Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SİGARA, ALKOL, MADDE KULLANIMI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SİGARA, ALKOL, MADDE KULLANIMI"— Sunum transkripti:

1 SİGARA, ALKOL, MADDE KULLANIMI
Sağlık Slayt Arşivi:

2 Bağımlılık Nedir? Bağımlılık kişinin kullandığı madde üstünde kontrolünü kaybetmesi ve onsuz bir yaşam sürememeye başlamasıdır. Bağımlılık bir kez geliştikten sonra, bir daha iyileşmez ve kişinin yaşamı boyunca onunla beraber gelir.

3 İradesiz Kişiler mi Bağımlı Olur?
Herkes bağımlı olabilir. Madde kullanımının irade ile bir ilişkisi yoktur. Kişi maddeyi kontrol altında tuttuğunu, hiç dozu aşmadığını iddia etse de aslında bedeninde farkında olmadığı bir süreç devam etmektedir. Dolayısıyla ben istediğim zaman bırakırım düşüncesi yanlıştır.

4 Esrar, Bağımlılık Yapar mı?
Esrar  hem bağımlılık yapıcı, hem de sigaraya oranla daha fazla kanser yapıcı madde içermektedir ve bireyin yaşam kalitesini düşürür.  Esrar, bedende yağ dokusunda biriktiğinden hafıza kaybına, öğrenme ve solunum bozukluklarına neden olabilmektedir.

5 Ecstasy Bağımlılık Yapar mı?
Ecstasy’de bağımlılık yapar. Ayrıca bilinmeyen bir nedenden dolayı ölüme de neden olmaktadır.

6 Ara Sıra Kullanmak Zararlı mıdır?
İnsanlar genelde ara sıra kullanarak başlarlar. İlerleyen dönemlerde  daha önceki yaşadıkları etkiyi elde etmek için her seferinde kullandıkları miktarı arttırmak durumunda kalırlar. Bu durum madde talebinin artması anlamına da gelir ki bu da bağımlılığa götüren yoldur. 

7 Herkes Uyuşturucu Kullanıyor ve Onlara Bir Şey Olmuyor! (mu?)
Gerçekte yetişkinlerin ve gençliğin büyük bir çoğunluğu madde kullanmamaktadır. Böyle bir söylemi dile getirmenin amacı genellikle kişinin kendisine yandaş arama çabasından kaynaklanmaktadır. Maddelerin verdiği zararlar arasında okul başarısında düşme, aile ilişkilerinde kopukluk,  arkadaş çevresinin daralması, bedensel ve ruhsal değişiklikler sayılabilir.

8 Arkadaşımın Uyuşturucu Kullanması Beni Etkiler mi?
Eğer kişinin madde alan bir arkadaşı varsa bir süre sonra bundan etkilenme olasılığı büyüktür. Bu arkadaşlıklardan uzak durmalıdır.

9 Uyuşturucu Sadece Kullanan Kişiye mi Zarar Verir?
Uyuşturucu kullanımı tüm topluma zarar verir. Bulaşıcı bir şekilde yaygınlaşır. Kara para ve mafya uyuşturucudan beslenir. İnsanlar sömürülür.

10 Kaynak: Adolesan Sağlığı ve Gelişimi. T.C. Sağlık Bakanlığı AÇSAP Genel Müdürlüğü, UNICEF, Aydoğdu Ofset.

11 ALKOL VE ETKİLERİ

12 ALKOLLÜ İÇKİ ALKOL Alkol, diğer bazı zehirleyici maddeler gibi, keyif verici(geçici bir durumdur), alışkanlık ve iptila yaratan bir maddedir. İçki olarak kullanılan alkol etil alkoldür (C2H5OH). Bileşiminde çeşitli oranda alkol bulunan ve içildiği zaman geçici bir keyif ve sarhoşluk veren, zamanla da vücutta zehirleyici tesirler yapan ve birçok insanda alışkanlık yaratan içkilere denir.

13 ALKOLİZM Bireyin beden ve ruh sağlığını, aile, sosyal ve iş uyumunu bozacak derecede sık ve fazla alkol alma ve alkol alma isteğini durduramama ile beliren bir bozukluktur.

14 ALKOLİK ŞAHIS Dünya sağlık örgütü içki içenle alkoliği ayırmak için şu tanımı yapmaktadır. İçkinin işine engel olduğunu değil de, işinin içki içilmesine engel olduğunu düşünmeye başlayan kişi alkoliktir."

15 İÇKİLERDE ALKOL ORANLARI
Birada ortalama %5, şarapta %12 ve damıtık içkide %35 oranında alkol vardır.

16 ALKOL ORANI Karışık veya ‘shooter’ gibi yeni alkollü içeceklerde bulunan alkol oranı %5 ile %20 arasında değişebilir.

17 Alkol oranının az yada çok olması hiçbir şeyi değiştirmez. Alkolü az olanında , çok olanında insana verdiği zarar aynı olacaktır.

18 Enerji İçecekleri Zararlı mı?
Enerji içeceklerinde bulanan Kafein, taurin ve glukuronolakton vücutta doğal olarak bulunmaktadır. Bu içeceklerle vücuda daha fazlası alınmış olur. Bu maddelerin fazla alınmasının bağışıklık sistemini bozduğu ve bağımlılık yaptığı bilimsel bir gerçektir.

19 ALKOLÜN VÜCUDUMUZA ETKİLERİ
      Alkol vücudumuza alınır alınmaz sindirim kanalında emilip, kana, hücre dışı boşluklara yayılır ve dokulara dağılır. Alınan alkolün çok az miktarı(%3) solunan havayla, idrarla ve tükürükle dışarı atılırken, geri kalan miktarı da kanı ve dokuları yavaş yavaş arıtan karaciğerdeki yükseltgenme yoluyla atılır. Alkol özellikle karaciğer ve sinir dokusunu bozar.

20 İÇ ORGANLARA ETKİLERİ Alkol karaciğerin, midenin, bağırsakların ve beynin tahriş olmasına yol açar.

21 BEYİNE ETKİSİ Bir kaç yıl haftada 25 bardak alınan alkol beyin hücrelerini yok edebilir ve bunun sonucunda erken yaşta hafıza gerilemesi yaşanabilir.

22 Fazla Tüketilen Alkol Vücudun, fazla tüketilen alkole alışır; aynı etkiyi hissedebilmen için giderek daha fazla alkole ihtiyaç duyarsın.

23 ALKOL ÇÖZÜM DEĞİL Kendini iyi hissedebilmek veya problemlerini unutmak için alkol kullanırsan, bağımlı olma ihtimalin daha büyüktür.Ve alkolün sorunları çözmek yerine sorun çıkardığı aşikardır.

24 ALKOLSÜZ YARINLAR DİLEĞİYLE

25 SİGARA SAĞLIĞA ZARARLI DEĞİLDİR...!

26 HATTA YARARLARI BİLE VARDIR!!!
Sigara  içeni  köpek  ısırmaz,  çünkü  yanında  sürekli  baston  taşır. Sigara  içenin  evine  hırsız  girmez,  çünkü sabaha  kadar  öksürür. Sigara  içen  yaşlanmaz,  çünkü  genç yaşta  ölür. Sigara  içen  alçak  gönüllüdür, çünkü  herkesten kolayca  ateş  zehir  ister. Sigara  içen  bonkördür, çünkü  zehiri herkese  ikram  etmekten kaçınmaz.

27 DEKORATİF AMAÇLIDA KULLANABİLİRSİNİZ!!!

28 BÖREĞİDE GÜZEL OLUR

29 BUNLARIDA DUYABİLİRSİNİZ
“Eğer sigarayı bırakırsan daha iyi tat alırsın” Belki olabilir. Ama ben gene de tat alabiliyorum. Ayrıca lokantalarda her tabaktan sonra sigara içenlere bakılırsa tek tat alabilen ben değilim. “Sabah kalkar kalkmaz sigara içme” İyi de niye? En güzel sigara ilk sigaradır. İçmezsem uyanamıyorum. “Sigara çok pahalı, parayı ona vereceğine biriktirsene” Hayatta bir bu zevkim var? Başka ne yapıyorum ki? Bana zevk veren bir şeye niye para harcamayacakmışım? (Vb. bahaneler)

30 TABİ BUNLARIDA... “Sigara sağlığın için çok zararlı”
Ben o kadar uzun zamandır içmiyorum ki, risk yaşlanınca çıkar ortaya. Ayrıca sağlığa zararlı bir sürü şey var. Hayat nasıl olsa bitecek. “Çok kötü bir alışkanlık” Sigara içmeyen birine öyle geliyor olabilir. Ama bana göre çok güzel bir alışkanlık. “Çok fazla sigara içiyorsun” Ne var yani? Bir sürü aşırı yemek yiyen, çok fazla alkol alan ya da çok konuşan insan var. Ben onlara bir şey diyor muyum? (gibi mantıksız önermelerle cevap verebilirler) VE

31 SİGARA...

32 SİGARANIN İÇİ... Polonyum - 210 (kanserojen), Aseton (oje sökücü),
Radon (radyosyon), Metanol (füzeyakıtı), Toluen (tiner), Kadmiyum (akü metali), Bütan (tüpgaz), DDT (böcek öldürücü), Hidrojen Siyanür (gaz odaları zehiri), Aseton (oje sökücü), Naftalin (güve kovucu), Hidrojen Siyanür (gaz odaları zehiri), Arsenik (fare zehiri), Amonyak (tuvalet temizleyicisi) , Karbon (Eksoz Monoksit gazı), Nikotin ve toksik madde

33 SİGARADAN İÇERİ... BAĞIMLILIK

34 SİGARA İÇENİN...

35 SİGARANIN BAZI ZARARLARI
Artık herkes sigaranın ne kadar ne kadar zararlı olduğunu biliyor. Tütünün kanserojen olduğunu duymayan, bilmeyen kalmadı. Ancak, sigaranın zararları bununla bitmiyor, her türlü kalp ve akciğer hastalığına yol açıyor, damar tıkanıklığı felce kadar götürebiliyor

36

37 SİGARA Sigara o kadar zararlı ki ,2 adet sigarada bulunan zararlı maddeler, bir kişinin damarına zerk edilse, birkaç dakikada ölüm gerçekleşir.Yani içilen her sigara yavaş yavaş öldürmektedir.

38 SİGARANIN ÇEVREDEKİLERİ ZARARI
Sigara içen kişinin yanındaki sigara içmeyen bireylerde pasif içici olarak en az içen kadar olumsuz etkilenmektedir. Anne karnında ki bebekler bile…

39 SİGARA Sigaranın yol açtığı ölümler; trafik, terör, iş kazaları vb. tüm ölümlerin toplamından beş kat daha fazladır.

40 SİGARA VE SONUMUZ...

41 SİGARA VE TERCİH... Hayatınız boyunca pek çok problemle karşılaştınız ve bunları kendi iradenizle çözdünüz. Her gün pek çok şeye göğüs geriyorsunuz ve başarıyorsunuz. Kendi kararlarınızı kendiniz veriyorsunuz, amaçlarınızı kendiniz belirliyorsunuz. Sigaraya da kendiniz başladınız, unuttunuz mu? Siz zayıf karakterli bir insan değilsiniz. Eğer öyle olsaydı, geçmişteki pek çok olaya dayanamazdınız. Sigarayı da işte böyle bırakabilirsiniz. Hayatınız boyunca pek çok insana yardım ettiniz, destek oldunuz. Arkadaşlarınız hep size güvendi. Siz sorumluluk sahibi bir insansınız. Birazda kendinize yardım etmeyi deneyin. Sigara içmek yada içememek tamamen sizin kendi seçiminiz. Eğer gerçekten istemiyorsanız, başaramazsınız. İlk seferde başaramadınız diyelim, ne olacak, bir daha denersiniz.

42 SİGARA SAĞLIĞA ZARARLI DEĞİLDİR...!
ÖLDÜRÜR

43 KENDİNİZİ VE SİZİNLE AYNI DÜNYAYI PAYLAŞANLARI SEVİN...
Sağlık Slayt Arşivi:


"SİGARA, ALKOL, MADDE KULLANIMI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları