Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Microsoft SharePoint Nedir? Amacı Nedir Ve Ne İşe Yarar ?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Microsoft SharePoint Nedir? Amacı Nedir Ve Ne İşe Yarar ?"— Sunum transkripti:

1 Microsoft SharePoint Nedir? Amacı Nedir Ve Ne İşe Yarar ?

2 Microsoft SharePoint Nedir ?
 Microsoft'un geliştirdiği şirket içi doküman değişimini ve versiyonların kullanımını sağlayan, Windows SharePoint Services 3.0 ve Asp.Net 2.0 temelleri üzerine kurulu pakettir. SharePoint Portal Server uygulaması altı önemli başlık altında düşünülebilir; Bilgi paylaşımı, Doküman Yönetimi, Gelişmiş arama fonksiyonları, Form Servisleri, Excel Servisleri ,BDC(Business Data Catalog) Bu altı ana başlık SharePoint Portal Server(Microsoft Office SharePoint Server) uygulamasının yapı taşlarını oluşturur. Ayrıca, şirket içinde kullanılan tüm bilgilerin son kullanıcı için kullanımı çok basit olan arama motorları aracılığıyla veya kategorileştirilmiş görünümler sayesinde kolayca ulaşılabilir hale getirilmesi Moss'un en büyük avantajlarından sayılabilir. SharePoint kısaca özetletmek gerekirse kurumlar arası ve kurum içi online çalışma alanı sağlayan ortak bilgi paylaşımı yapabileceğiniz bir çok doküman paylaşabileceği vb. işlemleri yapabildiğimiz uygulamadır. SharePoint’ geliştirme platformu açısından kullanıcılara daha çok kolaylık sağlamaktadır. Nasıl bir kolaylık? Örneğin bir kullanıcı kendine özel geliştirmelerini yapabilmesine olanak sağlayacak bir yapıya sahiptir.

3 Günden güne SharePoint gelişme ve güncellemelerini devam ettirerek daha iyi bir yapıya ulaşmaktadır özellikleri ile besleme, SharePoint Apps, siteler arası yayıncılık ve kod dağıtmak için sandboxlar vb birçok yeni özellik eklemiş. Kullanıcılar paylaşımlara yorumlar yapabilmekte ve sosyal bir haberleşme sistemine ortamını çevirebilmektedir. Aradığımız dokümanlara kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Kullanıcılara yetki verebilir ve bu yetkileri kısıtlayabilirsiniz. SharePoint Designer, SharePointİnfoPath, SharePoint Foundation, SharePoint Online, SharePoint Workspace, Windows SharePoint Services gibi alt seçenekleride vardır. Geniş bir kitleye hükmetmektedir. Kısacası bir kurumun yazılımlarını ortak bir çalışmaya açarak kullanıcıların kolaylıkla yararlanmasını sağlamaktadır.

4 SharePoint 2013 / Community Site Nedir?
“Community Site” Adında anlaşıldığı gibi Topluluk sitesidir. SharePoint üzerinde site oluşturmak için “Community Site(Topluluk Site)” Platformunu kullanırız. Community Site bir site şablonu olduğundan dolayı öncelikle bir site oluşturmamız gerekiyor. Site oluşturması gayet kolaydır. Tüm site içeriğinden en alt kısımda yer alan New Site sekmesine tıkladığımızda site oluşturma şablonu gelecektir “Create” Tıklayarak sitemizi oluşturmuş oluyoruz. Peki, ne işimize yarar? Önceki raporda belirtiğim gibi kullanıcılar arasındaki sosyalleşmeyi ve kullanıcılar için bilgi alışverişini kolaylaştırmak içindir. “Tartışmalar, Topluluk araçları, Kategoriler, vb” gibi işlemleri rahatlıkla yürütebiliriz. Bir nevi forum niteliği gibi geldi bana Kullanıcı sorduğu soruları tartışmaları diğer kullanıcılar beğenebilir soru ise cevaplayarak yanıtın verilmesine yardımcı olabilir. Yanıtlanmış bir konuyu rahatlıkla görebileceğimiz, kullanıcıları oluşturduğumuz sayfada haklar tanıyabiliriz. Böylelikle kullanıcılara belirlediğiniz özellikler çerçevesinde sitenizde işler yapabilmektedir.

5 SharePoint Active Directory Nedir ?

6

7 SharePoint yetkilendirmelerde özel bir kavram vardır
SharePoint yetkilendirmelerde özel bir kavram vardır. Site koleksiyonu yöneticisi kavramıdır. SharePoint Server 2013’de birden fazla web uygulaması oluşturabiliyoruz. Bu web uygulamaları Kurumların taleplerine göre şekillenen bir yapı halini alır. Yönetimsel anlamda her sektör için bir uygulama, site koleksiyonu yöneticisine ihtiyaç vardır. SharePoint site koleksiyonu yöneticisi, kendi çalıştığı uygulamanın yöneticisi  anlamına gelir. Bu kişilere yönetici hakkını verebilmek için 2 farklı farklı yöntem vardır. 1. yöntemde bu işlem site yönetimi ara yüzünden yapılır. İlgili uygulama sitesindeyken sol üstteki Site Eylemleri ne tıklanır ve açılan menüden Site Ayarları linkine tıklanır. Açılan site yönetimi sayfasından Site Koleksiyonu Yöneticisi  linkine tıklanır ve kullanıcı buraya eklenir. Eklenen kullanıcı artık o uygulama içindeki herşeyi yönetebilir. 2.yöntemde ise aynı işlem SharePoint 2013 Management Shell komut satırından girilen bir satır kod/komut ile yapılır. (PowerShell bir komut satırı kabuğu ve ilgili uygulama programlama arabirimlerine bir yöneticinin erişimi sağlayan dildir.)

8 SharePoint sitesi ile koleksiyonu oluşturduğunuzda, site koleksiyonundaki en üst düzey site otomatik olarak oluştur, bundan sonra en üst düzey sitenin altına alt siteler oluşturabiliriz Sitelerinizde pek çok site şablonundan biri temel alınabilir. Uygun izinlerle çeşitli alt siteler oluşturabiliriz. Tek tek kişilerin veya grupların birbiriyle bağlantı kurmak, belge ve diğer dosyalarda işbirliği içinde çalışmak için kullandığı bir ekip sitesi olabilir. Şirket çalışanları, Ekip Sitesini belgeleri saklamak ve diğer kullanıcılarla paylaşmak, resmi duyurular yayınlamak, toplantılar düzenlemek, görev ve sorunları takip etmek, bilgileri listeler halinde saklamak vb. için kullanabiliriz. Ekip sitesinin altında, bilgi paylaşımı için bir ekip web günlüğü veya ekip etkinlikleri, şirket toplantıları vb. organize etmek için bir sosyal toplantı çalışma alanı oluşturabiliriz. Buda işlerin kolaylaşmasını sağlayarak kurumların çalışma hızını vb durumlara etki eder.

9 SharePoint Team Site Team site SharePoint ekip, takım sitesi anlamına gelir. Bilgi paylaşımı, takvim, anket, görev tanımlamaları, iş akışları, tartışma gibi imkânlar bir sayfa üzerinden paylaşılmasını sağlar. İşbirliğine teşvik amaçlı olarak kullanılan bir bölümdür. Ekip çalışmasında, işbirliğinden çok iş süreci önemlidir. Kullanım amacı örneğin bir şirket çalışanlarının SharePoint Team Sitesine katıldığını düşünelim bu sayfada yapılacak işler, bir planlama, Anket açılması, kimin ne yapması gerektiği, tartışmaların olduğu bir sayfadır burada bu tür bilgiler yer alır.

10

11 SharePoint Blog Blog hızlı fikir ve bilgi paylaşmak için sizin veya çalıştığınız sektördeki kurumunuza sağlanan alandır. Bloglar herhangi bir konu hakkında hızlı bir şekilde yazılar oluşturulabilir ve genellikle gayri resmi bakış açısı sağlar. Ancak şirket ortamında çeşitli şekillerde kullanılabilir. Herhangi bir konu hakkında bir şeyler yazmak için kullanılmaktadır. Bir konu hakkındaki görüşlerinizi özgürce yazabildiğiniz bir alandır. Kullanıcılar yazdıklarınızı okuyabilir ve eğer yorum beğenme gibi özellikleri etkinleştirirseniz kullanıcıların yorumlarını alabilir beğenileri görebiliriz. Yorumlar bana göre bloglarda önemlidir. Kullanım amacı bundan ibarettir kısacası.

12

13 SharePoint Project Site
SharePoint Project Site, bir kurumdaki kullanıcıların etkin projelerde işliğini sağlaması amaçlı kullanılan sitedir. Proje yöneticileri hızlı bir şekilde projelerde neler olup bittiği gibi fikirleri edinebilir ve ekip üyeleri hızlı bir şekilde, genel bağlamında baktığımızda Proje siteleri ekiplere ilgili veri belge vb iletişim, erişim paylaşımı sağladığı bölümdür. Kullanım amacı projelerin derli toplu olmasına yönelik kullanıcıların aradıklarına daha çabuk ulaşmasına olanak sağladığı arşiv gibi bölümdür de denilebilir. Bir SharePoint Project site bize Proje özeti bölümü, Projenin görevleri için bir zaman çizelgesi, Proje görev zamanlaması, belgeleri saklamak için kütüphane, proje hakkındaki bilgileri düzenleme, takım olayları için takvim gibi özellikleri bize sunmaktadır.

14

15 SharePoint App SharePoint App, anlam bakımından baktığımızda alanınıza ekleyebileceğiniz hazır küçük uygulamalardan ibarettir. Alanıza App örnekleri ekleyerek istediğiniz gibi özelliklere uyan app’leri bularak özelleştirebilirsiniz. Peki, nasıl App ekleyebilirsiniz? Office.com üzerindeki Office Store’ye girdikten sonra SharePoint App’lere göz atabilirsiniz.

16


"Microsoft SharePoint Nedir? Amacı Nedir Ve Ne İşe Yarar ?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları