Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

“ENGELLİLERİN YETKİLENDİRİLMESİ” PROJESİ İLE GELECEK OLAN DEĞİŞİM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "“ENGELLİLERİN YETKİLENDİRİLMESİ” PROJESİ İLE GELECEK OLAN DEĞİŞİM"— Sunum transkripti:

1 “ENGELLİLERİN YETKİLENDİRİLMESİ” PROJESİ İLE GELECEK OLAN DEĞİŞİM
--- ENGELLİLER için LİDERLİK AKADEMİSİ --- © Dr. Hayal KÖKSAL (MARİTUS-HELEN KELLER MÜKEMMELLİK ÖDÜLÜ SAHİBİ) © BU PROJENİN TASARIMI VE HER TÜRLÜ UYGULAMA VE YAYIM HAKKI DR. HAYAL KÖKSAL’A AİTTİR.

2 Engelli-Odaklı Çalışmalar
Toplam Kalite Yönetimi (TKY) temelli olarak yürütülen tüm projeler Dr. Hayal KÖKSAL’ın 1992 yılından bu yana çeşitli kurumlarda yürüttüğü TKY çalışmaları, bilgi ve birikimi sonucunda oluşturulmuştur. Yüreğin ve aklın bedenle (3 K) birleştirilmesi sonucunda ortaya çıkan 37 yıllık bir eğitimcilik ürünüdür. Hiçbir kaynak ve benzerden yola çıkılmamıştır. Uluslar arası arenada engellilere verilen değerin yanında ülkemizdeki eksik yanlar araştırmacının projeyi tasarımlamasına sebep olmuştur. Örnek: 2002 yılında Güney Afrika ile Bilişim, 2007 yılında ülkede ve ülke dışında Engellilerle Bilişim Projeleri. © BU PROJENİN TASARIMI VE HER TÜRLÜ UYGULAMA VE YAYIM HAKKI DR. HAYAL KÖKSAL’A AİTTİR.

3 Program geliştirme konusundaki Deneyimler
Microsoft Türkiye, PİL programı içindeki, YENİLİKÇİ ÖĞRETMEN PROGRAMI, 2005 MÜFREDAT AKADEMİSİ, Hindistan City Montessori School ve WCTQEE işbirliğiyle ortaya konan BARIŞ EĞİTİMİ, Uluslar arası BİLİŞİMCİ MARTILAR PROJESİ, HumanDHS ile SAYGINLIK Çalışmaları ve ŞİDDETSİZ EĞİTİM DERSİ.

4 ENGELLİ PROJELERİM Nisan-Ağustos 2008: ENGELSİZ İSTANBUL, ENGELSİZ TÜRKİYE 17-19 Aralık 20O8: MARİTUS 1. ENGELLİ ÖĞRENCİLERİN YETKİLENDİRİLMESİ KONVANSİYONU 19 Aralık 2008: HELEN KELLER MÜKEMMELLİK ÖDÜLÜ Ocak-Mayıs 2009: 7. ULUSLAR ARASI BİLİŞİMCİ MARTILAR “TOFD EMPATİ” PROJESİ : BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ, EĞİTİM FAKÜLTESİNDE 2 DÖNEM ENGELLİ PROJELERİ Ağustos 2010: ENGELLERİ EMPATİ İLE AŞMAK KİTABININ HAZIRLANMASI 17 Ağustos 2010: ENGELLİLERİN LİDERLİK AKADEMİSİ PROJESİ PİLOT ÇALIŞMASI © BU PROJENİN TASARIMI VE HER TÜRLÜ UYGULAMA VE YAYIM HAKKI DR. HAYAL KÖKSAL’A AİTTİR.

5 PROJE 1

6 PROJE 2

7 EMPATHY

8 FISHBONE DIAGRAM

9 LITERATURE REVIEW What is disability? What are different types of disability? What kind of opportunities exist at schools for the disabled students? What kind of activities do Turkish disabled people conduct? How do they reach at the art Center in Turkey? What is empathy? How can one have it? How is it improved? What does our government provide to the disabled concerning the artistic activitier? What is the situation abroad? How does media focus on the issue of disability?

10 OUR SOLUTIONS We focused on the issue; “EMPATHY “thinking that our abled people do not understand the problems of the disabled. Then; We organized a Seminar. We wrote a book with the editorship of Hayal köksal. We prepared a BLOG.

11 OUR BOOK All the stories of the disabled frineds were collected.
Abled people read all those stories and gave their comments about them. Our leader advisor Hayal Köksal collected all of them in a book, edited it and then found a sponsor (Oki) and published it. It will appear in October 2010.

12 Yoksa Engel Siz Misiniz?
BİLİŞİMCİ MARTILAR EMPATİ HALKASI SEMİNERİ Yoksa Engel Siz Misiniz? Engellileri daha yakından tanımak, anlamak ve bunu yapabilmek için empati becerisi kazanmak amacıyla düzenlediğimiz seminerimizde sizleri de aramızda görmek istiyoruz. Siz yoksanız bir eksiğiz! Yer: Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (Yıkılan hobi bahçelerinin içindeki dernek merkezimiz) Tarih: 11 Haziran cuma saat: 13: :00 Düzenleyen: Bilışimci Martılar - Empati Proje Grubu

13 Seminerimiz… Önce nasıl bir araya geldik, neler yaptık, nasıl çalıştık, anlattık… Ama ondan da önce 1. mini anketimizi uyguladık. Balık kılçığı modelini tanıttık. Sevgi “Empati”’nin nasıl kurulması gerektiği ve ne anlama geldiği konusunda konuklarımızı bilinçlendirdi. Mürefşen topladığımız hikayelerden birini ve yorumunu okudu. Konuklarımızda kendi yorumlarıyla katkıda bulundu.

14 Sonra herkes tek tek söz aldı, projenin onlara neler kattığından bahsetti. Projemize okullardan katılan arkadaşlarımız evlerinde gelişen engellilere yönelik farkındalığı anlattı. Konuklarımız söz alarak seminerimizin onların bakış açılarını nasıl değiştirdiğini ifade ettiler. 2. mini anketimizi uyguladık. Kurabiyelerimizi yedik, meyve sularımızı içtik ve vedalaştık…

15

16 MİNİ ANKET 1 (Seminerden hemen önce uygulandı)

17 Okulunuzdaki tuvaletler engelli arkadaşlarınızın kullanımına uygun mu?

18 Eğer uygun değilse bu durumu düzeltmek için okul yetkilileri ile görüştünüz mü?

19 Okulunuzda engelli bir arkadaşınızın binaya girebilmesi için yapılmış bir rampa var mı?

20 Eğer uygun değilse bu durumu düzeltmek için okul yetkilileri ile görüştünüz mü?

21 Okulunuzun etrafındaki kaldırımlar engelliler arkadaşlarınızın kullanımına uygun mu?

22 Eğer uygun değilse bu durumu düzeltmek için belediye yetkilileri ile görüştünüz mü?

23 MİNİ ANKET 2 (Seminerden hemen sonra uygulandı)

24 Okulunuzdaki merdivenlere rampa konulması için okul yetkilileri ile görüşmek konusunda düşünceleriniz

25 Okulunuzdaki tuvaletlerin engelli arkadaşlarınıza uygun olarak düzenlenmesi için okul yetkilileri ile görüşmek konusunda düşünceleriniz

26 Okulunuzun etrafındaki kaldırımların engelli arkadaşlarınıza uygun olarak düzenlenmesi için belediye yetkilileri ile görüşmek konusunda düşünceleriniz:

27

28 Proje Hedeflerimiz Seminer Düzenlenmesi
Okulda farkındalık arttırma,( ulaştık)  Aileleri de seminere davet ederek ailelerede ulasarak konu hakkinda bilgilendirme (aile katılımını sağlayamadık ). Seminerin medya da yer almasini saglama. Kitap Engelli arkadaslarin hikayelerine yazilan yorumlari alirken, is dünyasından , okullardan, ailelerden alarak bu kitlelerde konuya ilişkin farkındalık yaratmaya katkıda bulunacağız. Blog Blog da bulunacak kose yazisi kismiyla engelli ve engelsiz herkesin konu ile ilgili fikirlerimizi ogrenmelerini saglayacagiz. (blog açtık )

29

30 PROJENİN KISA AÇILIMI “ENGELLİLERİN YETKİLENDİRİLMESİ” PROJESİ:
ENGELLİLERİN ÜÇ ANA ALANDA (BİLİŞSEL, DUYUŞSAL ve PSİKOMOTOR) EĞİTİM ALARAK YAŞAMLARI KONUSUNDA KARAR VEREBİLME YETKİNLİĞİ KAZANMASINI, BU KONUDA HER UYGULAMA BİRİMİ İÇİN GEREKLİ OLAN “EĞİTİMCİLERİN” ve “HASTA YAKINLARI”NIN EĞİTİLMESİNİ , İLGİLİ BAKIMEVLERİNİN DONANIMINI, HER YIL DÜZENLİ OLARAK GERÇEKLEŞTİRİLECEK OLAN “ULUSLAR ARASI/ULUSAL ENGELLİLERİN YETKİLENDİRİLMESİ PAYLAŞIM KONFERANSI” DÜZENLENMESİNİ NI AMAÇLAYAN BİR ÖZGÜN ÇALIŞMADIR. © BU PROJENİN TASARIMI VE HER TÜRLÜ UYGULAMA VE YAYIM HAKKI DR. HAYAL KÖKSAL’A AİTTİR.

31 ANA AMAÇLAR: İstanbul’dan başlayarak Türkiye’deki tüm engellileri kucaklayacak olan proje; Engelli dostlarımızın; Bloom Taksonomisine göre bilişsel, duyuşsal ve psiko-motor alanlarda yönlendirme ve gerekirse eğitim alarak; Özgüven kazanmalarını, Hak ve sorumluluklarının ayırdına varmalarını, Yetkilendirilerek özel ve iş yaşamlarında “Liderlik” nitelikleri kazanmaları için destek olmayı amaçlamaktadır. Bu projede temelde; Engelliler, Onları yetiştirecek eğitimciler ve Engelli yakınları “Sertifikalı” bir eğitime alınacaktır. Engellilerin sonuçta bir işte istihdam edilmeleri de hedefler arasındadır. Bu projeye katılan STK’ların ilgili Bakım Evlerinin iş dünyası tarafından desteklenmesinin sağlanması da amaçlar arasındadır. Bu projede yıllık çalışmaların ulusal ve uluslararası platformlarda paylaşımı esastır. © BU PROJENİN TASARIMI VE HER TÜRLÜ UYGULAMA VE YAYIM HAKKI DR. HAYAL KÖKSAL’A AİTTİR.

32 İŞLEYİŞ ve FAALİYETLER
Projedeki tüm eğitimler “PUKÖ Kalite döngüsü (Planla, Uygula, Kontrol et, Önlem al ve Uygula)” anlayışına uygun olarak, dünya kalite ve etik standartlarına göre işleyecektir. TOFD gönüllü engellilerinin ve onlarla ilgili sağlıklı kişilerin sorun çözme eğitimine alınmasıyla başlayacak olan pilot çalışma, verilerin toplanıp değerlendirilmesi sonucunda iyileştirilen programın daha geniş kitlelere uygulanmasıyla devam edecektir. Engellilerin yaşamlarını kolaylaştıracak birer proje içinde yer almaları sağlanarak öğrendiklerinin uygulamaya dökülmesi önemli bir uygulama adımı olacaktır. Bu çalışmalar gelecekte edinmeleri muhtemel işlerinde kullanabilecekleri yapı ve özellikte düzenlenecektir. Engellilerin yanı sıra ailelerinin ve yakınlarının ve de bu eğitimleri bakım evlerinde yürütecek olan eğitimcilerin eğitimleri de bir üniversite bünyesinde Sertifika programı olarak kendilerine sunulacaktır.  Yapılan çalışmaların ulusal ve/ya uluslararası paylaşıma açılması teşvik edici olması, projenin tanınması ve sürdürülebilir olması adına önemlidir. © BU PROJENİN TASARIMI VE HER TÜRLÜ UYGULAMA VE YAYIM HAKKI DR. HAYAL KÖKSAL’A AİTTİR.

33 PİLOT ÇALIŞMA ADIMLARI (Eylül-Aralık 2010):
Her istekli Engelli grubuna 1’er saatlik tanışma, projeyi anlatma, gönüllüleri saptama ve beklentileri ve beklenenleri paylaşma toplantısının ardından uygulanacak bir anket. Her çalışma grubu için ayrı bir “Yol Haritası” çalışması (6 saat). İmece eğitimi ve İmece Halkalarının oluşturulması (3 saat) (TOPLAM: 10 SAAT) Her İmece Halkası ile tek tek Yol Haritalarının yapılması ve grupların takibi (Uzun soluklu). © BU PROJENİN TASARIMI VE HER TÜRLÜ UYGULAMA VE YAYIM HAKKI DR. HAYAL KÖKSAL’A AİTTİR.

34 UYGULAMA ALANLARI TOFD, Hüsnü Ayık Merkezi, PİLOT çalışma mekânı oldu.
Diğer İlgili ve istekli diğer engelli STK’larının ve rehabilitasyon merkezlerinin çalışma mekânları İmece Halkaları çalışması için kullanılacaktır. Bir üniversite ile 3 farklı hedef grup için tasarlanmış eğitim programları Sertifika Programı haline getirilecektir. Sertifika hem kuramsal ve hem de uygulama içerecektir. İdeal olan; bir Engelli Liderlik Akademisi binasının veya kampüsün kurulması ve çağdaş bir şekilde donatılmasıdır. Her yıl projelerin paylaşılacağı, engellilere uygun bir Konferans Salonu ve sergi alanı da gereksinim duyulan alanlar arasındadır.. © BU PROJENİN TASARIMI VE HER TÜRLÜ UYGULAMA VE YAYIM HAKKI DR. HAYAL KÖKSAL’A AİTTİR.

35 ÖNGÖRÜLEN DÖNEM 5 yıl ve devamı
Eğitim alan engellilerin istihdamı önemlidir. Projede olan her STK’nın uygulama merkezi olabilecek Bakım Evi sahibi olması amaçlar içindedir. Her yıl sonunda yapılanların tanıtımı ve daha çok engelli biriminin programa dahil edilmesi için uluslar arası bir “Paylaşım Konferansı” şarttır. © BU PROJENİN TASARIMI VE HER TÜRLÜ UYGULAMA VE YAYIM HAKKI DR. HAYAL KÖKSAL’A AİTTİR.

36 PROJEDE “LANDMARKLAR”
2008 yılından bu yana fiziksel engeli olan özürlülerle sürdürülen Engelli projeleri, öğretmen adaylarının engellilerin sorunlarıyla tanışma çalışmaları ve 17 Aralık 2008 tarihinde Maritus’da gerçekleştirilen “1. Uluslararası Engelli Öğrencilerin yetkilendirilmesi Konvansiyonu”na katılım ile ivme kazanmıştır. Projeye 2009 yılında Bilişimci Martılar ekiplerinin katılması know-how açısından büyük katkı sağlamıştır. 2 uluslararası proje ekibiyle güç kazanan projede bu ekipler 5 Aralık 2009 tarihinde Hindistanda yapılan 12. ICSQCC etkinliğinde Maritus Cumhurbaşkanı tarafından ödüllendirilmiştir. 2010 yılı Uluslar arası bilişimci Martılar projesinde bir Türk İlköğretim okulu (Çorlu, Velimeşe), 1 Hintli ekip (LAHS) ve bir TOFD ekibi de SANAT ağırlıklı olarak proje yürütmüştür ( Liderlik Akademisi İstanbul ili pilot çalışmalarına TOFD ile 2010 yılı Eylül ayından itibaren başlanmıştır. © BU PROJENİN TASARIMI VE HER TÜRLÜ UYGULAMA VE YAYIM HAKKI DR. HAYAL KÖKSAL’A AİTTİR.

37 HÜSNÜ AYIK İMECESİ 17 Ağustos 2010 İmece Başladı.

38 İlk adım_Tanışma ve Anket

39 BİLGİ TOPLAMA FORMU (Anket)
BİRİNCİ BÖLÜM: Adı, soyadı- Doğum yeri ve tarihi- Engeli, nedeni ve ne zamandan beri engelli olduğu-Cep telefonu-e-posta adresi-eğitim durumu-cinsiyeti-mesleği (faal mi?)-ilgi alanları. İKİNCİ BÖLÜM Engelli olarak yaşadıkları en büyük sorun. Bakımevi ile ilgili yaşanan sorunlar. Ülke genelinde engellilerin kaliteli yaşamına ket vuran ve değiştirilmesini istedikleri 3 şey. Bir engellinin “YETKİLENDİRİLMESİ”NİN ona göre ne anlama geldiği. Sakinin güçlü yanları (kendisine göre). Bu projenin içinde yer almak isteyip istemediği. Yanıt HAYIR ise; nedeni. Ne tür eğitimlere gereksinim duyduğu. 3 tanesinin önem sırasına dizilmesi. Soru ve görüşleri. © BU PROJENİN TASARIMI VE HER TÜRLÜ UYGULAMA VE YAYIM HAKKI DR. HAYAL KÖKSAL’A AİTTİR.

40 İmecenin “Yol Haritası”
1.SORU: Burası size göre nasıl bir bakımevidir? 2. SORU: Burada; “NE GÖRÜYOR, NE İŞİTİYOR VE NE HİSSEDİYORSUNUZ?” 3.SORU: Bu kurumun Misyonu ve Vizyonu nelerdir? 4. SORU: ACİL çözüm bekleyen en önemli sorunlar nelerdir? 5. ADIM: Oylama 6. ADIM: İmece Halkaları Eğitimi 7. ADIM: Projelerin Oluşturulması 8. ADIM: Proje Uygulaması, çözümler ve paylaşım. © BU PROJENİN TASARIMI VE HER TÜRLÜ UYGULAMA VE YAYIM HAKKI DR. HAYAL KÖKSAL’A AİTTİR.

41 İkinci Adım_ Yol Haritası çizimi, 1. Aşama

42 İmece Halkaları Çalışması
Üçüncü Adım: İmece Halkaları Çalışması

43 Bilgi Üniversiteli Gençlerle BİLİŞİMCİ MARTILAR PROJESİ’ne katılım
Dördüncü Adım: Bilgi Üniversiteli Gençlerle BİLİŞİMCİ MARTILAR PROJESİ’ne katılım

44 TOFD MERKEZDE ÖDÜLLERİN TESLİMİ

45 YURT DIŞINDAKİ ÇALIŞMALAR

46 ÇÖZÜM BU DEĞİL!

47

48 ÇÖZÜM: “İmece Halkaları” ile engellilere sorun çözme becerileri eğitimi verip onları yetkilendirme! Hem aileleri, hem toplumu ve hem de engellimizi eğitme. Sonra da başarılarını; 1. Ulusal Engellilerin yetkilendirilmesi Konvansiyonu ile ülke içinde paylaşma. 2. Uluslararası Engelli Öğrencilerin Yetkilendirilmesi Konvansiyonu’nda Türkiye adına duyurma. EĞİTİMDE MÜKEMMELLİK DÜNYA KONSEYİ TÜRKİYE GENEL DİREKTÖRLÜĞÜ

49 Eğitimde, hiçbir çocuğumuzu geride bırakamayız!
M.K. ATATÜRK

50 NE DERSİNİZ?

51 ÇÖZÜM NEREDE SAKLI?

52 İlgi ve Sabrınız için TEŞEKKÜRLER… hayal@hayalkoksal.com
© BU PROJENİN TASARIMI VE HER TÜRLÜ UYGULAMA VE YAYIM HAKKI DR. HAYAL KÖKSAL’A AİTTİR.


"“ENGELLİLERİN YETKİLENDİRİLMESİ” PROJESİ İLE GELECEK OLAN DEĞİŞİM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları