Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRKÇE EK FİİL KONU ANLATIMI SORULAR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRKÇE EK FİİL KONU ANLATIMI SORULAR."— Sunum transkripti:

1 TÜRKÇE EK FİİL KONU ANLATIMI SORULAR

2 ASUDE DURAN

3 1.SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek eylem alan sözcük birleşik çekimli olmuştur? A)Geçen bayramda aramanı isterdim. B)Her şeye rağmen hayat güzeldir. C)Kapıyı açtığımda kimseyi göremedim. D)Herkes oradaydı sadece sen yoktun.

4 2.SORU A)Dağların zirvelerini duman bürümüş.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil almış bir sözcük kullanılmıştır? A)Dağların zirvelerini duman bürümüş. B)Onlara ben nice emekler verdim. C)Sönmüş artık gökyüzündeki yıldızlar. D)Burada en güvendiğim kişi sendin.

5 3.SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim türünden bir kelime ek fiil aldığı halde yüklem olmamıştır? A)Arkadaşına uzun zamandır kırgındı. B)Hedeflerimi gerçekleştirseydim daha iyi olacaktım. C)Sefa,çok çalışkan bir öğrenciydim. D)Mutluysan çalıştığın yerde başarılı olursun.

6 4.SORU 1)Zaman ince esen yeldir. 2)Hayat ağaç,günler daldır. 3)Mutluluk uzunca yoldur. 4)Vardıkça güzel görünür. Dörtlüğün kaçıncı dizesinde ek eylem almış sözcük yoktur? A)1 B)2 C)3 D)4

7 5.SORU Ek fiil aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı görevde kullanılmıştır? A) Buranın sahili yazları çok kalabalık olurmuş. B) Bahçedeki çiçekler güzel kokuluydu. C) Sahil bizim eve çok yakın. D) Hava dün de yağmurluydu.

8 UĞUR YENİ

9 6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yükleminde ek fiil kullanılmamıştır?
A) Onun hasta olduğunu bende biliyorum. B)Okulda dün birçok arkadaşımız hastaymış. C)Kalorifer arızalı olduğu için sınıflar soğuktu. D)Dün sabah sokağa çıktığımda her yer bembeyazdı.

10 7. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi ek fiil almamıştır?
A)Eski eşyaların bir kısmını çatıya çıkardı. B)Her sabah önce günlük gazeteleri okurdu. C)O, gençlerin duyduklarına tercüman olan bir şairdi. D)Dayımların yeni aldığı ev kent merkezine çok uzaktı.

11 8. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi ek fiilin geniş zamanıyla çekimlenmiştir?
A) Yamaçlar baştan başa çiçeklerle doluymuş. B) Buradaki ağaçların yaprakları çok güzeldi. C) Tarlalardaki kavunlar ve karpuzlar iri iriydi. D)Köyümüzdeki ağaçların meyveleri çok lezzetlidir. A) Yamaçlar baştan başa çiçeklerle doluymuş. B) Buradaki ağaçların yaprakları çok güzeldi. C) Tarlalardaki kavunlar ve karpuzlar iri iriydi. D)Köyümüzdeki ağaçların meyveleri çok lezzetlidir.

12 9) (1)saatlerin,kendilerine ait bir dilleri vardı
9) (1)saatlerin,kendilerine ait bir dilleri vardı.(2) çok eski çağlardan beri onlar,zaman ölçü birimi olarak kullanılıyor.(3)saatler,süreç içerisinde mekanikten dijitale çeşitli evreler geçirdi. (4)giderek de teknolojik tasarım ürünlerine dönüşüyor. Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinin yüklemi ek fiil almıştır? A)1 B)2 C)3 D)4

13 10.Aşağıdaki fiillerden hangisi birleşik zamanlıdır?
A)Uyuyorlar B)Gelmediniz C)Alacakmış D)Gidemezsin

14 ADİL POLAT ÖZYILAZ

15 11.SORU I) Ayakları beyaz güvercine benziyordu.
II) O zamanlar bizi ağlatırdı. III) O yıllarda çok mesuttuk. IV) Ellerinin değdiği her şey gülerdi. Yukarıdaki cümlelerin hangisinde ek eylem farklı görevde kullanılmıştır? A) I B) II C) III D) IV.

16 12.SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek eylem, ötekilerinden farklı bir görevdedir? A) O işi başaracağımı hissediyorum. B)Bu, yeni bir olaydı. C)Bugünlerden çok yorgundu. D)Müdür bey, izinliymiş.

17 13.SORU Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi“ şimdiki zamanın rivayeti ” biçimindedir? A)Yine alışverişten geliyordu. B)Bu filmi yıllar önce izlemiştim. C)Böyle bir sonucu beklemiyormuş. D)Benden bir dilekçe istediler.

18 14.SORU Aşağıdakilerden hangisinin yüklemi birleşik zamanlı bir fiil değildir? A)Elim ayağım tutarken çalışmalıyım. B)Arada sırada uğrarlardı. C)Oraya gitmek zorunda kalmıştık. D)Benim kim olduğunu bilmiyormuş.

19 15.SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek eylem kullanılmamıştır?
A)Çocuk dün hastaydı. B)Kardeşin iyiyse pikniğe gelsin C)Bu işi kendim halletmeliydim. D)Ekmekleri hemen eve götür

20 AYTEN FATMA ÖZYILMAZ

21 16.SORU Hangi cümlede ek fiil vardır?
A)Azıcık yemek yiyince hasta canlandı. B)Adam bize sıcak davrandı. C)Babacığım bana kitap verdi. D)Bu çocuk çok akıllıydı.

22 17.SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek eylem kullanılmamıştır? A)Dergimizin en popüler yazarıydı. B)Gökyüzü akşama kadar pırıl pırıldı. C)Günlerdir babasıyla tarlada çalıştı. D)Gezip görmekten nedense hoşlanırdı.

23 18.SORU Aşağıdakilerin hangisinde ek eylem, ötekilerden farklı bir görevde kullanılmıştır? A)Onu kazanmak için çalışıyordu. B)Hava biraz bulutluydu. C)Onun bir evi vardır. D)Bu eriklerin tadı güzelmiş.

24 19.SORU Ek eylemler adların sonuna gelerek onları yüklem yapar ya da eylemlerin sonuna gelerek birleşik zamanlı eylem yapar. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek eylemin görevi diğerlerinden farklıdır? A)Masanın üzerinde güzel bir resim vardı. B)O yıllarda en sevdiğim romancı, Kemalettin Tuğcu’ydu C)Yıllar öncesine ait o guguklu saati hiç unutmamıştım. D)Uzun yıllar önce buralar ne kadar güzelmiş.

25 20.SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek eylem kullanılmıştır?
A)Köyden kasabaya iki saatte ulaştı. B)Zavallı çocuk neredeyse açtı. C)Soğuk havada dışarıda gezince hemen hastalandı. D)Çocuklar bahçede neşe içinde oynuyor.

26 MEHMET SALİM ŞEREKİOĞLU

27 21.SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik zamanlı fiil kullanılmamıştır? A) Sabah erken kalkıp bütün ödevlerini bitirdi B) Gelmeyeceğini söyleseydin hazırlık yapmazdım C) O zamanlar üstüne çok gitmiştim D) Zaten onlar da görüşmeyi istemiyorlardı.

28 22.SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil yoktur? A) Babam akşam epey yorgundu. B) Evde bir kavanoz reçel var. C) Merak etmeyin, o da sizi çok sevmiş. D) Bizi konu komşuya rezil eden bu adamdır.

29 23.SORU Aşağıdaki altı çizili eylemlerden hangisi basit zamanlıdır? A) Şimdiye kadar çoktan yolu yarılamıştık. B) Kazanmak için çok çalışmalıydı. C) Babasına bir kitap daha aldırdı. D) Ablasını bir başka seviyordu.

30 24.SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil isme gelerek onu yüklem yapmıştır? A) Hani bu kitabı okumuştun? B) En güzel renk sarıdır. C) Keşke siz de oraya gelseydiniz. D) Dükkanın camlarını taşlamıştınız. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil kullanılmıştır?

31 25.SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı şekilde oluşturulmuş bir ek fiil vardır? A) Öğrencileri tarafından çok sevilen bir öğretmendi. B) Sınıfın en çalışkan öğrencisiymiş. C) Yaptıklarından büyük bir pişmanlık duyuyordu. D) Sevgi, bir insanın yaşayabileceği en güzel duygudur.

32 BİZİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİZ…
HAZIRLAYANLAR: MEHMET SALİM ŞEREKİOĞLU MEHMET AYKUT ALDEMİR UĞUR YENİ ADİL POLAT ÖZYILMAZ ASUDE DURAN AYTEN FATMA ÖZYILMAZ TASARIM: ÖĞRETMEN: DESTEGÜL ZEYTİNELİ


"TÜRKÇE EK FİİL KONU ANLATIMI SORULAR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları