Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sağlık Özel Ağı -SBNet-.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sağlık Özel Ağı -SBNet-."— Sunum transkripti:

1 Sağlık Özel Ağı -SBNet-

2 Sunum Planı İntranet Sağlık Özel Ağı Türkiye Sağlık Ailesi Bulutu

3 İntranet Nedir? İntranet, sadece kurum içindeki bilgisayarları, yerel ağları (LAN, Local Area Network) ve geniş alan ağlarını (WAN, Wide Area Network) birbirine bağlayan ağdır. Amaç; Kurum bünyesinde bilgi işlem kapasitesini paylaşmak.

4 İntranetin Avantajları
Üst düzey güvenlik, Hızlı veri transferi, Küresel erişim, Multimedya olanakları, Ortak yazılımların kullanılabilmesi Düşük maliyet avantajı

5 Türkiye’de İntranet Ağları
Pol.NET - Emniyet Genel Müdürlüğü 29 Nisan 2011 80 bin aktif (toplam 350 bin) kullanıcı Genelkurmay Başkanlığı İntraneti (TSKNet), Adalet Bakanlığı Ulusal Yargı Ağı Projesi İntraneti (UYAP), Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü İntraneti (Takbis)

6 Sağlık Özel Ağı (SBNET) Nedir?
Sağlık sektöründe yer alan kurum ve kuruluşların kaynaklarını ve sağlıkla ilgili verileri ortak kullanabilmeleri, veri iletişimini güvenilir ve hızlı bir kanal üzerinden yapabilmeleri amacıyla ülke genelinde oluşturulacak sağlık özel ağıdır. Bu ağ ile Bakanlık Merkez ve bağlı birimleri, il sağlık ve halk sağlığı müdürlükleri, hastaneler, aile sağlığı merkezleri ve diğer tüm sağlık kurum ve kuruluşları aynı ağ üzerinden birbirine bağlanacaktır.

7 Sağlık Bilgi Sistemleri
Mevcut Durum Mevcut yapıda Bakanlık merkez birimleri arasında kullanılan noktadan noktaya teknoloji ile dar bir ölçekte intranet uygulaması kullanılmaktadır. İNTERNET Kamu Hastaneleri Kurumu Bakanlık Veri Merkezi Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü

8 Mevcut Durum Hastaneleri intranete dahil etme sürecinin etkilerini izlemek amacıyla Ankara’da bir hastanede 3 aydır pilot uygulama yapılmaktadır. İNTERNET Gazi M. Kemal Devlet Hastanesi

9 Çok Noktadan Çok Noktaya Teknolojisi
Şu an kullanılan noktadan noktaya teknoloji yerine çok noktadan çok noktaya (MPLS VPN, Multi Protocol Layer Switching, Virtual Private Network) teknolojisinin kullanılması planlanmaktadır. Bu sayede, Sağlık Bulutu yapısı oluşturulacaktır. SAĞLIK BULUTU (HEALTH CLOUD) İNTERNET

10 Türkiye Sağlık Ailesi Bulutu
SBNET, hedeflenen 500 binin üzerindeki kurum içi kullanıcı sayısı ile Türkiye’nin en büyük intraneti olmaya adaydır.

11 Türkiye Sağlık Ailesi Bulutu Avantajları
Güvenli İletişim İnternet üzerinden veriler şifrelenmeden gönderilir. Bu nedenle tüm trafik veri hırsızlarına açıktır. Grafiğe göre, siber tehditlerin önemli bir bölümü internet üzerinden gelmektedir. Sağlık Özel Ağı, internete kapalı bir sistem olarak çalışacağından oluşabilecek bilgi güvenliği tehditlerinin %81’i ile hiç karşılaşmayacaktır.

12 Türkiye Sağlık Ailesi Bulutu Avantajları
Video Konferans, Mesajlaşma ve Elektronik Posta Kullanımı ile kurum içi iletişim kolaylaşacaktır. Kurum içi tüm ses trafiği de bu ağ üzerinden yapılabilecektir.

13 Türkiye Sağlık Ailesi Bulutu Avantajları
Bilgi Paylaşımı SağlıkNET, ÇKYS (Çekirdek Kaynak Yönetim Sistemi), EBYS (Elektronik Belge Yönetim Sistemi), TDMS (Tek Düzen Muhasebe Sistemi), KPS (Kimlik Paylaşım Sistemi) HBYS (Hastane Bilgi Yönetim Sistemi), AHBS (Aile Hekimliği Bilgi Sistemi), LIS (Laboratory Information Systems, Laboratuar Bilgi Sistemi), RIS(Radiology Information Systems, Radyoloji Bilgi Sistemi) Ortak veri depolama alanları ile tüm radyolojik görüntüler bulut üzerinden paylaşılabilecektir.

14 Türkiye Sağlık Ailesi Bulutu Avantajları
Sistem Entegrasyonu HBYS, AHBS gibi sistemler SağlıkNet, ÇKYS gibi sistemler ile entegre çalışabilecektir. EBYS(Elektronik Belge Yönetim Sistemi) tüm birimlerde ortak kullanılabilecektir. Standardizasyon Tüm kullanıcılar standart işletim sistemleri (Windows, Linux) ile standart rollerde bulutu kullanabilecektir. Tüm kullanıcılar, rollerine göre standart yetkilere sahip olabilecektir.

15 Türkiye Sağlık Ailesi Bulutu Avantajları
Verimlilik Tüm sistemlerin (İşletim Sistemi, Veritabanı, Antivirüs, vb) lisanslaması merkezden otomatik yapılabilecektir. Tüm kullanıcıların masaüstü, dizüstü bilgisayarları ve mobil cihazları merkezden otomatik yönetilebilecektir. Standart kullanıcılar için açık kaynak ürünler (Linux İşletim Sistemi, Pardus İşletim Sistemi, Open Office, vb) kullanılarak lisans maliyetlerinde önemli oranda tasarruf sağlanabilecektir.

16 Türkiye Sağlık Ailesi Bulutu Avantajları
İzlenebilirlik ve Ölçülebilirlik Merkezden tüm sistemler raporlanabilecektir. Tüm sunucuların, veritabanlarının, disklerin çalışma kapasiteleri takip edilebilecek, kritik seviyelerde problem oluşmadan müdahale edilebilecektir. Tüm data hatları takip edilebilecek, gereksiz kullanım ve darboğazlar önlenebilecektir. Küresel Erişim Kullanıcılar bulut üzerindeki her noktadan kendi kullanıcı bilgileri ile buluta güvenli erişim sağlayabilecektir. Masaüstü, dizüstü bilgisayarlar ve mobil cihazlardan her türlü erişimde kullanıcılar kendi e-postalarına, takvim bilgilerine, rehber bilgilerine, dosyalarına ve kişisel ayarlarına erişebilecektir.

17 Türkiye Sağlık Ailesi Bulutu Avantajları
Yatırım ve İşletme Maliyeti Avantajları Ortak alım gücü ile data hatları, internet ve donanım yatırımları çok daha düşük maliyetle gerçekleştirilebilecektir. Uç noktalardaki güvenlik yatırımları önlenecektir. Uç noktalardaki sistemlerin idamesi için kullanılan insan kaynağına gerek kalmayacaktır. Sistemlerin standartlaştırılması ile gereksiz lisans maliyetleri ortadan kalkacaktır. Ortak depolama alanları ile çok daha düşük maliyetle yüksek kapasiteli depolama alanı kullanılabilecektir. Enerji ve iklimlendirme maliyetleri azalacaktır.

18 Teşekkür ederim Salih Bağ Sistem ve Ağ yönetimi
tel: Teşekkür ederim


"Sağlık Özel Ağı -SBNet-." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları