Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Rehberliğin Amacı ve Eğitimdeki Yeri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Rehberliğin Amacı ve Eğitimdeki Yeri"— Sunum transkripti:

1 Rehberliğin Amacı ve Eğitimdeki Yeri
Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık

2 Rehberlik kavramından ne anlıyorsunuz?

3 Öğrencilik hayatınız süresince rehberlik ile ilgili nasıl anılarınız var?

4 Rehberlik nedir? Sözlük tanımı: Yol gösterme

5 Rehberlik nedir? Rehberlik, bireyin kendini tanıması, problem çözmesi, kapasitesini geliştirmesi, çevresi ile dengeli ve sağlıklı uyum sağlaması, kendini gerçekleştirmesi için uzman kişilerce verilen psikolojik yardımlardır.

6 Rehberlik nedir? Rehberlik, bireyin en üst düzeyde geliştirerek gereksinimlerini doyurması, benliğine uygun rolleri geliştirerek çevresi ile uyumlu olması, anlamlı ve mutlu bir yaşam sürmesi için profesyonel kimselerce yapılan bilimsel ve sistematik yardım sürecidir.

7 Literatürde verilen tanımlara göre rehberlik kavramının özellikleri nedir?

8 Rehberlik ne değildir? Kol kanat germek rehberlik midir? Rehberlik bireyin yerine onun sorunlarını çözmek midir? Cezalandırmak rehberlik midir? Rehberlik her türlü sorunu çözer mi? Danışana acımak rehberlik midir? Rehberlik danışman olmadan da yapılabilir mi?

9 Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri, öğrenci kişilik hizmetlerinin bir parçasıdır. Öğrenci kişilik hizmetleri öğrencilere uygun eğitim ortamlarının hazırlanmasını, bireyin kişisel gelişimini en üst düzeyde tamamlamasını hedefler. Bu ise çağdaş eğitimin önemli bir boyutudur.

10 Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin yeri
Çağdaş Eğitim Öğretim Öğrenci Kişilik Hizmetleri Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Sağlık Hizmetleri Sosyal Yardım Hizmetleri Özel Eğitim ve Özel Yetiştirme Hizmetleri Sosyal ve Kültürel Hizmetler Yönetim

11 Örgün eğitim kurumlarında rehberlik hizmetlerinin verilmesi gerekli midir? Neden?

12 Maslow’ Un İhtiyaçlar Hiyerarşisi

13 Eğer hayatınızda değiştirmek istediklerinizi değiştirebilme olanağı verilseydi, neleri değiştirirdiniz?

14 Kendini gerçekleştirmek ne demektir?

15 Kendini gerçekleştiren bireylerin özellikleri nedir?

16 Kendimizi gerçekleştirmek için ne yapabiliriz?
Kendimizi gerçekleştirmek için ne yapıyoruz? Kendini gerçekleştirmede rehberlik hizmetlerinin yeri nedir?

17 Rehberliğin ilkeleri Her birey seçme özgürlüğüne sahiptir.
İnsan saygı değer bir varlıktır. Rehberlik hizmetlerinden yaralanmada zorlama yoktur. Rehberlik anlayışı öğrenci merkezi eğitim anlayışı ile örtüşür. Rehberlik hizmetinin etkili ve verimli olması için tüm paydaşların katılımı, desteği ve işbirliği gereklidir.

18 Rehberliğin ilkeleri 6. Rehberlik hizmetleri tüm öğrencilere yöneliktir. 7. Rehberlik uygulamaları her okulun amaç ve ihtiyaçlarına göre değişir. 8. Rehberlik hizmeti planlı, programlı ve örgütlenmiş biçimde sunulmalıdır. 9. Rehberlik hizmeti uzman ve yetkin kişiler tarafından yapılmalıdır.

19 Rehberlik aşağıdaki bilim dalları ile ilişkilidir:
Psikoloji Sosyoloji Antropoloji Ekonomi Eğitim bilimleri

20 Uygulama Kendini gerçekleştiren bireyin özelliklerinden biri ile ilgili 1-2 dakikalık bir konuşma metni hazırlayınız. Konuşmanızda; Bu özelliği örnekler vererek açıklayınız. Özelliğin kendi kültürümüzle bağdaşma durumunu irdeleyiniz. Özelliğin çevremizdeki insanlarda bulunma düzeyini irdeleyiniz. Özelliğin öğretiminin öğrenciler, aileler ve toplum açısından önemini irdeleyiniz. Özelliğin kazandırılmasında okullarda sunulan rehberlik hizmetlerinin rolünü tartışınız.


"Rehberliğin Amacı ve Eğitimdeki Yeri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları