Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PARAGRAFTA ANLAM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PARAGRAFTA ANLAM."— Sunum transkripti:

1 PARAGRAFTA ANLAM

2 SORU 1-Aşağıdakilerden hangisi bir paragrafın giriş cümlesi olabilir?
A-)Aslında bende bu düşünceye katılmıyorum. B-)Gençler, coşku dolu davranışlarla yönlendirilmelidir. C-)O zaman, ülkemizin geleceği daha güzel olacaktır. D-)Günlerdir aklımı karıştıran bu duyguyu anlatmak istedim hep.

3 YANIT= (B) AÇIKLAMA=Giriş cümlesinin en önemli özelliği kendinden önceki cümlelerle dil ve düşünce yönünden bağlantısı olmasıdır. A’ da “bu düşünce” C’ de “o zaman” D’ de “bu duygu” sözleriyle kendinden önceki cümlelerde bağlantı kurulmaktadır.

4 A)Yazılı anlatımda başarıyı sağlamanın yolu konuyu anlamaktır.
Soru 2-aşağıdaki cümlelerin hangisi bir paragrafın giriş cümlesi olamaz? A)Yazılı anlatımda başarıyı sağlamanın yolu konuyu anlamaktır. B)Sanatın toplumsan bir işlevi vardır. C)Sözünü ettiğim öyküde Ferit Edgü’ nün etkisi var. D)Dili geliştirmek için yeni sözlükler üretilmiştir.

5 YANIT= (C) AÇIKLAMA= C seçeneğin de bahsedilen bir öykü var ve bunun daha önceki cümlelerde verildiği anlaşılıyor ayrıca diğer seçeneklerin açıklanarak devam ettiğini görüyoruz. Bu da giriş cümlesinin bir özelliğidir.

6 A)İnsanı doğadan uzaklaştırmışız B)Peki nereye gitmişiz?
SORU 3-Diğer canlıların vazgeçemediği bu canım gölü, dağın başında, ormanın ortasında bırakıp gitmişiz….Zehir soluduğumuz yerlere. Elimizi, yüzümüzü doğru yıkayamadığımız muslukların başına. Paragrafta boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir? A)İnsanı doğadan uzaklaştırmışız B)Peki nereye gitmişiz? C)Gittiğimiz yerleri de kirletmişiz. D)Neden gitmişiz acaba?

7 YANIT= (B) AÇIKLAMA=“… bırakıp gitmişiz” cümlesi ardından “peki nereye gitmişiz?” yargısını getirdiğimizde “zehir soluduğumuz yerlere, elimizi…” yanıt cümleleri karşılaştığında bulmuş oluyor.

8 SORU 4-Aşağıdaki cümlelerden bir paragraf oluşturulduğunda, hangisi son cümle olur?
A)Hava henüz karanlıktı. B)Odanın içine gecenin serinliği doldu. C)Önce hoşa gidiyor, sonra üşütüyordu insanı. D)Pencereyi ardına kadar açtım.

9 YANIT= (C) AÇIKLAMA= Paragraf D,A,B ve C cümleleri art arda sıralandığında anlamlı bir cümle olur.

10 SORU 5-Aşağıdaki cümlelerden hangi bir paragrafın giriş cümlesi olmasına uygundur?
A)Ona göre bu iki durumun çözümü kesinlikle birbirine bağlanmamalı. B)Atilla İlhan, çeşitli konular üzerinde kafa yoran, el attığı her alandan ses getiren bir yazar. C)İsterseniz bu son cümleyi biraz değiştirelim; şimdiye kadar çıkan güldesteler iyi ozanların güzel şiirlerini toplama noktasından çıkmıyor. D)Bilindiği gibi halk şairleri şiirlerine başlık koymazlardı bu örnekte olduğu gibi.

11 YANIT = (B) AÇIKLAMA= A seçeneğinde iki durumdan bahsediliyor.Buda daha öncesinde bir yargı olduğunu gösterir.C seçeneğinde son cümleden bahsediyor. Buda onun giriş cümlesi olmadığını gösterir.D seçeneğinde bir örnekten bahsediliyor; ama örnek yok bu yüzden giriş cümlesi olamaz.B seçeneğinde açıklamaya ve devam ettirilmeye uygun olduğu için giriş cümlesi olabilir.

12 C)Şiir ve türkü her şeydir. D)Edebiyat her şeydir.
Soru 6-…Eğer her şey değilse, üstünde bir saat bile durmaya değmez. Edebiyatı sadece şiirlere, türkülere indirirseniz, durduğu yerde kurur. Yukarıdaki parçanın başına aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi en uygundur? A)Kitap her şeydir. B)Müzik her şeydir. C)Şiir ve türkü her şeydir. D)Edebiyat her şeydir.

13 YANIT = (D) AÇIKLAMA= Edebiyatın her şey olduğu vurgulanmış.edebiyat alanının içine her konu giriyor. Onu dar bir alanda görmek mümkün değildir. Edebiyat her şeydir.

14 D)Özgürlüğe düşkünlük
SORU 7- Başım dağ, saçlarım kardır Deli rüzgarım vardır Ovalar bana çok dardır Benim meskenim dağlardır Bu dizelerdeki ana duygu aşağıdakilerden hangisidir? A)Doğa sevgisi B)Dağlara özlem C)Yaşlılık D)Özgürlüğe düşkünlük

15 YANIT= (B) AÇIKLAMA=dörtlüklerde ana duygu genellikle son mısrada verilir. “meskenim dağlar” diyerek şair dağların kendisi için önemli olduğunu vurguluyor.

16 A)Yaşamın güzelliği B)Doğaya hayranlık C)Mutluluk D)Geçmişe özlem
Soru 8-körfezdeki dalgın suya bir bak göreceksin geçmiş gecelerden biri durmakta derinde. Şairin dizelerindeki ana duygu aşağıdakilerden hangisidir? A)Yaşamın güzelliği B)Doğaya hayranlık C)Mutluluk D)Geçmişe özlem

17 YANIT = (D) AÇIKLAMA= Dalgınlık hali geçmişe özlem verince verilir. Su da geçmişteki günlerden birini hatırlayıp dalmıştır. Su geçmişteki günlere bir tanıklık etmiştir.

18 A)Bazı şeyler göründükleri gibi değildir.
Soru 9-Aç bir tilki bakmış ki çardakta salkım salkım üzümler sarkıyor.imrenmiş yemek istemiş, yetişemeyince “daha koruk bunlar yenmez” demiş. Yukarıda vurgulanan düşünce aşağıdakilerden hangisidir? A)Bazı şeyler göründükleri gibi değildir. B)Giriştikleri işte başarılı olanlar, hemen o işi götürürler. C)Bir işe başlamadan önce iyi düşünmeliyiz D)İstemediğimizi elde edinceye kadar beklemesini bilmeliyiz.

19 YANIT= (B) AÇIKLAMA= Arzu edilen şeye kavuşmama söz konusudur. Bunun sonucunda da başarısızlığı, ulaşılamayanı kötüleyerek örtme söz konusudur.

20 B)Tanık gösterme-Tanımlama C)Karşılaştırma-Tanımlama
Soru 10-Sartre’ın “her yazı bir girişimdir” sözünü şöyle açmak istiyorum: her erişim bir cesarettir. Bir doğumdur.her yazı,yazanın kendisine bir baskının sonucudur.yazı kurtuluştur. Bir mesajdır “her bireye” böyle seslenir. Bu parçada yazar, düşünceyi geliştirme yollarından hangisine başvurmuştur? A)Açıklama- Benzetme B)Tanık gösterme-Tanımlama C)Karşılaştırma-Tanımlama D)Betimleme-Kanıtlama

21 YANIT=(B) AÇIKLAMA=Paragrafta Sartre’ın bir cümlesi alınarak doğrudan anlatım yapıldığı için tanık gösterme vardır. Aynı zamanda yazar erişimin kendi düşüncesine göre ne olduğunun tanımını yapmıştır.


"PARAGRAFTA ANLAM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları