Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Türkiye Siyasi Gündem Araştırması

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Türkiye Siyasi Gündem Araştırması"— Sunum transkripti:

1 Türkiye Siyasi Gündem Araştırması
MART – 2011 İttifak arayışları ve liderlerin imajı Adres: Gülbahar Mah. Harmanyolu Üst Sokak Meriç Plaza K:6 MECİDİYEKÖY / İSTANBUL Tel: (pbx) – Faks: Web : E-posta :

2 I. AMAÇ Bu çalışma; 12 Haziran 2011 Milletvekili Genel Seçimleri öncesinde, Türkiye siyasetinde (MART 2011) itibarıyla gündeme paralel konuların halk tarafından nasıl değerlendirildiği ve tercihlerinin hangi yönde olduğunu tespit etmek amacıyla yaptırılmıştır. II. ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ Araştırma, Kantitatif araştırma tekniklerinden “Yüz yüze görüşme yöntemi" kullanılarak uygulanmıştır il’de toplam 148 noktada gerçekleştirilen araştırmanın yüzde 25’i kır özelliği taşımakta olan ilçe ve köy merkezlerinde yapılmıştır. Saha çalışması Mart 2011 tarihleri arasında toplam 4 bin 436 denek ile görüşme yapılarak tamamlanmıştır. Çalışma, farklı sosyo–ekonomik ve sosyo–demografik gruba mensup kişilerden, yaş, cinsiyet eğitim, mahalle / semt kotalarına göre tesadüfi yöntemle seçilmiş, denekler ile görüşme yapılmıştır. Yapılan bu araştırmada 0,95 güven aralığı içinde, hata payı +/- %2,0’dir NOT: Bu araştırma ANDY-AR Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin yaklaşık 4 yıldır, aylık periyotlar halinde devam ettirmekte olduğu ‘’Türkiye Siyasi Gündem Araştırması’’ kapsamında, 162 farklı ANDY-AR abonesi sponsorluğunda gerçekleştirilmiştir.

3 Cinsiyet Yüzde % Kadın 46,8 Erkek 53,2 Yaş - 18-25 20,1 26-35 27,6 36-45 29,4 46-60 15,2 60 + 7,7

4 İstanbul 652 Ankara 475 İzmir 402 Bursa 316 Adana 271 Antalya 246 Diyarbakır 240 Konya 213 Erzurum 206 Eskişehir 171 Kayseri 165 Kocaeli 157 Mersin 141 Gaziantep 140 Samsun 138 Sakarya 115 Sivas Denizli 106 Şanlıurfa 125 Trabzon 142 TOPLAM 20 İL 4.436 DENEK

5 ANDY-AR Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Acar’ın analizi:
YENİ BİR OLUŞUM YA DA İTTİFAKA İHTİYAÇ VAR MI? 12 Haziran günü yapılacak seçimlere kısa süre kala yüzde 10 barajını aşamama endişesini taşıyan bir çok parti siyasi ittifak ve ittifaklar için görüşmeler yapıyor. Saadet Partisi’nin merhum lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın vefat etmeden önce birebir yürüttüğü ittifak görüşmeleri bir miras olarak kamuoyuna yansıtıldı. Saadet Partisi, Demokrat Parti, Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi ve HAS PARTİ çerçevesinde ele alınan ittifak çalışmalarında henüz bir mutabakata varılmış değil. HAS PARTİ Genel Başkanı Numan Kurtulmuş ile BBP Lideri Yalçın Topçu böyle bir ittifak çatısı altında olmayacaklarını ve tek başına seçime gireceklerini deklare ettiler. SP, DP ve TP liderleri ise görüşmelerini sürdürüyor. Diğer taraftan, DSP ile HEPAR’ın başını çektiği sol ve ulusalcı kimlikteki partilerin de ittifak çalışması var. Periyodik olarak her ay yaptığımız siyasi gündem araştırmaları 12 Haziran seçimlerinin AK Parti, CHP, MHP ve bağımsız adaylar çevresinde şekilleneceğini ortaya koydu. Mart 2011 araştırmamızda, halkın yeni bir siyasi ittifak ve oluşumlara nasıl baktığını sorguladık. Araştırmamıza katılan deneklerin yüzde 35,3’ü, Türkiye siyasetinde yeni bir oluşuma ihtiyaç duyulduğu düşüncesinde. Bu sonuç, geniş katılımlı güçlü bir seçim ittifakının, yüzde 10’luk seçim barajını aşma sorunu yaşamayacağı anlamına gelebilir. Fakat, ittifak isteyen seçmenin öncelikli oy tercihleri ele alındığında ise AK Parti, CHP ve MHP’nin büyük oranlarda oy kaybetmediği görülüyor. Bu sonuçlar, uzun süredir yapılan ve neticelendirilmeyen ittifak görüşmelerinin, seçmenin oy tercihlerini etkilemediğini ortaya koyuyor. LİDERLERİN TANINIRLIKLARI: Yeni oluşum ya da siyasi ittifaklar açısından halkın aklına gelen ilk lider Saadet Partisi’nden ayrılarak HASPARTİ’yi kuran Prof. Dr. Numan Kurtulmuş.. Saadet Partisi’nin başına geçtikten sonra partinin 2.5’lerde olan oy oranını yüzde 5’lere çıkaran Kurtulmuş’a seçmenin ilgilisi yeni partisinde de devam ediyor. Kurtulmuş’un yüzde 35,6 ile birinci olduğu yeni oluşum liderleri listesinde akla gelen ikinci isim ise AK Parti’den ayrıldıktan sonra Türkiye Partisi’nin kuran Abdüllatif Şener. İktidarı sert bir üslupla ve bildiği noktalardan eleştiren Şener’in, bu şekilde hem gündemde kaldığı hem de tanınırlığını yüksek noktalara taşıdığı söylenebilir. Muhsin Yazıcıoğlu’nun vefatından sonra BBP’nin başına geçen Yalçın Topçu da akıllara gelen üçüncü isim. Yazıcıoğlu’nun ardından derin bir sarsıntı yaşayan BBP’yi diri ve gündemde tutmayı başaran Yalçın Topçu’nun referandum sürecinde yürüttüğü politikanın yanı sıra Ak Parti iktidarına karşı uyarıcı niteliğinde muhalefet yapma politika yapmasının seçmende olumlu izler bıraktığını söylemek mümkün.

6 ANDY-AR Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Acar’ın analizi:
Kurtulmuş,Şener ve Topçu’nun ortak yönü ise mevcut ya da eski partilerinde daha önce ikinci hatta üçüncü adam olmaları. Lider olarak ilk etapta tanınmaları, bu üç ismin de genel başkan olduktan sonra partilerini ve kendilerini seçmenin aklına ilk etapta getirecek noktalara taşıdıkları anlamına geliyor. Tanınırlık anlamında dikkat çeken bir diğer isim ise kısa süre önce Demokrat Parti’nin Genel Başkanı olan Namık Kemal Zeybek. Zeybek’in tanınırlık sıralamasında 4. sırada yer almasındaki etkenlerin, devraldığı DP’yi ‘Ergenekon çizgisinden uzaklaştıracağını’ açıklamasıyla gündemde kalması ve ittifak görüşmelerinde başı çeken isimlerden olması söylenebilir. EN ŞANSLI GÖRÜLEN LİDERLER: Araştırmamıza konu olan siyasi liderlere halkın seçimlerde ne kadar şans verdiği de dikkat çeken diğer bir konu. Bu kategoride en şanslı görülen lider HASPARTİ Genel Başkanı Numan Kurtulmuş. Merkez sağda “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan sonraki dönemin yeni lideri hatta Başbakanı” olarak tanımlanan Kurtulmuş’a olan bu yaklaşım araştırmamızın sonuçlarıyla da örtüşüyor. Halkın yüzde 42,4’ü yeni siyasi liderler arasında en şanslı olarak Kurtulmuş’u görürken, BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu da başarılı olacağına inanılan ikinci lider olarak göze çarpıyor. Sol siyaset adına en şanlı görülen lider ise DSP Genel Başkanı Masum Türker. CHP’deki Kılıçdaroğlu rüzgarından sonra büyük oranda dağılan partisini ayakta tutmaya başaran Türker’in rakiplerine göre şans oranı yüzde 7,3. BU PAZAR SEÇİM OLSA: Andy-Ar’ın periyodik olarak her ay yaptığı siyasi gündem araştırmasında devamlı yükselişte olan AK Parti’de Mart ayında 0,6 puanlık bir düşüş yaşanırken, CHP’nin ise aynı puan aralığında yükselişe geçmiş durumda. Referandumdan sonra yüzde 10’luk seçim barajının sınırlarına düşen MHP ise Mart ayında 0,8’lik bir yükselişle oylarını 11,2’ye çıkarmış durumda. Mart ayında en büyük düşüşün yaşandığı parti ise yüzde 1’lik oranla BDP. Numan Kurtulmuş’un Kasım ayında kurduğu HASPARTİ ise seçim öncesinde halkın gündemine aldığı olan parti olarak dikkat çekiyor. Şubat ayı araştırmamızda oyu 0,9 çıkan HASPARTİ bir aylık sürede oranını yüzde 120 artırarak 2,1’e yükseldi. SEÇİM BARAJI YÜZDE 5 OLSAYDI: Araştırmamızın en dikkat çeken sonuçları ise seçim barajının yüzde 10’dan yüzde 5’e düşürülmesi halinde seçmenin oy tercihinde nasıl bir değişim olacağıdır. Eğer seçim barajı yüzde 5’e indirilirse, mevcut araştırmamıza göre AK Parti yüzde 8.5, CHP yüzde 5,3, MHP yüzde 2,6 oy kaybına uğruyor. Oyunun boşa gideceğini düşünerek güçlüden yana tercih yapmak zorunda kalan seçmenin, seçim barajının yüzde 5’e düşürülmesi halinde HASPARTİ ve BBP’yi meclise taşıyacağı görülüyor. Böyle bir durumda HASPARTİ yüzde 7,3’e, BBP ise yüzde 5.2’ye yükseliyor. Bağımsız adaylarla seçime giren ve parti olarak oyu yüzde 6’larda olan BDP’de ise seçim barajının düşürülmesi halinde büyük bir artış yaşanmaması dikkat çekiyor.

7 Sizce Türkiye’nin yeni bir siyasi oluşuma ihtiyacı var mıdır?

8 ( Açık uçlu soruya verilen cevaplardan derlenmiştir.)
Yeni oluşum liderlerinden aklınıza gelen ilk ismi söyler misiniz? ( Açık uçlu soruya verilen cevaplardan derlenmiştir.)

9 Liderlerin isim bazında tanınırlık düzeyleri Not: Soru Genel Başkanların partilerinden bağımsız bir biçimde, sadece isim verilerek sorulmuştur. LİDERLER TANIYORUM TANIMIYORUM 1 Abdüllatif Şener TP Genel Başkanı 82,4 17,6 2 Masum Türker DSP Genel Başkanı 14,7 85,3 3 Mustafa Kamalak SP Genel Başkanı 5,3 94,7 4 Namık Kemal Zeybek DP Genel Başkanı 10,5 89,5 5 Numan Kurtulmuş HASPARTİ Genel Başkanı 73,9 26,1 6 Osman Pamukoğlu HEPAR Genel Başkanı 41,3 58,7 7 Yalçın Topçu BBP Genel Başkanı 35,3 64,7

10 Yeni oluşum liderleri arasında bu seçim veya gelecek seçimler için en şanslı gördüğünüz isim hangisidir?

11 Oy vermeyi düşünebilirim
Genel olarak düşündüğünüzde aşağıdaki partilere, “Mevcut Genel Başkanları ile kesinlikle oy vermem” diye bir önyargınız var mı? LİDERLER Oy vermeyi düşünebilirim Kesinlikle Oy vermem 1 Abdüllatif Şener TP Genel Başkanı 3,2 96,8 2 Masum Türker DSP Genel Başkanı 10,5 89,5 3 Mustafa Kamalak SP Genel Başkanı 5,2 94,8 4 Namık Kemal Zeybek DP Genel Başkanı 9,7 90,3 5 Numan Kurtulmuş HASPARTİ Genel Başkanı 41,4 58,6 6 Osman Pamukoğlu HEPAR Genel Başkanı 1,7 98,3 7 Yalçın Topçu BBP Genel Başkanı 20,2 79,8

12 ( Kararsızlar dağıtıldıktan sonra oluşan tablo )
Bu Pazar günü Milletvekili Genel Seçimleri olması durumunda hangi partiye oy verirsiniz? ( Kararsızlar dağıtıldıktan sonra oluşan tablo )

13 ( Kararsızlar dağıtıldıktan sonra oluşan tablo )
Seçim barajı yüzde 10 yerine yüzde 5 olsaydı hangi partiye oy verirdiniz? ( Kararsızlar dağıtıldıktan sonra oluşan tablo )


"Türkiye Siyasi Gündem Araştırması" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları