Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÜÇ BOYUTLU DÜNYAYA HOŞGELDİNİZ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÜÇ BOYUTLU DÜNYAYA HOŞGELDİNİZ"— Sunum transkripti:

1 ÜÇ BOYUTLU DÜNYAYA HOŞGELDİNİZ
İÇERİĞE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ

2 İÇİNDEKİLER KONU ANLATIMI HAZIRLAYANLAR KAZANIMLAR ALIŞTIRMALAR
ÇALIŞMA YAPRAĞI

3 GEOMETRİK CİSİMLER SUNUSU
içindekiler

4 KAZANIMLAR Piramidi inşa eder, temel elemanlarını belirler ve yüzey açınımını çizer. 2)Koninin temel elemanlarını belirler,inşa eder ve yüzey açınımını çizer. devam

5 Bir düzlem ile bir geometrik cismin ara kesitini belirler, inşa eder ve çizer.
Çizimleri verilen yapıları çok yüzlülerle oluşturur.Çok yüzlülerle oluşturulan yapıların görünümlerini çizer. içindekiler

6 Ders:Matematik Geometrik cisimler

7 HAZIRLIK ÇALIŞMALARI Çevremizde Gördüğümüz Düzgün Geometrik Cisimler Nelerdir?Araştırınız. Dünyanın 7 Harikasından Olan Ve Mısır’da Bulunan Geometrik Cisimlerin Adı Nedir?Bu Cisimlerin Geometrik Özelliklerini Araştırınız. Günlük Hayatta Da Çok Oynadığımız Top,acaba Geometrik Bir Şekil Midir? Annemizin Mutfakta Kullandığı Geometrik Şekiller Nelerdir?Araştırınız.

8 PİRAMİT

9 Ali o sene 8. sınıfı bitirmişti. Kendini çok yorgun hissediyordu
Ali o sene 8. sınıfı bitirmişti. Kendini çok yorgun hissediyordu. Çünkü bütün sene çalışmıştı. Babası Ali’ye bir sürpriz yapmaya karar vermişti. Onu Mısır’a tatile götürecekti. Ali bunu duyunca çok mutlu oldu çünkü Mısır’ı çok merak ediyordu. Mısır’a vardıklarında büyük bir heyecanla piramitleri görmeye gittiler. Rehberleri bilgi vermeye başlamıştı bile. ‘’Şu gördüğünüz büyük piramit Keops piramitidir. Sağında ve solunda Kefren ve Mikorinos piramitlerini görmektesiniz.’’ Ali bir yandan rehberi dinlerken aklına 8.sınıfta Ayşe öğretmeninin geometri dersinde anlattığı piramitler geldi. Ayşe öğretmen sadece formülleri vermiş ve Ali bunları anlamadan ezberlemeye çalışmıştı. Formülleri sık sık unuttuğu için de soruları çözerken hep zorlanmıştı.

10 Ayşe öğretmen o derste şöyle demişti: ‘’Piramitler üç boyutlu geometrik cisimlerdir. Eni, boyu ve yüksekliği vardır.Bir çokgensel bölge alıp bu çokgenin dışından seçtiğimiz noktayı çokgenin her noktası ile birleştirirsek bir piramit oluşturmuş oluruz.’’ O zaman Ali’ye bu ifade çok karışık gelmişti. Bir türlü zihninde canlandıramamıştı. Ali Keops piramidini görünce bunu anlamıştı. Öğretmeninin çokgensel bölge dediği piramidin tabanı olmalıydı. Seçilen nokta piramidin tepe noktasıydı. Çünkü Ali Keops’a bakınca tabanın her noktasının (her köşesinin) piramidin tepe noktası ile birleştiğini görmüştü.

11 Ayşe öğretmen ‘’Seçtiğimiz noktadan yani piramidin tepe noktasından tabana indirilen dikme piramidin yüksekliğidir.’’ Diyerek devam etmişti. Keops’a baktıkça daha çok şey hatırlıyor ve anlıyordu. Ali tabanın hangi çokgenden oluştuğunu merak etmişti. Çünkü derste öğretmeni onlara ‘’Piramit adını tabanından alır. Tabanı üçgen ise üçgen piramit, kare ise kare piramit ,dikdörtgen ise dikdörtgen piramit olur.’’ Diyerek örnekler vermişti.Keops piramidinin tabanının 4 kenarı vardı. Rehberlerine sorduğunda bunun bir kare piramit olduğunu söylemişti Ali’ye.Adımlarıyla sayarak kenarların eşit adımlarından oluştuğunu görmek isterdi ama piramit çok büyük oluğu için buna gücünün yetmeyeceğini biliyordu.

12

13 Uzunca bir patatesi enine ortadan keserek yarısını masanın üzerine koyunuz. Bıçakla patatesin en üst noktasından aşağı, eğik bir doğrultuda keserek kesilen parçayı atanız. Aynı noktadan başka bir doğrultuda yine aşağı doğru eğik kestiğiniz parçayı atınız. Aynı işlemi en az üç kez tekrarlayarak bir geometrik cisim oluşturunuz.Yaptığınız hazırlık çalışmalarında öğrendiğiniz cisimlerden hangisine benziyor? Bu cismin adını söyleyiniz. CİSMİMİZİN ADI:”PİRAMİT”DİR.

14 ŞİMDİ ŞEKLİ GÖRELİM VE ÖZELLİKLERİNİ ÖĞRENELİM:
1.Taban yüzeyi bir düzgün çokgendir. 2.Yan yüzler birbirine eş ikizkenar üçgenlerdir. 3.Yan yüzlerin tepe noktası ortaktır. 4.Tepe noktasını tabanın ağırlık noktasına birleştiren dikme,piramidin yüksekliğidir. 5.Yan yüzeylerden birine ait olan yükseklik piramidin yan yüz yüksekliğidir. 6.Piramitler tabanın yüzeyine göre adlandırılır. ŞİMDİ ŞEKLİ GÖRELİM VE ÖZELLİKLERİNİ ÖĞRENELİM:

15 ÖZELLİKLERİ ŞEKİL ÜZERİNDE GÖRELİM:
Tepe noktası Yanal yüz Yanal yüz Yanal yüzün yüksekliği Üçgen piramit Kare piramit taban taban Yükseklik

16 DÜNYAMIZDA GÖREBİLECEĞİMİZ ÖRNEKLER:

17 ÜÇGEN PİRAMİDİN AÇINIMI:
Tepe noktası taban Yan yüzeyler tıklayınız devam Tepe noktası

18 SIRA GEOMETRİK CİSİMLERİN ARA KESİTLERİNİ BULMAYA GELDİ:
-Tabanlarına paralel olacak şekilde, -Eksenlerinden geçecek veya paralel kalacak şekilde, -Merkezlerinden geçecek şekilde bulalım.

19 ÇÖZÜM: KÖŞE SAYISI:7 YÜZ SAYISI:6 AYRIT SAYISI:11,ise K+Y-A=7+6-11=2

20 AŞAĞIDAKİ CİSİMLERE GÜNLÜK HAYATTA KULLANDIĞINIZ VEYA GÖRDÜĞÜNÜZ CİSİMLERDEN ÖRNEKLER YAZINIZ.
KONİ: KÜRE: PİRAMİT:

21 KONULAR Piramit Koni Küre Ara Kesit Belirleme İçindekiler


"ÜÇ BOYUTLU DÜNYAYA HOŞGELDİNİZ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları