan kulağı çevredeki seslerin hepsini işitemez." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları