Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla"— Sunum transkripti:

1 Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla
KADR SURESİ

2 اِنَّا اَنْزَلْنَاهُ فٖى لَيْلَةِ الْقَدْرِ ﴿١
KADR SURESİ اِنَّا اَنْزَلْنَاهُ فٖى لَيْلَةِ الْقَدْرِ ﴿١ 1 ELBET onu kadir-kıymet gecesinde Biz indirmeye (başlamışızdır). وَمَا اَدْرٰیكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ ﴿٢ 2 Bilir misin o kadir-kıymet gecesinin mahiyeti nedir? لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ اَلْفِ شَهْرٍ ﴿٣ 3 O kadir-kıymet gecesi, bin aydan daha hayırlıdır.

3 KADR SURESİ سَلَامٌ هِىَ حَتّٰى مَطْلَعِ الْفَجْرِ ﴿٥
تَنَزَّلُ الْمَلٰئِكَةُ وَالرُّوحُ فٖيهَا بِاِذْنِ رَبِّهِمْ مِنْ كُلِّ اَمْرٍ ﴿٤ 4 Melekler, vahiyle beraber, her işle ilgili Olarak Rablerinin izniyle inerler. سَلَامٌ هِىَ حَتّٰى مَطْلَعِ الْفَجْرِ ﴿٥ 5 Ta Fecrin doğuşuna kadar, o gece esenlik doludur.

4 KADR SURESİ Nuzul Sıra 12 Ayet Sayısı 5 Nuzul Yılı 2
SURENİN KİMLİĞİ KADR SURESİ Nuzul Sıra 12 Ayet Sayısı 5 Nuzul Yılı 2

5 NÜZUL YERİ

6

7 KADR SURESİ KONUSU Vahiy, indiği yeri çok değerli kılan bir hitaptır.
Kur’an Hayata değer katan bir kitaptır. Vahyin mesajıyla buluşan her zaman ve zemin değerlenecektir. Kur’an ile buluşulan her an, kadir ve kıymet kazanmaktadır. Kur’an’la meşgul olunan her ana melekler şahit kılınmaktadır.

8 KADR SURESİ اِنَّا اَنْزَلْنَاهُ فٖى لَيْلَةِ الْقَدْرِ ﴿١
1 ELBET onu kadir-kıymet gecesinde Biz indirmeye (başlamışızdır). Kadr: Miktar-Ölçü Değer-Kıymet

9 KADR SURESİ Allah, Neden Biz demektedir?
Kur’an’da Allah’la iligili olarak Ben, O, Biz şeklinde ifadelerle karşılaşmaktayız. Sebebi; O’nun bir insan veya bir cinsiyet olarak algılanmaması için olabilir. Allah, kendi yüceliğini ve erişilmezliğini insanlara hatırlatmayı amaçlamış olabilir. Allah, insanlara ‘’Biz’’ diyerek birlikte iş yapmanın, istişarenin önemini kavratmayı amaçlamış olabilir.

10 KADR SURESİ Allah, Neden Biz demektedir?
Allah, bununla insanlara tevazuyu, alçak gönüllülüğü ve ‘’ben’’ değil ‘’biz’’ demeyi öğretmeyi kastetmiş olabilir. Allah, kainatı idarede görevlendirdiği meleklere işaret etmiş olabilir.

11 KADR SURESİ Allah, Neden Biz demektedir?
Allah, insanlığın bilgilendirilmesi, uyarılması amacıyla ‘’melek elçi görevlendirme sistemi’’ne dikkat çekmek için ‘’Biz’’ ifadesini kullanmış olabilir. Bilgilendirme, çok yüce ve idrakleri aşan bir güç tarafından yapılmaktadır. Bu nedenle uyarı çok önemlidir. Bu bilgilendirmenin şakası yoktur.

12 KADR SURESİ Allah, Neden Biz demektedir?
Bilginin önemli oluşu göndericinin yüceliğinden kaynaklanmaktadır. Kur’an’ı Biz indirdik demek, ona peygamber de dahil hiç kimsenin müdahelesi olmamıştır demektir. Vahiy, insan kaynaklı değildir, Allah’ın insanları bilgilendirme sistemlerinden biridir. İlahi kelamın muhataba dolaysız değil dolaylı iletildiğini bildirir.

13 KADR SURESİ Vahyin ‘’İnzali’’ ne demektir?
Enzelna = indirdik, öğrettik, bildirdik. İnzal = Vermek, öğretmek, bahşetmek = Kur’an’ın inzali; onun öğretilmesi, ihsan edilmesi. İnzal = İndirmek= Vahyin ilahi makamdan indirilişi. İndirilen yerin yüceliğini, inenin değerini ortaya koyar. Nuzul =İkram= Vahyin insanlara ikram edilmesi.

14 KADR SURESİ Fi Leyletil Kadr; Fi = .. de, içinde
Biz onu kadir gecesinde indirmeye başladık. Fi= hakkında Biz onu kadir gecesi hakkında indirdik.

15 KADR SURESİ Kadir Gecesi; Kıymet, ölçü gecesi
Kainata kıymet ve ölçünün verildiği gece Kur’an’ın insanlarla ilk buluşturulduğu gece

16 KADR SURESİ وَمَا اَدْرٰیكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ ﴿٢
2 Bilir misin o kadir-kıymet gecesinin mahiyeti nedir? Biz bildirmessek sen bilemesin. Vahiy desteği olmadan bu soruya kendi idrakinle cevap vermen mümkün değildir.

17 KADR SURESİ لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ اَلْفِ شَهْرٍ ﴿٣
3 O kadir-kıymet gecesi, bin aydan daha hayırlıdır. Bin aydan Hayırlıdır; Kur’an indiği geceye otuzbin kat değer yüklemiştir. Vahyin şenlendirdiği bir gece bir ömür kadar değerlidir. İçinde Kur’an’ın nurunun bulunduğu her an, insanın kadir anıdır. Kur’an ile dolu bir hayat, Kur’an’sız bin hayattan değerlidir. İçinde vahyin bulunmadığı bir gece Kadr gecesi değildir. İçinde vahyin bulunmadığı bir gece, diğer gecelerden farklı değildir. İçinde Vahyin bulunmadığı bir ömür, bir gece kadar kıymetli değildir. Kadir gecesinin kıymeti, Kur’an’dan kaynaklanmaktadır.

18 KADR SURESİ لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ اَلْفِ شَهْرٍ ﴿٣
3 O kadir-kıymet gecesi, bin aydan daha hayırlıdır. Şu halde aynı Kur’an senin hayatına inerse, ömrüne nasıl bereket katacağını var sen hesap et!

19 KADR SURESİ تَنَزَّلُ الْمَلٰئِكَةُ وَالرُّوحُ فٖيهَا بِاِذْنِ رَبِّهِمْ مِنْ كُلِّ اَمْرٍ ﴿٤ 4 Melekler, vahiyle beraber, her işle ilgili Olarak Rablerinin izniyle inerler. Melekler , her işle ilgili olarak, vahiyle beraber, Allah’ın izni ile inerler.

20 KADR SURESİ Bu ne Demektir? Er-Ruh = Vahiy;
Melekler, beraberinde Kur’an Vahyi de bulunduğu hale Rablerinin izni ile inerler. Kur’an metin olarak inmesi Peygamberle sınırlıdır, ancak insanları muhatap alması, anlam olarak inişi, aydınlatıcı misyonu inmeye ve geçerli olmaya devam etmektedir.

21 KADR SURESİ Bu ne Demektir?
Vahyi düşünerek okuyanlar, onun yeni anlamlarıyla ve vaad ettiği yeni ufuklarla buluşacaklardır. Vahiy ile yani onun aydınlık mesajı ile buluşanlara meleklerin inişi devam etmektedir. Hayatını Vahyin şekillendirdiği her insana meleklerin inmesi her zaman mümkündür. Vahiy ile buluşulan her dönemde bu birliktelik devam etmektedir.

22 KADR SURESİ Bu ne Demektir?
Meleklerin inişi Rablerinin iznine bağlıdır. Bu inişin maksadı , o kişi hakkında şahitlik yapmasıdır.

23 KADR SURESİ سَلَامٌ هِىَ حَتّٰى مَطْلَعِ الْفَجْرِ ﴿٥
5 Ta Fecrin doğuşuna kadar, o gece esenlik doludur. Vahiy, esenlik (selam, huzur, barış, saadet, af, mağfiret) getirir; Esenliğin kaynağı Vahiy’dir. Vahiy, her karanlığı aydınlığa dönüştürür. O gece sabaha kadar, melekler, itaatkar insanlara selam verirler, esenlik dilerler.

24 KADR SURESİ سَلَامٌ هِىَ حَتّٰى مَطْلَعِ الْفَجْرِ ﴿٥
5 Ta Fecrin doğuşuna kadar, o gece esenlik doludur. Vahyin gelişi ile karanlıklar yerini Kur’an aydınlığına terk edecektir. Karanlık dünya hayatına Vahyi indirenlerin ahiret hayatları, tıpkı fecrin doğuşu gibi aydınlık ve bayram olacaktır.

25 Kadr Suresi ve Kadr Gecesi Özeti;
Kadir Gecesi; insanlığın son peygamber ile buluşturulduğu gece. Kadir Gecesi; dünyadaki son ilahi seslenişin yaşandığı, Adeta son mektubun ilk satırlarının yazıldığı gecedir. Kadir Gecesi; Kur’an’ın indirilmeye başlandığı gecedir. Kadir Gecesi; Kur’an’ın doğum gecesidir. Kadir Gecesi; Kadir ve Kıymetin nasıl anlamlı olabileceğini bildiren bir gecedir.

26 Kadr Suresi ve Kadr Gecesi Özeti;
Kadir Gecesi, Vahiy ile hayatın ölçülendirildiği bir gecedir. Kadir Gecesi; Ramazan’a kıymetini veren gecedir. Kadir Gecesi; insanlığın vahyin yol göstericiliğiyle buluşturulduğu gecedir. Kadir Gecesi; Vahyin, hayatı bereketlendirmeye başladığı ilk gecedir. Kadir Gecesi, insanlığın rehbersiz ve sahipsiz bırakılmadığının gösterildiği gecedir.

27 Kadr Suresi ve Kadr Gecesi Özeti;
Kadir Gecesi, Yüce Allah’ın rahmetinin tecelli ettiği gecedir. Kadir Gecesi; Vahiy desteği olmadan insanın kendi idraki ile bazı şeyleri halledemeyeceğinin gösterildiği gecedir. Kadir Gecesi; hayatın, içi dolu bir ömre dönüşmesinin yolunu gösteren bir gecedir. Kadir Gecesi; hayatın, Yüce Allah’ın izni ve iradesi ile yanşaması gerektiğinin öğretildiği gecedir.

28 Kadr Suresi ve Kadr Gecesi Özeti;
Kadir Gecesi; Kur’an’la geçirilen bir gecenin bir ömre bedel olduğu bir gecedir. Vahye dayalı bir ömür geçiren insanların hayatlarında karanlıklar kalmayacaktır.


"Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları