Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

5. SInIf sosyal bilgiler tüm konular slaytI !

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "5. SInIf sosyal bilgiler tüm konular slaytI !"— Sunum transkripti:

1 5. SInIf sosyal bilgiler tüm konular slaytI !
UMARIM BEĞENİRSİNİZ  İYİ SEYİRLER  5. SInIf sosyal bilgiler tüm konular slaytI !

2 1. ÜNİTE HAKLARIMI ÖĞRENİYORUM
Kalabalık:İnsanların birbirini tanımadan tesadüfen belli bir sürekliği olmadan bir araya gelmesidir. Grup:İnsaların belli bir amaç için birbirlerini tanıyarak ve belli bir süre içinde bir araya gelmesidir. Kurum:Belli bir amacı gerçekleştirmek için uzun süre ile kurulan yasalara uygun olarak çalışan resmi yerlerdir.

3 1. ÜNİTE HAKLARIMI ÖĞRENİYORUM
Rol:Bir grup içinde yer alan bireylerin bazı rolleri vardır.Grupta yer alan bireylerin üstlendikleri göreve rol denir.Bireyler bulundukları gruplarda farklı roller üstlenebilirler. Resmi Kurum:Devlet tarafından belli bir amacı gerçekleştirmek için uzun süreli varlığını devam ettirecek gruplara denir.

4 1. ÜNİTE HAKLARIMI ÖĞRENİYORUM
Özel Kurum:Kişi veya bir grubun kurduğu maddi kazanç sağlayarak hizmet veren gruplardır. SİZDE KALABALIK GRUP KURUM ROL RESMİ KURUM VE ÖZEL KURUMU ÖRNEK VERMEK İSTEMEZMİSİNİZ ?

5 1. ÜNİTE HAKLARIMI ÖĞRENİYORUM
Boşlukları doldurunuz. Kalabalığa örnek veriniz. …………………………………………………………………………………………………………………… Gruplara örnek veriniz. Rollere örnek veriniz.

6 1. ÜNİTE HAKLARIMI ÖĞRENİYORUM
Resmi kurumlara örnek veriniz. ……………………………………………………………………………………………...Özel kurumlara örnek veriniz. ……………………………………………………………………………………………… SIRADA HAK VE SORUMLULUKLARIM VAR İYİ SEYİRLER!!!!!!!!!

7 HAK VE SORUMLULUKLARIM
İçinde yer aldığımız grup ve kurumlarda üstlendiğimiz rollere ilişkin hak ve sorumluluklarımız vardır.Grup çalışmalarının başarılı olabilmesi için rollere ait sorumluluklar en iyi şekilde yerine getirilmelidir. Hak:Adaletin gerektirdiği veya birisine ayırdığı kazançtır.

8 HAK VE SORUMLULUKLARIM
Sorumluluk:Kişinin kendi davranışla veya kendi yetki alanına giren herhangi bir olayın sonuçlarını üstlenmesidir. Grup(sınıf) Rol(öğrenci) Hak (eğitim almak)

9 HAK VE SORUMLULUKLARIM
Sorumluluk (okul kurallarına uymak) SİZDE BÖYLE BİR ÖRNEK VERMEYE NE DERSİNİZ?

10 ÇOCUK HAKLARI Dünya üzerinde pek çok çocuk savaş açlık ve şiddet gibi nedenlerle hayatını kaybetmektedir.Çocukları bu sıkıntıdan korumak ve daha iyi koşullarda yaşamalarını sağlamak amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Kurulundan 20 Kasım 1989 tarihinde çocuk hakları sözleşmesi kabul edilmiştir.Türkiye bu sözleşmeyi 1994 yılında TBMM ….

11 ÇOCUK HAKLARI tarafından onaylanmıştır.Dünyada ise 142 ülke bu sözleşmeyi imzalamıştır. UNICEF:Çocuk haklarının korunması onların temel haklarının korunması onların temel ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olurken aynı zamanda tüm çocuk haklarının yaşama geçmesi için çalışmaktadır.

12 ÇOCUK HAKLARI SOSYAL HİZMEYLER VE ÇOCUK ESİRGEME KURUMU: Devlet korunmaya muhtaç çocukların topluma kazandırılması için her türlü tedbiri alır.Bu amaçla bu kurum oluşturulmuştur.Ayrıca çocuk hakları sözleşmesinin ülkemizde uygulamalarının izlenmesinden sorumludur.

13 2. ÜNİTE ADIM ADIM TÜRKİYE
Doğal Varlıklar:Tabiatta bulunan insan eli değmemiş nasıl yaratılmışsa öyle kalmış olan tabiat varlıkları Tarihi Mekan:Çok eski uygarlıklardan günümüze kalmış tarihi eser. Tarihi Nesne:Eski uygarlıklardan günümüze kadar kalabilmiş eşyalar(kap sürahi tas takı tarım aletleri)

14 2. ÜNİTE ADIM ADIM TÜRKİYE
YAPIT::Eser, bir emek sonucu ortaya konan şey ürün (cami,medrese,külliye,hamam vb.) SAHAF:Genellikle kullanılmış ve eski kitap alıp satan kitapçı. SEYEHAT NAME:Bir yazarın gezip gördüğü yerlerden edindiği bilgi ve izlenimlerini anlatan eser.(En ünlü seyahatname Evliya Çelebi’nindir.)

15 2. ÜNİTE ADIM ADIM TÜRKİYE
KÜLLİYE:Bir caminin çevresinde cami ile birlikte kurulmuş medrese,imaret,sebil,kitaplık vb. yapıların bütünü. İMARETHANE:Yoksullara ve öğrencilere yiyecek dağıtmak için kurulmuş hayır kurumu. SİZDE BUNLARA ÖRNEK VERMEYE NE DERSİNİZ ?

16 TARİHİ VE DOĞAL ZENGİNLİKLERİMİZ
Ülkemiz kültürel ve Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğünü sorumluluğu altında yürütülen çalışmalar neticesinde bugüne kadar Dünya Miras listesine 9 tane kültürel varlığımızın alınmasını sağlamıştır.

17 TARİHİ VE DOĞAL ZENGİNLİKLERİMİZ
BUNLAR: Haltuşaş – Çorum Peri bacaları – Nevşehir Safranbolu Evleri Pamukkale – Denizli Truva Arkioloji Kenti Nemrut Dağı Namthos Antik Kenti Leton Antik Kenti Sivas Divriği Ulu Cami Darişifası SİZDE BU KONULARI ARAŞTIRMYA NE DERSİNİZ?

18 2. ÜNİTE ADIM ADIM TÜRKİYE
SORULARI CEVAPLAYINIZ. Doğal varlıklar nedir örnek veriniz.. ……………………………………………………………..………………………………………………………….…………………………………………………………. Tarihi mekan nedir örnek veriniz.. …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

19 2. ÜNİTE ADIM ADIM TÜRKİYE
Tarihi nesne nedir örnek veriniz ……………………………………………………………………………………………………………………………………………... Yapıt nedir örnek veriniz. …………………………………………………………………………………………………………………………………………………

20 2. ÜNİTE ADIM ADIM TÜRKİYE
Sahaf nedir örnek veriniz. …………………………………………………………………………………………………………………………………………………Seyahatname nedir ve en ünlüsünü kim yapmıştır. …………………………………………………………………………………………………………………………………………………

21 2. ÜNİTE ADIM ADIM TÜRKİYE
Külliye nedir örnek veriniz. ………………………………………………………………………………………………………………………………………………… İmarethane nedir örnek veriniz.

22 KÜLTÜRÜMÜZ KÜLTÜREL ÖGELERİMİZ: 1_Giyim kuşam 2_El sanatları ve zanaatlar 3_Geleneksel sporlarımız 4_Halk oyunları 5_Geleneksel mutfağımız 6_Seyirlik oyunlar’ dır.

23 KÜLTÜRÜMÜZ ANTİKA:Tarihi değeri olan eski eşyalardır KOLEKSİYON:Öğrenme yarar sağlama veya zevk amacıyla bir araya getirilmiş ve özelliklerine göre sınıflara ayrılmış nesnelerin bütünü. MOTİF:Yan yana gelerek bir bezleme işini oluşturan kendi başlarına birer birlik olan ögelerden her biri.

24 SİZDE BUNLARA ÖRNEK VERMEYE NE DERSİNİZ????
KÜLTÜRÜMÜZ GELENEKSEL:Bir toplulukta eskiden kalmış olmaları dolayısıyla saygın tutulup kuşaktan kuşağa iletilen yaptırım gücü olan kültürel kalıntılar SİZDE BUNLARA ÖRNEK VERMEYE NE DERSİNİZ????

25 BAYRAMLAR BAYRAMLAR DİNİ BAYRAMLAR: -Ramazan bayramı -Kurban bayramı MİLLİ BAYRAMLAR: -29 Ekim Cumhuriyet Bayramı -23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

26 Bayramlarımızı sizde saymak ister misiniz ?????
-19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı -30 Ağustos Zafer Bayramı MEVSİMLİK BAYRAMLAR: -Nevruz Bayramı -Hıdırellez Bayramı Bayramlarımızı sizde saymak ister misiniz ?????

27 KÜLTÜRÜMÜZ DÜĞÜNLERİMİZ:Anadolunun çeşitli yörelerinde kutlamalar farklılık gösterir.Düğün öncesi kına geceleri yapılır.Bazen yörelerde düğünler üç gün üç gece sürer.Büyük şehirlerde ise düğünler bir gece yapılmakta hatta sadece nikah töreniyle evlenilmektedir.

28 KÜLTÜRÜMÜZ YEMEKLERİMİZ:Türk mutfağı dünyanın sayılı mutfaklarından biridir.Her bölgenin kendine özgü yemekleri vardır. GİYSİLERİMİZ:Bölgeden bölgeye giysilerde değişir.Peştamal üç etek bindallı şal cepken gibi yöresel kıyafetler giyilir.Başlarına yemeni çember gümüş kemer takarlar.

29 KÜLTÜRÜMÜZ MİMARİ YAPILAR:Bölgenin iklimine ve yer şekline bağlı olarak mimari yapılar değişiklik gösterir. HALK OYUNLARI:Her bölgenin halk oyunu farklıdır.Karadenizde horon oynanırken Ege bölgesinde zeybek oynanır.

30 KÜLTÜRÜMÜZ DİLİMİZ:Dilimize sahip çıkarak kültürümüzü nesilden nesile aktarabiliriz.Türküler şiirler şarkılar masallar fıkralar alestanlar maniler ninniler atasözleri dilimizde kültürel unsurlardır. EL SANATLARI:Dokumalık hat oyma ebru çini gibi sanatlar kültürümüzü oluşturur.

31 ATATÜRK VE İLKELERİ MİLLİYETÇİLİK:Milli birlik ve beraberlik esası üstüne kurulur.İnsanların birlikte yaşamasını arzu eder.Toplum yararına fedakarlık yapılmasını öngörür. CUMHURİYETÇİLİK:Millet egemenliğini esas alır.Halkın kendi kendisini yönetmesidir.Millet kendi iradesini seçim ile ortaya koyar.

32 ATATÜRK VE İLKELERİ HALKÇILIK:Sınıf ve zümre ayrılığını red eder.Eşitlik ilkesi üzerine kuruludur.Toplumu oluşturan insanların devletin tüm olanaklarından eşit yararlanmasını sağlar. İNKİLAPÇILIP:Çağdaşlık ve modernlik adına toplumun ileri bir seviyeye çıkabilmesi için gerekli kurum ve kuralların yerleştirilmesidir.

33 SİZDE BU KONU HAKKINDA SORU ÇÖZMEYE NE DERSİNİZ ?
ATATÜRK VE İLKELERİ LAİKLİK:Din ve devlet işlerini birbirinden ayırır.Bu ilkeye göre her insan din inanç vicdan özgürlüğüne sahiptir. DEVLETÇİLİK:Türkiye’nin yararına gerekli olan yatırımların devlet eliyle yapılmasını ön görür. SİZDE BU KONU HAKKINDA SORU ÇÖZMEYE NE DERSİNİZ ?

34 3. ÜNİTE BÖLGEMİZİ TANIYALIM
İKLİM Bir yerdeki kısa süreli hava olaylarına hava durumu denir.Bir bölgede uzun süreli olan karekteristlik hava koşullarına ise iklim denir. AKDENİZ İKLİMİ:Yazlar sıcak ve kurak kışlar ılık ve yağışlı geçer. İklimlerrrr!!!!!!!!!!!!!!!111

35 3. ÜNİTE BÖLGEMİZİ TANIYALIM
Karasal iklim:Yazlar sıcak ve kurak kışlar soğuk ve yağışlı geçer. Karadeniz iklimi:Her mevsim yağışlı ve ılıman geçer. SİZDE BÖLGELERİMİZİ ÖĞRENMİŞTİNİZ.GERİSİNİ ARAŞTIRMANIZ GEREKMEKTEDİR.

36 NÜFUS ???????????????? Nüfus yoğunluğu insan sayısıdır.
Nüfusun dağılımını etkileyen etmenler: -İklim -Bitki örtüsü -Yer şekilleri -Yer altı kaynakları -Su kaynakları -Sanayi

37 NÜFUS ???????????????? -Tarım -Ulaşım -Ticaret -İletişim
-Teknoloji dir.

38 Küçük bir aksaklık yüzünden 4. ünite bulunmamaktadır.

39 5. ÜNİTE GERÇEKLEŞEN DÜŞLER
BİLİM NEDİR? Evreni yada olayların bir bölümünü konu alarak seçen deneyler be gerçeklere dayanan yöntemlerden sonuç çıkarmaya çalışan düzenli bilgilere bilim denir. TEKNOLOJİ NEDİR? Bilimsel yöntemleri kullanarak gerçek hayat problemlerini belli alanlardaki donanımıyla çözmeye çalışan bir köprüdür.

40 5. ÜNİTE GERÇEKLEŞEN DÜŞLER
BULUŞ NEDİR? İlk defa yeni bir şeyi yaratmaya veya buluş veya icat denir. Keşif nedir? Yeni bir şeyi ortaya çıkarmak değil vardan bilinen bir şey açığa çıkarmaktır. SİZDE BU OLAYALRI ANLATINIZ

41 ÖDEV KONUSU SEVGİLİ ÖĞRENCİLER SOSYAL BİLGİLER KONUSUNDA SİZE BAZI BİLGİLER VERDİM ŞİMDİ ARAŞTIRIP ÖĞRENMENİZİ İSTEDİĞİM ŞEYLER VAR GERİ KALANLAR 2. SLAYTTA ÖDEV KONUNUZ ATATÜRK VE BİLİM TÜRK DİL KURUMUNUN VE TÜRK TARİH KURUMUNUN GÖREVLERİ DİĞER KONULAR 2. SLAYTTA DAHA GÜZEL BİR ŞEKİLDE ANLATILACAK.BU ÖDEVİN SEBEBİ BİLGİLERİNİZİN PEKİŞMESİ.


"5. SInIf sosyal bilgiler tüm konular slaytI !" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları