Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İşitme İşitme Organımız KULAK Çevremizi tanımada gözden sonra bize en çok yardımcı olan duyu organımızdır. www.fendosyasi.com.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İşitme İşitme Organımız KULAK Çevremizi tanımada gözden sonra bize en çok yardımcı olan duyu organımızdır. www.fendosyasi.com."— Sunum transkripti:

1 İşitme İşitme Organımız KULAK Çevremizi tanımada gözden sonra bize en çok yardımcı olan duyu organımızdır.

2 Kulağın Bölümleri

3 Dış Kulak Kulak kepçesi, kulak yolu ve kulak zarından meydana gelir.
Kulak kepçesi: Ses dalgalarını toplayarak kulak yoluna iletir. Kulak yolu: İçinde yağlı madde, tüyler vardır. Havadaki toz ve kirleri tutar. Kulak zarı: Titreşerek ses dalgalarını orta kulağa iletir.

4 Orta Kulak Orta kulak, içi hava ile dolu küçük bir odacıktır.
Bu odacık östaki borusu ile yutağa açılır. Östaki borusu kulak zarının iki yanındaki basıncı dengeler.

5 Orta Kulak Orta kulağın içinde kulak zarından alınan titreşimleri iç kulağa ileten üç kemikten oluşmuş bir kemik köprü bulunur. Bu kemikler Çekiç- örs- üzengi kemikleridir.

6 İç Kulak İçi sıvı ile dolu kıvrımlı bir odacıktır. Salyangoz ve yarım daire kanallarından oluşur. Salyangoz kabuğu gibi kıvrılmış olan kısmın içinde işitme duyu hücreleri ve işitme sinirleri bulunur. Yarım daire kanallarının işitme ile ilgisi yoktur, dengemizi sağlamada yardımcı olur.

7 Nasıl İşitiriz ? Kulak kepçesi ses dalgalarını toplayarak kulak yoluyla kulak zarına iletir. Kulak zarını titreşimlerini kemik köprü, iç kulağa iletir.Titreşimler iç kulaktaki sıvıyı dalgalandırarak salyangoz içindeki duyu hücrelerini etkiler.Bu etkiyi işitme sinirleri beynimize iletir. Böylece sesleri duyarız.

8 Kulağımızın ikinci görevi de dengemizin sağlanmasına yardımcı olmaktır
Kulağımızın ikinci görevi de dengemizin sağlanmasına yardımcı olmaktır. Yarım daire kanallarında bulunan denge sinirleri dengemizin bozulup bozulmadığını beynimize bildirir. Beyincik dengeyi yeniden düzenler.

9 İnsan kulağı çevrede meydana gelen seslerin hepsini işitemez.
Normal bir insan kulağı 20 ile titreşim / saniye arasındaki sesleri duyar. Daha düşük ve daha yüksek frekanslı sesleri duyamayız.

10 Kulağımızın Sağlığı Kulaktaki bir rahatsızlık ileride insanın sağır olmasına neden olabilir. Onun için kulak sağlığına çok önem vermeliyiz. Kulak yolunu sivri uçlu cisimlerle karıştırmak tehlikelidir. Kulak yolunun temizliği doktora yaptırılmalıdır. Çok yüksek sesli ve gürültülü yerlerde bulunmak kulak zarını etkiler.

11 Çok yüksek seslerin bulunduğu yerlerde ağzımızı açık tutmak, yutkunmak kulak zarının patlamasını önler. Östaki borusu yolu ile orta kulağa giden mikropların iltihaplanmaya yol açmaması için nezle, grip hemen tedavi edilmelidir.


"İşitme İşitme Organımız KULAK Çevremizi tanımada gözden sonra bize en çok yardımcı olan duyu organımızdır. www.fendosyasi.com." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları