Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Alaşehir Eğitim Gönüllüleri Derneği

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Alaşehir Eğitim Gönüllüleri Derneği"— Sunum transkripti:

1 Alaşehir Eğitim Gönüllüleri Derneği www.alasehiregder.org.tr
İNTERNETİN ÇOCUKLARA OLUMSUZ ETKİLERİ VE GÜVENLİ İNTERNET Alaşehir Eğitim Gönüllüleri Derneği

2 İNTERNET NEDİR Bilgisayarınızın, dünya üzerindeki birbiriyle bağlantılı milyonlarca bilgisayardan herhangi birisiyle veri, ileti ve dosya alış verişi yapmanıza olanak sağlayan, bilgisayarlar sistemidir. Kısaca dünya üzerindeki bilgisayar ağı olarak tanımlanmaktadır. Çağımızın en güçlü kitle iletişim kaynaklarından biri olan bilgisayarlar ve yaşamımıza birden bire giren internet, bugün bilgilenme, işlem yürütme, haberleşme, eğitim ve eğlence fonksiyonlarıyla hayatımızın ayrılmaz bir parçası olmuştur.

3 Günümüzde her binada elektrik, su ve telefon şebekesi ne kadar zorunlu ise Internet bağlantısı da artık bir zorunluluk haline gelmiştir. Günün her saatinde her türlü bilgi alışverişi ve iletişimi sağlayan olağanüstü bir buluş. !`küçük bir çakı bıçağı ile çok güzel iş de yapabilirsiniz, bir insanı da öldürebilirsiniz`

4 GÜVENLİ İNTERNET KULLANIMI
İnternetten yararlanmak sizin temel hakkınızdır. İnternet sizi istediğiniz yere götüren uçan halı gibidir. İnternet dünyaya açılan büyük bir özgürlük penceresidir. İnternet hava gibidir. Değeri ancak yokluğunda anlaşılır. O halde çocuklar; Bilinmeyen yerlere açılan ve sizi davet eden her kapıdan içeri girecek misiniz?

5 Siz Karar Vereceksiniz
Tabi ki hayır ! Çünkü sizin seçme özgürlüğünüz vardır. Hangi kapının ardında yolculuk yapacağına, Hangi pencereden yıldızları seyredeceğinize, Engin ufaklara doğru hangi halı üzerinde uçacağına, Siz karar vereceksiniz

6 Öyleyse arkadaşlar öncelikle güvenli bir internet yolculuğu için kullanıcı kaptanın dikkat etmesi gereken konuları birlikte hatırlayalım:

7 ZAMANI SİZ YÖNETİN Zaman sizin en değerli varlığınızdır.
İnternet ve bilgisayar başında kalacağınız zamanı iyi ayarlayın. İnternetin zamanınızı çalmasına izin vermeyin. Dışarıda oyun oynamak, sevdiğiniz sporları yapmak, ailenizle beraber vakit geçirmek, derslerinizi yapmak ve kitap okumak için kendinize zaman ayırın.

8 VÜCUT SAĞLIĞINIZI KORUYUN
Bilgisayar karşısında dik oturun; sırtınızı destekleyecek bir sandalye veya oturma alanı seçin. Bilgisayarınızı aydınlık ortamlarda kullanın. Bilgisayar önünde uzun süreli hareketsiz kalmayın.

9 YERİ SİZ BELİRLEYİN Anne ve babanıza karşı açık, şeffaf ve dürüst olun. İnternette gezinmek için eviniz ve ailenizle birlikte oturduğunuz odayı tercih edin. İnterneti başka yerde kullanıyorsanız bu yerin neresi olduğu hakkında ailenizi bilgilendirin. 12 yaşında küçükseniz velinizi yanınıza almadan internet kafelere gitmeyin.

10 GİRECEĞİNİZ KAPIYI, BAKACAĞINIZ PENCEREYİ İYİ SEÇİN
Ziyaret edeceğiniz internet sitelerini aileniz yada öğretmenlerinizle birlikte siz belirleyin. Size teklif edilen internet sitelerini, ailenize ya da öğretmenlerinize sormadan ziyaret etmeyin. Size teklif edilenlere değil ailenizin ya da öğretmenlerinizin tavsiyelerine önem verin. Ailenizle ya da öğretmenlerinizle birlikte güvenli olduğunu tespit ettiğiniz internet sitelerini bilgisayarınızın “Sık Kullanılanlar” bölümüne ekleyin.

11 ARKADAŞINIZI SİZ BELİRLEYİN
İnternet ortamında sadece tanıdığınız kişilerle sohbet edin ve iletişin kurun. Tanımadığınız kişilerin internetten yaptığı arkadaşlık tekliflerini reddedin. İnternet sitelerinde yer alan oyunlara, aktivitelere, yarışmalara katılmadan önce mutlaka ailenize ve öğretmenlerinize danışın. İnternette tanıştığınız yabancılarla ailenizin bilgisi olmadan yüz yüze görüşmeyin, buluşmayın!

12 KİMLİĞİNİZİ VE KİŞİLİĞİNİZİ KORUYUN
TC Kimlik numaranızı, adresinizi, telefonunuzu, okulunuzun adı, anne, babanızın iş adreslerini ve iş telefonlarını yabancılarla paylaşmayın. İnternet üstünden kendi ve ailenizin resimlerini, video görüntülerini yabancılara göndermeyin. Yabancılarla web kamera kullanarak konuşmayın. Nasıl ki evimize yabancı birisini alıp, paylaşmıyorsak internetin bu yapmasına müsaade etmeyin.

13 HAYIR DEME HAKINIZI VE ÖZGÜRLÜĞÜNÜZÜ KULLANIN
İnternette iken sizi rahatsız eden, görüntü, ses ve yazılara rastladığımızda hemen internet kullanımını bırakın. Rahatsız edildiğinizde karşılık vermeyin. Hemen ve hiç çekinmeden ailenize haber verin. Zararlı ve rahatsız edici internet sitelerini adresine yada numaralı telefona hemen şikayet edin. Sizleri rahatsız eden kişilere cevap vermeyin ya da onları yetkililere şikayet ederek cevaplayın.

14 CÜZDANINIZI HIRSIZLARDAN KORUYUN
Anne ve babanızdan izin almadan yada onlar yanınızda olmadan internetten alışveriş yapmayın. Unutmayın, internette kredi kartı bilgilerini karşı tarafa vermek, cüzdanınızı tanımadığınız bir kişiye emanet etmek gibidir.

15 E-POSTALARINIZI KORUYUN
Şifresi kolay e-posta adresleri güvenli değildir. Bu nedenle e-posta adresiniz için güvenli şifreler oluşturun. İstenmeyen e-postaları önlemek ve gereksiz mesaj trafiği oluşturmamak için internette güvenmediğiniz sitelere kayıt olmayın.

16 BİLGİSAYARINIZI VİRÜSLERDEN KORUYUN
Virüslü bilgisayar, vücuduna bulaşıcı mikrop girmiş ve grip hastalığına yakalanmış olan insana benzer. Virüslü bilgisayar nezle olmuş insan gibi yorgun ve halsiz çalışır.

17 BİLGİSAYARINIZI VİRÜSLERDEN KORUYUN
Öyleyse Bilgisayarınıza mutlaka antivirüs programı kurun. En az haftada bir kez antivirüs programınızı güncelleyiniz. Güvenli olmayan internet sitelerinden dosya, müzik veya film indirmeyin. Önemli dosyalarınızı mutlaka yedekleyin. Unutmayın… Bir hastalığın en etkili ilacı o hastalığa yakalanmamak için önceden önlem almaktır.

18 BİLGİLERİNİZİ ÇALMAYA GELEN HIRSIZLARA DİKKAT
Spam (istenmeyen epostalar) okumamız için başucunuza zarf bırakıp giden maskeli hırsızlara benzer. Bu zarfı merak edip açtığınızda ve mektuptaki istekleri yerine getirdiğinizde tüm bilgilerinizi çalmış olabilirler. Bu şekilde gelen istenmeyen e-postaları kabul etmeyin ve hiç okumadan silin. İstemediğiniz halde size ulaşan e-postaları asla arkadaşlarınıza iletmeyin.

19 TRUVA ATI BİLGİSAYARINIZI ESİR ALMASIN
Truva atı sinsi bir programdır. Kaleyi içten fethetmek için kılık değiştirerek kaleye girmiş askerlere benzer. Önce kendisini masum bir müzik, film yada oyun dosyası olarak tanıtır, kabul ettiğinizde bilgisayarınızın yönetimini sinsice ele geçirir. O halde Güvenli olmayan bilmediğiniz internet sitelerine girmeyin. Böyle sitelerden dosya indirmeyin. Haftalık virüs taramanızı ihmal etmeyin.

20 HIRSIZ VE YANKESİCİLERE DİKKAT
Hırsız ve yankesiciler şöyle çalışır: Dolandırıcılar bir banka yada finans kurumunun internet sitesinin herşeyini tamamen taklit ederek sizi e-posta gönderirler. Sizden banka kart numarası ve şifresi gibi bilgiler isterler. Böyle e-postaları kesinlikle cevaplamayın.

21

22 Güvenli İnternet Hizmeti Nasıl Alınır?
TTNET abonelerine güvenli internet hizmetini “onlineislemerkezi.ttnet.com.tr” adresi üzerinden veriyor. Online işlem merkezi sayfasına giren abonelerin karşısına kullanıcı adı ve şifre isteyen bir sayfa geliyor. Online işlem merkezini hiç kullanmamış abonelere girdikleri sayfada üye ol linkine tıklayarak üye olması gerekiyor. TTNET kullanıcıları kullanıcı adı ve şifresiyle girdikleri sayfanın güvenli internet linkline tıklayıp aile profili veya çocuk profili tercihinde bulunabilir. .

23 Güvenli İnternet Hizmeti Nasıl Alınır?
iPhone, iPad ve Android Cihazların kullanımının artmasıyla birlikte mobil interneti kullanan sayısı da her geçen gün artıyor. İnternetteki zararlı içeriklerden korunmak için güvenli internet hizmetini iPhone, iPad ve Android cihazlarda da kullanmak mümkün. Mobil internet kullanıcılarının güvenli internet hizmetini nasıl alacağı ise kullandıkları GSM operatörüne göre değişiklik gösteriyor. .

24 Güvenli İnternet Hizmeti Nasıl Alınır?
Turkcell kullanıcılarının güvenli internet için SIFRE yazıp SMS ile 2222’ye göndererek bir şifre almaları gerekiyor. Sonra turkcell.com.tr ‘ye girerek online işlem kategorisi altındaki bireysel linkline tıklayarak telefoın numarası ve şifreyle hizmet alabilir. .

25 Güvenli İnternet Hizmeti Nasıl Alınır?
Avea kullanıcılarının ise *952# tuşlayarak anlık şifrelerini öğrenerek avea.com.tr’ye girmesi gerekiyor. Avea’nın sayfasında sağ üstte yer alan online işlemler kategorisi altındaki bireysel linkine tıklayarak telefon numarası ve şifreyle giriş yaptığı sayfada güvenli internet hizmetini alabilir. .

26 Güvenli İnternet Hizmeti Nasıl Alınır?
Vodofone kullanıcıları da SIFRE yazıp SMS ile 7048’e göndererek kendilerine ulaşan şifre ile vodofone .com.tr adresindeki online self servis kategorisine girerek güvenli internete ulaşabilir. .

27 HER SORUNUNUN ALTINDA, ONU BESLEYEN NEDENLERDEN OLUŞAN BİR KÖK VARDIR
HER SORUNUNUN ALTINDA, ONU BESLEYEN NEDENLERDEN OLUŞAN BİR KÖK VARDIR. SORUNUN ÇÖZÜMÜ, BU KÖK YA DA KAYNAĞIN YOK EDİLME ÇABASIDIR. BİR SORUNU ÇÖZMEK, ONA YOL AÇMIŞ NEDENLERİ ORTADAN KALDIRMAYA ÇALIŞMAK DEMEKTİR.


"Alaşehir Eğitim Gönüllüleri Derneği" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları