Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KİM BEŞ YILDIZ İSTER? KİM “GİZLİ ÖDÜL” İSTER? KİM ÖĞRETMEK İSTER?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KİM BEŞ YILDIZ İSTER? KİM “GİZLİ ÖDÜL” İSTER? KİM ÖĞRETMEK İSTER?"— Sunum transkripti:

1 KİM BEŞ YILDIZ İSTER? KİM “GİZLİ ÖDÜL” İSTER? KİM ÖĞRETMEK İSTER?

2 Sevgili öğrenciler, yarışmayı aşağıdaki kurallara uygun biçimde yürütmenizi ve sözleşmeyi imzaladığınıza dair el kaldırmanızı rica ediyorum: Olumsuz davranış sergilemeyecek, saygılı olacağım. Bilgi yarışması olduğu için yanıtlarımı duyurmamak için özen göstereceğim. Yarışma ortamının ciddiyetine önem vereceğim. (Arada akıllıca espriler yapabilirim.) Verilen“zaman” dışına çıkmayacağım.

3 KURALLARA UYULMAZSA Sözleşme kurallarından birini ihlal eden öğrencim, bir kere uyarılacaktır. Olumsuz davranışı devam ederse yarışmadan uzaklaştırılacak ve kendisine beş eksi verilecektir.

4 YARIŞMA KURALLARI SUNUCU SORUYU OKUDUKTAN SONRA, HER SORU İÇİN 15 SANİYELİK ZAMAN VERİLECEKTİR. ZAMAN AŞIMINA UĞRAYAN CEVAPLAR GEÇERSİZ SAYILACAKTIR. YARIŞMACI “FIRSAT” LARINI KULLANMAYA KARAR VERİRSE BUNU 15 SANİYE İÇİNDE SÖYLEMELİDİR. UYARI: FIRSAT KULLANAN ÖĞRENCİ, KENDİSİNE DEĞİL, SEÇTİĞİ FIRSAT SONRASINDA DOĞRU CEVAP VERİRSE SADECE GRUBA PUAN KAZANDIRIR. HER YARIŞMACI İÇİN BEŞER SORU VARDIR. BEŞ SORU BİTTİKTEN SONRA, DİĞER GRUPTAN BİR ÖĞRENCİ, LİSTEDEN SEÇİLECEK, KENDİSİNE YÖNELTİLEN SORUYU BİLİRSE, YARIŞMACI OLMAYA HAK KAZANACAKTIR. YARIŞMACI DOĞRU CEVAP VEREMEZSE, GRUPTAN BAŞKA BİR ÖĞRENCİ SEÇİLECEKTİR. GRUPTAN KİMSE SORUYU BİLEMEZSE GRUBA EKSİ VERİLECEKTİR. HER BEŞ SORUDA BİR SUNUCU DEĞİŞECEKTİR. SUNUCULAR, SORUYU DÜZGÜN VE DİKKATLİ OKUMALIDIR. BAZEN TAKLİT DE YAPABİLİRLER.

5 BİR KERE VERİLEN CEVAPLAR “SON KARARIM” DEDİKTEN SONRA BİR DAHA DEĞİŞTİRİLEMEZ.
HER DOĞRU CEVAP, ÖĞRENCİYE ve GRUBUNA + KAZANDIRACAKTIR. EN ÇOK PUAN ALAN GRUP BİRİNCİ OLACAKTIR. BU YÜZDEN YILDIZLIK SORULDA DAHA DİKKATLİ CEVAPLAR VERMELİSİNİZ. PANİK, YANLIŞ YAPTIRIR.

6 YARIŞMAYI TANIYALIM BU RESMİ, İKİ ETAP ARASINDA GÖRECEKSİNİZ. BU RESİMLERİ YILDIZ VERİLECEK SORULARDA GÖRECEKSİNİZ. YARIŞMACI ASIL SORUYA DOĞRU CEVAP VERİRSE, YILDIZ SORUSUNU CEVAPLAMA HAKKI OLUR. BU RESİMLERİ GRUP ÇALIŞMASI YAPMA GÖREVİNDE GÖRECEKSİNİZ. GİZLİ ÖDÜL, BU RESİMLERDEN İKİSİNDE SAKLIDIR. BU ÖDÜLÜN SORUSUNUN CEVABINI YAZIP KAĞIDI İLK GÖSTEREN GRUP PUAN ALACAKTIR. BU YÜZDEN HER GRUBUN BİR YAZMANI OLACAKTIR. SÜRE YARIŞMAYA GÖRE DEĞİŞİR.

7 YARIŞMA FIRSATLARI 1) 50/50 ÖĞRETMEN TARAFINDAN RASTGELE İKİ ŞIK
ELENİR. (10 SANİYE) 2) SORU, GRUPTAN BİR ÖĞRENCİYE “BİR KERELİĞİNE” SORULUR. O GRUPTAN BAŞKA BİR KİŞİ,AYNI ÖĞRENCİYE SORU SORAMAZ. (10 SANİYE) 3) SORU ISTEK ÜZERINE ÖĞRETMENE SORULUR. ÖĞRETMEN, TELEFONDA HER ZAMAN DOĞRU CEVABI VERMEK İSTEMEYEBİLİR (30 SANİYE)

8 YARIŞMA SONUNDA YARIŞMA SONUNDA BİRİNCİ OLAN GRUBUN EN BAŞARILI ÖĞRENCİSİ, HER İKİ GRUPTAN EN AZ ARTIYI ALAN ÖĞRENCİYE YANLIŞ YAPTIĞI SORULARIN İÇERİĞİNİ ÖĞRETECEKTİR. BİR GÜN SONRAKİ DERSTE BU ÖĞRENCİLERE BENZER SORULAR SORULACAKTIR. EĞER BAŞARILI OLURLARSA, BU İKİ ÖĞRENCİYE “YILDIZ ÖDÜLÜ”; ÖĞRETEN ÖĞRENCİYE “YILDIZ ve ÖZEL ÖDÜL” VERİLECEKTİR.

9 YARIŞMACIYI SEÇELİM Çıkmadık ...... umut.........
Boşluğa uygun sözcüleri seçiniz. A)yürekten,bekleme B)candan , kesilmez C) lekeden, kesilir D)candan, kesilir

10 YARIŞMACILARA BAŞARILAR!

11 Doğru cevaptaki “olmalı” anlamındaki sözcük ile bir cümle kur…
1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “olmalı” sözcüğü, ötekilerden farklı bir anlamda kullanılmıştır? Doğru cevaptaki “olmalı” anlamındaki sözcük ile bir cümle kur… A) Ahmet Ankara’dan dönmüş olmalı. B) O, liseyi geçen yıl bitirmiş olmalı. C) Soruları yanıtlarken çok dikkatli olmalı. D) Bugünlerde Çukurova’ya bahar gelmiş olmalı. 2) “Ağır” sözcüğü, aşağıdaki cümlelerin hangisinde “yavaş” anlamında kullanılmıştır? A) Kaynak yetersizliğinden işler ağır ilerliyor. B) Boksta ağır sıklet şampiyonu olmuş. C) Ağır taşıtlar yolun sağından gitmelidir. D) Ağır bir hastalık geçirdi ama şimdi iyi.

12 A) Evleri ana cadde üzerindeymiş. B) Ahmet, kuşu kafesten salıverdi.
3) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük, “durum (hâl) eki” almıştır? A) Evleri ana cadde üzerindeymiş. B) Ahmet, kuşu kafesten salıverdi. C) Annelerin yüreği sevgiyle doludur. D) Yeni bisikleti kaybolunca çok üzüldü. 4) “Şu ucuz olmasına karşın, bana ondan daha kaliteli gibi görünüyor.” cümlesindeki altı çizili sözcüklerin türleri sırasıyla aşağıdakilerden hangisidir? A) işaret zamiri – kişi zamiri – işaret zamiri B) kişi zamiri – işaret zamiri – kişi zamiri C) işaret zamiri – kişi zamiri – kişi zamiri D) kişi zamiri – kişi zamiri – işaret zamiri

13 5) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde neden – sonuç ilişkisi vardır?
A) Söz vermese de gelecektir. B) Otelde biraz dinlenip de gelecek. C) Çok çalıştı ve sınıfını geçti. D) Konuşsam da inadından vazgeçmez.

14 YARIŞMACIYI SEÇELİM Aşağıdaki kelimeleri sıralayınız.
“ Götürüp - getirmek – suya – susuz” A-Suya getirmek susuz götürüp B-Susuz götürüp suya getirmek C-Getirmek suya susuz götürüp D-Suya götürüp susuz getirmek

15 6) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kaynaştırma harfi kullanılmamıştır
6) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kaynaştırma harfi kullanılmamıştır ? A) Seni ömür boyu bekleyeceğim. B) Suçlarım, ufkumun zindanı mıdır ? C) İkişer kişilik gruplar oluşturun. D) Zaferler özleyen düşünü süsler bu nehir. 7) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "iş" kelimesi, "davranış" anlamında kullanılmıştır? A) Ona borç vermekle çok iyi bir iş yaptın doğrusu. B) Şair, yazar ve öğretmen olarak işi oldukça ağır. C) Bankalardaki işi uzun sürdüğü için gelememiş. D) Bu bir zevk işi, herkes istediği gibi giyinir. 8) “-lık” eki aşağıdakilerden hangisine getirilirse somut isim yapılır ? A) Güzel B) İnsan C) Genç D) Söz

16 15 SANİYE A)belirtili isim tamlaması B)belirtisiz isim tamlaması C)sıfat tamlaması B GRUBUNUN GÖREVİ: Yukarıdaki seçeneklerdeki tamlamalar için üç örnek tamlama yazınız.

17 Neden-sonuç ilişkisi olan bir cümle kur…
9) Aşağıdakilerin hangisinde "keyif" kelimesi, "vücut esenliği, sağlık" anlamında kullanılmış olabilir? A) Kır gezisinde yağmur, çocukların keyfini kaçırdı. B) Onlar çalıştı, bunlar keyif çattı. C) Keyifler soruldu, kahveler içildi. D) Şarkıları, türküleri dinledikçe onun da keyfi geliyordu. 10) “Düşmek” sözcüğü hangi cümlede gerçek anlamda kullanılmıştır ? A) Artık dedem elden ayaktan düştü. B) Yolum düştü köyünüze, uğrayayım dedim. C) Top oynarken fena düşmüş. D) Düşenin dostu olmaz. Neden-sonuç ilişkisi olan bir cümle kur…

18 YARIŞMACIYI SEÇELİM Yanda resmi olan ünlü hiciv yazarımızın adı nedir? Yazarımızı tek bir sözcükle nasıl anlatırdınız?

19 11) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, altı çizili sözcük mecaz anlamıyla kullanılmıştır?
A) Az sonra beyaz bir at üstünde gelin göründü. B) Çocuğu uyutmak için odaya götürdü. C) Bu boş sözleri dinlemekten bıkmıştı. D) Akrabalarını görmek,onlarla konuşmak istiyordu. 12) “Sakla samanı, gelir zamanı.” atasözündeki fiillerin kipi sırasıyla hangi seçenekte verilmiştir ? A) İstek - Geniş zaman B) Emir -Gelecek zaman C) Emir - Geniş zaman D) İstek - Gelecek zaman

20 A GRUBUNUN GÖREVİ: AŞAĞIDAKİ TAMLAMALARIN ÇEŞİTLERİNİ YAZINIZ: 1
A GRUBUNUN GÖREVİ: AŞAĞIDAKİ TAMLAMALARIN ÇEŞİTLERİNİ YAZINIZ: 1. Kardeşinin notlarını düzeltmesini çok istiyordu. 2. Saf bakışlarını gördükçe içi ezildi. 3. Her durumla baş edebilen biridir o. 15 SANİYE

21 13) Aşağıdaki kelimelerden hangisi somut bir anlamdadır?
A) Akrabalık B) Sıkıntı C) Mutluluk D) Hava 14) “Mutlu” kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat göreviyle kullanılmamıştır? A) Mutlu olmak benim de hakkım. B) Mutlu yarınlar bizi bekliyor. C) Artık mutlu insanları göremez olduk. D) Mutlu çocuklar vardı benim ülkemde.

22 15) "Yanmak" sözcüğü, aşağıdaki cümlelerin hangisinde "geçersizlik" anlamında kullanılmıştır?
A) Tren saat sekizde kalkıyor, yetişemezsek yandık! B) Binanın büyük bir kısmı yanmış, oturulmaz hale gelmiş. C) Otobüse yetişemezsek, biletlerimiz yanar. D) Bu yıl sıcak erken bastırdı, ürünlerin hepsi yanmış.

23 B GRUBUNUN GÖREVİ: ÖĞRETMEN TARAFINDAN VERİLEN ATA SÖZÜNÜ KONUŞMADAN SESSİZ SİNEMA OYUNU KURALLARI ÇERÇEVESİNDE GRUBA ANLATINIZ. BİR DAKİKA

24 YARIŞMACI SEÇELİM Yukarıda resmini gördüğünüz şairimizin adı nedir? Şairimizin şiirlerini tek bir sözcükle nasıl anlatırdınız?

25 16) I. Bakar bakar düşünürüm yüzlerinize. II
16) I.Bakar bakar düşünürüm yüzlerinize II.Kırış kırış alnınıza alın terinize III.Çiçeğin rengi soldu,bitti şarkısı kuşun IV.Yol tenha,dal mecalsiz,su durgun. Numaralandırılmış dizelerden hangisi çekim eki almamıştır? A)I. B)II. C)III. D)IV 17) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyim yanlış kullanılmıştır? A) Utanmazın tekidir, yüzüne tükürsen yağmur yağıyor sanır. B) Öyle utandım ki o an yer yarılsa da içine geçseydim. C) Ağzı çok sıkıdır, ser verir sır vermez. D) Böyle sözden anlamayanlara laf düşürüyorsun. 18) “Yazarların çoğunda yazan adamı görüyorum, Montaigne’de ise düşünen adamı.” diyen bir yazar, Montaigne’ in hangi yönünü vurgulamak istemektedir? A) Eserlerinin biçimden yoksun olduğunu B) Yazarken başkalarının fikirlerini önemsemediğini C) Hayatını yazmaktan çok, düşünerek kazandığını D) Eserlerinin, düşünsel açıdan nitelikli olduğunu

26 A) İsim, zamir, isim B) Sıfat, zamir, fiil
19) “Urfa’nın etrafı dumanlı dağlar, Senin zalim derdin cihanı parçalar.” Yukarıdaki dizelerde geçen altı çizili kelimelerin türü hangi seçenekte doğru verilmiştir? A) İsim, zamir, isim B) Sıfat, zamir, fiil C) İsim, zamir, fiil D) Sıfat, isim, isim 20) Aşağıdakilerden hangisi, belirtisiz isim tamlamasıdır? A) Fetih günü B) İyi çocuk C) Kapının kolu D) Okulun bahçesi

27 A GRUBUNUN GÖREVİ: ÖĞRETMEN TARAFINDAN VERİLEN ATA SÖZÜNÜ KONUŞMADAN SESSİZ SİNEMA OYUNU KURALLARI ÇERÇEVESİNDE GRUBA ANLATINIZ. BİR DAKİKA

28 YARIŞMACIYI SEÇELİM Aşağıdaki atasözlerinden hangisinde türemiş sözcük yoktur? A)Yuvarlanan taş yosun tutmaz. B)Sanat altın bileziktir,boş gezenin cebi deliktir. C)Üzüm üzüme baka baka kararır. D)Akıl için yol birdir.

29 A) Göze girmek B) Göze çarpmak
21) ”Gelebilecek her türlü tehlike ve zararı peşinen kabullenmek” anlamına gelen deyim aşağıdakilerden hangisidir? A) Göze girmek B) Göze çarpmak C) Göze batmak D) Göze almak 22) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “da, de” nin yazımı yanlıştır? A) Geleceğin kökleri geçmiş de aranmalıdır. B) Dünü de yarını da düşünmelisin. C) Çağırdın da gelmedik mi? D) Sanki zamanımız var da kalmıyoruz.

30 23) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “eşitlik” söz konusudur?
A) Gemi, denizin ortasında bozuldu. B) Tartışmanın tam ortasında aramıza girdi. C) Karpuzu ortasından bölüp yarısını yedi. D) Çalışmaların ortasında hastalanınca iş yarım kaldı. 24) “Burada güzel bir işim var. Bırakamam. Aslında unutmadım oraları. “ Cümlelerdeki altı çizili kelimelerin türü, sırasıyla aşağıdakilerden hangisidir? A) Sıfat, isim, zamir C) Sıfat, isim, isim B) Zamir, isim, fiil D) Zamir, fiil, sıfat

31 25) “Aman Allah’ım ( ) Güneş altında pırıl pırıl parlayan kocaman bir sazan balığı ( ) oltanın ucunda çırpınıp duruyordu ( ) “ Yukarıdaki parantezlerin içerisine, sırasıyla hangi noktalama işaretleri getirilmelidir? A) (?) , (,) , (…) B) (!) , (,) , (;) C) (!) , (,) , (.) D) (.), (,) , (!)

32 B GRUBUNUN GÖREVİ: ÖĞRETMEN TARAFINDAN VERİLEN ATA SÖZÜNÜ KONUŞMADAN SESSİZ SİNEMA OYUNU KURALLARI ÇERÇEVESİNDE GRUBA ANLATINIZ. BİR DAKİKA

33 İKİNCİ ETAP BAŞLIYOOOOR…

34 YARIŞMACI SEÇELİM Aşağıdakilerden hangisinin kökü diğerlerine göre farklıdır? A- yazdırmış B- kirletmiş C- susamış D- gözlemiş

35 1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat yoktur?
Belgisiz sıfat çeşidiyle başka bir sıfat tamlamasını cümle içinde kullan. A) Birkaç arkadaş balık tutmaya gittiler. B) Günlerce onların gelmelerini bekledik. C) Değişik balıklar tutuklarını sanıyorduk. D) Her zaman olduğu gibi yine yanılmışım. 2) “Kokmak” kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamında kullanılmıştır? A) Dün pişirdiğimiz yemekler kokmuş. B) Her gelişinde üzeri başka parfüm kokuyor. C) Ortalık yine savaş kokuyor. D) Yemekler mis gibi kokuyordu.

36 3) “Çalışamıyorum” fiilinin olumlu şekli aşağıdakilerin hangisidir?
A) Çalışıyorum B)Çalıştım C)Çalışabiliyorum D) Çalıştırıyorum 4) Gelmek” fiilinin geniş zaman kipi , ikinci çoğul kişisi aşağıdakilerden hangisidir? A) geliyorsunuz B) gelseniz C) gelmelisiniz D) gelirsiniz

37 5) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “da, de” nin yazımı yanlıştır?
A) Geleceğin kökleri mazi de aranmalıdır. B) Halı da koltuk da tertemiz olmuştu. C) Davet etti de gitmediniz mi? D) Sanki zamanımız var da kalmıyoruz.

38 YARIŞMACI SEÇELİM “Tavşan dağa küsmüş,…”ata sözünün devamı aşağıdakilerden hangisidir? A)Dağın haberi çoktan varmış. B)Dağ çok ağlıyormuş. C)Dağ bunu hiç umursamamış. D)Dağın haberi olmamış.

39 6) Aşağıdaki cümlelerde geçen -ki'lerden hangisi ayrı yazılmalıdır?
“ki” bağlacı ile bir cümle kur… A)Evdeki hesap çarşıya uymadı. B)Sendekini bana verir misin? C)Bu konuyu iyiki anlatmışım. D) Yarınki işini sakın unutma. 7) Hangi cümleden virgülün kaldırılması cümlenin anlamını değiştirir? A)Yaşlı,doktora bir şeyler söyledi. B)Sen,önce beni dinle. C)İnsan,bütün varlıklardan üstündür. D)İyi şarkı,herkese göre değişir.

40 8) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kesme işaretine (') gerek yoktur?
A)Teyzemin kızı TRT'de çalışıyor. B)Kardeşim 10 Mayıs 1967'de doğdu. C)Erzurum'lu bir arkadaşım vardı. , D)Hasan'ın karnesinde zayıf yok. 9) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "de,da" eki çıkarıldığında cümlenin anlamında bir değişiklik olur? A)Ahmet'in arkadaşları bizde kaldı. B)Belki de bu seni son görüşümdür. C)Karşılaştığı son rakibini de yendi. D)Herkes gibi o da üzülmüş.

41 10) “Bahçe duvarının köşesini dönünce arkadaşlarıyla karşılaştık
10) “Bahçe duvarının köşesini dönünce arkadaşlarıyla karşılaştık.” tümcesindeki tamlamanın çeşidi nedir? A)belirtili isim tamlaması B)belirtisiz isim tamlaması C)sıfat tamlaması D)zincirleme isim tamlaması

42 YARIŞMACI SEÇELİM Aşağıdakilerden hangisi “Dış kapının dış mandalı” deyiminin anlamıdır? A)Çok yakın bir akraba B)Çok uzak bir akraba C)Çok anlaştığımız biri D)Çok uzak davranan insanlar

43 A GRUBUNUN GÖREVİ: ÖĞRETMEN TARAFINDAN VERİLEN ATA SÖZÜNÜ KONUŞMADAN SESSİZ SİNEMA OYUNU KURALLARI ÇERÇEVESİNDE GRUBA ANLATINIZ. BİR DAKİKA

44 11) Aşağıdaki tümcelerin hangisinde birleşik sözcük vardır?
A)Hava ne kadar güzel öğretmenim B)Yollar,ağaçlar kuşlar ne kadar güzel C)Yeryüzü pırıl pırıl öğretmenim D)Gizlisi saklısı kalmamış dünyanın. 12) Aşağıdaki tümcelerin hangisinde durum eki almış bir ad yoktur? A)Bahar günleri yaklaşıyor. B)Paketi kargoya verecek. C)Bahçede köpek kulübesi var. D)Evden yeni çıkmış.

45 13) Aşağıdaki tümcelerin hangisinde işaret sıfatı yoktur?
A)Şu günler onun için önem taşıyor. B)Bu hafta üç sınavımız var. C)Çocukluğum, gençliğim o evde geçti. D)Bu, senin çok sevdiğin yazar mı? 14) Aşağıdaki tümcelerden hangisinin öznesi sıfat tamlamasıdır? A)Toprağın çeşidi ürünü etkiler. B)Sıcak havalar çalışmasını engelliyor. C)Gece yarısı telefon çaldı. D)Yol yapımı bitmek bilmiyor.

46 15) Aşağıdaki tümcelerin hangisinde zamir yoktur?
A)Yarın takımda kimler oynayacak? B)Kaçınız benimle geliyorsunuz? C)Dolaptakiler ne zaman yenecek? D)Bu sokakta mı oturuyorsunuz?

47 16) Hangi cümlede bir “duygu “ anlatılmaktadır
16) Hangi cümlede bir “duygu “ anlatılmaktadır? A)Yörenin kalkınması için el sanatlarına önem verilmeli. B)Bütün mirasını küçük oğluna vermiş. C)Bir ay içinde dört roman okudum. D)Şimdi memleketim burnumda tütüyor 17) Aşağıdaki tümcelerin hangisinde eş anlamlı sözcükler bir arada kullanılmıştır? A) Amcan dürüst ve kültürlü birine benziyor. B) Sıcak ve güneşli bir günde pikniğe gittik. C) Gece gündüz durmadan çalışıyoruz. D) O, her türlü tenkit ve eleştiriye açık biridir. 18) Aşağıdaki tümcelerin hangisinde özel ad yoktur? A) Tekir, yavrusunu yanına aldı. B) Dergimizi başka kimler okudu. C) Ahmet Bey, yemeğe gitti. D) Çalıkuşu romanını okudum.

48 B GRUBUNUN GÖREVİ: Aşağıdaki özellikleri taşıyan üç farklı ad yazınız
B GRUBUNUN GÖREVİ: Aşağıdaki özellikleri taşıyan üç farklı ad yazınız. 1. Cins ad 2. Soyut ad 3. Çoğul ad

49 19) Aşağıdaki sözcüklerden hangisi somut bir nitelik taşımaktadır?
A) Ahlâk B) Roman C) Hayal D) Dostluk 20) Özdeyiş ve atasözleriyle ilgili olarak aşağıdaki yargılardan hangisi doğrudur? A)Atasözleri her zaman doğruyu, güzeli, iyiyi öğütlerken; özdeyişler, zaman zaman yanlış öğütler de verebilir. B)Atasözlerinin de, özdeyişlerin de söyleyeni belli değildir. C)Atasözleri genel kural niteliği taşırken, özdeyişler daha özel durumlarda kullanılır. D)Atasözleri halkın ortak malı iken; özdeyişlerin söyleyeni bellidir.

50 YARIŞMACI SEÇELİM “Dizinin bağı çözülmek” deyiminin anlamı aşağıdakilerden hangisidir? A-Heyecandan yerinde duramamak B-Dizi sakatlanmak C-Utançtan yerin dibine girmek D-Çok sıkılmak

51 21) Aşağıdaki cümlelerdeki altı çizili sözcüklerden hangisi basit yapılıdır?
A)Sevgi ile her iş daha kolaydır. B)Sağlıkçı buraya henüz gelmedi. C)En büyük hazinem kitaplığımdır. D)Herkesi memnun etmek mümkün değildir. 22) Aşağıdaki kelimelerden hangisi yapısı yönüyle diğerlerinden farklıdır? A) Asker B) Turnalar C) Masanın D) Gezgin

52 23) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikileme sıfat olarak kullanılmıştır?
A) Okuma, tatlı tatlı kendinden geçmedir. B) Çocuklar, okulun önünde boy boy sıralanmışlar. C) Saksılardan renk renk çiçekler sarkıyor. D) Üzüm üzüme baka baka kararır. 24) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde”-me,-ma”eki diğerlerinden farklı bir görevde kullanılmıştır? A)Uzun araştırmalardan sonra bunu buldum. B)Dün sabah çalışma odamda seni bekledim. C)Çok konuşup da kimsenin kafasını karıştırma. D)Bugün dinlenme ihtiyacını fazlasıyla hissediyorum.

53 25) Aşağıdaki kelimelerin hangisi Türkçe değildir?
A) okul B) ulus C) saat D) ağaç A GRUBUNUN GÖREVİ: Doğru seçenekteki kurala göre Türkçe olmayan üç sözcük yazınız.

54 YARIŞMA SONA ERMİŞTİR… KATILIMCILARI TEBRİK EDİYOR, BİRİNCİ OLAN GRUBA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM… Dön Sunum İçerik


"KİM BEŞ YILDIZ İSTER? KİM “GİZLİ ÖDÜL” İSTER? KİM ÖĞRETMEK İSTER?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları