Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

LÖSEMİ NEDİR? Lösemi, bağışıklık sistemimizin önemli bir parçası olan beyaz kan hücrelerinin(alyuvarlar) kontrolsüz çoğalması sonucunda oluşan bir çeşit.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "LÖSEMİ NEDİR? Lösemi, bağışıklık sistemimizin önemli bir parçası olan beyaz kan hücrelerinin(alyuvarlar) kontrolsüz çoğalması sonucunda oluşan bir çeşit."— Sunum transkripti:

1 LÖSEMİ NEDİR? Lösemi, bağışıklık sistemimizin önemli bir parçası olan beyaz kan hücrelerinin(alyuvarlar) kontrolsüz çoğalması sonucunda oluşan bir çeşit kanserdir. Halk arasında kan kanseri olarak bilinir.

2 Burada kontrolsüz çoğalan alyuvarları görüyorsunuz.

3 LÖSEMİNİN KEMİK İLİĞİYLE İLİŞKİSİ NEDİR?
Kan hücrelerinin ana yapım yeri kemik iliğidir. Buradaki Ana (kök) hücrelerden çoğalırlar. Kök hücrelerdeki bir bozulma sonucu blast isimli kötü hücreler kan dolaşımıyla yayılırlar. Normal kan hücrelerinin üretilmesine engel olur, ama normal kan hücrelerinin yaptığı işleri yapamazlar.

4 Burada balast hücrelerini görüyorsunuz

5 LÖSEMİ HASTALIĞININ NEDENLERİ NELERDİR?
Tam olarak kanıtlanmış olmasa da genetik bozulmalara yol açan ve günlük hayatta sık karşılaştığımız; kimyasal maddeler gıdalardaki katkı maddeleri kullanılan ilaçlar radyasyona maruz kalma zehirli gazlar suçlanan faktörler arasındadır.

6 LÖSEMİ EN SIK HANGİ YAŞLARDA GÖRÜLÜR?
Her yaşta görülebilmesine karşın, çocuklarda özellikle 2-5 yaş arasında daha sıktır. Bu dönem çocuklarda Lenf dokusunun en aktif olduğu dönemdir.

7

8 LÖSEMİ KALITSAL BİR HASTALIK MIDIR?
Çok nadir görülen bazı lösemi tiplerinde kalıtsallık (aileden geçiş) söz konusu olsa da, lösemi genel olarak kalıtsal değildir.

9 LÖSEMİ BULAŞICI BİR HASTALIK MIDIR?
Lösemi KESİNLİKLE BULAŞICI DEĞİLDİR.

10 LÖSEMİ BULAŞICI BİR HASTALIK DEĞİLSE, HASTALAR NEDEN MASKE TAKAR?

11 Lösemide, lökositlerin sayısının düşük olması nedeniyle vücudu dışarıdan gelecek mikroplara karşı koruyabilecek bir savunma sistemi yoktur ya da zayıflamıştır. Bu yüzden dışarıdan gelebilecek hastalık etkenlerine karşı kendilerini koruyabilmek için lösemili hastalar maske takmak zorundadırlar.

12 LÖSEMİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
yüksek ateş, iştahsızlık, solukluk, lenf bezlerinde büyüme, vücutta kırmızı noktalar görülmesi, burun ve diş eti kanamaları, vücutta morarmalar, kemik ağrıları, zayıflama sıktır. Ancak çok değişik başka belirtiler de görülebilir.

13

14 BU BELİRTİLER GÖRÜLDÜĞÜNDE NE YAPILABİLİR?
Biraz önce sıraladığımız belirtilerden bir ya da bir kaçı görüldüğünde yapılması gereken şey, en yakın sağlık kurumuna başvurmaktır. Kan tetkikleri yapıldıktan sonra bir hematoloji uzmanına danışmak gerekir.

15 LÖSEMİNİN TANISI NASIL KONULUR?
Tanı uzman doktor tarafından konulabilir. Tanımlamada kullanılan çeşitli tıbbi uygulamalar, temel ve ileri düzey kan ve kemik iliği tahlilleri yer alır.

16 LÖSEMİ HASTALIĞININ TEDAVİSİ MÜMKÜN MÜDÜR?
Evet, lösemi tedavi edilebilen bir hastalıktır. Ama tedavisi oldukça masraflıdır ve uzun sürer.

17 LÖSEMİ NASIL TEDAVİ EDİLİR
Kemoterapi ( ilaç tedavisi ): İlaçlar hap şeklinde, iğne şeklinde olabilir veya damardan serum içinde verilebilir. Bu ilaçların etkisiyle kötü huylu hücreler yok edilmektedir. Radyoterapi ( ışın tedavisi ) Kemik iliği nakli: Nadiren bazı hastalarda gerekebilmektedir.

18 Kemoterapide amaç ; Anormal çoğalan kanserli hücrelerin çoğalmasını engelleyerek öldürebilmek, Normal kan hücrelerinin üretimini onarmak ve hastada iyileşme sürecini başlatabilmektir. Bu ilaçlar lösemi hücrelerinin çoğalmasını engelleyerek öldürür. Ne yazık ki kemoterapi normal sağlıklı hücrelerin de ölümüne yol açar.

19 KEMOTERAPİNİN YAN ETKİLERİ VAR MIDIR?
Kemoterapi tedavisinin; Ağızda yaralar oluşması Bağışıklık sisteminin zayıflaması, bu nedenle yüksek enfeksiyon riski Bulantı , Halsizlik Normal kan hücrelerinin sayısında azalma Kanama İshal Saç dökülmesi gibi yan etkileri vardır.

20 TEDAVİDE KEMOTERAPİNİN YANI SIRA NELER ÖNEMLİDİR?
Tedavinin uygun bir merkezde yapılması, Temiz ve steril ortamın sağlanması, İyi ve dengeli bir beslenme Hastaya psikolojik destek sağlanması tedavinin başarılı olmasında çok önemlidir.

21 Kök Hücre Nakli; Hastanın kemik iliğine vericiden alınan ve sağlıklı kan hücreleri üretebilen kök hücrelerin verilmesidir. Kök hücreler üç tip kan hücresine; eritrosit(kırmızı kan hücresi), lökosit(beyaz kan hücresi) trombosit(kan pulcuğu) dönüşecek olan olgunlaşmamış hücrelerdir.

22 Kök hücre nakillerinde kaynak olarak kan, kemik iliği ve kordon kanı kullanılmaktadır.
Kök hücre nakillerinde hastaya, lösemi hücrelerinin ve bağışıklık sisteminin tahribini sağlamak için nakil öncesinde kemoterapi ve/veya radyoterapi tedavisi yapılmaktadır.

23 Çünkü kök hücre nakillerinde en sık karşılaşılan yan etki hastanın vücudunda verilen bu kök hücrelere karşı ters tepki oluşmasıdır. Bu tepki hastanın ölümüne sebep olabilecek kadar ciddi bir durumdur.

24 Tepkinin gelişmemesi için hastaya önceden immünosüpresif denilen bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar verilir. Bu ilaçların da hastada yüksek enfeksiyon riski yaratması gibi bir yan etkisi vardır.

25 LÖSEMİ TEDAVİSİNDE SON TIBBİ GELİŞMELER
Kanada’lı araştırmacılar tarafından; Bazı lösemi türlerinin kök hücre nakliyle tedavisinde donörü ret riskinin (vericiyi kabul etmeme riskinin) önceden anlaşılmasını sağlayacak bir yöntem bulundu.

26 Bu buluş ile hastalara doğru kök hücre nakli yapılarak gelişebilecek ciddi problemler ve hastanın ölümüne sebep olabilecek riskli durumlar tamamen ortadan kalkmış oluyor.

27 Lösemi tedavisi için umut ışığı

28 Texas Üniversitesi Kanser Araştırmaları Merkezinde yapılan araştırmada, bu ülkede Nexavar adıyla satılan ilaçtaki "sorafenib" molekülünün, AML(Akut megaloblastik lösemiye)'ye yakalanan hastaların üçte birinde görülen bir genetik mutasyonu önlediği belirlendi.

29 Bu ilaç lösemi tedavisin kesin çözümü olmasa da çözüme giden yolda önemli bir ilerleme olarak görülmektedir.

30 Kanseri boğmak Kanseri boğarak öldürebilen ilaçların ilk örnekleri geçen yıl ABD'de kullanıma girdi Bu, bir devrim niteliğinde Kanser tedavisi, tümörlü hücreleri zehirleyerek öldüren ilaçlarla yapılıyordu.

31 Ancak bu yöntem kullanılırken normal hücrelerin zarar görmesi engellenemiyordu.

32 Sonuçta da ; saç dökülmesi bulantı kusma Halsizlik gibi yan etkiler ortaya çıkıyordu.

33 Oysa artık amaç, kanser hücrelerinin kendisi değil, kanser hücresinin lojistiğini yani yayılma yollarını yok etmek.

34 Elimiz kesildiğinde vücudumuz, yara iyileşene dek orada yeni damar inşa eder.
Bir tümörün de büyüyebilmesi için kan damarlarına gereksinimi vardır.

35 Kanseri boğarak öldürmek yöntemi bu aşamada devreye giriyor.
Bu sınıf ilaçlar, bir tümörün damar oluşturması için yolladığı sinyalleri veren anteni kırıyor, bozuyor ya da bloke ediyor. Böylece kanser orada besinsiz ve oksijensiz kalıyor, bir anlamda boğuluyor.

36 Peki kanseri boğarak öldürme tedavisinde hangi aşamadayız?

37 Henüz emekleme çağında.

38 ABD'de kullanılmaya başlanan 'Avastin' adlı ilaçın, Kemoterapiyle birlikte etkisi artıyor.

39 Yani kanser kemoterapiyle tokatlanıp bu ilaçla da boğuluyor.

40 Türkiye'de bu ilaçlar henüz kullanılmıyor ama kısa bir süre sonra gelmesi bekleniyor.

41 MALİYET: Tedavide kullanılan ilaçlar son derece pahalıdır. Bir kutusu 100 milyon lira civarındadır. Yüzlerce şişe ilaç kullanılmaktadır. Kateterleri, kitleri, serumları, kan ürünleri hesaplanacak olursa tedavi maliyeti yüz milyarlarca lirayı bulmaktadır.

42

43

44 İNGİLTERE'nin Kent bölgesinde yaşayan 5 yaşındaki tek yumurta ikizleri Olivia ve İsabella Murphy üzerinde yapılan kan testleri sonucu, lösemi (kan kanseri) hastalığına neden olan hücrenin tespit edildiği belirtildi.

45 İkisinin de kemik iliğinde lösemi kök hücreleri saptanmış olmasına rağmen, ikizlerden İsabella’nın sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürürken, sadece Olivia’nın hastalığa yakalanması bilim adamlarını şaşırtmıştı

46 Bu farklıklardan yola çıkarak uzun süre araştırma yapan İngiliz bilim adamları sonunda lösemi hastalığına sebep olan hücreyi tespit etti. Araştırma sonunda elde edilen sonuçlar kemoterapi tedavi yönteminin tamamen ortadan kalkıp sadece ilaçla tedavi edileceği anlamına geliyor.

47 Bu buluş; Bugün milyonlarca çocuk için umut oldu.

48 KAN KANSERİNDE YENİ GELİŞME

49 Alman bilim adamları, çocuklarda sıkça görülen bir lösemi türünde, tümör oluşumunu engelleyen bir proteinin eksik olduğunu tespit ettiler.

50 İmmünolog Michael Reth ve Hasan Cuma başkanlığında ki ekip, lenfatik lösemi vakalarının yüzde 50'sine yakınında adaptör protein denilen SLP-65 isimli proteinin eksik olduğunu belirledi.

51 Öncelikle Farelerde sonra genç lösemi hastaları üzerinde yapılan araştırmalarda, bu proteinin farelerde olduğu gibi insanlarda da tümörlerin oluşumunu engellediği belirlendi.

52 Lösemiye yeni tedavi yöntemi
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi Hematoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gönül Hiçsönmez, dünyada ilk kez, tedavi edilmesi zor olan bir lösemi çeşidinin(AML) 4 tipinde yüksek dozda steroid kullanarak, hastalarını sağlığına kavuşturdu.

53 Bu yeni yöntemle, hastalık 3 gün ile 2 hafta arasında tedavi edilebiliyor.
Prof. Hiçsönmez, bu yeni yöntemle kısa sürede daha fazla hastanın tedavi edilebileceğini, bu yöntemin hastalar için ümit verici ve daha iyi sonuçların alınabileceği bir tedavi şekli olduğunu belirtti.

54 LÖSEMİYİ ÖLDÜREN GEN MUCİZESİ
ABD’deki Dartmouth Tıp Okulu araştırmacıları, A vitamininden elde ettikleri bir bileşimi kullanarak, Promiyelositik lösemi hücrelerini öldürebilen bir gen tespit ettiklerini açıkladılar.

55 Akut promiyelositik lösemi(APL) löseminin az görülen ancak öldürücü bir türüdür.
Buluşu yapan araştırmacılar APL’ ye karşı önemli bir başarı sağlayan genin diğer kanser türleri içinde öldürücü etki sağlayabileceğini düşünüyorlar.

56 Kansere renk tedavisi İngiltere Middlesex'teki Gray Kanser Enstitüsü'nden araştırmacılar, bilinen ışın tedavisinden daha etkili olduğu görüşünü savundukları bir tedavi geliştirdiler.

57 Araştırmacılar bitki hormonu kullanılarak tümörlerin tam kalbine inebildiklerini keşfettiler.
Bu bitki hormonunu kırmızı ışığı kullanarak aktifleştirmeyi ve tümörleri öldürebilen zehirli maddelere dönüştürmeyi başardılar. Böylece lösemi kırmızı ışıktan yararlanılarak tedavi edilebilecek.

58 Anne sütü lösemi riskini azaltıyor
Anne sütü alan çocuklarda lösemi riski %21 oranında azalıyor. ABD’deki Minnesota Üniversitesi uzmanlarının yaptıkları araştırmalar sonucunda anne sütünün çocukluk döneminde lösemi riskini azalttığını tespit ettiler.

59 Tümör Aşıları kansere umut mudur?
Aşı tedavileri şu ana dek çok sonuç verici olmamıştır. Buna rağmen halen ciddi bir ümidi içinde barındırmaktadır. Ancak kanser aşıları günümüzde kanser tedavisine çözüm olmaktan uzaktır.

60 Bitkisel yolla tedaviden memnun kalanlar
TÜMÖR VE KANSER SETLERİNİ KULANAN HASTALARDAN BAZILARI TANI : PROSTAT KANSERİ Maliye’de memur olan Kadriye hanım prostat kanserli hastasının şifalı bitkilerle tamamen düzeldiğini, ameliyat tarihi veren doktorların durumu hayretle gözlediklerini ifade etmişti.

61 TANI : BARSAK KANSERİ Bolu’dan gelen bir misafirimiz, barsak kanserli hastasının evinde ölümünü beklerken bitkilerle nasıl ayağa kalktığını, İzzet Baysal’daki doktorların nasıl şaşırdığını ballandırarak anlattı.

62 TANI : SAFRA KESESİ KANSERİ
Ahmet AKTAŞ; Safra kesesinde kanser teşhisi konmuş. Vücudana yayılmış, yemek yiyemiyor, kusuyormuş. 5 ay önce bitkisel yolla tedaviye başvurmuş. Tümör markerleri; CA125: 503, CA19-9: 880, CA15-3: 290 olarak ölçülmüş. Kanda hb: 9.9, albümin: 2.42, ALP: 732, AST: 87 olmak üzere bir çok değerde anormallik varmış. Yoğun bir şekilde bitki kullanmış. Şu anda rahatlıkla yiyip içebiliyor. Tümör markerlerinde çok ciddi düşmeler olmuş. Kansızlığı kalmamış. ALP: 156, AST: 37. Şifalı bitkilerin bir kişiye daha fayda verdiğini gözledik.

63 Kaynaklar 1) Kaynak: Türk pediatri kurumu 2) Kaynak: 3) Kaynak: 4) Kaynak:


"LÖSEMİ NEDİR? Lösemi, bağışıklık sistemimizin önemli bir parçası olan beyaz kan hücrelerinin(alyuvarlar) kontrolsüz çoğalması sonucunda oluşan bir çeşit." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları