Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ZARARLI MADDE KULLANIMINI ÖNLEMEDE

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ZARARLI MADDE KULLANIMINI ÖNLEMEDE"— Sunum transkripti:

1 ZARARLI MADDE KULLANIMINI ÖNLEMEDE
ANNE - BABALARIN ROLÜ

2 ZARARLI MADDELER HAKKINDA KONUŞMAKTAN ÇEKİNMEYİN...
14 yaşında bir arkadaşının sigara içtiğini söyleyerek sizden yardım istedi. Konuşmaya başladınız...

3 Sigara hakkında ne bilmek istiyorsun?
Sigara kullanırsan ne olur biliyor musun? Gibi düşündürücü soruların ardından çocuk dinlenmeli ve zararlarını bilmiyorsa siz ekleyerek anlatmalısınız.

4 Sigara içmek tüm vücuda zarar verir
Sigara içmek tüm vücuda zarar verir. Bu da bütün okul hayatını, konuşmayı, oyun oynamayı, dolayısıyla gelecek hayatı olumsuz etkiler. Sigara içmek arkadaşlar arasında kötü örnek olmaya yol açar. Bu sebeple arkadaşları onunla ilgili tedbir almak zorunda almak zorunda kalabilirler.

5 Sigara içmek akciğerleri etkileyeceğinden sporda performansı düşürür.
Sigara bağımlılık yaratır, bu iş-aile hayatını etkiler, motivasyonu düşürür.

6 Çocuğunuzla sigara veya diğer bağımlılıklar hakkında konuşurken vereceğiniz diğer önemli mesajlar:
*Sigara içen,alkol, madde bağımlılığı olanların çoğu genç değildir. *Bağımlı olmamak daha iyidir yani hiç başlamamak.

7 *Bağımlılıklar önem verdiğin alanlarda başarını olumsuz etkiler; spor, dans, müzik, sanat,tiyatroda rol alma gibi. *Gençlik yeni alanları öğrenme, yeni arkadaşlar bulma ve çevresini oluşturma zamanıdır. *Sigara ve madde bağımlısı bir genç, sıklıkla bu olumsuz ortama yakalanır, eğlence ve dönemin şanslarını kaçırır.

8 Okul başarısı da sigara ve madde bağımlılığından etkilenir
*Okul başarısı da sigara ve madde bağımlılığından etkilenir. Bağımlılık kişiyi çalışmaktan uzaklaştırır, beyin tahribatı yapar, öğrenme yeterliliklerini olumsuz etkiler. *Olumsuz düşünceler ve davranışlar diğer olumsuzlukları da çeker.

9 *Çocuk kurtulmaya çalıştıkça, geliştirdiği yeni bakış açılarıyla bataklığa daha fazla batmaya başlar. *”Ailem beni seviyor” düşüncesi bağımlılıkla birlikte “unut onları, kimse beni sevmiyor”a, daha sonraları ise, “Kimse için önemli değilim, o zaman niye içmeyeyim”e doğru hızla kayabilir.

10 Merak... Bazı çocuklar maddeleri merakları gidermek için kullanıyorlar. Alkol, sigara,yasal olmayan ilaçlar hakkında bilgileri TV. Internet, sinema, gazete,okul,aile,arkadaş sohbetlerinden toparlar ve merak ederler.

11 Topladıkları bu bilgilerin çoğu yanıltıcı bilgilerdir
Topladıkları bu bilgilerin çoğu yanıltıcı bilgilerdir. Eğer doğru bilgilendirmezsek, görmezden gelirsek, merakları değişmeden kalır. Onun için çocuğunuzu doğru bilgilendirmeniz, ilgilenmeniz, açıklama yapmanız, iletişiminiz önemlidir.

12 Birlikte neler yapabilirsiniz...
Her gün belli bir sürenizi, çocuğunuz ne yapmak istiyorsa, birlikte yapmak üzere, o aktiviteye ayırın. Araştırmalar çocuğunuzla her gün bir şey yapmanın, çocuk ve ebeveyn arasındaki bağlantıyı güçlendirdiğini vurgulamaktadır.

13 Bu sürede çocuğunuzla neler yapabilirsiniz?
Çocuğun seçtiği kitabı okumak, Yemeği birlikte hazırlamak, Öncelikle oyunun kurallarını belirleyerek çocuğunuzun seçtiği bir oyunu oynama, El sanatlarıyla ilgili bir şeyler üretmek,

14 Çocuğunuzun belirlediği bir konuda sohbet etmek,
Çocuğunuzun istediği ve belirlediği bir etkinlik olması gerektiğini unutmayın.

15 Çocuğunuzla beraber vakit geçirdikçe ve düşündükçe neler yapabileceğinizi görecek ve şaşıracaksınız...

16 Fırsatı görün... Çocuğunuzun iyi yaptığı şeyleri yakalamak için daha fazla çaba gösterin. Örneğin; siz istemeden dişlerini fırçalamak, odasını toplamak gibi.

17 Genellikle olağan görüp atladığınız işlevleri övün
Genellikle olağan görüp atladığınız işlevleri övün. Sofrayı kurma ve kaldırmaya yardım etmek, ödevini siz hatırlatmadan yapmak gibi.

18 Yaşlanmış, büyümüş olsak da, takdir aldığımızda işimizi daha iyi yaparız, değil mi?
Çocukların genellikle iyi yapabildiklerinden ziyade yapamadıklarını akıllarına getirdiklerini unutmayın.

19 Şöyle kelimeler seçin; Bu konuda yeteneğin olduğunu düşünüyorum.
Gerçekten anladığını görebiliyorum. Kendinle iftihar edebilirsin. İlerleme kaydettin. Kutlarım.

20 İzlediğin yoldan hoşlandım. Seninle iftihar ediyorum.
Yapabileceğini biliyordum. Hızlı öğreniyorsun. İyi yapıyorsun. Bu harika! İyi çözüm! İyi iş çıkarttın!

21 Fırsatı yakalayın... Bugün hızla dönen dünyada bazı aileler akşam yemeklerinde hep beraber olmakta zorlanabilirler. Her ne kadar yemek zamanlarını düzenlemek zor olabilse de; bu zamanlar konuşmak için çok uygun zamanlardır.

22 Çocuğunuz ve siz kaygılı olduğunuz zaman...
Sizin hiçbir zaman huzursuz ve kaygılı olmadığınızı söylemek doğru olmaz, elbette ki sizinde kaygı duyduğunuz zamanlar oluyordur. Sadece çocukların daha kolay korku ve kaygıya kapılabildiklerinin altını çizmek istiyoruz.

23 Aile durumundaki değişiklikler,
Çocuklar günümüzde farklı durumlardan etkilenebilmektedirler; Aile durumundaki değişiklikler, Sigara,alkol, yasal olmayan maddelere kolay ulaşabilmeleri, Yetişkin denetiminde eksiklik, Güvenli yerlerde öğrenme, oynama Sosyalleşmede eksiklik

24 Akranlarının baskısı, Çeteler gibi riskli gruplar... Bazı çocuklar sigara,alkol veya yasal olmayan maddelerin keyfini yerine getireceğini, problemlerini unutturacağı, onları grubun üyesi yapacağını düşünür.

25 Biz yetişkinler ve çocuklarımız kaygı ve korkularımızı çoğunlukla sağlıksız yollarla atlatmaya çalışabiliriz. Kaç kere kaygı ve korkularımızı gidermek için bir panzehir gibi sigara yaktık? Bize kaygı korkuları sağlıklı yenme yolları hiç öğretildi mi?

26 yardımınızı beklerler...
Çocuklar ve gençlerin çoğu kaygı ve korkularını sağlıklı yenme ve baş etme yollarını öğrenmeye ihtiyaç duyarlar. Onlar bunu öğrenmede size muhtaçtırlar ve yardımınızı beklerler...

27 Ayrıca çocukların yardım alacağı kişiler, hızlı bir şekilde danışacağı, suçlamadan, reddetmeden, yargılamadan, korkularını anlayabilecek biri olması onlar için çok önemlidir. Bu kişiler sayesinde çocuklarımız gelişim basamaklarını sağlıklı ve güçlü bir şekilde tamamlanabilir.

28 Kaygı ve korkuları azaltma...
Kaygı ve korkuları azaltmada, çocuğunuzun baş etmesini kolaylaştırmada bazı yolar vardır: Çocuğunuzun endişelerini ve hissettiklerini ifade etmesine, belli etmesine izin verin. Korku, acı, üzüntü hissettiğinizde bunu çocuğunuzun da bilmesine izin verin.

29 Çocuğunuzun sağlıklı yemek, uyku ve egzersiz yapmasını sağlayın ki, bu alışkanlıklarını hayat boyu devam ettirebilsin. Kaygılandığınız ve korktuğunuzda hareketlerinize bir bakın, iyi örnek misiniz? Çocuğunuzun gevşemesini, sakinleşmesini, rahatlamasını sağlayacak birçok yol olabilir.

30 ...ılık banyo, yürüyüş, doğa, sakin ve düzenli nefes alabilme egzersizlerini öğretin.

31 Her gün özel bir zamanı sadece ikiniz için ayırın.
Hedeflerinizi sizin beklentileriniz doğrultusunda değil, çocuğunuzun yetenekleri doğrultusunda oluşturun. Sinirli olması kadar sinirinin geçmesini sağlamanın da önemli olduğunu çocuğunuza öğretin. Her gün özel bir zamanı sadece ikiniz için ayırın.

32 Problemleri ele alırken çocuğunuzun kapasitesine güvenin.
Çocuğunuzun kızgınlığının geçmesini sözel veya fiziksel şiddet uygulamadan olumlu yardım ile halledin. Kaygı ve korku durumlarından önce ve sonra çocuğunuzu kocaman kucaklayın. Problemleri ele alırken çocuğunuzun kapasitesine güvenin.

33 Kaygı ve korku durumlarını nasıl iyileştirebileceğiniz konusunda çocuğunuzun fikirlerini alın.
Vereceği fikirler her zaman gerçekçi ve uygulanılabilir olmayabilir. Böyle davranarak, çocuğunuzun problem çözme becerilerinin gelişmesine yardımcı olacaksınız.

34 Çocuğunuzun hatalarını öğrenmesine ve ders almasına izin verin.

35 ! Eğer çocuğunuzun endişeli ve korku içinde olduğunu düşünüyor ve nasıl ele alacağınızı bilemiyorsanız, okulunuzun psikolojik danışmanından veya rehberlik araştırma merkezinden yardım alabilirsiniz.!

36 Açık kurallar oluşturun tutarlı ve uygun sonuçlar alana kadar zorlayın...
Çocukların alkol, sigara ve yasal olmayan madde kullanmaya başlamasında, ailelerin izin verici tavırlarının akran baskısından daha önemli olduğunu biliyor muydunuz?

37 Alkol ve sigara kullanımından hoşlanmadığınızı çocuğunuza büyümeden öğretin. Böylece çocuğunuz da bu maddeleri kullanmaktan daha az hoşlanacaktır.

38 Kuralları yapmak, onlara olan ihtiyacı belirlemek ve uymayı zorunlu kılmak önemlidir. Öz disiplin anlayışının gelişiminde ailelerin düzenli, zorunlu kurallara ihtiyacı vardır.

39 Çocukları ile sıcak ilişki kurabilen, davranışları ile kuralları sürdürebilen ebeveynler, çocuklarına öz disiplini öğretebilirler.

40 Kurallarınızı tartışın ve gelişmeyi bekleyin,
Uygun kuralları açık bir şekilde koymak, tutarlı ve sürekli bir şekilde uygulayabilmek için adımlar şunlardır; Kurallarınızı tartışın ve gelişmeyi bekleyin, Belirlediklerinizi sonuçlarıyla takip edin. Kurallara uyduğunda onaylayın

41 AMACIMIZ MUTLU , GELECEĞE UMUTLA BAKAN , SAĞLIKLI BİRYELER YETİŞTİRMEK………………..


"ZARARLI MADDE KULLANIMINI ÖNLEMEDE" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları