Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Türkçemizin Yozlaşması

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Türkçemizin Yozlaşması"— Sunum transkripti:

1 Türkçemizin Yozlaşması
Hazırlayan : Saliha KOÇ Elazığ Metin Koloğlu Anadolu Sağlık Meslek Lisesi

2

3 Günlük  hayatımızda  olmazsa olmaz dediğimiz teknolojik aletlerden biriside  İnternettir. Peki internetin hayatımızda olumsuz yönleri var mı  hiç düşündünüz mü ? Bidiğiniz gibi  sanal alemde  Türkçemizdeki kelimeler doğru dürüst kullanılmıyor.  Bunun ne kadar kötü bir eksiklik olduğu konusunda hepimiz aynı fikirdeyiz  diye düşünüyorum..

4 Bilgisayar (computer!!!) günlük hayatımıza girdi gireli geçirdiğimiz tipik evrim karşısında aynı memleketimiz gibi “Hasta Adam” olan dilimiz de müthiş bir ihanete uğramıştır. Ülkemizin hemen hemen pek çok alan geri plânda kaldığı bir gerçektir. Bilim ve tekniği geriden takip ediyor olmamız doğal olarak Tanzimat’tan bu yana bir türlü ayılamamış olan toplumumuzun diline ihanet etmesini de kaçınılmaz kılmıştır. Dünyada hiçbir devlet yoktur ki bizim gibi diline ve tarihine ihanet etmiş olsun.

5 İşin özüne dönecek olursak, sanal alemde yaşanan dil rezilliği artık sınırlarımızı aşmış ve yabancıların dilinde alay konusu olmaya başlamıştır. Günlük konuşma dilimizdeki bozukluğun meydana getirdiği bu vahim durum öyle ileri boyutlara ulaşmıştır ki tarif etmek içimi sızlatmaktadır. Özellikle biz gençlerin Batı’ya olan hayranlığı tartışılmayacak derecede ileri boyutlardadır. Bunun sonucu olarak güya geleceğin teminatı olacak olan bizler(!) görevimizi kötüye kullanmanın verdiği hazla ortalıkta göğsümüzü kabarta kabarta dolaşıyoruz.

6

7

8 “Unutmayalım ki ; dilimizi kirletmektense dilimizi hiç kullanmamamız daha yerindedir. Bu, bir kişinin eşini aldatmasına benzer. Bir kişinin eşini aldatmaktansa onunla konuşup onu bırakması kısacası ondan ayrılması daha doğru bir davranıştır.” Dünyanın en eski ve en köklü dillerinden biri olan güzel Türkçemiz, ne yazık ki, her geçen gün daha büyük saldırılara maruz kalmakta ve büyük bir hızla kirletilmektedir.

9 Bozulan Türkce´miz.. Gün gectikce bozulan, iyice anlasilamayan bir hal alan Türkce´miz...Dilimize gün gectikce katilan yabanci kökenli kelimeler artarak sürüyor.Sizinle seneler gectikce Türkce´nin nasil bozuldugunu gösteren bir metin paylasmak istedim. "Yıl: 1965"Karşıma âniden çıkınca ziyâdesiyle şaşakaldım.. Nasıl bir edâ takınacağıma hükûm veremedim, âdetâ vecde geldim. Buna mukâbil az bir müddet sonra kendime gelir gibi oldum, yüzünde beni fevkalâde rahatlatan bir tebessüm vardı.. Üstümü başımı toparladım, kendinden emin bir sesle ´akşam-ı şerifleriniz hayrolsun´ dedim..

10 "Yıl: 1975"Karşıma birdenbire çıkınca çok şaşırdım
"Yıl: 1975"Karşıma birdenbire çıkınca çok şaşırdım.. Ne yapacağıma karar veremedim,heyecandan ayaklarım titredi. Ama çok geçmeden kendime gelir gibi oldum,yüzünde beni rahatlatan bir gülümseme vardı.. Üstüme çeki düzen verdim, kendinden emin bir sesle ´iyi akşamlar´ dedim.. "Yıl: 1985"Karşıma âniden çıkınca fevkalâde şaşırdım.. Nitekim ne yapacağıma hükûm veremedim, heyecandan ayaklarım titredi. Amma ve lâkin kısa bir süre sonrakendime gelir gibi oldum, nitekim yüzünde beni ferahlatan bir tebessüm vardı.. Üstüme çeki düzen verdim, kendinden emin bir sesle ´hayırlı akşamlar´ dedim..

11 "Yıl: 1995"Karşıma birdenbire çıkınca çok şaşırdım
"Yıl: 1995"Karşıma birdenbire çıkınca çok şaşırdım.. Fenâ hâlde kal geldi yâni..Ama bu iş bizi bozar dedim. Baktım o da bana bakıyor, bu iş tamamdır dedim..Manitayı tavlamak için doğruldum, artistik bir sesle ´selâm´ dedim.. "Yıl: 2006"Âbi onu karşımda öyle görünce çüş falan oldum yâni.. Oğlum bu iş bizi kasar dedim, fenâ göçeriz dedim, enjoy durumları yâni.. Ama concon muyum ki ben,baktım ki o da bana kesik.. Sarıl oğlum dedim, bu manita senin.. ´Hav aryu yavrum?´" Son olarak bir örnek daha  "Selam moruq napyon yha dün ayshelre qitt!m sooora disari cıqtıq bayha bi gesdiq tam eqlendiq yane..."

12 olarak gözler önüne serecektir.
Dilimizin en büyük sorunlarından biri, yabancı dillere özenme sonucunda ortaya çıkan yozlaşmadır. Bunun en açık göstergesi, işyeri tabelalarında özellikle son yıllarda giderek artan yabancı sözcük kullanma tutkusudur. “Shopping Center” ile başlayan bu yozlaşma gün geçtikçe artmış, yabancı sözcüklerin yerini yarı Türkçe yarı İngilizce tabelalar almıştır. Özellikle büyük kentlerde yapılacak küçük bir gözlem, bu sorunun hangi boyutlara ulaştığını açık seçik olarak gözler önüne serecektir.

13 Yabancı tabela kirliliğine de temel oluşturan bu sorun, dilimizin yozlaşmasında ve bozulmasında en büyük etkiye sahiptir. Bugün Türkçesi olduğu halde ya da sonradan Türkçe karşılığı türetildiği halde bunların yerine ısrarla yabancı sözcükleri kullanmak, toplumun çok farklı kesimlerinde görülen yaygın bir hastalık durumuna gelmiştir. 

14 Türkçemizden utanmayalım !

15

16

17 Yabancı dil ne kadar önemli olursa olsun, insanın ana dili daha da önemlidir. Temel görevimiz, gençlerimizi düşünen, eleştiren ve düşüncelerini düzgün ifade edebilen bireyler olarak yetiştirmektir. Öğrencinin kendi dilini ikinci sınıf, yetersiz bir iletişim aracı olarak görmesi çok sakıncalı bir durumdur. Böyle bir öğrenciden kendi diline ve kültürüne, ana diline saygı duyması nasıl beklenebilir?

18 Konuşmada veya yazıda aralara yabancı sözcük sıkıştırmak, bağımsızlık gururunun nasıl törpülendiğini gösteren acı bir örnek değil midir? Neredeyse, ana dilimizin Türkçe, anavatanımızın Türkiye olduğunu unutuyoruz.  Bu Niye ? Bu Varken

19


"Türkçemizin Yozlaşması" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları