Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Suni yağmur nasıl üretilir?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Suni yağmur nasıl üretilir?"— Sunum transkripti:

1 Suni yağmur nasıl üretilir?

2 Ajitasyon Bina-up Bombardıman
Suni yağmur, havada su buharının yani yağmur bulutlarının olduğu ama bunların yere yağmur olarak düşmediği durumlarda, meydana getirilir Suni yağmurlar üç aşamada oluşturulur. Ajitasyon Bina-up Bombardıman

3 Ajitasyon Suni yağmur yapımında ilgili sürecin ilk aşaması ajitasyon. Bu aşamada yağmur bulutları yükselmeye ve form hedef alan hava kütlesi rüzgara karşı uyarmak için kimyasallar kullanarak yağmur oluşturulmaya çalışılır. Bu aşama sırasında kullanılan kimyasallar, kalsiyum karbür, kalsiyum klorür, kalsiyum oksit, üre ve amonyum nitratlı bileşik. Bu bileşikler, dolayısıyla yoğunlaşma süreci, uyarıcı, hava kütlesi su buharı emme yeteneğine sahiptir.

4 Bina-up Suni yağmur yapımında ilgili sürecin ikinci aşaması bına-uptır. Bu aşamada kullanılan kimyasallar  üre, amonyum nitrat, kuru buz, kalsiyum klorürdür.

5 Bombardıman Suni yağmur bulutlara gümüş iyodür ya da katı karbondioksit (kuru buz) ile bulutlara püskürtmesiyle üretilir. Bu sürece tohumlama denir.En yaygın yağmur oluşturmak için kullanılan yöntemdir. Her aşamasında planlama , yüksek derecede uzmanlık ve deneyim hava koşulları, rüzgar yönü ve hızı, kullanılan kimyasalların yeri veya sınırlandırılması önemlidir. 

6 Çoğu zaman bulutlarda gaz halinde H O bulunur
Çoğu zaman bulutlarda gaz halinde H O bulunur. Bunun için de küçük su damlacıkları önce belli kimyasallar kullanılarak büyük su damlalarına dönüştürülür .Sonra bunların yağmur olarak düşmesi sağlanır... 2

7 Su damlacıklarının birikmesini sağlamak için basit su çekici bileşikler kullanılırken (Kalsiyum klorür, kalsiyum oksit, vb.) bunların yağmura dönüşmesi için gümüş iyodür veya kuru buz (katı CO2) kullanılır Bu maddeler de bir uçaktan spreyle püskürtülebileceği gibi yerden havai fişek ile de atılabilir.

8

9 Kaynak: Genel fiziki coğrafya kitabı
Dünya meteoroloji araştırma web sitesi

10 YEŞİM ALTIPARMAK A


"Suni yağmur nasıl üretilir?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları