Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

4. SINIF VELİLERİ İÇİN AKADEMİK İPUÇLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "4. SINIF VELİLERİ İÇİN AKADEMİK İPUÇLARI"— Sunum transkripti:

1 4. SINIF VELİLERİ İÇİN AKADEMİK İPUÇLARI
TED ANTALYA KOLEJİ PDR SERVİSİ

2 EN SIK SORULAN SORULAR Ödevlerle ilgili nasıl davranalım?
Çalışma programı nasıl olmalı? Çocuğum okuduğunu anlamıyor, ne yapabilirim? Öğretmenler kitap okumaya neden bu kadar önem veriyor? Deneme sınavları ne işe yarıyor? Sınavlarda dikkatsizlik kaynaklı olarak yapılan hatalarla nasıl baş edebiliriz? Çocuğumun sınavlarda kaygılanmaması için ne yapabilirim?

3 İLK OLARAK, Çocuğunuzun okulda öğrendikleri
ve akademik performansına “ilgi gösterin”. Çocuğun var olan potansiyelini tam olarak ortaya koyabilmesi için, anne-babasının çocuğu ile ilgili akademik beklentilerinin olması gerekir. Aksi taktirde çocuk, potansiyelini ortaya koyma, yeterli gayreti gösterme gereği duymaz.

4 ÖDEVLER Ödevler fazla oyalanmadan, eve gider gitmez yapılmalı!
Araya değişik faaliyetler girdiğinde ödeve oturmak zorlaşır. Günün yorgunluğu gece çöker. Geç saatte ödevin bitme süresi uzar. Ödev bitince oyun oynamaya vakit kalacağı düşüncesi, çocuğu ödevi «oyalanmadan» bitirmeye motive eder.

5 ÇALIŞMA PROGRAMI HAZIRLAMA
Programlı yaşaması için çocuğunuzu yönlendirin. Çocuğunuza, kol saati alın ve kullanmasını sağlayın. Çalışma programını ailenizin koşullarına göre yapabilirsiniz. Çok zorunlu kalmadıkça programı bozmayın, hafta içi dışarı misafirliğe/yemeğe/gezmeye gitmeyin. Zorunlu hallerde, çalışma programına yazılan aktivitelerin yeri birbiri ile değiştirilebilir. Önemli olan o işlerin belirtilen süre içinde yapılıp tamamlanmasıdır.

6 VİTAMİN İLE KONU TEKRARI ÇANTA HAZIRLAMA (10 dakika)
ÖRNEK BİR PLANLAMA: GÜNLÜK PROGRAM 08:45 16:15 OKUL 17:00 18:00 DİNLENME (1 saat) 19:00 ÖDEV ZAMANI (1 saat) 19:30 AKŞAM YEMEĞİ (30 dakika) 20:00 VİTAMİN İLE KONU TEKRARI (30 dakika) 20:10 ÇANTA HAZIRLAMA (10 dakika) 21:10 OYUN (1 saat) 21.30 KİTAP OKUMA (20 dakika) 21:30 UYKUYA GEÇİŞ

7 Ödev çocuğunuzun ödevi, sizin değil!
Ödevleri çocuğunuz, «kendisi» yapmalı. Anlamadığı noktaları işaret koyup geçsin, yapabildiklerini «kendisi» yaparak ödevini bitirsin.

8 ÖDEV KONTROLÜ Mutlaka ödev kontrolü yapın!
Ödevleri kontrol ederken, küçük uyarı ve düzeltmeler yapabilirsiniz (örn: «birkaç yazım hatan var, bence tekrar okumalısın», «daha uzun cevaplar verebileceğini düşünüyorum» ) Öğretmenlik yapmayın! Ona bilgi öğretmeyin! Çocuğunuz ile ödev konusunda tartışmaya, inatlaşmaya girmeyin. Çocuğun ödevi ile ilgili ayrıntılı eleştirileri öğretmenine bırakın. Öğretmenini böyle durumlarla ilgili bilgilendirebilirsiniz.

9 Ödevleri nedeni ile çocuğunuz ile çatışmaktan, çocuğunuz ile ilişkinizin bozulmasından kaçının, onunla olan ilişkiniz her şeyden daha önemli!

10 ÇOCUĞUNUZ NEDEN KİTAP OKUMALI?
Kitap okumanın faydaları: Anlayarak okumayı geliştirir. Okuma hızını artırır. Sınav başarısını artırır. Yaratıcılığı ve hayal gücünü geliştirir. Kelime hazinesini ve kendini ifade gücünü geliştirir. Uykudan önce okuma, uykuya rahat ve kolay geçişi sağlar.

11 OKUDUĞUNU ANLAMA Çocuğunuz okuduğu soruyu anlamadığını söylediğinde, o soruyu siz ona anlatmayın! Küçük desteklerle onun kendisinin anlamasını sağlayın. Kolaya kaçıp açıkladığınızda, anlayarak okuma becerisinin gelişimini engellemiş olursunuz. «Başkasına anlatıyor» havasına girince, okuduğunu daha iyi anlayabilir.

12 NEDEN DENEME SINAVLARI YAPILIYOR?
Çocuğunuzun deneme sınavlarının yapılma amacını doğru algıladığından emin olun! Deneme sınavları: Bilgi eksiklerini görme fırsatı verir. İleride gireceği önemli sınavlar için sınav alışkanlığı kazandırır. Sınav süresi boyunca dikkati sürdürme deneyimi sağlar. Sınav zamanını doğru kullanma provası yapmaya imkan sağlar.

13 DENEME SINAVI TAKTİKLERİ
Yanlış karalama/kodlama sorunu çok sık yaşanıyor. Bunu önlemek için, her soruyu çözdükten hemen sonra, doğru cevap karalanmalı. Sorular kitapçıktaki sıra ile yapılmalı. Uzun sorular başta «zor soru» olarak algılanıyor ama bu sorular avantaj olarak görülmeli. İşlemleri yazarak yapmak, matematiksel işlemlerde hata yapmamak için çok önemlidir.

14 SINAVLARDA DİKKATSİZLİK KAYNAKLI HATALAR
Dikkat hatalarına karşı, çok soru çözmek yararlıdır. Alıştırma yapa yapa sorulardaki tuzaklara düşmemeyi öğrenecek. Acelecilik eğilimi çok hata yaptırır. Soruda verilen metnin tamamını sabırla okumalıdır. Çocuğunuza umut kırıcı eleştirilerde bulunmaktan kaçının. Çözülebilecek sorunlar bu şekilde kalıcı hal alır.

15 KAYGI Çocuk, sınav esnasında ne çok rahat, ne de çok kaygılı olmalıdır. Sınavda «orta derece güdülenme» ile çocuk potansiyelini en iyi şekilde ortaya koyar.

16 Ailesinin yaptığı eleştiriler «sınav sırasında» çocuğun aklına geliyor ve bu durumda kaygı yükseliyor. Çocukta «yine kötü puan alırsam kaygısı» gerçekten yine kötü puan almasına neden olur. Çocuğun «sınav esnasında» bu sınavdan alacağı notu hiç düşünmemesi en iyisidir.

17 AKADEMİK BEKLENTİLERİNİZ
Çocuğunuzdan beklentileriniz, çocuğunuz için «gerçekçi ve ulaşılabilir» olsun. Başkası ile değil çocuğunuzu, kendisi ile kıyaslayarak onu çalışmaya motive edin. Gayret eksikliği ile öğrenme sorunlarını ayırt etme konusunda dikkatli olun.

18 Çocuğunuz ve öğretmeniniz ile başarıyı artırmak için işbirliği yapın.
Çocuğunuzun akademik performansını değerlendirirken etiketleyici, genelleyici yorumlardan kaçının. Çocuğunuz sınavlara gire gire soru tiplerine alışacak ve kazandığı deneyim ile birlikte, bildiğini daha rahat uygulamaya koyacak.

19 Hedef belirlemesine yardımcı olun.
«Neden okula gidiyor, neden ders çalışması gerekli?» konularında ona somut açıklamalar yapın. Beklentilerinizi somutça ifade edin: «Biz ailen olarak, senden derslerine iyi çalışmanı, ödevlerini özenli yapmanı bekliyoruz» mesajı verin.

20 Öğretmenlerini «onun yanında» eleştirmeyin, okula ve öğretmenlerine güveni sarsılırsa, bu durum ders başarısını da etkiler. Her koşulda, öğretmenlerine ve okula güvendiğiniz, okulun ve öğretmenlerinin uygulamalarının arkasında olduğunuz duygusunu, çocuğunuza yaşatın. Eleştirdiğiniz, uygun bulmadığınız okul uygulamaları olduğunda, okul ile temas kurun. Çocuğunuzun bu konuşmalardan uzak kalması en doğrusudur.

21 SON OLARAK, Kendinizle ilgili ilham verici yaşantı ve hikayeler anlatın fakat çocuğunuzun yanında “matematiği hiç beceremezdim” vb. olumsuz ve genelleyici yorumlarda bulunmayın. «Size benzemek adına» kendisini o derse karşı tam kapatabilir.

22 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER… PDR UZMANI ZEYNEP GÖKALP


"4. SINIF VELİLERİ İÇİN AKADEMİK İPUÇLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları