Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bilim henüz emeklerken – Yüksek Lisans Tezi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bilim henüz emeklerken – Yüksek Lisans Tezi"— Sunum transkripti:

1 Bilim henüz emeklerken – Yüksek Lisans Tezi
Arş. Gör. Çağlar YALÇINKAYA 16/03/2010

2 Yüksek lisans / Sadece unvan mı?
Mesleki uzmanlaşma Akademik hayatı tanıma Yatkınlığı sezme Çalışma düzeni geliştirme Yayınların önemini kavrama Yenilikçi düşünebilme Yazım dili geliştirme Akademik özgüven sağlama Akademik tarzını sorgulama

3 Yüksek lisans tezi / Sık yapılan hatalar
Tez ismi ile içerik uyuşmazlığı Gerçek sonuçlara değil, kestirilmeye çalışılan sonuçlara şartlanmak Literatür kalabalığı veya yetersizliği Atıflarda kaynak göstermemek Şekillerde kaynak göstermemek yada esinlenmeyi belirtmemek Biliçli / bilinçsiz aşırmacılık Sonuçların yorumlanmasında sadece sayısal büyüklüklere takılmak Yayına dönüştürme isteksizliği (çalışmayı çöpe atmak) Türkçe’ye dikkat etmemek “Doğruyu anlatmak için yola çıktıysanız zerafeti terziye bırakın” A. Einstein “İlk izlenimler güçlü izlenimlerdir; bu nedenle bir başlığın iyi tasarlanması ve sınırlar izin verdiği ölçüde, ne gelmekte olduğunun tam ve kesin göstergesi olması gerekir.” T. Clifford Allbutt “Sayılmayacak kadar çok kaynak içeren metinler, bilimselliğin işareti olmaktan ziyade güvensizliğin göstergesidir” William C. Roberts “Yayınsız bilim ölüdür” Geard Piel (Özgür Özdemir)

4 Yüksek lisans tezim / Örnekler
“Kalıcılık” kullanılabilirdi Öyle istiyorum ki, Türk Dili bilim yöntemleriyle kurallarını ortaya koysun ve her dalda yazı yazanlar bütün terimleriyle çoğunluğun anlayabileceği güzel, ahenkli dilimizi kullansınlar. M. Kemal ATATÜRK “İç yapı” kullanılabilirdi.

5 Yüksek lisans tezim / Örnekler
Destekçi kuruluşlara teşekkür edilmelidir. Destekçilerin vurgulanması, tezin somutluğunun vurgulanması anlamına da gelmektedir.

6 Yüksek lisans tezim / Örnekler
Nereden alındı? Konuyu örnekleyen bu vakayı ben fotoğraflamadım. (Bilinçsizce aşırma)

7 Yüksek lisans tezim / Örnekler
En basit ve aşırıldığı anlaşılamayacak çizimler bile kaynak gösterilerek kullanılmalı!

8 Yüksek lisans tezim / Örnekler
Anlatılmaya çalışılanları özetleyen şemacıklar kullanılmalı. Bu yaratıcı şemacıklar atıf almak açısından da oldukça etkili.

9 Yüksek lisans tezim / Örnekler
Fikren bir etkilenme olsa dahi belirtilmeli. Örneğin bu resmi çizmemde bana belirtilen kaynaktaki birkaç resim ilham verdi. Tezimde “…’dan esinlenerek çizilmiştir” ibareli birçok resim var ve bu tez yazım kurallarımıza uygun. Bu emeğim çalınsa hoşuma gider mi?

10 Yüksek lisans tezim / Örnekler
Yapılan deneysel / teorik çalışmaların her bir kısmı yada uygunsa tümü akış şeması veya görsellikler kullanılarak anlaşılabilir hale getirilmeli. Bu, tez jürisini ve okuyucuları oldukça rahatlatacaktır.

11 Yüksek lisans tezim / Örnekler
Deney cihazları fotoğraflanmalı ve okuyucunun kafasında anlatılanların canlanması sağlanmalıdır. Ayrıca bu tür fotoğraflar bilim insanlarının kendi çalışmalarında gereksinim duydukları cihazların yaptırılması veya temininde oldukça yol göstericidir.

12 Teşekkürler Kaynak Bilim adamlarının sözleri:
Robert A. Day (Gülay Aşkar Altay tarafından çevrilen) “Bilimsel bir makale nasıl yazılır ve yayımlanır” adlı eserden alınmıştır.


"Bilim henüz emeklerken – Yüksek Lisans Tezi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları