Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRKİYE EKONOMİSİ KIRILGAN MI?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRKİYE EKONOMİSİ KIRILGAN MI?"— Sunum transkripti:

1 TÜRKİYE EKONOMİSİ KIRILGAN MI?
R. Hakan ÖZYILDIZ

2 Rüzgar hangi yönden esiyor?
Yelkenli veya uçak seferlerinde. Yolculukta rüzgar çok önemlidir. Pruva rüzgarı (baş taraftan esen rüzgar) yolculuğu zorlaştırır. Pupa rüzgar (arkadan esen rüzgar) kolaylaştırır. «Pupa yelken gitmek» FED Mayıs 2013 kararına kadar pupa yelken gidiyorduk. Şimdi rüzgar pruvadan esmeye başladı.

3 İyi günlerde yapısal sorunları çözmedik
Ekonomide; Tasarruf yetersizliği, Kayıtdışılık, Vergi sistemi, «Nereden buldun?» Kurumsallaşma yetersizlikleri Siyasette; Güçler ayrılığının kurumsallaşmaması, Siyasetin finansmanı, Siyasi partiler ve seçim sistemi, Ve diğerleri…

4 Örneğin büyümenin çok dalgalı; % -6 ile % 10 aralığında hareket ettiğine, ortalamasının % 4’ün biraz üstünde olduğuna dikkat etmedik.

5 Büyüme iç tüketime bağlı olduğunu: Gelir artmadan tüketimin artmayacağını hatırlamadık

6 Az gelirle çok tüketince tasarrufların milli gelire oranı (%) düştü

7 Dış kaynağa bağımlılığımız çoğaldı
İçeride tasarruf olmayınca dışarıdan ithal ediyoruz. Yabancıların biriktirdiği paraya yüksek faiz vererek ülkeye getiriyoruz.

8 Dışarıdan gelen sıcak paraya bağımlı büyüdük.

9 Yetersiz tasarruf birikimi nedeniyle büyümek için dış kaynağa ihtiyaç var

10 Uluslararası Döviz Rezervleri / Ülkenin Kısa Vadeli Dış Borcu
DIŞ KIRILGANLIKLAR Cari Açık / GSYH Uluslararası Döviz Rezervleri / Ülkenin Kısa Vadeli Dış Borcu Uluslararası Döviz Rezervleri / GSYH Toplam Dış Borç / GSYH Toplam Dış Borç / Toplam Yıllık İhracat Reel Kurun (REER) Aşırı Değerlenmesi (Yerli paranın yabacı para karşısında gereğinden fazla değer kazanması)

11 FİNANSAL KIRILGANLIKLAR
Kredi / Mevduat Oranı Yıllık Kredi Büyümesi Toplam Krediler / GSYH Finansal Sektörün Yabancı Bankalara Borcu / GSYH

12

13 Kredilerdeki artış mevduattakinden hızlı.

14 Doğal olarak gelir düzeyi düşük olanlar daha çok borçlanıyor
Doğal olarak gelir düzeyi düşük olanlar daha çok borçlanıyor. Borç gelecekteki gelirleri harcamaktır. Eğer ileride gelirler artmazsa borç geri ödeme sorunu çıkar.

15 Reel sektör şirketlerinin borçlarının % 90’ı döviz oldu

16 2002 yılında - 6,5 milyar $ olan açık 2013 sonunda - 174 milyar $’a ulaştı

17 Toplam Kamu Borcu / GSYH Vadesi 12 Ay İçinde Dolan İç Borç / GSYH
MALİ KIRILGANLIKLAR Bütçe Açığı / GSYH Kamu Açığı / GSYH Toplam Kamu Borcu / GSYH Vadesi 12 Ay İçinde Dolan İç Borç / GSYH Kamu Dış Borcu / GSYH

18 Faiz ödemeleri azaldıkça bütçeden yapılan sosyal transferler (tarımsal destekleme, yaşlılık parası, evde hasta bakımı vb.) çoğaldı. Gelir dağılımı olumlu etkilendi. Ama bütçenin harcama esnekliği azaldı. Büyüme düşünce gelirlerde azalacak, ancak esnek olmayan harcamalar aynı kalacak. Bütçe açığı ve borçlanma artacak.

19 TÜRKİYE’DE BORÇ YAPISI DEĞİŞTİ

20 Reel olarak borç azalmadı

21 Kamunun borcu azaldı, hanehalkının ve şirketlerin borcu çok hızlı yükseldi.

22 Yukarıdakilerin ışığında resme bakınca; Kamu mali dengeleri de bozulursa işimiz çok zorlaşır

23 Bir risk algılama göstergesi olarak Kredi Temerrüt Swapları (CDS) karşılaştırması

24 İşgücüne katılımda büyüme İşgücünün kalitesi
Kırılganlıkları azaltmak için ne yapmalı? İşe dört temel büyüme elementiyle başlamak lazım İşgücüne katılımda büyüme İşgücünün kalitesi Sermaye derinliğinin artması (sermayenin çoğalması) Toplam faktör verimliliğinin büyümesi

25 İş gücüne katılımda en düşük oran bizde

26 Kırılganlığı azaltmak için bir örnek: Kadın istihdamı
Nüfusun yarısı (% 49,8’i) kadın, «İşgücüne katılımda kadınların oranı erkeklerin oranının üçte biridir». 15 yaş üzerindeki kadınların sadece % 25,9’u çalışıyor. İşgücüne dahil olmayan kadınların % 52,8’i 3 ve daha fazla çocuk doğurmuş. Beş kişilik ailede kadınlar evde oturuyor, sadece baba çalışıyor. 25,5 milyon çalışanın yaklaşık 7 milyonu asgari ücretin üstünde gelir elde ediyor. Bu durumda kim, nasıl tasarruf edecek? Tasarruf artmazsa dışa bağımlılık artacak. Oradan gelen döviz azalırsa; NE OLACAK? SON SORU İŞSİZLİK ÇOĞALIRSA SONUÇLARI NE OLUR?

27 Aynı durum kadın işgücü içinde geçerli

28 Uzun vade ! Siyasetçiler için zor bir seçenek. Seçimler beş yılda bir yapılıyor. Ama yapısal politikaları uygulamak, meyvelerini toplamak uzun vadeli bir iş. Önemli olan niyet etmek. Kısa vadeli siyasi çıkarları bir kenara bırakıp, uzun vadeli ülke gerçeklerine göre seçenek üretmek ve halka anlatmak gerek. Bir örnek: Karınca hacca gitmeye karar vermiş. Yolda rastlayanlar sormuşlar «Nereye?». «Mekke’ye» deyince, «Bu kadar uzun yola ömrün yeter mi?» demişler. Cevabı çok basit olmuş: «En azından bu yolda ölürüm»


"TÜRKİYE EKONOMİSİ KIRILGAN MI?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları