Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ZARFLAR (SORULAR).

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ZARFLAR (SORULAR)."— Sunum transkripti:

1 ZARFLAR (SORULAR)

2 1)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zaman zarfı yoktur?
A)Biraz daha çalışırsan bu işi de başarırsın. B)Ahmet geçen yıl da sınava girmişti. C)Güpegündüz evi soymuşlar. D)Akşamüstü iş dönüşü size uğradım.

3 2)Hangi cümlede durum zarfı kullanılmamıştır?
A)Sınavda bizi teker teker oturttular. B)Ne olursa olsun bu işe gireceğim. C)İyi haberi alınca koşarak eve gitti. D)Akşam akşam canımı sıkma.

4 3) “SAĞLAM” sözcüğü hangi cümlede zarftır?
A)Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur. B)Sen atını sağlam kazığa bağla,ötesini düşünme. C)Burada hiç sağlam masa yok mu? D)Bu bina çok sağlam yapılmış.

5 4)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük farklı görevdedir?
A)Yüksekçe bir binada avukatlık bürosu açmış. B)Sessizce yolumuza devam ettik. C)Ağaçtan irice bir elma düştü. D)Otobüste yaşlıca bir hanıma yer verdim.

6 5) “SICAK” sözcüğü hangi seçenekte anlamca ve göreve farklıdır?
A)Sıcak ekmek tereyağıyla güzel gider. B)Sıcak çorba ağzımı yaktı. C)Burada bana çok sıcak davrandılar. D)Sıcak havada yolculuk hiç sarmaz.

7 6)Hangi cümlede ikileme farklı türde kullanılmıştır?
A)Bana doğru dürüst yanıt veremedi. B)Yalan yanlış sözleriyle bizi kandırdığını sanıyor. C)Sınavı kazanmak için gece gündüz çalıştım. D)Evi,kırık dökük eşyalarla doldurmuş.

8 7)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yer-yön zarfı vardır?
A)Babam ileri görüşlü bir insandır. B)Öğretmen içeri girince konuşma kesildi. C)Aşağıya inersen gazeteleri getiriver. D)Dayımlar yukarı mahallede oturuyordu.

9 8)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük zarf değildir?
A)Azıcık aşım kaygısız başım. B)İhtiyar adam yıllarca gemileri bekledi. C)Çok konuşarak ,canımı sıktı. D)Gözlerini benden hiç ayırmadı.

10 9)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde durum zarfı yoktur?
A)Davranışı bana çok içten gözüktü. B)Gökte uçan turnalara uzun uzun baktı. C)Arabamız yolun üstünde hızla ilerliyordu. D)Sabahleyin erkenden sandallarımızla denize açıldık.

11 10)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yer-yön anlamı taşıyan sözcük tür yönünden diğerlerinden farklıdır? A)Bu konuda çok gerilerde kaldık. B)O içeri girince hava birden değişti. C)Dışarı çıkıp biraz hava almak istiyorum. D)Biraz beri gelirsen o da oturabilir.

12 11)Hangi cümlede zaman zarfı kullanılmamıştır?
A)Biraz bekleyelim,ufuk az sonra kızıllaşır. B)Deminden beri,telefonunu bekliyorum. C)Dar günümde hep yanımda olun. D)Dinlenmek,eğlenmek için yazı bekliyorum.

13 12)Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisinin türü farklıdır?
A)Burada çok güzel evler var. B)En çalışkan öğrenci bile bu soruyu yapamadı. C)Çok para kazanmak için Almanya’ya gitti. D)Onunla pek fazla konuşamadım.

14 13) “Öyle” sözcüğü hangi cümlede farklı türde kullanılmıştır?
A)Onunla öyle eğlendik ki anlatamam. B)Bana öyle baktığını hiç görmemiştim. C)Öyle günlerde daha dikkatli olmalıyız. D)Dersi öyle güzel anlatıyor ki anlamamak mümkün değil.

15 14)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “çok” sözcüğü bir zarfı güçlendirmiştir?
A)Sınavı kazanmana çok sevindim. B)Toplantıda çok çalışkan öğrenciler vardı. C)Bu gün çok dalgın görünüyorsun. D)O,çok cömert bir insandı.

16 15)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru zarfı vardır?
A)Beni hala niçin anlamıyorsun? B)Bu yörede çay ekimi yapılıyor mu? C)Onun nasıl bir insan olduğunu biliyor musun? D)Elindeki kilidi nereden aldın?

17 16) “Ömrümde böyle bir insan görmemiştim” cümlesindeki “böyle” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde aynı görevde değildir? A)Böyle akşamlarda içime hüzün çöküyor. B)Böyle davranırsan kimseyle arkadaş olamazsın. C)Bende böyle bir ev kiralamak istiyorum. D)Böyle bir çayı her yerde bulamazsın.

18 17)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “-ce” ekiyle türemiş sözcük zarf görevinde kullanılmıştır?
A)Sence ben bu işi başarabilir miyim? B)Bu kolejde Fransızca eğitim yapılıyor. C)Hangimiz özgürde davranışlarımızın kısıtlanmasını ister? D)Onunla her konuda rahatça konuşabiliyorum.

19 18)“Ağır ağır çıkarsın bu merdivenlerden
18)“Ağır ağır çıkarsın bu merdivenlerden.” Yukarıdaki dizede altı çizili sözcüğün göreviyle özdeş sözcük hangi seçenekte vardır? A)Bir banka oturmuş,dalgın dalgın denizi seyrediyordu. B)Onun saçma sapan konularını dinleyemem. C)Arabamız inişli çıkışlı yollarda oldukça zorlandı. D)Bu kadar insan yalan dolan sözlere kanar mı?

20 19)“Yatılı okullarda okurken ince hastalığa yakalanmış” Yukarıdaki cümlede altı çizili sözcük aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı türde kullanılmıştır? A)Kadının derdi ince bağırsaklarındaymış. B)İnce iş yapa yapa gözleri bozuldu. C)Önümüzde uzun ince bir yol var. D)Bana söylediğin gibi çok ince davrandı.

21 20)“Yalnız” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde zarf görevinde kullanılmamıştır?
A)Buralarda yalnız dolaşmak tehlikelidir. B)Bütün arkadaşları onu yalnız bıraktı. C)Nedense bütün işlerini yalnız yapmayı seviyor. D)Her türlü zorluğun üstesinden o gelir.

22 21)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yer alan zarf,yapısı yönünden diğerlerinden farklıdır?
A)Kışın dil kurusuna gitmeyi düşünüyorum. B)Çocuğunuzla neden ilgilenmiyorsunuz? C)Gelmeye karar verirsem sabahleyin telefon bildiririm. D)Dışarısı sıcak olduğu için hemen içeri kaçtım.

23 22)“Burada güzel bir işim var. Bırakamam. Aslında unutamadım onları
22)“Burada güzel bir işim var.Bırakamam. Aslında unutamadım onları. Keşke hiç göndermeseydim daha iyi olurdu.” cümlesindeki altı çizili kelimelerin çeşidi sırasıyla hangi seçenekte doğru verilmiştir? A)İsim, fiil, sıfat, zarf, edat B)Zarf, isim, zamir, sıfat, sıfat C)Sıfat, isim, zamir, zarf, zarf D)Sıfat, fiil, sıfat, zarf, zarf

24 23)“O, babasının söylediği bu sözleri hiç unutamamıştı
23)“O, babasının söylediği bu sözleri hiç unutamamıştı.” cümlesindeki altı çizili sözcüklerin çeşitleri hangi seçenekte verilmiştir? A)Zamir- sıfat- zarf B)Sıfat- zamir- zarf C)Zamir- zamir- sıfat D)Sıfat- sıfat- zamir

25 24)“Eğri oturalım, doğru konuşalım
24)“Eğri oturalım, doğru konuşalım.” cümlesinde bulunan zarfların çeşidi aşağıdakilerden hangisidir? A)Azlık- çokluk zarfı B)Durum zarfı C)Yer- Yön zarfı D)Zaman zarfı

26 25)Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi zaman zarfıdır?
A)Saatlerce oturduğu masadan kalkamadı. B)Yüzlerce insan bu adamı bekliyor. C)Aklınca bana kazık atacak. D)Bence onu biraz daha bekleyelim.


"ZARFLAR (SORULAR)." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları