Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Günlük Betsi Levi 11-c.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Günlük Betsi Levi 11-c."— Sunum transkripti:

1 Günlük Betsi Levi 11-c

2 Nedir? Günlük, bir kişinin önemli ve kayda değer bulduğu olayları, gözlem, izlenim, duygu, düşünce ve hayallerini günü gününe tarih belirterek anlattığı yazı türüdür.

3 Özellikleri Yazıldığı günün tarihini taşır. Kişisel ve özeldir.
İnandırıcı, içten ve samimidir. Okuyucu düşünülerek değil, yazarın yazmak istediklerinden oluşur. Her gün yazıldığı için çok uzun değildir. Yazarın kişiliğini ve görüşlerini yansıtır. Günlükler sayesinde o dönemde olan tarihi olayları da yazarın bakış açısından görebiliriz. Konuşma diline yakın bir dil ile yazılır.

4 Türk ve Dünya Edebiyatındaki Tarihi Gelişimi
Tarihte ilk günlük tutan kişiler Romalılar olmuştur. Fakat onların yazdığı yazılar bugünkü günlükler gibi duygular içermez. Romalılar gibi tutulan günlükler savaşlar ve askeri hareketleri not etmek amacıyla yazılmıştır. Günlükler, ancak Rönesans’ın sonlarına doğru edebi değer kazanmaya başlamıştır. Romantizm akımının en yoğun dönemini yaşadığı 19. yüzyılda günlükler, edebi değeri ve içeriği bakımından çoğalmaya ve yazarların iç dünyasını yoğun duygularla yansıtmaya başlamıştır.

5 Türk ve Dünya Edebiyatındaki Tarihi Gelişimi
Günlükler içerik açısından iki türe ayrılmıştır, “içe dönük” günlükler ve “dışa dönük” günlükler. İçe dönük günlüklerde yazar bir bakıma kendisiyle konuşur. Yazısında kendi dertlerinden ve iç dünyasından bahseder. Dışa dönük günlüklerde ise yazar alaycı bir tavırla dönemin güncel olaylarını, siyaset, sanat ve edebiyat adamlarını öykü tekniği kullanarak anlatır.

6 Türk ve Dünya Edebiyatındaki Tarihi Gelişimi
Türk edebiyat tarihi düşünüldüğünde tam olarak günlük niteliği taşımıyor olsalar da içerdikleri bazı bölümlerle bu yazı türüne benzedikleri için savaş notları olan “Ruzname” ve Evliya Çelebi’nin “Seyahatname”si ilk günlük örnekleri olarak verilebilir. Batılı anlamda görülen ilk Türk günlüğü ise Direktör Ali Bey’in “Seyahat Jurnali” olmuştur. Nurullah Ataç’ın bir gazetede günlük yazıları yazmasından sonra günlükler çok ilgi çekip önem kazanmıştır.

7 Türk ve Dünya Edebiyatının Önde Gelen Yazar ve Eserleri
Ömer Seyfettin – Balkan Harbi Ruznamesi Anne Frank – Anne Frank’in Günlüğü Kafka – Günlükler Cemal Süreya – Günler Nurullah Ataç – Günce Goethe – Genç Werter’in Acıları (ilk günlük-roman örneklerinden) Reşat Nuri Güntekin - Çalıkuşu (günlük-roman)

8 Günlük - Roman Bu tarz romanlarda karakter, günlük yaşantısını yer ve tarih vererek anlatır. Bu açıdan günlüklere benzediği için bu romanlara günlük-roman denir.

9 Anı-Günlük farkı Günlükler günü gününe yazılır. Anılar ise aradan belli bir süre geçtikten sonra yazılır. Günlükler öznel ve derin, yoğun düşüncelerin toplandığı yazılardır. Anılar ise nesneldir.

10 Sorular

11 Günlük nedir? Bir görüşü kanıtlarıyla birlikte açıklamak, savunmak veya yermek için yazılan düşünce yazılarıdır. Bir yazarın herhangi bir konu hakkındaki kişisel görüş, anlayış ve düşüncelerini kanıtlama gereği duymadan hoş bir üslupla yazdığı, kısa fikir yazılarıdır. Kişisel yaşantının bütünü, belli bölümlerini ya da gözlemleri dile getirmek amacıyla yazılmış yazılardır. Bir kişinin önemli ve kayda değer bulduğu olayları, gözlem, izlenim, duygu, düşünce ve hayallerini günü gününe tarih belirterek anlattığı yazılardır.

12 Günlük Nedir? Bir görüşü kanıtlarıyla birlikte açıklamak, savunmak veya yermek için yazılan düşünce yazılarıdır. Bir yazarın herhangi bir konu hakkındaki kişisel görüş, anlayış ve düşüncelerini kanıtlama gereği duymadan hoş bir üslupla yazdığı, kısa fikir yazılarıdır. Kişisel yaşantının bütünü, belli bölümlerini ya da gözlemleri dile getirmek amacıyla yazılmış yazılardır. Bir kişinin önemli ve kayda değer bulduğu olayları, gözlem, izlenim, duygu, düşünce ve hayallerini günü gününe tarih belirterek anlattığı yazılardır.

13 Aşağıda verilen özelliklerden hangisi ‘günlük’ türüne ait bir özellik değildir?
Yazarın kişiliğini ve görüşlerini yansıtır. Yazıldığı günün tarihini belirtir. Bir tezi savunur. Konuşma diline yakın bir dille yazılır.

14 Aşağıda verilen özelliklerden hangisi ‘günlük’ türüne ait bir özellik değildir?
Yazarın kişiliğini ve görüşlerini yansıtır. Yazıldığı günün tarihini belirtir. Bir tezi savunur. Konuşma diline yakın bir dille yazılır.

15 Aşağıda verilen tümcelerden hangisi bir günlükten alınmış olamaz?
Bugün, diğerlerinden daha farklı bir gün benim için. Aradan yıllar geçmiş olmasına karşın o üç sözcük aynı ses tonuyla çınlıyor kulaklarımda. Bana böyle davranmış olması aramıza bir soğukluk girdiğinin göstergesi gibi. Birazdan uyuyacağım ve yarınımın bugünkü gibi olmasını diliyorum. Pencerem bir tuvalin çerçevesi gibi, ve bana bu tablo şimdi sonbaharı anlatıyor.

16 Aşağıda verilen tümcelerden hangisi bir günlükten alınmış olamaz?
Bugün, diğerlerinden daha farklı bir gün benim için. Aradan yıllar geçmiş olmasına karşın o üç sözcük aynı ses tonuyla çınlıyor kulaklarımda. Bana böyle davranmış olması aramıza bir soğukluk girdiğinin göstergesi gibi. Birazdan uyuyacağım ve yarınımın bugünkü gibi olmasını diliyorum. Pencerem bir tuvalin çerçevesi gibi, ve bana bu tablo şimdi sonbaharı anlatıyor.

17 Batılı anlamda görülen ilk türk günlüğü nedir?
Direktör Ali Bey – Seyahat Jurnali Evliya Çelebi – Seyahatname Şinasi – Şair Evlenmesi Halit Ziya Uşaklıgil – Aşk-ı Memnu

18 Batılı anlamda görülen ilk türk günlüğü nedir?
Direktör Ali Bey – Seyahat Jurnali Evliya Çelebi – Seyahatname Şinasi – Şair Evlenmesi Halit Ziya Uşaklıgil – Aşk-ı Memnu

19 Günlük Oğuz Atay

20 Metin incelemesi

21 Günlük Saptamaları Bu metin bir günlüktür çünkü;
Başında bir tarih ve yer belirtilmiştir. (3 Ekim 1977, Londra) Kişiseldir. Yazar kendi sorunlarından bahsetmiştir. Monologlarla yazılmıştır. Yazar kendisiyle bir konuşma içerisinde gibidir. Yazarın duygu ve düşünceleri yansıtılmıştır. Konuşma dilinde yazılmıştır, anlaşılmayan kelimeler yoktur. Bir makale gibi uzun değildir, sadece bir günü anlattığı için kısadır.

22 Amaç Yazarın bu yazıyı yazma amacı duygu ve düşüncelerini ifade etmektir. Bazen insanlar her şeyi herkese anlatamaz ve içlerinde tutarlar. Oğuz Atay son yıllarındaki yalnızlığını içinde tutmak yerine günlüğüyle paylaşmıştır. Bir bakıma terapi gibidir günlük yazmak.

23 Yazarın tutumu Oğuz Atay bu metinde biraz karamsardır. Bunu kafasının karışık olduğunu söylemesinden ve kendinde bazı şeyleri yapacak gücü bulamadığından bahsetmesinden anlayabiliriz. Fakat aynı zamanda umudunu da tam olarak yitirmemiştir. Hasta olmasına rağmen devam etmek ister. “Ne yapalım, henüz biraz da ayakta durma gücüm var; deneyelim, sonuç almaya çalışalım.”

24 Anlatım Tekniği Söyleşmeye bağlı anlatım (diyalog) kullanılmıştır. Yazar bir kişi yerine günlüğüyle konuşma içerisindedir. “Yakında İstanbula dönüyorum. Bugün Dr.Morgan’a gideceğim, ilaç v.s. için görüşeceğim.”

25 Metnin Bana Olan Katkıları
Bu metni okuduktan sonra önemli bir şey öğrendim. Oğuz Atay her ne kadar karamsar olsa da, umudunu yitirmedi ve çabalamaya devam etti. Bu nedenle insanlar olarak bir şey ne kadar kötü olursa olsun pes etmemeliyiz.

26 Sorular Yazar bu günlüğü neden yazmıştır?
Yazarın karamsar olma nedeni nedir? Bu metnin kişisel bir metin olduğunu nerden anlarız?

27 Kaynaklar Günlük Türünün Türk ve Dünya Edebiyatındaki Gelişimi. 19 Aralık Ekim 2014 < Günlük. 7 Ekim Ekim 2014 < Atay, Oğuz. Günlük. İstanbul: İletişim Yayınları, 2013. Düzyazı Türleri Testi. 23 Ekim 2014 <


"Günlük Betsi Levi 11-c." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları