Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ŞİDDET NEDİR? Şiddet, güç ve baskı uygulayarak insanların

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ŞİDDET NEDİR? Şiddet, güç ve baskı uygulayarak insanların"— Sunum transkripti:

1 ŞİDDET NEDİR? Şiddet, güç ve baskı uygulayarak insanların
bedensel veya ruhsal açıdan zarar görmesine neden olan bireysel veya toplu hareketlerin tümüdür.

2 ŞİDDET ÇEŞİTLERİ Fiziksel :İtmek, tokat atmak, tekmelemek,
tükürmek, yumruklamak, kol kıvırmak, kol-bacak kırmak, saçından sürüklemek, temel ihtiyaçları kısıtlamak, tıbbi tedaviyi engellemek, silahla yaralamak vb. Sözlü :Sürekli eleştirmek, aşağılamak, küfür, tehdit, katılımı engellemek, sorgulamak, bağırmak, lakap takmak, alay etmek, hakaret, küçümsemek vb. Toplumsal İlişkileri Sorgulayıcı: Arkadaşlarıyla görüşmesini, dışarı çıkmasını yasaklamak, takip, aşağılamak, alay etmek, sözünü kesmek, zorla evlendirmek, töre vb.

3 ŞİDDET ÇEŞİTLERİ Ekonomik: Parasını almak ve geri vermemek, istemediği işte çalıştırmak, çalıştırmamak, işe yollamamak veya zorla çalıştırmak, eline hiç para vermemek vb. Cinsel:İlişkiye zorlamak, tecavüz, başka kişilerle cinsel ilişkiye zorlamak, korkutan ve kıran davranışlar, kadınlığını / erkekliğini aşağılamak, taciz, cinsel organlara zarar vermek, namus ve töre baskısı ve öldürmek vb.

4 NEDENLERİ Biyolojik nedenler: Erkekliğin doğası Patoloji
Uyuşturucu ve alkol kullanımı Kendini kaybetme

5 NEDENLERİ Öğrenme ile ilgili nedenler: Ailede şiddet görme
Şiddet kullanmayı öğrenme Şiddetin bir eğitim aracı olarak kullanımı

6 NEDENLERİ Toplumsal nedenler:
Toplumda şiddetin hoş görülmesi ve paylaşılan bir değer olması Cinsiyet rolleri Yaşam sıkıntıları

7 NEDENLERİ Kişiler arası etkileşim ile ilgili nedenler:
Şiddetin getirdiği kazanç Güç ve Kontrol Sağlama Bağımlı/ Muhtaç olma İletişim ve çatışma çözme becerileri

8 MAĞDURİYET BELİRTİLERİ
Okulda Teneffüslerde genellikle yalnızdır, sınıfta hiç yakın arkadaşı yoktur Takım oyunlarına seçilmez veya en son seçilir Teneffüslerde öğretmene veya diğer yetişkinlere yakın olmak ister Sınıfta konuşma zorluğu çeker, endişeli ve güvensiz bir yüz ifadesine sahiptir Okul başarısı aniden veya yavaş yavaş düşer Canını acıtmaktan korkar Yaşıt grupları içinde kendini göstermekten (fiziksel veya sosyal olarak) kaçınır

9 MAĞDURİYET BELİRTİLERİ
Evde -Eve üstü başı, kitapları ve çantası yırtılmış veya kirlenmiş gelmesi -Belli bir açıklama olmaksızın vücudunda yara, çürük, kesik, tırnak izi olması -Eve arkadaş getirmemesi, arkadaşlarına hiç gitmemesi -Partilere davet edilmemesi, kendi partisine okuldan kimseyi davet etmek istememesi -Okula gitmek istememesi, okul değiştirmek istemesi, sabahları iştahsızlık çekmesi, sürekli karın ağrısı ve baş ağrısı -Okula giderken yolu gereksiz uzatması -Korkulu rüyalar görmesi, uykusunda ağlaması, yatağını ıslatması -Ödev yapma isteğinin azalması -Duygusal değişiklikler, sık ve nedensiz ağlama -Sık sık nedensiz ekstra para istemesi

10 KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ Mağdur
-Ev yaşamından hoşlanır, ailesi ile yakın ilişki içindedir. -Çekingen, içedönük, endişeli, pasif, eli sıkıdır. Başkalarına az ilgi gösterir ve iletişim becerileri zayıftır. -Sosyal olarak duyarsızdır, sosyal becerileri etkili değildir, kolay boyun eğer. -Uyum zorlukları çeker, etkili olamama gibi kaygı sorunları vardır. -Aşağılık duygusu vardır. Kendisini zihinsel yetenek ve çekicilikte yetersiz görür. -Bazı sorunlarla tek başına baş edemeyeceğine inanır ve yaşıtlarından yardım isteyemez. Kendini çaresiz ve etkisiz hisseder. -Zorbalığı hak ettiğini sanır.

11 KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ Zorba
-Evde az zaman geçirir, aile içinde olumlu etkileşimi azdır. -Güvenli, hazırcevap, dalgacı ve alaycıdır. İletişimde başarılıdır. -Başı otorite ile derde düştüğünde kurtulmayı bilir. -Kendi sosyal idealine uygun olan baskın ve güçlü erkeklere uyma gösterir,yaşıtlarınca kabul gören "maço" imajı taşır (erkekler). -Kaygı düzeyi düşüktür. -Güce dayalı benlik algısına sahiptir; kendisini sert, başarılı ve becerikli görür; tatminsizlik duymaz. Kendisini okulda aldığı notlara göre daha akıllı bulur; güvenli, dışa dönük ve rahattır. -Baş etme becerileri yüksektir, bağımsızdır ve kendini güvenle ortaya koyabilir. -Mağdurun cezayı hak ettiğine inanır. -Sosyal yönden cüretkâr olarak tanımlanır

12 FİZİKSEL ÖZELLİKLER Mağdur
-Fiziksel güçleri zayıftır, intikam alamazlar. -Spor yetenekleri yoktur. Bahçe oyunlarına ilgileri ve becerileri yoktur. Bu da özellikle küçük yaşlarda sosyal davranışları ve popülariteleri üzerinde olumsuz etki yaratabilir. -Enerji düzeyleri düşüktür. -Acıya dayanma eşikleri düşüktür, güvensiz oldukları için korkaktırlar. -Zorbalardan yaşça ve bedence küçüktürler. -Fiziksel bozuklukları -gözlük,şişmanlık, aşırı zayıflık vs.- olabilir. -Fiziksel çekicilikleri ortalamanın altındadır.

13 FİZİKSEL ÖZELLİKLER Zorba - Fiziksel olarak güçlü ve saldırı güvenleri yüksektir. - Koordinasyonları yüksektir, sporda ve bahçe oyunlarında başarılıdırlar. - Enerjik ve aktiftirler. - Acıya dayanma eşikleri yüksektir, gözü pektirler. - Mağdurlardan yaşça ve bedence büyüktürler. - Görünümleri normaldir. - Fiziksel olarak çekicidirler.

14 AİLE ÖZELLİKLERİ Mağdur - Aşırı koruyucu anne baba tutumları, örneğin aileye bağımlılık görülür. - Aile içinde yakın ilişkiler görülür. - Çocuklar anne babalarının beklentilerini karşılayamayacaklarına inanırlar.

15 AİLE ÖZELLİKLERİ Zorba - Evdeki denetim ve yönlendirme zayıftır. Eve geliş saatleri denetlenmez. - Anne babaya yönelik olumsuz duygular taşırlar, aile içindeki empati düzeyi, sevgi ve şefkat düşüktür. - Tutarsız kontrol ve disiplin yöntemleri ile büyürler. Örneğin aşırı rahat veya cezalandırıcı-özellikle fiziksel ceza kullanılır. - Saldırganlığa göz yumulur, güçlü ve sert imajı güçlendirilir. - Anne babaların da geçmişte zorba olma ihtimalleri yüksektir. - Anne baba arasında evlilik problemleri ve kaotik ev ortamı vardır.

16 AİLELER NELER YAPMALI? Çocuğunuzun her şeyin farkında olduğunu bilin: Çocuklar kendilerine şiddet uygulanmasa veya şiddet onların yanında gerçekleşmese bile şiddeti hissederler ve bundan etkilenirler. Çocuğunuzla şiddeti konuşun: Çocuğunuzla konuşmaya karar verdiğinizde onun sizinle bu konuyu konuşmak istemeyebileceğini veya cevaplamakta oldukça zorlanacağınız sorular sorabileceğini baştan kabul edin. Kısaca durumu ve ailenin bu durumdan nasıl etkilendiğini anlatın. Sorularına açık ve doğru cevap verin.Detaylara girmeyin. Sizinle duygularını paylaşması için onu cesaretlendirin, ama konuşmak istemiyorsa zorlamayın.

17 AİLELER NELER YAPMALI? Onu dinleyin ve duygularını kabul edin: Onu ilgi ve anlayışla dinleyin. Yargılamayın, eleştirmeyin ve duygularını geçiştirmeye çalışmayın.Şiddetin, nedeni ne olursa olsun kesinlikle yanlış bir davranış olduğunu belirtin. Çocuğu aracı olarak kullanmayın: Aile içi tartışmalarda çocuğunuzun sizinle eşiniz arasında arabuluculuk yapmasını yada taraf tutmasını istemeyin.

18 AİLELER NELER YAPMALI? Güven verin: Çocuğunuza çevresinde yaşanan şiddet hakkında yardım alabileceği kişiler olduğunu ve gerekirse yasal yollara başvurabileceğinizi anlatarak, güven verin. Yardım isteyin: Öğretmen şiddetin etkileri ile baş etmesinde çocuğunuza destek ve anlayış gösterebilir, çocuğunuzu eğer varsa okuldaki Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisine yönlendirebilir. Ayrıca en yakındaki Rehberlik Araştırma Merkezi ve destek verebilecek kuruluşlar hakkında size bilgi verebilir. Öğretmen, durumdan haberdar olursa çocuğunuzun davranışlarıyla ilgili daha doğru bir anlayış geliştirebilir. Çocuğunuza konuyu öğretmeni ile konuştuğunuzu söylemeniz ise, ondaki şiddeti gizli tutmanın yol açabileceği gerginliği azaltabilir.

19 AİLELER NELER YAPMALI? Korunmayı öğretin: Çocuğunuza çevredeki şiddet tehlikeli boyutlara varacak olursa neler yapması gerektiğini öğretin (saklanmak, polise haber vermek, öğretmenlerinden yardım istemek,komşunun ya da akrabalardan birinin evine kaçmak gibi). Çocuğunuza şiddet kullanmamayı öğretin: Bazı çocuklar şiddet uygulayan ebeveyni tarafından şiddet kullanmaya teşvik edilir. Onlara şiddet kullanmamayı öğretmek önemlidir. Çocuğunuza şiddetin kabul edilemez ve yanlış bir davranış olduğunu anlatın, kız ve erkek çocuklarınız arasında ayırım yapmayarak ona kadın ve erkek rolleriyle ilgili sağlıklı bir bakış açısı kazandırın, kızgınlığınızı ondan çıkartmaya kalkışmazsanız onun da şiddeti doğal bir olaymış gibi görmesinin önüne geçebilirsiniz.

20 TEŞEKKÜRLER


"ŞİDDET NEDİR? Şiddet, güç ve baskı uygulayarak insanların" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları